Obrátí se britské veřejné mínění přece jen proti Borisi Johnsonovi?

9. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Čtyřletý Jack Williment-Barr s podezřením na zápal plic na zemi na nemocniční chodbě v městě Leeds

CNN: Britský premiér Boris Johnson zkonfiskoval reportérovi telefon a odmítl se podívat na fotografii čtyřletého chlapce s podezřením na zápal plic, nuceného ležet na pohotovosti v nemocnici na zemi a čekat na lůžko.



Reportér britské komerční televize ITVJoe Pike chtěl během předvolební návštěvy Borise Johnsona v jedné továrně v severoanglickém městě Sunderlandu ukázat Johnsonovi výše uvedenou fotografi čtyřletého chlapce Jacka Willimenta-Barra, přijatého do nemocnice v městě Leeds s podezřením na zápal plic. Jack musel ležet na nemocniční chodbě na hromadě kabátů, protože pro něho po přijetí do nemocnice nebylo lůžko. Obrázek se stal symbolem strašlivého stavu britského státního zdravotnictví, do něhož se dostalo po desetileté správě vládnoucí Konzervativní stranou.

Johnson se odmítl na tu fotografii podívat, žvanil dál své politické fráze, přestože na videu, které na Twitteru mezitím za posledních pár hodin zhlédlo osm milionů Britů, se jeho žvanění reportér snaží přerušit naléhavými, opakovanými poukazy na situaci na této fotografii.

Johnson při svém žvanění mimo obraz zkonfiskuje reportérovi jeho mobil se zmíněnou fotografií a dá si jej do kapsy.

Nakonec se reportér řekne:

"Vy jste se odmítl podívat na tu fotografii, vzal jste mi můj telefon a dal jste si ho do kapsy, pane premiére. Jeho matka říká, že zdravotnictví je v krizi. Jak na to reagujete?"

V tétéo chvíli si Johnson vyndá reportérův mobil z kapsy a poprvé se na fotografii podívá.

Dojem z epizody je šílený. Jak na to poukazují mnozí, je z ní zjevné, že Johnsonovi je naprosto jedno, co se kolem něj děje, je soustředěn sobecky jen na sebe.

Není divu, že scéna je citována v četných britských médiích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6496

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2019