Francouzské odbory vyzvaly k novým stávkám a pouličním protestům v úterý

9. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Odbory vyzvaly k dalšímu dni masových stávek a protestů v úterý 10. prosince v rámci industriální akce proti plánované penzijní reformě. Ta dál způsobuje vážné narušení dopravy ve Francii.


Po společném shromáždění v pátek ráno skupina odborových organizací vydala prohlášení vyzývající k dalším masovým protestům a stávkám po celé zemi v úterý 10. prosince.

Zaměstnanci, kteří již vyhlásili stávky zahájené ve čtvrtek - jako železničáři a letečtí dispečeři - byli vyzváni, aby udrželi své stávky do úterka.

Odbory zastupující zaměstnance veřejné dopravy v Paříži RATP již oznámily, že jejich stávka bude pokračovat do pondělka.

Odbory tvrdí, že penzijní reforma, kterou vláda ještě nezveřejnila, bude znamenat nižší penze pro miliony zaměstnanců a povinnost pracovat déle než činí oficiální hranice 62 let.

Francouzský prezident Emmanuel Macron je podle jednoho ze svých spolupracovníků údajně "chladný a rozhodný".

Ale někteří ministři, včetně ministryně zdravotnictví Agnes Buzynové a ministra školství Jeana-Michela Blanquera se setkali s lídry odborů k debatám o návrhu penzijní reformy. K dalším jednáním dojde v pondělí.

Protesty ve čtvrtek přivedly do ulic 800 000 lidí a odbory doufají, že tuto účast zopakují i v úterý. Navzdory jistému rozčarování se stávkující stále těší široké podpoře veřejnosti, přičemž nedávné průzkumy ukazují, že 60 % Francouzů stávku podporuje.

Ačkoliv průzkum společnosti Ifop zjistil, že 76 % respondentů podporuje myšlenku penzijní reformy, 64 % nedůvěřuje vládě, která je považována za "probyznysovou".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5390

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2019