Barnier: Každou další hodinou je vypadnutí Británie z EU bez dohody nyní pravděpodobnější

2. 4. 2019

čas čtení 4 minuty
 

Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit, hovořil v úterý dopoledne v Evropském parlamentě. Varoval, že se vypadnutí Británie z EU bez dohody blíží každou další míjející hodinou. Upozornil, že v Dolní sněmovně se dosud hlasovalo jen proti návrhům. Takový způsobem se nedá zorganizovat spořádaný odchod z EU. Pokud se chce Británie vyhnout odchodu z EU bez dohody, existuje jen jediná možnost - hlasovat pro dohodu. A existuje jen jedna, vyjednaná dohoda.

Pravděpodobnost vypadnutí Británie z EU bez dohody je nyní "velmi vysoká". Budoucnost Evropské unie je důležitější než brexit, řekla Angela Merkelová. Barnier s tím souhlasí.

 

Někteří lidé chtějí zneužít brexitu k likvidaci Evropské unie. EU na to musí reagovat. Na Barnierův dotaz, jaké si představuje Nigel Farage po brexitu styky Británie s EU, odpověděl Farage, že po brexitu se Evropská unie rozpadne. Proto musejí členské země EU evropskou organizaci aktivně hájit.



V úterý dopoledne zahájila Theresa Mayová pětihodinové jednání britské vlády, které má "řešit" prohlubující se brexitovou krizi.

Barnier se vyjádřil, že má-li se Británie vyhnout 12. dubna vypadnutí z EU bez dohody, Dolní sněmovna musí něco pozitivně schválit.

V současnosti podle Barniera existují tři alternativy: buď musí být tento týden schválena dohoda o brexitu, kterou s Bruselem vyjednala Theresa Mayová, nebo její varianta, nebo dojde k vypadnutí Británie z EU bez dohody, nebo dojde k dlouhému odkladu brexitu, ale pro to musí existovat "přesvědčivý důvod".

Evropská hlavní města jsou nyní s Londýnem tak hluboce frustrována, že přijatelným důvodem pro dlouhý odklad brexitu by byly jen předčasné všeobecné volby anebo druhé referendum o brexitu.

Barnier uvedl, že účast Británie v květnových eurovolbách by "přinesla pro Evropskou unii velké riziko, a proto je zapotřebí velmi přesvědčivých argumentů pro odklad brexitu".

Barnier pokoukázal na to, že prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker v pondělí konstatoval, že trpělivost Evropské unie s Británii už dosáhla svých hranic. "Osobně, jako vyjednavač, já ještě trochu trpělivosti mám."

Britští poslanci se mají účastnit napotřetí "indikativního hlasování" tuto středu, kdy možnosti předložené parlamentu budou ještě více zúženy. Pokud by parlament podpořil setrvání Británie v evropské celní unii, bylo by možno provést rychlé změny v politikcé deklaraci o budoucím vztahu Británie k EU.

Mayová se však prý pokusí znovu předložit parlamentu svou už třikrát odmítnutou dohodu o brexitu. Kdyby byla schválena, Británie by stále ještě mohla podle Barniera odejít z EU do 22. května a nepořádat evropské volby.

Barnier ujasnil, že pokud by došlo k dlouhému odkladu brexitu, Evropská unie by nezahájila jednání o  budoucí obchodní dohodě, dokud by nedošlo k uzavření dohody o odchodu z EU.

Pokud by došlo k vypadnutí Británie z EU bez dohody, Barnier očekává, že se Británie do několika měsíců vrátí k vyjednávacímu stolu, avšak v tom případě bude nutno pořád ještě řešit nevyřešené problémy: práva občanů, Irsko, finanční povinnosti.

Během období dlouhého odkladu brexitu by EU nemohla s Británií vyjednávat ani o dohodě o odchodu ani o budoucích vztazích. "My nemůžeme vyjednávat o budoucích vztazích s členskou zemí."

Guy Verhofstadt, vyjednavač brexitu za Evropský parlament, napsal na Twitteru v pondělí večer: "Dolní sněmovna znovu hlasovala proti všem alternativám. Tvrdý brexit se stává téměř nevyhnutelným. Ve středu má Dolní sněmovna poslední šanci vyjít ze slepé uličky, anebo pohlédnout do propasti."

Podorbnosti v angličtině ZDE ZDE

 

 






 

0
Vytisknout
9603

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2019