Británie: Zuřiví toryové varují, že zablokují snahu Mayové uspořádat předčasné volby

30. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 
- Konzervativní poslanci ze všech křídel strany vyhrožují, že hlasováním zablokují veškeré snahy Theresy Mayové uspořádat předčasné volby. Varují, že by to rozštěpilo Konzervativní stranu a prohloubilo krizi brexitu.

Důkazem, že se zcela rozplynula premiérčina autorita, je skutečnost, že ministři ve vládě Theresy Mayové otevřeně varují, že konzervativci uspořádají závažnou kampaň proti předčasným volbám, které Mayová nyní zamýšlí zorganizovat  ve snaze dostat brexit ze slepé uličky.

Hrozba předčasných voleb rozčílila probrexitové i proevropské konzervativní poslance. Mayová si musí zajistit dvoutřetinovou většinu v Dolní sněmovně, má-li být schopna uspořádat předčasné volby. Rozsáhlé vzbouření konzervativních poslanců by znamenalo, že jsou schopni tuto většinu zablokovat. Mayová by pak byla nucena zajistit si předčasné volby podporou pro hlasování o nedůvěře v její vládu, k čemuž potřebuje jen prostou většinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


- Kandidáti na funkci šéfa Konzervativní strany, brexitéři Michael Gove a Boris Johnson, se octli pod sílícím tlakem, aby vysvětlili, jak je možné, že oficiální probrexitová kampaň Vote Leave, jíž stáli v čele, vážně porušovala volební zákon. Organizace Vote Leave zrušila své odvolání proti pokutě ve výši 61 000 liber, kterou dostala od vládní Volební komise za to, že Vote Leave poskytl statisíce liber další, údajně nezávislé kampani BeLeave.  ZDE  


Stovky zaměstnanců automobilky Honda v anglickém městě Swindon demonstrovaly proti rozhodnutí japonské automobilky svou továrnu v Británii r.2021 uzavřít, což bude znamenat ztrátu 3500 pracovních příležitostí. ZDE  


Stovky občanů na severoirské hranici v sobotu protestovaly proti brexitu  ZDE  

0
Vytisknout
7278

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019