Poslední zbývající ledovce v Pacifiku brzy roztají

11. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Poslední zbývající tropické ledovce mezi Himálájí a Andami v příští dekádě kvůli změně klimatu zmizí. Zhruba 75 % jich roztálo mezi leti 2010-2019, informuje Laura Arenschieldová.


Ledovce v Papui jsou "kanárky v dole" reprezentující ostatní horské ledovce ve světě, říká Lonnie Thompson, jeden z hlavních autorů studie publikované v časopise Proceedings of the National Academz of Sciences.

"Tyhle budou první, které zmizí; další bude jistě následovat," říká Thompson, profesor na School of Earth Sciences a výzkumník Byrd Polar and Climate Research Center při Ohio State University.

Ledovce na hoře poblíž Puncak Jaya v západní polovině ostrova Nová Guinea tají už léta. Avšak tání se rapidně zrychluje zčásti kvůli jevu El Niňo z let 2015-2016, jehož efekt posiluje globální změna klimatu.

Studie tvrdí, že ledovec zmizí během deseti let, nejpravděpodobněji během příští silné periody El Niňo. Podle Thompsona i další tropické ledovce, jako na Kilimandžáru v Tanzánii nebo Quelccaya v Peru budou přijdou na řadu poté.

Thompson a jeho tým monitoruje ledovec od roku 2010.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7479

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019