Čína stmelila NATO

7. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Prosincový mítink lídrů NATO v Londýně se mohl stát katastrofou. Před akcí byla aliance rozdělena tak jako málokdy. Prezident Trump přiměl francouzského kolegu Macrona, aby označil organizaci za čelící "mozkové smrti". Mezitím na alianci padl stín podezření, že Trumpovým motivem je snaha NATO zrušit, napsali Jens Ringsmorse a Sten Rynning.


Stojí za povšimnutí, že mítink NATO byl úspěšný, z velké části kvůli Číně. Lídrům se podařilo prolomit ledy zařazením zmínky o Pekingu do společného prohlášení.

Jazyk NATO je přitom pečlivě vybroušený. Varuje, že Čína představuje "příležitosti i výzvy". Prohlášení je uměřené, dokonce umírněné, ale velice významné. S tímto odkazem na Peking NATO předem varuje, že Čína vstoupila na jeho orbitu a zůstane předmětem strategického zájmu.

Tradičně vnější hrozby aliance spojují. Nicméně Čína představuje unikátní výzvy pro stratégy NATO zvyklé přemýšlet o Rusku. Za prvé Čína pro spojence nepředstavuje klasickou vojenskou hrozbu. Navíc Peking může nasadit své síly globálně, což znamená výraznou změnu pro alianci, která je zvyklá považovat za své tradiční jádro Evropu.

NATO musí odstrašovat Rusko, ale to nemá schopnost ovládnout Evropu a Asii. Naproti tomu Čína by mohla rozšířit svůj vliv po eurasijské pevnině i za její hranicí, což fundamentálně mění globální politiku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7905

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020