Brexit: Desítky tisíc lidí se zúčastnily vlny protestů s názvem „Stop the coup“

31. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

V britských městech a před sídlem britského premiéra v Downing Street dnes desítky tisíc lidí protestovaly proti rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament. Demonstrace se konaly v desítkách měst včetně Manchesteru, Glasgow, Birminghamu, Brightonu, Swansea, Bristolu nebo Liverpoolu.

Facebooková skupina „Stop the coup, defend democracy" (Zastavte puč, braňte demokracii), která sérii protestů po celé Británii avízuje, zveřejnila post, v němž uvádí, že Johnson skončil s demokracií, aby mohl prosadit svůj brexit. Nelze se spoléhat pouze na soudy, je proto nutné dát o sobě vědět.

Protesty jsou organizovány celou řadou seskupení včetně organizace Momentum, která byla založena na podporu současného šéfa britské opozice Jeremyho Corbyna. Organizátoři demonstrací chtějí, aby lidé v ulicích pokojně vyjádřili občanskou neposlušnost.

V Londýně demonstrující skandovali před Downing Street a mávali podomácku vyrobenými transparenty.

Stínová ministryně vnitra za labouristy Dianne Abbott shromážděným tlumočila vzkaz od Jeremyho Corbyna, který celonárodnímu protestu vyjádřil stoprocentní podporu. Její kolega, stínový kancléř John McDonnell, pak Johnsona označil za diktátora.

Liberální demokrat Stephen Williams demonstrujícím v Bristolu sdělil, že demokracie není pouze jednorázová akce, ať už se to týká referenda nebo voleb. Johnsonovo jednání je typické pro Severní Koreu, a nikoliv v Británii, konstatoval Williams.

Desítky lidí v sedě zablokovaly dopravu na Trafalgar Square v Londýně, aby vyjádřily protest proti chystanému suspendování parlamentu. Demonstrující se odmítli rozejít a policie některé z nich zatkla. Mezi zatčenými byla i členka Strany zelených Caroline Russell.


"Dnes jsme Borisovi Johnsonovi ukázali, že nebudeme zticha, když se chystá suspendovat parlament. Ale musíme vytrvat. Jedině masová neposlušnost tuhle nehoráznost může zastavit," uvádí na Twitteru ředitel organizace Global Justice Now Nick Dearden.

"Je rok 2019 a lidé pochodují na palác. Konečně se bavíme o tom, že máme nikým volenou hlavu státu. To platí pro Johnsona a torye," píše na Twitteru novinář Owen Jones.

Lídr labouristů Jeremy Corbyn dnes na demonstraci v Glasgow prohlásil, že si Britové demokraticky zvolili parlament, který musí vládu činit zodpovědnou za její kroky.

"Solidaritu s milou Carolline Russell, členkou výboru Strany zelených, která dnes byla zatčena, když protestovala za demokracii, "píše na Twitteru Adam Ramsay z webovek openDemocracy.





Více informací v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
9530

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2019