Maďarsko schválilo Orbánovi vládnutí prostřednictvím dekretů

31. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Maďarský premiér získal větší pravomoci k boji s koronavirem, které však podle kritiků představují uchopení moci.


Maďarský parlament v pondělí schválil zákon, který výrazně navyšuje pravomoci ultrapravicového premiéra Viktora Orbána.

Premiér tvrdí, že tento krok je nezbytný k boji proti šíření koronaviru. Orbán požádal o prodloužení mimořádného stavu, který poskytuje jeho vládě v reakci na koronavirovou krizi právo vydávat dekrety.

Poslanci dolní komory návrh schválili v poměru 137 ku 52 hlasů. Orbánova strana Fidesz zde disponuje dvoutřetinovou většinou.

Zákon umožňuje vládě neomezeně prodlužovat mimořádný stav a s ním spojené pravomoci vládnout prostřednictvím dekretů. Normálně by takové prodlužování platnosti vyžadovalo schválení parlamentem.

Zákon také zavádí trest až pěti let vězení pro lidi, kteří šíří "falešné zprávy" o viru nebo opatření proti němu, což vyvolává obavy ohledně svobody tisku v Maďarsku.

Opoziční politici, lidskoprávní organizace a Rada Evropy se vyslovili proti zákonu, který jasně neurčuje, jak dlouho budou mimořádné pravomoci v platnosti.

Orbán od roku 2010, kdy se ujal premiérského úřadu, postupně navyšuje své pravomoci. Šestapadesátiletý politik se často střetává s lidskoprávními skupinami a institucemi EU. Rada Evropy počátkem března adresovala Orbánovi otevřený dopis, v němž varuje, že "neomezený a nekontrolovaný nouzový stav nemůže zaručit dodržování základních principů demokracie".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7402

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2020