V Polsku pálili Harryho Pottera

2. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Evangelikálská polská katolická organizace se na internetu všeobecně stala terčem posměchu

Katoličtí kněží v Polsku spálili knihy, o nichž tvrdí, že podporují čarodějnictví, včetně jednoho románu J.K. Rowlingové ze série knih o Harrym Potterovi. Ceremonii nafotografovali a zveřejnili na facebooku.

Tři kněží v městě Koszalin v severním Polsku odnesli knihy ve velkém košíku z kostela do vydlážděného místa před kostelem. Tam knihy zapálili, zatímco probíhalo modlení. Spálena byla také maska, různé kusy levné bižuterie a deštník Hello Kitty.

 

Na facebooku zveřejnila tyto fotografie evangelikálská nadace jménem Esemesky z nebes. Organizace má 22 000 sledovatelů. Fotografie doprovodila ohnivými emoji a citacemi ze Starého zákona kritizujícími čarodějnictví a vzývání falešných idolů.

Uživatelé Facebooku vystavili tuto akci všeobecnému posměchu. Mnoho uživatelů svými komentáři konstatovalo, že kněží jsou šílení, anebo pálení knih srovnávalo s nacistickým Německem.

Není to poprvé, co  vysoce populární knihy o Harrym Potterovi vyvolaly zuřivost náboženských horlivců, někteří z nichž jsou přesvědčeni, že jsou tyto knihy inspirovány zlými duchy a mohly by děti svést na falešnou cestu. Ruský kreslený film z roku 2016 jménem "Děti proti kouzelníkům", silně podporovaný ruskou vládou, je o hanebném západním spiknutí, které podporuje NATO a Harry Potter, jehož cílem je podvrátit a zkazit ruské děti.

Katolická církev je v Polsku ultrakonzervativní silou. Omezuje práva komunity LGBT, zakazuje potraty a v poslední době, v součinnosti s ultrakonzervativní vládou strany Právo a spravedlnost, silně omezuje práva žen. Polská katolická církev také zápolí se stovkami případů pedofilie, páchaných polskými katolickými kněžími, které ohrožují její autoritu v polské společnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
13533

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2019