USA: Minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti 3,3 milionu lidí

27. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Rekordní počet Američanů minulý týden požádal o podporu v nezaměstnanosti, když firmy zavírají, aby zpomalily šíření koronaviru, informuje Anneken Tappeová.


Podle ministerstva práce do 21. března narostl počet žádostí o podporu o 3,28 milionu. Jedná se o nejvyšší číslo v historii, od doby, kdy ministerstvo v roce 1967 začalo sledovat údaje. Předchozí rekord 695 000 pocházel z týdne, který končil 2. říjnem 1982.

"Většina historických srovnání tohoto řádu je neadekvátních. Nejblíže se dostávají přírodní pohromy jako velké hurikány. Nicméně jak ukazuje dnešní zpráva, epidemie koronaviru se ekonomicky podobá velkému hurikánu, který by udeřil ve všech státech v celé zemi po dobu několika týdnů," prohlašuje hlavní ekonom společnosti Glasdoor Daniel Zhao.

Toto srovnání dobře postihuje povahu koronavirového ekonomického šoku: Je náhlý a zasahuje prakticky všechna odvětví a každý obchodní model.

Ve výsledku ekonomové očekávají, že během příštích týdnů zaniknou miliony pracovních míst.

Heidi Shierholzová, bývalá hlavní ekonomka ministerstva práce, označila nárůst počtu žádostí o podporu za pouhou špičku ledovce.

"Odhadujeme, že do léta kvůli šoku z koronaviru ztratí práci 14 milionů zaměstnanců," oznámila v tvítu.

Ekonomové nyní očekávají, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí upadne do recese, aby se později vrátila k růstu, až se šíření viru zpomalí.

Mezitím pobočky úřadů práce bojují s náhlým přívalem žádostí o podporu. Například pobočka v New Yorku přidala dodatečnou kapacitu ke svému serveru a přijala více jak 65 dodatečných pracovníků, aby zvládla všechny žádosti. A pobočka na Floridě plánuje přijetí 100 dalších zaměstnanců, aby dokázala reagovat na telefonáty a pomohla lidem s žádostmi.

Ministr financí Steven Mnuchin ve čtvrtek v rozhovoru pro CNBC zlehčoval příliv nezaměstnaných. Údaje označil za "nerelevantní" kvůli zákonu o podpoře ekonomiky schválenému Kongresem ve středu.

Dodal, že firmy "doufejme budou schopny spoustu těchto lidí opět najmout".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5785

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020