Tání grónských ledovců může narušit důležitý mořský proud

3. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
Existuje 15 % šance, že Severoatlantický proud, který navazuje na Golfský proud a přináší teplou vodu z Mexického zálivu do Evropy, bude v příštích sto letech narušen, informuje Brooks Hays.


Podle nové studie je nepravděpodobné, že by se proud zcela zastavil - na rozdíl od předchozích spekulací.

Vědci z univerzit v Groeningenu a Utrechtu vypracovali nový model, který umožňuje lépe pochopit scénáře dalšího vývoje.

Předchozí studie naznačovaly, že mořské proudy jsou ovlivňovány množstvím sladké vody přidané na povrch oceánu. Když změna klimatu akcelerovala tání grónských ledovců, Severní Atlantik zažívá nárůst přísunu sladké vody.

Vědci v minulosti odhadovali, že nárůst tání v Grónsku by mohl zpomalit, zastavit nebo dokonce obrátit Severoatlantický proud.

Profesor numerické matematiky na univerzitě v Groeningenu Fred Wubs spolu s kolegy z Utrechtu navrhl nový matematický model, který umožní lépe prognózovat vliv malých změn v přísunu sladké vody na větší oceánské procesy. Výsledky simulací publikované v časopise Scientific Reports naznačují, že malé změny v přísunu sladké vody na hladinu oceánu mohou mít překvapivě velký dopad na oceánské proudění.

"Tyto simulace ukázaly, že šance na úplný kolaps Severoatlantického proudu během příštího tisíce let jsou zanedbatelné," prohlásil Wubs.

Existuje nicméně slušná šance, že tání v kombinaci se srážkami dokážou dočasně narušit přísun teplé vody z Mexického zálivu do Evropy.

"V našich simulacích šance, že se to v příštích sto letech stane, činí 15 %," říká Wubs.

Narušení Severoatlantického proudu by zvýšilo pravděpodobnost zasažení Evropy vlnami chladného počasí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8066

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2020