Předsedkyně skotských konzervativců kvůli Johnsonovi odstupuje ze své funkce

28. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Ruth Davidson, schopná, centristická šéfka Konzervativní strany ve Skotsku, se chystá rezignovat na svou funkci. Důvodem jsou "nepřekonatelné neshody" s novým šéfem Konzervativní strany Borisem Johnsonem a "požadavky mateřství". Davidsonová je lesbička a nedávno porodila dítě, o něž se starají s manželkou.

Davidsonová mnohokrát zdůraznila, že se podle jejího názoru Boris Johnson absolutně nehodí na funkci šéfa Konzervativní strany. Jedním z prvních rozhodnutí Borise Johnsona jako premiéra bylo vyhodit z funkce ministra pro Skotsko Davida Mundella, blízkého spolupracovníka Davidsonové.


Davidsonová není absolventkou soukromých škol a jako jedna z mála žen v Konzervativní straně, kterou téměř úplně ovládají muži-absolventi britských soukromých škol, se jí podařilo ve Skotsku oživit podporu pro konzervativce.  Davidsonová zuřila nad vyhozením Davida Mundella a veřejně zdůraznila, že nepodpoří Johnsonův divoký brexit.

Ve středu Davidsonovou kritizovali opoziční politikové ve Skotsku, že se Davidsonová odmítla vyjádřit k Johnsonově suspendování Dolní sněmovny.

Jak na to poukazují komentátoři, například Robert Peston z komerční televize ITV, rezignace Davidsonové je pro Johnsona citelnou ztrátou, pokud bude - jak je velmi pravděpodobné - znamenat, že konzervativci přijdou v příštích volbách o těch několik poslanců, které za Davidsonové ve Skotsku vůbec měli. Právě ta minimalistická hrstka konzervativních poslanců ze Skotska (Skoti drtivou většinou anglické konzervativce opravdu nenávidí) udržela Theresu Mayovou u moci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pro Johnsona bude Davidsonová problémem zejména, pokud po odchodu z funkce šéfky skotských konzervativců nebude mlčet, píše Robert Peston:






0
Vytisknout
7304

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2019