Americké ministerstvo zahraničí vydíralo Ukrajinu

4. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Náhle došlo k dramatickému prohloubení Trumpova skandálu s vydíráním Ukrajiny, když se nyní ukázalo, že američtí diplomaté vydírali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pohrozili mu, že jeho návštěva u Donalda Trumpa v Bílém domě se uskuteční pouze pod podmínkou, že Zelenský učiní předtím veřejné prohlášení, v němž přislíbí, že bude vyšetřovat energetickou firmu pro níž pracoval Hunter Biden, a ukrajinskou roli v amerických prezidentských volbách r. 2016. Obvinění Joea a Huntera Bidena z korupce je přitom nesmysl. Tyto informace vyšly najevo z textů, zveřejněných v USA ve čtvrtek večer.

 
Texty zveřejnily tři výbory amerického Kongresu. Vyplývá z nich, že američtí diplomaté zdůrazňovali Zelenskému, že jakékoliv zlepšení vztahů Kyjeva s Washingtonem závisí na tom, zda Zelenský splní Trumpův požadavek, aby nalezl poškozující materiál o Hunteru Bidenovi, synu Trumpova čelného politického oponenta Joea Bidena, a proti Demokratické straně obecně.

V srpnu začalo být Zelenskému jasné, v důsledku amerických tiskových zpráv, že Trump pozastavil americkou vojenskou pomoc Ukrajině ve snaze zvýšit nátlak na ukrajinskou vládu v této věci.

Texty zveřejněné americkými kongresovými výbory jsou datovány červenec až začátek září 2019. Stoprocentně z nich vyplývá , že se americké ministerstvo zahraničí intenzivně podílelo na úsilí zneužít úřad amerického prezidenta k nátlaku na cizí vládu, aby začala vyšetřovat Trumpovy nepřátele. Američtí diplomaté dokonce napsali pro Zelenského prohlášení, které měl veřejně přečíst.

Ukrajinci si byli vědomi, co se děje, a byli hluboce znepokojeni ohledně toho, co se po nich z USA chce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8601

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2019