Jaké dezinformace se šíří o koronaviru v ČR a ve světě

28. 3. 2020

čas čtení 3 minuty
Čína oficiálně oznámila epidemii nového viru v provincii Hubei dne 7. ledna 2020. Avšak první zpráva o epidemii byla vydána 31. prosince 2019, informují ve své analýze Semantic Visions. Čínská média o epidemii informovala překvapivě otevřeně.

Brzo po zveřejnění prvních informací o epidemii se začaly šířit dezinformace. První dezinformace o koronaviru se objevily na internetu v ruštině už 20. ledna 2020. První dezinformace zveřejnil server tvzvezda.ru, což je ruským státem vlastněné médium, které provozuje ruské ministerstvo obrany. Tato dezinformace obvinila USA, že COVID-19 vyrobily jako biologickou zbraň.

 

Druhá vlna dezinformací přišla z ultrapravicových serverů v USA. Ty tvrdily, že se virus omylem dostal na veřejnost z přísně tajné čínské laboratoře ve  Wuchanu vyrábějící biologické zbraně.

Narativ, že virus je umělá biologická zbraň, kterou vyvinuly Spojené státy proti Číně, posléze přijala a rozvinula čínská vládní propaganda. Tato dezinformace se stala důležitým nástrojem pro odvádění pozornosti od původního špatného přístupu čínských úřadů vůči epidemii.


Dezinformační média v ČR zprvu na tyto lživé narativy nereagovala. První dezinformace se týkaly simulace akce Gates Foundation a konspirací Nového světového pořádku, podle nichž globální elity věděly o pandemii mnoho měsíců předtím, než vypukla. První dezinformace, že je virus umělou biologickou zbraní, se objevily v ČR až začátkem února. První článek k této věci využil obou narativů - virus unikl z čínské laboratoře, zároveň to byl americký biologický útok proti Číně.

Zdroj obou dezinformací pro ČR lze lehce vystopovat. V Rusku to byl takzvaný "expert" Igor Nikulin. V USA rozšířil lež, že virus je čínská biologická zbraň, Francis Boyle.

Čeští dezinformační aktéři (kteří bez výjimky prosazují názory ruské státní propagandy) začali citovat materiály z Ruska i z  USA od druhého týdne února.

I když byl narativ, že virus je Američany vyrobená biologická zbraň, dominantní, celkový rozsah lží v českém diskursu byl rozmanitější. Na internetu v ČR se tvrdilo, že šíření viru v EU je spojeno s migrací, že ho rozšířili američtí vojáci, kteří se pohybují po evropském kontinentu v rámci cvičení Defender Europe 20, Evropská unie byla obviňována, že záměrně koronavirovou krizi ignoruje.

Dezinformace v ČR projevovaly běžnou zaujatost české dezinformační scény: postoj proti EU, proti USA a pro Rusko. Zároveň česká dezinformační scéna pokračovala ve vyvolávání strachu z údajné masové imigrační hrozby.

Dezinformační servery v ČR také začaly obviňovat česká veřejná média, že záměrně přehánějí hrozbu viru s cílem útočit proti Číně a odvést pozornost od nově hrozící migrační krize. Český veřejnoprávní rozhlas a česká veřejnoprávní televize jsou tak pod neustálým tlakem od proruských a pročínských domácích aktérů.

Tito aktéři, včetně prezidenta Miloše Zemana a finančního konglomerátu PPF zneužívají pandemie k posilování čínského vlivu v ČR. V březnu se na českých dezinformačních serverech začaly objevovat informace, že je Čína humanitární supervelmocí, která zachraňuje evropské země postižené virem.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12381

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020