Team MIT pracuje na nízkonákladovém plicním ventilátoru postaveném z běžně dostupných součástek

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Nově vyvíjené zařízení využívá ambuvaky, které již mají nemocnice k dispozici ve velkém množství, píše David L. Chandler.


Jedním z nejnaléhavějších nedostatků, jimž čelí nemocnice během epidemie koronaviru, je nedostatek plicních ventilátorů. Tyto stroje mohou udržet pacientovo dýchání, když to již nedokáže sám, ale mohou stát až 30 000 dolarů za kus. Nyní rapidně sestavený tým dobrovolníků složených s inženýrů, lékařů, informatiků a dalších soustředěný kolem MIT pracuje na bezpečné a levné alternativě k použití v mimořádných situacích, která by mohla být rychle sestavena kdekoliv na světě.

Tým s názvem MIT E-vent (jako emergency ventilator) byl sestaven 12. března v reakci na rapidní šíření pandemie COVID-19. Jeho členové reagovali na výzvy lékařů, přátel a náhlý příliv emailů připomínajících projekt provedený před deseti lety ve výukovém semináři MIT.

Studenti pracující v konzultaci s místními lékaři navrhli jednoduchý ventilátor, který šlo postavit ze součástek v ceně zhruba 100 dolarů. Publikovali článek s detaily o jeho navrhování a testování, ale v tomto bodě jejich práce skončila. Nyní nový tým spojený s předchozím kursem obnovil projekt ve výrazně zrychleném tempu.

Klíčem k jednoduchému levnému ventilátoru je ruční plastický resuscitátor známý jako ambuvak, který již nemocnice mají k dispozici ve velkých počtech. Jsou navrženy tak, aby byly poháněny ručně, zdravotnickým profesionálem nebo technikem záchranky, a zajistily dýchání pacientů v situacích jako je zástava srdce, do chvíle, než bude k dispozici ventilátor.

Tým složený z dobrovolníků pracuje zdarma a operuje nyní anonymně, protože mnozí z jeho členů jsou již zahlceni dotazy a obávají se, že reakce na ně by je brzdila v práci na projektu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE(pdf)

0
Vytisknout
7563

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2020