Mezitím v Absurdistánu 105:

Předseda Senátu obstarával nezletilé prostitutky, ministerstvo spravedlnosti oficiálně špiní nezávislé soudce, církev útočí na LGBT komunitu

30. 8. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
"Všimli jste si, že Češi jmenovali nového ministra rybaření a námořního průmyslu?"
"Cože? Proč? Vždyť Česko nemá moře!"
"No, Polsko má ministerstvo spravedlnosti a pro nikoho to žádný problém taky není..."


Tohle je vtip, který jsem v poslední době párkrát uviděl na sociálních sítích. Vyvolal ho skandál, který odhalil portál  Onet.pl. Údajně několik vysokých činitelů na polském ministerstvu spravedlnosti (včetně náměstka ministra Łukasze Plebiaka) poskytovalo síti internetových trollů tajné dokumenty (často obsahující soukromé informace) o soudcích, kteří se stavějí proti úsilí vlády strany Právo a spravedlnost ovládnout polské soudnictví. Tito trollové byli pak povzbuzováni, aby ty dokumenty prozradili provládním novinářům, kteří měli tyto soudce co nejvíce diskreditovat. Klíčová postava tohoto skandálu, manželka jednoho soudce pracující na ministerstvu, předala tisku své nahrávky rozhovorů s těmito činiteli, poté, co přišla o svou fanatickou víru ve stranu Právo a spravedlnost. Její manžel rychle vydal prohlášení, v němž ji obvinil, že je to alkoholička a že je "mentálně nestabilní".

 

Tato skupina také organizovala nenávistné kampaně, jako například hromadné posílání pohlednic předsedkyni Nejvyššího soudu se slovy JDI DO PRDELE. Podle  prozrazených rozhovorů   pocházel tento konkrétní nápad od jednoho soudce u Nejvyššího disciplinárního soudu - tedy od člověka, který je odpovědný za to, aby polští soudci dodržovali nejvyšší úroveň chování!

Strana Právo a spravedlnost se ten případ snaží zamést pod koberec: navzdory tomu, že z prozrazených rozhovorů vyplývá, že věci dal zelenou sám ministr spravedlnosti, pan premiér přijal vysvětlení ministra Ziobra, že o těchto věcech "vůbec nic nevěděl". Případ bude vyšetřovat  prokurátor, který je dobře známý tím, že ruší případy, v nichž  by politikové ze strany Právo a spravedlnost mohli být shledáni vinnými. 

Aktivisté ze strany Právo a spravedlnost se tento skandál nejprve snažili prezentovat jako "válku mezi soudci" (protože činitelé ministerstva spravedlnosti byli často také soudci) - prý z toho skandálu vyplývá, že "reforma" soudního systému, kterou chce provést strana Právo a spravedlnost, je ještě naléhavěji nutná než dříve. Mezitím státní televize TVP přišla s obviněním, že jeden z nejaktivnějších opozičních poslanců  provozoval v roce 2014 síť trollů, když pracoval v komunální radě města Inowrocław. Pokusila se tím skandál s diskreditací soudců zakamuflovat.

Jsme nyní v podivné situaci, kdy jak ministerstvo spravedlnosti, tak ministerstvo vnitra vedou muži, kteří, abychom to řekli diplomaticky, mají pochybnou právní historii. Ministerstvo vnitra právě převzal Mariusz Kamiński - muž, který byl odsouzen za zneužívání moc k tříletému vězení a pak protiprávně omilostněn prezidentem Dudou. Zbigniew Ziobro těsně unikl tomu být postaven před státní tribunál - možná proto, že ke konci jeho předchozí vlády jako ministra spravedlnosti v roce 2008 byl jeho laptop a laptopy jeho podřízených jakýmsi záhadným způsobem rozbity na kusy.   Mezitím pan prezident Duda bez váhání podepsal nový zákon, který mimo jiné umožní prokuratuře držet lidi ve vězení i poté, co soud nařídil, aby byli propuštěni...

Co se týče otázky seznamu stoupenců, kteří doporučují nové soudce do nově zvolené loutkové Národní soudní rady, který má být utajen navzdory rozhodnutí Nejvyššího administrativního soudu, strana Právo a spravedlnoset nyní  požádala svůj loutkový Ústavní tribunál, aby tyto soudce "zmrazil",  aby věc nevyšla najevo před volbami. Strana Právo a spravedlnost tvrdí, že tyto seznamy musejí zůstat utajeny, protože soudci, kteří podpořili nové kandidáty do Národní soudní Rady, by se mohli stát terčem veřejné kritiky a ostrakismu - avšak o to přece právě jde: Musejí čelit důsledkům, podpořili přece nezákoné převzetí systému soudnictví!

Avšak toto není jediná krize, kterou se strana Právo a spravedlnost snaží před volbami zlikvidovat. I když Marek Kuchciński, předseda dolni komory parlamentu,  rezignoval poté,  co byl obviněn, že zneužívá svých výsad a používá vládní letadla jako své soukromé taxíky, není z toho úplně venku, protože vznikl další skandál týkající se jeho jména a tentokrát je to daleko vážnější: byl obviněn, že používá nezletilé prostitutky a zdá se, že někdo se zoufale snaží zakamuflovat všechny stopy. Nedávno byl další svědek v tomto případě  nalezen mrtvý ve vězení.  Byla to už třetí osoba, nalezená mrtvá za podezřelých okolností, takže není divu, že opoziční politici požadují, aby poslední svědek, který zůstává na živu,   byl umístěn pod policejní ochranu svědků...  

Ale Kuchciński není jediný předseda parlamentu, který se dostal do potíží. Předseda Senátu byl přistižen, že Senát mu platí za jeho luxusní bydlení.   On sám to nepovažuje za problém,   protože vila, v níž bydlí, patří státu, takže vlastně dělá státnímu rozpočtu službu, protože kdyby v té vile nebydlel, byla by prázdná. A ty peníze jdou jen z jedné kapsy do druhé, takže to vlastně nikoho nic nestojí.

A i kdyby to všechno nestačilo, ti otravní lidé z opozice to straně Právo a spravedlnost opravdu stěžují, brání jí vyhrát blížící se  volby. Před několika týdny si stěžovali, poté, co státní televize TVP informovala jen o kandidátech strany PiS. Obvinili ji, že je zaujatá a že neinformuje o kandidátech z jiných politických stran:



V reakci na to státní televize TVP konstatovala, že když se to opozici nelíbí, nebude tedy televize o kandidátech informovat vůbec   - ovšem reklamu kandidátům strany Právo a spravedlnost už TVP udělala.

Kromě toho, život v Polsku pokračuje jako obvykle. Stát stále ochraňuje agresivní pravicové chuligány:

- soud v městě Kielce rozhodl, že fotbaloví chuligáni, vykřikující "Ne islámským divochům" a "Uprchlíci, jděte do prdele" tím nepodněcovali k násilí, ale prostě vyjadřovali svůj názor, na nějž má každý právo.
- běžci, který jen tak tak unikl smrti ubodáním od člověka, který si myslel, že je to homosexuál,    policie sdělila, že nešlo o homofobní incident, protože i když si útočník myslel, že ubodává homosexuála, muž homosexuálem nebyl.
- ultrapravicoví aktivisté, kteří zaútočili na pochod homosexuálů v Bialystoku, dostali grant 700 000 zlotých (4,2 milionu Kč), jeden z největších grantů, jaké kdy dostala nějaká polská nevládní organizace. Mnoho dalších nejvyšších grantů taky dostali politikové ze strany Právo a spravedlnost a jejich stoupenci, mající vazby na nevládní organizaci.

Rozhořčení veřejnosti vyvolala zpráva bulvárních novin, že  vládní flotily mají více než 1700 limuzín, kdežto v celém Polsku je jen asi 1500 sanitek. Rozhořčení rychle pominulo, když se ukázalo, že tento údaj je z roku 2014, kdy byla u moci stále ještě  Občanská platforma. Zajímalo by mě ale, jaká jsou asi ta čísla dnes - jestlipak převyšuje počet nově zakoupených limuzín počet limuzín, které vládní řidiči nabourali, ale jaksi žádná média se tím nezabývala. Což něco vypovídá i o opozičních médiích v Polsku - pokud to nejde použít k útoku na stranu Právo a spravedlnost, nemají skoro nikdy zájem.

Ministerstvo životního prostředí dovolilo lovcům zastřelit 1270 zlatých šakalů, zvířat, která se v Polsku objevila teprve nedávno a podle expertů bylo jich dosud v Polsku spatřeno jen deset.      Ale lovci mají pocit, že mají důvod oslavovat  - po dlouhá léta chtěli zabíjet vlky, a zatímco to legalizováno nebylo, šakaly je velmi lehké si s vlky splést, takže mohou střílet vlky a tvrdit, že si mysleli, že mířili na šakaly...

V zahraniční politice: polská europoslankyně, která tvrdila, že v Polsku žádají o azyl Švédové poté, co se Švédsko stalo neobyvatelným v důsledku širokého rozšíření lidí z komunity LGBT a v důsledku invaze muslimských uprchlíků, byla ostře zkritizována švédským ministrem spravedlnosti a migrace. Ten citoval údaje, z nichž vyplynulo, že je tomu přesně obráceně - do Švédska se ve velkých počtech stěhují Poláci - a pak ji zdvořile požádala, zda by mohla něco udělat proti gangům polských zločinců, kteří v posledních letech Švédsko terorizují.

Beata Szydło je nyní také europoslankyní, to ji ovšem nebrání v tom, aby dál nezpůsobovala zkázu na polských silnicích. Tentokrát řídila sama, protože už nemá vládní limuzínu, a nedala přednost v jízdě. 
Samozřejmě, i když přiznala vinu a zaplatila pokutu, média stranící PiS o incidentu psala,   jako by to byla vina druhého řidiče...

Když o tom hovoříme, média ovládaná stranou Právo a spravedlnost se pomalu stávají vlastní parodií. V prázdninovém vydání Czas Stefczyka     - časopisu, který vydává síť družstevních bank, ovládaných stranou Právo a spravedlnost - kromě článků věnovaných bankovnictví jste si mohli přečíst tyto texty:

- "Donald Tusk - člověk demolice. Dnes to už vůbec není státník, jen obrovský, splasklý balón"
- "Bývalí velvyslanci [autoři otevřených dopisů kritizující zahraniční politiku PiS] - můžou držet hubu, pokud jim opravdu jde o věc Polska"
- "Polsko je opravdu silnou zemí, konec konců, když přežilo takovouhle premiérku" (ilustrováno fotografií Ewy Kopacz)
- a děsivý článek o tom, jak Polsko je nuceno čelit neomarxistickým útokům od debilních činitelů Evropské unie, kteří se snaží zaplavit Polsko chorobou homosexuality...

Uvědomte si: toto je teoreticky podnikový časopis, vydávaný pro bankovní zákazníky, ne propagandistický leták strany Právo a spravedlnost či polské církve. Mimochodem, vzpomínáte na toho biskupa, který charakterizoval komunitu LGBT jako "duhový mor"? (viz Absurdistán 104) Církev suspendovala... Ne, ne toho biskupa. Suspendovala dominikánského mnicha, který proti jeho slovům protestoval a vyzval ho, aby odstoupil. Samotnému tomu biskupovai se dostalo oficiální podpory od dalších biskupů  (i od pražského kardinála Duky, pozn. red. )

Mezitím ostatní členové duchovenstva dál bojují: v Pcimu kritizoval kněz nástěnnou malbu, namalovanou dětmi za pomoci nějaké nevládní organizace. Podle něho je to prý nepřijatelné, protože řečená nevládní organizace podporuje práva LGBT, a proto kohout, kterého namalovaly děti, není prostě jen pták, ale je to "symbol zrady, nejhorší zrady - zrady svatého Petra".  Ale co měl dělat? Nemají kněží povinnost sloužit svému stádu? A stádo má jasné požadavky. Kněze v Błaszki  udali místní lidé. Byli rozhořčeni, když zjistili, že syn ředitele jejich místní základní školy je homosexuální aktivista, a přesto ho jeho matka nevydědila. Mělo by být takovým lidem dovoleno, aby utvářeli mysl dětí?

Příklad řádné polské rodiny hájící křesťanské hodnoty lze zhlédnout v tomto filmu. Nejprve slyšíte matku, jak vyjadřuje své názory, a pak ji vidíte v akci:



A strana Právo a spravedlnost také reaguje na vůli lidu, jde ruku v ruce s církví. Jeden její poslanec přišel s nápadem, že ve školních učebnicích a v muzejích by měla být slova "před naším letopočtem" a "během našeho letopočtu" nahrazena slovy "před Kristem" a "po Kristu". Plně to podporuji. Bylo by opravdu zábavné se dozvědět, že "Kristus byl ukřižován v 33. roce po Kristu." :)

Ale to není nic neobvyklého: V Polsku často věda ustoupila náboženství. Poté, co blesk udeřil do vrcholku hory Giewont, slavného vrcholku v Tatrách a usmrtil 4 lidi a zranil více než 100 osob,   obnovila se debata o patnáctimetrovém kříži, který tam byl umístěn před sto lety. Ten kříž je magnetem pro blesky, ale než bylo dovoleno promluvit o té věci fyzikům, celá diskuse se zbláznila, takže nyní je to jen o tom, že zatracení levičáci chtějí zničit další součást našeho křesťanského dědictví.

Ale je to ještě lepší. Katolická hnutí podala petici vládě, aby byl schválen nový zákon, který by zakázal "zavádět sociální a politické novinky", které neexistují na Západě už alespoň dvě stě let. Zajímalo by měm zda si jsou autoři tohoto nápadu  vědomi, že zvyklosti jako volné soboty, zákaz dětské práce, hlasovací právo pro ženy či internet existují na Západě daleko kratší dobu než dvě století...

0
Vytisknout
11091

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2019