Průběžné zpravodajství:

Počet nakažených přesáhl tři čtvrtě milionu, počet mrtvých 35 000

28. 3. 2020

čas čtení 21 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- V USA počet nových infekcí dosahuje téměř 165 000, přičemž více než 3000 osob na koronavirus zemřelo. V Itálii je detekováno 102 000 případů nákazy, ve Španělsku téměř 88 000 a v Číně více než 82 000 případů. Nejvíce lidí na koronavirus zemřelo v Itálii (11 591), dále ve Španělsku (7 716) a v Číně (3 309).

- Světová banka varuje před "bezprecedentním globálním šokem". Pandemie by podle hlavního ekonoma pobočky této instituce pro východní Asii a Pacifik Aaditya Mattoo mohla zastavit ekonomický růst a prohloubit chudobu. I nejlepší možný scénář počítá s prudkým poklesem ekonomického růstu: ekonomický růst Číny se loni snížil z 6,1% na 2,3%.

- První komplexní studie analyzující úmrtí na COVID-19 a hospitalizaci nakažených v pevninské Číně, která vyšla v lékařském časopise The Lancet, detailně ukazuje, že míra smrtnosti rapidně roste s věkem: od 0,0016 % u pacientů, kterým je méně než 10 let, až na 7,8% u pacientů, kterým je 80 a více let. Smrtnost u všech potvrzených případů činí 1,68%. Studie také zjistila, že ohroženi jsou i lidé středního věku.

- Oběti domácího násilí budou ubytovány v hotelových pokojích, za které bude platit stát, uvedla francouzská ministryně pro rovnost pohlaví Marlène Schiappa. Oznámila také, že budou založena poradenská střediska poté, co počty týraných žen během prvního týdnu karantény ve Francii drasticky vzrostl. Francouzská vláda také poskytně organizacím pomáhajícím týraným ženám další 1 milion euro.

- Britská vláda se účastnila od ledna čtyř zasedání v EU, kde se jednalo o skupinový nákup zdravotnických potřeb proti pandemii, avšak odmítla se na něm podílet. Když byl minulý týden Johnson obviněn, že dává "přednost brexitu před dýcháním", vláda se vymlouvala, že se tohoto projektu neúčastní omylem, protože si "nepovšimla" emailu o něm a že se bude v budoucnu takovýchto projektů EU účastnit.

- Kardinál Angelo De Donatis, vikář papeže Františka pro arcidiocézi v Římě, je nejvyšším katolickým činitelem, který je nakažen koronavirem.

- V Řecku se požaduje, aby politikové věnovali polovinu svého platu státu v boji proti koronaviru.

- Francie zaznamenala nejhorší denní počet mrtvých, 418, celkový počet mrtvých je nyní 3024. Je to čtvrtá země, která zaznamenala více mrtvých než 3000, po Číně, Itálii a Španělsku. Tyto počty zaznamenávají jen osoby, které zemřely v nemocnicích, nikoliv osoby, které zemřely v domovech důchodců.

- Vikto Orbán si zajistil v parlamentě vládnout vydáváním dekretů na neomezeně dlouhou dobu:


- Příroda má pokoj od lidí. Lidé na procházce v Británii si povšimli, že krtci vylezli z děr. Pominul hluk letadel a aut. Je slyšet ptactvo a vítr. Objevují se jeleni, lišky, jezevci:

- Počet mrtvých v Itálii znovu výrazně stoupl za posledních 24 hodin o 812 na 11 591 aůe počet nově registrovaných případů jen o 4050, což je nejnižší denní nárůst opd 17. března. Celkem je nyní v Itálii registrováno 101 739 nakažených.

- Domorodí předáci v Jižní Americe v pondělí vydali varování, že koronavirus zosobňuje "existenční hrozbu" jejich komunitám. Domorodí indiáni žijí s hrozbou infekčních chorob už celá staletí - jejich obyvatelstvo v Jižní Americe v letech 1492-1650 pokleslo o čtvrtinu v důsledku nákaz a virů přivezených kolonizátory. Předáci domorodých národů varují, že domorodé kmeny nemají imunutu proti většině chorob. Žádají, aby vlády zakázaluy invazi horníků, prodejců drog, dřevorubců, osob, které se v Amazonii chtějí zmocnit území, i turistů.

- Trump otevřeně přiznal, že kdyby se hlasování ve volbách v důsledku koronaviru udělalo v USA jednodušším (jako to navrhovali Demokraté), republikáni by nikdy nevyhráli ve volbách:


- Dr Deborah Birx, koordinátorka reakcí Bílého domu na koronavirus, konstatovala. že "ḱdyž to dopadne dobře, v USA zemře  100 000 - 200 000 lidí."
 

 - Americké ministerstvo spravedlnosti nyní vyšetřuje, že někteří senátoři prodali na základě důvěrných vládních informací v týdnech, než koronavirus vedl k drastickému poklesu na amerických burzách, své akcie. Je to trestný čin.


- Kontroverzní poradce Borise Johnsona Dominic Cummings má příznaky nákazy koronaviru. Prý jen mírný kašel.  Minulý týden ho citoval Sunday Times, že prý řekl: "imunitu stáda, ochraňme ekonomiku, a jestliže to znamená, že pár penzistů umře, tak co." Úřad britské vlády si stěžoval, že prý Sunday Times zveřejnily lež.

- Každý čtvrtý britský lékař je buď nemocen anebo v izolaci.

- Pacienti, kteří v Británii nyní umírají, se nakazili asi před měsícem, několik týdnů předtím, než země zahájila sociální distancování, varoval profesor James Naismith z Oxford University. "Trvá to až čtrnáct dní, než se objeví příznaky. Pro 80 procent lidí jsou mírné, pro daleko menší počet. kteří vážně onemocní, je zapotřebí intenzivní péče asi o dalších 10 dní později. Ti, kdo se neuzdraví, pak zemřou asi za další čtyři dny."

- Počet celosvětových infekcí na koronavirus dosáhl 722 000. USA mají nejvíce: 142 000, Itálie je na druhém místě s téměř 98 000, Čína je třetí s 82 000. Španělsko dostihuje Čínu s 80 000. V Itálii zemřelo nejvíce osob, téměř  10 800. Španělsko je druhé s 6800. Více než 2500 osob zemřelo v USA.

- Trump: Pokud se nám podaří udržet počet mrtvých pod 100 000, bude to úspěch. Prodloužil karanténu v USA do 30. dubna a zrušil své naléhání, že by karanténa měla být zrušena do Velikonoc.

- V Británii zřejmě pandemie způsobí zmenšení ekonomiky o 15 procent v druhém čtvrtletí letošního roku a více než zdvojnásobení nezaměstnanosti. Uzamčení země zřejmě bude trvat až půl roku.

- Tolik Novozélanďanů udávalo sousedy, že nedodržují karanténu, že nová policejní internetová stránka zřízená pro tato udávání zkolabovala pod vlnou asi 4000 udání.

- V Británii vzniká silný nátlak na vládu, aby zajistila zdravotníkům ochranné prostředky, poté, co tři chirurgové zemřeli. V Itálii zemřelo více než 50 lékařů a to musí být vážným varováním pro britskou vládu:


- Španělsko zahajuje první den ještě restriktivnější karantény. Vláda zakázala všem neklíčovým pracovníkům opustit domovy. Španělsko má téměř 80 000 případů nákazy a od soboty do neděle tam zemřelo dalších 838 lidí.

- Afghánistán informoval o 27 nových případech koronaviru za posledních 24 hodin, celkový počet nákaz v zemi je 145. Asi 50 Afghánců zemřelo dosud v Íránu. Asi 24 nových případů bylo potvrzeno v provincii Herat na západě země, je to nejpostiženější oblast se 106 infekcemi a hraničí s Íránem.

- Thajské aerolinie přestávají používat 69 ze svých 82 letadel, v důsledku poklesu počtu cestujících, britská letecká společnost Easyjet zastavila provoz všech svých více než 300 letadel.

- Boris Johnson ve svém druhém videovystoupení v karanténě zdůraznil, že "Krize koronaviru potvrdila, že taková věc jako společnost opravdu existuje." Odmítl tím tvrzení Thatcherové z romu 1987, která podpořila extremní individualismus výrokem, že "společnost neexistuje".

- Ruský premiér Mikhail Mishustin požádal regionální guvernéry, aby uvažovali o zavedené takového uzamčení země, jaké už platí v Moskvě.

- Pracovníci z University College v Londýně a z firmy Mercedes vyvinuli nový prostředek, přístroj CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), který dodává kyslík do plic bez potřeby ventilátoru a uspání pacienta.

ZDE
  

- V Británii už zemřeli tři chirurgové na koronavirus. Hrdinové:


- V Británii sílí nátlak na vládu, aby zdravotníkům obstarala ochranné pomůcky, poté, co už dva lékaři zemřeli.

- Přes víkend dosáhl počet osob, které v Británii zemřely na koronavirus, 1228. Zemřeli také dva chirurgové, Amged El-Hawrani, pětapadesátiletý ušní, nosní a krční odborník, zemřel v sobotu v Leicesteru a Adil El Tayar, 63, specialista na transplantace orgánů, zemřel ve středu v nemocnici West Middlesex University. Oba byli nakaženi koronavirem.

- Jenny Harries, zástupkyně hlavního britského vládního zdravotníka (který byl nakažen koronavirem) konstatovala, že celostátní karanténa bude zřejmě muset trvat půl roku, možná déle. Odborníci budou situaci hodnotit každé tři týdny. ZDE 

- Donald Trump ve třetí osobě si pochvaloval, že jeho tiskové konference mají v televizi "vysokou sledovanost" (Ten má starosti):


- Holandští praktičtí lékaři telefonují starým občanům a rizikovým občanům s dotazem, zda jsou ochotni riskovat zemřít doma, pokud by se nakazili koronavirem, a uvolnit tak nemocniční lůžko lidem s větší nadějí na uzdravení.

- Americký expert na infekční choroby Anthony Fauci se vyjádřil, že v USA by mohlo na tuto epidemii zemřít 100 000 lidí a nakaženy by mohly být miliony lidí.

- Počet mrtvých ve Španělsku překročil počet mrtvých v Číně, španělský premiér zpřísňuje karanténní opatření, španělští lékaři zoufale bojují v nemocnici proti nákaze. ZDE

- Městu New York City dojdou základní zdravotnické zásoby včetně ventilátorů příští neděli 5: dubna, varoval primátor Bill de Blasion.

- Stovky britských lékařů se odmítají vrátit na frontovou linii v boji proti COVIDU-19, protože jsou přesvědčeni, že jejich rodiny nedostanou řádné finanční odškodnění, pokud by zemřeli.  ZDE 

- Hlavní opoziční kandidátka v polských prezidentských volbách Małgorzata Kidawa-Błońska apelovala na veřejnost, aby volby plánované na 10. května bojkotovala, pokud je vláda strany Právo a spravedlnost  bude chtít uskutečnit.

- Francouzská módní firma Chanel začíná vyrábět roušky.

- Indický premiér Narendra Modi se omluvil občanům za to, že uvrhl národ do karantény. Byla uvalena na Indii během čtyř hodin. "Možná se na mě mnozí hněvají, že jsem je uvěznil doma," řekl Modi. "Rozumím, že máte problémy, ale nebyla žádná jiná možnost jak bojovat proti koronaviru. Pro zemi. jako je Indie, s 1,3 miliardou obyvatel, je to boj na život a na smrt a my ho musíme vyhrát."

- Dalších 209 lidí zemřelo v Británii, je to méně než v sobotu, kdy zemřelo 260 osob. Z nich 190 zemřelo v Anglii, byli to lidé ve věku 39-105 let. Všichni kromě čtyř z nich měli existující zdravotní problémy. Ti, kteří neměli zdravotní problémy, byli ve věku 57-87 let.

- Ve středovýchodní Evropě bylo zaznamenáno relativně malé množství nákaz zřejmě proto, že se tam dostatečně rozsáhle netestuje. Například Maďarsko provedlo jen asi čtvrtinu testů ve srovnání se sousedním Rakouskem. Nemocnice ve středovýchodní Evropě také neustále zápolí s nedostatkem ochranných prostředků.  ZDE 

- Francouzské úřady rozdávají letáky migrantům v táborech v Calais a v Dunkirku a plánují jejich "dobrovolnou" evakuaci s cílem omezit šíření koronaviru. Policie přesune migranty do ubytovacích středisek po celé Francii. Ti uprchlíci, kteří budou souhlasit s převozem, podstoupí lékařskou prohlídku a budou odvezeni autobusy "daleko od Calais a Dunkirku". V dočasném ubytování budou muset dodržovat principy karantény jako všichni ostatní.

- Francouzské vysokorychlostní vlaky TGV se používají pro uvolnění lůžek na jednotkách intenzivní péče po celé zemi. Byly proměněny v nemocnice na kolech a dorpavují kriticky nemocné pacienty po Francii.

- Všichni cestující do Jižní Koreje budou od 1. dubna podrobeni čtrnáctidenní karanténě.

- Náměstek italského ministra zdravotnictvi Pierpaolo Sileri řekl v britské televizi, že uzamčení Itálie začíná fungovat, ale bude to trvat nejméně dalších čtrnáct dní, než se začne projevovat pozitivní dopad.

- Oběti domácího násilí a sexuálně zneužívané děti mají právo opustit domov navzdory uvalené karanténě, uvedla britská ministryně vnitra Priti Patel. Policie pomůže, zdůraznila.

- Třiatřicetiletý člen štábů guvernéra Lousiany John Bel Edwards zemřel na koronavirus.

- Americká centra pro zvládání infekcí (CDC) varovala obyvatele New Yorku, New Jersey a Connecticutu, aby nikam zbytečně v nadcházejících čtrnácti dnech nejezdili.  ZDE  

- Počet mrtvých na koronavirus dosáhl 30 652. Celkem je na světě potvrzeno více než 660 000 nákaz.

- V Británii zemřel první chirurg na koronavirus. Byl to třiašedesátiletý specialista na transplantace orgánů Adil El Tayar. Pracoval jako chirurg po celém světě. V posledních dnech svého života pracoval s kolegy zdravotníky proti koronaviru na pohotovosti v nemocnici v anglickém Midlands. Trvalo pouhých 12 dnů, než tento fyzicky zdatný a schopný chirurg skončil v nemocniční márnici. Odešel před čtrnácti dny do domácí karantény, když se u něho objevily příznaky koronaviru, pak se ale jeho stav zhoršíl. Byl umístěn pod ventilátor a pak už nebyl schopen dýchat bez pomoci přístrojů. Zemřel ve středu.  ZDE 

- Pacienti nemocní koronavirem na britských jednotkách intenzivní péče mají úmrtnost 50 procent. Ze 165 pacientů ošetřovaných od konce února jich 79 zemřelo, 86 přežilo a bylo propuštěno. Zkoumalo se 775 lidí na jednotkách intenzivní péče, dalších 610 tam ještě stále je. Vysoká úmrtnost vyvolává otázky, jak efektivní bude zdravotnictví při zachraňování životů lidí postižených koronavirem. "Má vůbec cenu jim dávat ventilátor?" ptal se jeden lékař. Většina mrtvých byla starší 70 let, ale devět mrtvých bylo ve věku od 16 do 49 let. Muži jsou koronavirem daleko více ohroženi než ženy: 70 procent pacientů na intenzivní péči byli muži. 30 procent pacientů pod 60 let byli muži, jen 15 procent ženy. Signifikantním rizikem byla obtloustlost. Více než 70 procent pacientů mělo nadváhu nebo byli obézní. ZDE 

- Počet mrtvých ve Francii překonal hranici 2000. Počet potvrzených případů ve Francii dosáhl 37 575, v pátek to bylo 32 964.

- Donald Trump uvažuje o karanténě New Yorku, New Jerseuy a Connecticutu.

- Írán určil 20 procent svého státního rozpočtu na boj proti koronaviru. V sobotu tam dosáhl počet mrtvých 2517. Za posledních 24 hodin  tam zemřelo 139 osob, počet registrovaných nákaz stoupl o 3076 na 35 408.

- Počet úmrtí v Itálii překročil 10 000. V sobotu Itálie oznámila dalších 889 úmrtí na COVID-19, celkový počet mrtvých tak stoupl na 10 023. Dalších 5974 osob bylo oficiálně zaznamenáno jako nakažení,m o 470 méně než v pátek. Celkový počet nakažených, včetně mrtvých a uzdravených, dosáhl v Itálii 92 472.

- V Británii už zemřelo na koronavirus 1019 osob. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 260 osob. Je to dosud největší denní nárůst. Zemřelí byli ve věku od 33 do 100 let a všichni kromě třinácti z nich (ve věku 63-99 let) měli už existující choroby. - Jenže řadu zemřelých britské státní zdravotnictví vůbec jako oběti koronaviru neregistruje, pokud nezemřeli v nemocnici.

- Policie zahájila trestní stíhání proti čtrnáctiletému chlapci, který kašlal a plivl na šestašedesátiletou ženu v městě Tameside na předměstí Manchesteru. Policisté byli 17. března povoláni na scénu, kde mladík kašlal na ženu a vykřikoval "koronavirus". Britská policie varovala, že podnikne razantní akce proti komukoliv, kdo bude kašlat na lidi a tvrdit, že má koronavirus. Uvedla, že si je vědoma o celé řadě incidentů, kdy lidé úmyslně kašlali nebo hrozili kašláním na staré či zranitelné lidi a vyhrožovali jim, že jsou nakažení koronavirem. V hrabství Cheshire policie potvrdila, že skupina teenagerů, kteří tvrdili, že mají koronavirus a záměrně kašlali na zdravotníky, bude trestně stíhána.  V Manchesteru bylo zahájeno trestní stíhání proti Mateuszi Rejewskému, 33, bezdomovci, který záměrně kašlal na policistu a tvrdil, že má koronavirus. Rejewski je ve vazbě a předstoupí před soud v Manchesteru v úterý.

- Počet oficiálně registrovaných nákaz na světě přesáhl 600 000. Jenže mnoho zemí, včetně USA, nyní testují jen nejzávažnější případy. takže počet nákaz je zřejmě daleko vyšší.

- Španělsko zaznamenalo dalších 832 úmrtí na koronavirus. Také informovalo o oficiálně zjištěných nových 8189 infekcích, což znamená, že celkem bylo dosud ve Španělsku registrováno 72 248 infekcí. Španělsko má druhou nejvyšší úmrtnost na koronavirus a čtvrtý nejvyšší počet potvrzených případů.

- Ženy a děti, které jsou obětí domácího násilí, nemají v karanténě kam utéci. Od Brazílie po Německo, od Itálie po Čínu, dochází k vlně domácího násilí.

- Počet amerických případů nákazy koronavirem přesáhl 100 000. Lékaři a zdravotníci na frontové linii v USA prosili v pátek o ochranné pomůcky a zařízení, aby mohli ošetřovat lavinu pacientů, která se čeká v amerických nemocnicích, poté, co počet infekcí přesáhl 100 000 a více než 1600 lidí zemřelo.

- Itálie předstihla Čínu jako druhá nejpostiženější země po USA. Itálie také zaznamenala nejvyšší denní počet mrtvých od začátku pandemie, totiž 969.

- Čínské úřady zrušily rozhodnutí otevřít kina. Nařizují občanů, aby zůstávali ve střehu vůči infekci. Zavedla omezení přístupu cizinců do země. Nevznikly žádné nové domácí případy a počet infekcí ze zahraničí poklesl.

- Austrálie zpřísnila předpisy sociálního distancování. Pokutuje se, pláže byly uzavřeny a vláda hrozí přísnějšími opatřeními, pokud lidé nezůstanou doma.

- Více než 100 australských lékařů a zubařů se vrátilo do Austrálie poté, co uvísli na výletní lodi nedaleko Chile.

- Hrozí globální nedostatek kondomů, protože epidemie koronaviru donutila výrobce přerušit jejich výrobu.

- V Íránu zemřely "stovky" lidí, pily toxický metanol v přesvědčení, že usmrcuje koronavirus.

- Cestující na výletní lodi nedaleko Panamy zoufale žádají o možnost přistát, poté, co na lodi zemřeli čtyři cestující.

- V Argentině došlo k rekordnímu nárůstu případů. Navzdory uzamčení země dne 20. března zaznamenala Argentina 690 případů a 17 úmrtí, v pátek bylo registrováno 101 nových případů a pět nových úmrtí. Nejhůře je postiženo hlavní město Buenos Aires s 223 případy.

- Jižní Korea zaznamenala největší denní nárůst případů nákazy za týden. Jižní Korea zaznamenala v pátek 146 nových případů nákazy, nejvyšší za celý týden. Jsou to případy dovezené z Evropy a z USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
14663

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020