Bělorusko: Lukašenko není připraven k integraci podle moskevského plánu

9. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Vést jednání o prohloubení integrace v rámci Svazové vlády Minsk oficiálně bude, jen pokud dojde k vyjasnění "elementárních" otázek ohledně ropy, plynu a přístupu na trhy, upozorňuje Anton Chodasevič. Žádný dokument ohrožující nezávislost země běloruské vedení nepodepíše.


Takové vyjádření učinil běloruský prezident Aleksandr Lukašenko před setkáním s ruským kolegou Vladimirem Putinem.

"O jaké další integraci je možno hovořit, pokud dnes nemáme dohodu o dodávkách zemního plynu, ačkoliv o tom jsme se domluvili dávno. Naše vlády tyto dohody promeškaly. Ne vinou běloruské vlády."

"To znamená, že zítra bude Nový rok a my nemáme dohodu o objemu a cenách dodávek zemního plynu," řekl Lukašenko před poslanci o stavu rusko-běloruských vztahů.

Připomeňme, že obě strany na vládní úrovni pracují nad itineráři prohloubení integrace. V pátek se kvůli posouzení a domluvě na zbývajících otázkách sešli premiéři Sergej Rumas a Dmitrij Medveděv. V sobotu v Soči se se stejným cílem sešli Lukašenko a Putin.

8. prosince v Moskvě proběhlo zasedání Vyšší vládní rady Svazové vlády, na němž prezidenti podepsali integrační dokumenty.

Obsah připravovaných itinerářů je přísně utajován.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6949

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2019