Průběžné zpravodajství

Boris Johnson má koronavirus

27. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus



- Donald Trump nadává na Twitteru automobilce General Motors. Někteří navrhují, aby použil Zákona o výrobě k obranným účelům, který umožňuje vládě nařizovat soukromým firmám, co mají vyrábět

Donald Trump: Automobilka General Motors MUSÍ okamžitě otevřít svou idiotsky uzavřenou továrnu v Lordstownu v Ohiu, nebo nějakou jinou, a OKAMŽITĚ ZAČÍT VYRÁBĚT VENTILÁTORYT!!!!! FORDE, DĚLEJ VENTILÁTORY, RYCHLE!!!
Tento tweet Trump zveřejnil den poté, co odmítl žádost od guvernérů o ventilátory a řekl, že New York, epicentrum nákazy, své požadavky přehání. New York potřebuje 30 000 ventilátorů.


- Itálie zaznamenala svůj dosud největší nárůst úmrtí na COVID-19 za posledních 24 hodin, totiž 919 nových mrtvých. Celkem v Itálii už zemřelo 9134 osob.

- V Británii ostře stoupl počet mrtvých o 181 za posledních 24 hodin na 759. Kromě Borise Johnsona je nakažen koronavirem i ministr zdravotnictví Matt Hancock a hlavní britský vládní zdravotník, který informoval veřejnost o stavu epidemie, profesor Chris Whitty. Britská vláda oznámila, že počet infekcí v Británii se zdvojnásobuje každé tři až čtyři dny.

- Na letišti v Birminghamu byla otevřena provizorní márnice na 1500 mrtvol, v očekávání vlny obětí. Birmingham je jedním z center nákazy, zřejmě proto, že mnozí starší muslimové nerespektovali zákaz shromažďování a nedokázali se obejít bez návštěvy modlitebny.

- Chlapci z Los Angeles, zřejmě prvnímu teenagerovi, který v USA zemřel na koronavirus, byla odepřena léčba na pohotovostní klinice, protože neměl zdravotní pojištění. Neměl žádné zdravotní problémy. V pátek, než zemřel, byl na mejdanu s přáteli.

- Donald Trump a John Kerry se projednou shodli, že blbec Thomas Massie, republikánský senátor z Kentucky se neodpovědně pokusil zablokovat balík ekonomické podpory pro USA v hodnotě více než 2 bilionů dolarů.

- Britští poslanci a organizace hájící práva žen apelují na britské hotely, aby zpřístupnily své prázdné pokoje ženám ohroženým domácím násilím. V situaci karantény jsou tisíce žen domácím násilím vážně ohroženy, argumentují.

- Boris Johnson má koronavirus, prokázal test. Bude v izolaci v Downing Street, prý má "mírné" příznaky. Bude "dál řídit akce" proti pandemii:


- Britská vláda nařídila všem komunálním úřadům, aby do víkendu zajistily ubytování pro všechny bezdomovce.

- Miliony lidí budou v nadcházejících dnech v Británii potřebovat potravinovou pomoc. Jinak hrozí hladomor, varují charitativní organizace. Koronavirová pandemie odhalila nestabilitu potravinového systému. 17 milionů lidí je v kategorii ohrožených osob, protože jsou buď starší, mají zdravotní problémy, nebo jsou těhotné. 860 000 lidí už mělo problémy se získávání potravin před touto krizí. ZDE 

- Počet nakažených osob v USA je vyšší než 82 000. Vzrostl tak ve čtvrtek nad počet nakažených v Číně a v Itálii. Centry nákazy jsou New York, New Orleans a další centra. Nemocnice v USA jsou zahlcovány nemocnými a hrozí nedostatek zásob, zdravotníků i lůžek.

- Američané dostanou do tří týdnů finanční podporu, uvedl ministr financí Steve Mnuchin.

- Kanada  ve čtvrtek zaútočila na americký návrh chránit společnou hranici armádou.

- Čínský prezident Xi Jinping  v telefonním rozhovoru s Donaldem Trumpem apeloval na zlepšení vzájemných vztahů. Vzájemné verbální útoky jsou k ničemu. "Spolupracovat přináší oběma stranám prospěch, bojovat proti sobě poškozuje obě strany. Spolupráce je jedinou možností," řekl. ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/mar/27/china-prepares-to-seal-itself-off-from-the-world-to-stem-imported-coronavirus-cases

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1243407157321560071?s=20

- Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador ve čtvrtek naléhal na Mexičany v USA, aby nejezdili do Mexika.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro ve čtvrtek zrušil zákaz bohoslužeb - náboženská činnost je podle něho prý životně důležitou službou.

- Čína zaznamenala svůj první domácí případ nákazy za tři dny a 54 nových dovezených případů nákazy.

- Jihokorejské úřady žádaly obyvatelstvo v pátek, aby zůstalo doma a neúčastnilo se velkých shromáždění. Počet nových případů nákazy se tam pohybuje kolem 100 denně.

- Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil omezení pohybu obyvatel, podobně jak platí v mnoha západoevropských zemích.
- V Británii zemřelo dalších 115 lidí poté, co byly jejich testy na koronavirus pozitivní. Celkový počet mrtvých v Británii je 578, ovšem nezaznamenává to případy, kdy lidé zemřeli mimo nemocnice, a jejich nákaza tak nebyla oficiálně potvrzena.

- V Itálii zemřelo ve čtvrtek dalších 662 osob, celkem tedy 8165. Počet případů nákazy v Lombardii vzrostl o 2500, což je větší nárůst než v předchozích dnech.

- Španělsko prodloužilo lockdown do 12 dubna, počet mrtvých stoupl na 4089.

- Německé nemocnice s volnou kapacitou přijmou nejméně 47 koronavirových pacientů z Itálie na signál celoevropské solidarity.

- Počet případů ve Švýcarsku vzrostl na 10 000.

- Vladimír Putin doufá, že Rusko zvládne koronavirus do  dvou až tří měsíců. Ruské úřady suspendovaly mezinárodní lety, nařídil většině obchodů v Moskvě uzavřít své dveře a zrušil některé bohoslužby.

- V Lisabonu klinika pro automobilisty nabízí pětiminutový test na koronavirus okny projíždějících automobilů. Portugalské úřady posilují testující infrastrukturu.

- Slovensko plánuje dramaticky zvýšit testování na koronavirus.

Předchozí průběžné zpravodajství je ZDE





0
Vytisknout
14496

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2020