Brexit: Mayová se po sedmihodinovém "jednání" kabinetu pokusila svalit vinu na Corbyna

2. 4. 2019

čas čtení 4 minuty
Guy Verhofstadt: Je dobře, že Theresa Mayová nyní chce usilovat o nadstranický kompromis. Je sice pozdě, ale je to lepší než nikdy.



Po sedmihodinovém úterním "jednání" britské vlády, kdy byly až do večerního veřejného prohlášení Mayové ministrům zkonfiskovány mobily, oznámila britská premiérka, že požádá o "krátký" odklad brexitu a "bude usilovat o kompromisní plán odchodu Británie z EU" za spolupráce s Jeremym Corbynem a Labouristickou stranou.

 

Pozorovatelé poukazují na to, že to vypadá jako pokus Mayové svalit  vinu za vypadnutí Británie z EU  bez dohody na "nekooperativnost" Labouristické strany. Přitom to jsou dosud drtivou většinou konzervativní poslanci, kteří houfně hlasují proti jakémukoliv řešení.

Pokud bude dohoda s labouristy nemožná, Mayová chce parlamentu předložit sérii možností brexitu a vláda pak bude realizovat tu strategii, kterou parlament podpoří.

Mayová nechce žádat o odklad brexitu za 22. května, aby se v Británii nemusely konat eurovolby.

Andrew Adonis:
Plán Mayové je zase samý podvod: Krátký odklad brexitu, snaha prodlužovat rozhovory a hlasování až do data, kdy už bude nemožné se účastnit eurovoleb, pak znovu nabídne parlamentu ultimátum: "Buď má dohoda, nebo vypadnutí Británie z EU bez dohody. Corbyn musí okamžitě požadovat referendum, dlouhý odklad brexitu a eurovolby.


Krishnan Guru-Murphy: Mayová nabízí Corbynovi dohodu o budoucí politické deklaraci, ohledně budoucích vztahů Británie po brexitu k EU, což, pokud to nebude zákon, což není, mohou premiéři, kteří přijdou po ní, zcela ignorovat. Corbyn by si to musel vyjednat se všemi kandidáty na premiérskou funkci - pokud nezůstane Mayová ve funkci, než bude vyjednávání dokončeno.



 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jeremy Corbyn oznámil, že je ochoten s Mayovou o kompromisním řešení vyjednávat:

Uvedl mj.:"Ať už lidé hlasovali v referendu r. 2016 jakkoliv, nehlasovali pro snížení své životní úrovně či pro ztrátu svého zaměstnání." Dodal, že Labouristická strana požaduje setrvání Británie v celní unii EU, přístup k životně důležitým trhům v EU a ochranu spotřebitelských, ekologických a zaměstnaneckých práv. Také musí existovat absolutní záruka, že bude pokračovat platnost Dohody z Velkého pátku zajišťující mír v Severním Irsku. Důležité podle Corbyna není, zda se Británie bude účastnit eurovoleb, ale zda se podaří zabránit vypadnutí Británie z EU bez dohody, což by způsobilo chaos.

Fundamentalističtí brexitéři v Konzervativní straně sledovali úterní večerní prohlášení premiérky Mayové v místnosti č. 15 v Dolní sněmovně. Byli otevřeně ohromeni, když Mayová oznámila, že zahájí jednání s Corbynem. Jacob Rees-Mogg varoval, že Corbyn je "známý marxista" a že proto konzervativci přijdou o volební podporu. Extremistická severoirská protestantská strana DUP, na podpoře jejíchž deseti poslanců Mayová po prohraných volbách v červnu 2017 plně závisí, k jejímu pokusu oslovit Corbyna vydala ostře sžíravý komentář.

Carolyn Fairbairnová, generální ředitelka Konfederace britského průmyslu, uvedla: "Musí jít o řešení, ne o falešný úsvit. Podnikatelská důvěra klesá, růst stagnuje, pověst Británie je na cucky. Konzervativci musejí opustit své červené čáry a labouristé přijít k vyjednávacímu stolu v dobré víře. Žádné výmluvy, žádné plýtvání časem, žádné politikaření. Už to stačilo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8438

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2019