Průběžné zpravodajství:

Epidemie je obrovskou krizí pro evropské bezdomovce

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Bezdomovci v Evropě nyní hladovějí. Policie v Itálii je pokutuje, že jsou venku, ale oni nemají domov.  Vyvolalo to protesty italskému ministru vnitra. V Paříži je úřady cpou do tělocvičen. V Evropě je 700 000 bezdomovců, o 70 procent více než před deseti lety a ve všech zemích světa kromě Finska počty bezdomovců stoupají. Nicméně dochází k pozitivním krokům v Londýne, v Paříži, v Praze, v Barceloně i jinde, provádí se rekvizice hotelů, ubytovacích prostor pro dovolené a nemovitostí AirBnB pro bezdomovce. Problémem je oddělování zdravých bezdomovců od nakažených, kteří dosud nemají příznaky. Není k dispozici testování. ZDE 


- Řecko nacpalo tisíce uprchlíků do nehygienických vazebních táborů na hranici, bez základních potřeb:


- Panikařící sociální pracovníci v Praze jsou nuceni sešívat roušky a rukavice ze starého materiálu, protože zuří naprostý nedostatek ochranných prostředků, informuje Guardian. ZDE   Potud Babišovo trapné mezinárodní vytahování, že "Češi šijí roušky".

- Světová zdravotnická organizace: Epidemie koronaviru v asijské tichomořské oblasti "zdaleka neskončila". Tamější nynější opatření na omezení šíření viru dávají zemím čas, aby se připravily na rozsáhlé šíření viru, konstatovala Světová zdravotnická organizcae v úterý.

- Zeit Online: V Německu je 67 051 potvrzených nákaz, to je 8,1 na 10 000 obyvatel. 6522 pacientů se ozdravilo, 650 zemřelo.

- V Británii čelí policie kritice za příliš drakonická opatření bránící lidem v přístupu do ulic. Šéfové policie jsou varováni, aby to nepřeháněli. Vláda zahájila celostátní lístkový projekt pro školní děti, které mají právo na školní obědy zadarmo. Školy nyní budou každému dítěti v době svého uzavření poskytovat poukázku na 15 liber (450 Kč) týdně na nákup potravin v supermarketech.

- Britští ministři jsou obviňováni, že ohrozili životy lidí tím, že rychle nezavedli plošné testování na koronavirus.

- Více než 80 procent mladých Britů s historií duševních chorob zjistilo, že jejich stav se od vzniku epidemie zhoršil.

- Nová čínská studie koronaviru ukazuje, že COVID-19 vážně ohrožuje lidi od středního věku.

- Počet mrtvých v USA překročil 3000, počet potvrzených nákaz v USA je 164 539. Dvojnásobek nákaz v Číně.

- Světová banka varovala, že pandemie způsobuje "bezprecedentní globální šok", který by mohl způsobit naprosté zastavení růstu čínské ekonomiky a mohl by dohnat dalších 11 milionů lidí ve východní Asii do chudoby.

- V úterý už týden nebyly ve Wuchanu v Číně zaznamenány žádné nové případy nákazy.

- Nejvíce nákazy v Austrálii je mezi lidmi kolem dvaceti, kteří nejvíce cestují a nejvíce chodí na mejdany.

- Počet globálních případů nákazy překročil 750 000. Globální počet mrtvých překročil 37 000. Mnoho lidí, kteří nezemřeli v nemocnicích není registrováno.

- Itálie zaznamenala stovky nových úmrtí - ale pomalejší nárůst infekcí. Počet mrtvých v Itálii stouple o 812 na 11 591, ale počet nových nákaz stoupl jen o 4050, což je nemenší nárůst od 17. března.

- Virus je existenční hrozbou pro jihoamerické domorodé komunity, které dosud žily izolovaně a nemají imunitu vůči nákazám.

- Viktor Orbán si zajistil neomezené pravomoci na neomezeně dlouhou dobu. První členská země EU se tak stala diktaturou. Totéž se děje v Kambodži, na FIlipínách, v Myanmaru a v Thajsku: 


- Rakousko nařídilo, že občané musejí mít při návštěvě obchodů roušku. Od středy budou při vstupu do supermarketů Rakušané dostávat u vchodu roušky.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Co nás rozděluje a v čem jsme si rovni

31. 3. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut

Infekcí SARS-CoV-2 je zasaženo už přes 170 států, Organizace spojených národů má 193 členských států. Přít se o tom, jestli Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) měl právo vyhlásit dne 11. března 2020 onemocnění COVID-19 za globální pandemii nebo ne, je irelevantní. Jsme v tom globálně.

Avšak v 170 postižených státech žije 170 způsobů myšlení, cítění a uvažování, tradic, politických a sociálních institucí, kulinářských zvyklostí. To vše formuje psychologii davu. Asie se například ráda zdržuje venku a trhy pod širým nebem nejsou jenom o nákupech.

Mezitím v Absurdistánu 122:

Stěžovat na nevybavení nemocnic si nesmíte, stoupenci PiS na koronaviru vydělávají a prezidentské volby se 10. května konat budou!

31. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Grafika Tomasz Oryński

Polsko vstupuje do další etapy boje s pandemií. Avšak zdá se, že ty časy, kdy všichni spolupracovali, zmizely. Nemocnice si stěžují na kritický nedostatek ochranných pomůcek a dalšího nutně potřebného materiálu. Lékaři a zdravotníci, dokonce i celé nemocnice,   volají o pomoc na sociálních sítích, jiní odhalují, že vláda skutečný počet úmrtí na COVID-19 utajuje.

Namísto toho, aby polská vláda ten problém začala řešit, rozhodla se kritiky  umlčet - nejprve ředitel nemocnice (a místní radní za stranu Právo a spravedlnost) vyhodil z práce specializovanou zdravotní sestru za to, že napsala na svém Facebooku, že nemají rukavice a roušky. V důsledku toho v celé té nemocnici zůstala už jen jediná osoba s touto specializací. Poté pak rychle následovalo celoplošné umlčení  - jen státním lékařským konzultantům bylo dovoleno hovořit o tom, jaká je situace ve zdravotnictví, a to jen po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví.

Rozhovor Britských listů 267. Režim, který jsme tu měli po roce 1989, právě skončil

26. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



O především ekonomických, ale i společenských a kulturních důsledcích pandemie koronaviru pro Českou republiku hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s podnikatelem Markem Benešem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Nová studie: Jakým mechanismem proniká koronavirus do lidských buněk

31. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Nový výzkum osvětlil klíčový biologický mechanismus, jímž se koronavirus dostává do lidských buněk. Vědci v Minnesotě zjistili, že záchytné  háčky, které vyčnívají z viru, se dokáží přichytit na lidské buňky asi čtyřikrát pevněji než háčky koronaviru Sars, který usmrtil v epidemii r. 2002 stovky lidí.

Z toho zjištění vyplývá, že částice koronaviru po vdechnutí nosem či ústy mají velkou šanci přichytit se k buňkách v horní části dýchacího ústrojí. Znamená to, že jich je zapotřebí relativně málo, aby infekce zakořenila.

"Imunitní pasy" by mohly po pandemii zrychlit návrat do práce

31. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Upozorňují na to vědci a politikové v Británii.

Vědci v Německu připravují masovou studii ohledně toho, kolik lidí je nyní už imunních na COVID-19. To by nakonec mohlo umožnit úřadům začít vydávat pasy, které by umožnily pracovníkům, kteří získali imunitu proti nákaze, být osvobozeni od nynějších restriktivních opatření.

Studie, která dosud nemá zajištěné financování, by testovala více než 100 000 dobrovolníků od poloviny dubna. Test by se pak opakoval v pravidelných intervalech na akumulativně stále větším vzorku obyvatelstva, aby se sledoval pokrok pandemie.

Asociace českých a moravských nemocnic Prymulovi:

Bezodkladně potřebujeme ochranné pomůcky od domácích výrobců!

31. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


V Praze 27. 3. 2020

Vážený pane náměstku,

dovolujeme si obrátit se na Vás jako na předsedu Ústředního krizového štábu Vlády České republiky s žádostí, aby se krizový štáb zabýval situací, která znemožňuje realizaci Mimořádného opatření MZ z 25. 3. 2020 a zejména jeho bodu 4.

Kromě možného logistického problému vyčlenit ve zdravotnickém zařízení prostory, které budou určeny pro poskytování zdravotních služeb pacientům s podezřením na onemocnění COVID-19 či s prokázaným onemocněním COVID-19, je zásadní skutečností nedostatek odpovídajících osobních ochranných prostředků pro zdravotnické pracovníky vyčleněných pro tyto prostory.

Všichni migranti v Portugalsku budou mít po dobu krize koronaviru stejná práva jako místní občani

31. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Budou mít právo zadarmo používat portugalského zdravotnictví, sociálního systému, bankovnictví, pracovních smluv i smluv k pronájmu domů a bytů.

Restauratéři z tisícovky provozů napříč Českou republikou proti stravovacímu paušálu

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva


PRAHA (31. března 2020) – Více než 500 provozovatelů zhruba tisícovky restaurací, kantýn a stravovacích provozů podepsalo výzvu proti zavedení tzv. stravovacího paušálu.


„Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly. Ekonomové odhadují i následný déletrvající propad celého gastro odvětví po zrušení nouzového stavu,“ prohlásila předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Průběžné zpravodajství:

Počet nakažených přesáhl tři čtvrtě milionu, počet mrtvých 35 000

28. 3. 2020

čas čtení 21 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- V USA počet nových infekcí dosahuje téměř 165 000, přičemž více než 3000 osob na koronavirus zemřelo. V Itálii je detekováno 102 000 případů nákazy, ve Španělsku téměř 88 000 a v Číně více než 82 000 případů. Nejvíce lidí na koronavirus zemřelo v Itálii (11 591), dále ve Španělsku (7 716) a v Číně (3 309).

- Světová banka varuje před "bezprecedentním globálním šokem". Pandemie by podle hlavního ekonoma pobočky této instituce pro východní Asii a Pacifik Aaditya Mattoo mohla zastavit ekonomický růst a prohloubit chudobu. I nejlepší možný scénář počítá s prudkým poklesem ekonomického růstu: ekonomický růst Číny se loni snížil z 6,1% na 2,3%.

- První komplexní studie analyzující úmrtí na COVID-19 a hospitalizaci nakažených v pevninské Číně, která vyšla v lékařském časopise The Lancet, detailně ukazuje, že míra smrtnosti rapidně roste s věkem: od 0,0016 % u pacientů, kterým je méně než 10 let, až na 7,8% u pacientů, kterým je 80 a více let. Smrtnost u všech potvrzených případů činí 1,68%. Studie také zjistila, že ohroženi jsou i lidé středního věku.

- Oběti domácího násilí budou ubytovány v hotelových pokojích, za které bude platit stát, uvedla francouzská ministryně pro rovnost pohlaví Marlène Schiappa. Oznámila také, že budou založena poradenská střediska poté, co počty týraných žen během prvního týdnu karantény ve Francii drasticky vzrostl. Francouzská vláda také poskytně organizacím pomáhajícím týraným ženám další 1 milion euro.

- Britská vláda se účastnila od ledna čtyř zasedání v EU, kde se jednalo o skupinový nákup zdravotnických potřeb proti pandemii, avšak odmítla se na něm podílet. Když byl minulý týden Johnson obviněn, že dává "přednost brexitu před dýcháním", vláda se vymlouvala, že se tohoto projektu neúčastní omylem, protože si "nepovšimla" emailu o něm a že se bude v budoucnu takovýchto projektů EU účastnit.

- Kardinál Angelo De Donatis, vikář papeže Františka pro arcidiocézi v Římě, je nejvyšším katolickým činitelem, který je nakažen koronavirem.

- V Řecku se požaduje, aby politikové věnovali polovinu svého platu státu v boji proti koronaviru.

- Francie zaznamenala nejhorší denní počet mrtvých, 418, celkový počet mrtvých je nyní 3024. Je to čtvrtá země, která zaznamenala více mrtvých než 3000, po Číně, Itálii a Španělsku. Tyto počty zaznamenávají jen osoby, které zemřely v nemocnicích, nikoliv osoby, které zemřely v domovech důchodců.

- Vikto Orbán si zajistil v parlamentě vládnout vydáváním dekretů na neomezeně dlouhou dobu:


- Příroda má pokoj od lidí. Lidé na procházce v Británii si povšimli, že krtci vylezli z děr. Pominul hluk letadel a aut. Je slyšet ptactvo a vítr. Objevují se jeleni, lišky, jezevci:

- Počet mrtvých v Itálii znovu výrazně stoupl za posledních 24 hodin o 812 na 11 591 aůe počet nově registrovaných případů jen o 4050, což je nejnižší denní nárůst opd 17. března. Celkem je nyní v Itálii registrováno 101 739 nakažených.

- Domorodí předáci v Jižní Americe v pondělí vydali varování, že koronavirus zosobňuje "existenční hrozbu" jejich komunitám. Domorodí indiáni žijí s hrozbou infekčních chorob už celá staletí - jejich obyvatelstvo v Jižní Americe v letech 1492-1650 pokleslo o čtvrtinu v důsledku nákaz a virů přivezených kolonizátory. Předáci domorodých národů varují, že domorodé kmeny nemají imunutu proti většině chorob. Žádají, aby vlády zakázaluy invazi horníků, prodejců drog, dřevorubců, osob, které se v Amazonii chtějí zmocnit území, i turistů.

- Trump otevřeně přiznal, že kdyby se hlasování ve volbách v důsledku koronaviru udělalo v USA jednodušším (jako to navrhovali Demokraté), republikáni by nikdy nevyhráli ve volbách:


- Dr Deborah Birx, koordinátorka reakcí Bílého domu na koronavirus, konstatovala. že "ḱdyž to dopadne dobře, v USA zemře  100 000 - 200 000 lidí."
 

Kategorie

31. 3. 2020 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut



Opatření proti šíření koronaviru narušilo vysílání pořadu Jak to vidí, takže se paní Senková vrátila k již starému pořadu. Ten se týkal prognostických úvah o rozčleňování lidí v ČR do různých kategorií. Jeho zařazení právě do krizového období naší země a Země vůbec má, jak se zdá, velmi příhodné souvislosti, abychom si uvědomili, že se asi většina okolností výzkumu změní. Možná ale, že výzkumníci budou trvat na již vyzkoumaném. Protagonista pořadu pochválil sebe a svůj tým, jak důkladně a odpovědně výzkum prováděli. Bude asi nepatřičné, když si dovolím o celém výzkumu a i o závěrech polemizovat.

Děti dnes vážně trpí...

31. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

A KFC...

A McDonald...

A Čína je taky zavřená?

Čína je taky zavřená...

A co dodávky do domu?

Všechny dodávky do domu...

Budeš teď opravdu muset jíst to, co ti uvaří maminka...

Je mi líto, je mi to opravdu líto...

Pizza Hut má zavřeno taky...

Pomůžete finančně rodině stižené požárem?

31. 3. 2020

čas čtení 4 minuty


Vážený pane Čulíku,

úvodem mého dopisu Vás srdečně zdravím a omlouvám se za to, že Vás obírám o Váš drahocenný čas, a na vysvětlenou musím přiznat, že kontakt na Vás jsem dostali od pravidelné čtenářky vašich Britských listů, napsali manželé Chramostovi z Prahy. 

Napíši Vám příběh rodiny, který se nedávno odehrál v obci Jiříkov u Rumburka na severu Čech, rodiny, která v jednom momentě přišla úplně o všechno a zůstala sama bez jakékoliv pomoci a finančních prostředků a právě na základě této události jsme se rozhodli Vás oslovit a požádat Vás takto o pomoc.

Kdy zasáhne Policie ČR proti nebezpečným lžím, ohrožujícím životy?

30. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta


K tomu:    Je dokázáno, že koronavirus nebyl vyroben v laboratoři. Vražedné jsou průmyslové provozy chování kuřat


 

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Zachování důvěry ve vládu v době pandemie je nesmírně důležité

30. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta




V rámci projektu “IDEA anti COVID-19“ přinášíme další doporučení, která mohou pomoci zmírnit dopady očekávané ekonomické krize na českou společnost .

Vláda, ministerstvo zdravotnictví, lokální samosprávy, hygienické stanice a média jsou klíčovymi poskytovateli informací v době nouze. Musí jednat koordinovaně, což je jasně uvedeno v Pandemickém plánu ČR. Koordinace a jasné vedení jsou zásadní také při komunikaci s veřejností. Výzkum z behaviorální ekonomie nabízí několik cenných zjištění pro komunikační strategie.

Celý text Vojtěcha Bartoše zde:  Jak komunikovat s veřejností? Poznatky behaviorální ekonomie v boji proti COVID-19

Věřící po celém světě ignorují doporučení dodržovat sociální distanci

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Petrohrad včera. Věřící při přijímání z jediné lžíce


Desítky farníků, mnoho z nich starých lidí, se shromáždily v těsném davu v Kazaňské katedrále v Petrohradě k svatému přijímání. Před několika týdny byla katedrála kritizována, že dále vystavuje relikvii svatého Jana Křtitele, navzdory obavám, že věřící, kteří ji líbají, tím rozšíří koronavirus.

V americké Louisianě, postižené pandemií, se v neděli účastnily stovky věřících bohoslužeb a ignorovaly zákaz velkých shromáždění. V kostele v městě Central nedaleko Baton Rouge se shromáždilo asi 500 lidí.

Vláda, která umí zastavit ekonomiku, ale ochránit lidi v domovech důchodců ne

30. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jestli jsem o něčem od samého začátku zpráv o šíření nemoci covid, která v té době neměla ani jméno, neměl nejmenší pochybnost, tak je to absolutní priorita a důraz na ochranu starých a/nebo nemocných lidí. Zejména lidí koncentrovaných v domovech důchodců a podobných zařízeních.


Kdyby tehdy někdo řekl, že dá dvacet nebo padesát miliard na tato opatření, asi bych kroutil hlavou, že je to moc, ale to jsem ani ve snu netušil, že se situace s covidem bude řešit zastavením prakticky celé ekonomiky.

Svět se na pandemii koronaviru mohl v předstihu připravit

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Když v roce 2015 v západní Africe zuřila epidemie eboly, Bill Gates konstatoval, že světové společenství není na další epidemii připraveno.

Gates tehdy také řekl, že je nutno vypracovat systém okamžité odezvy, který by byl schopen mobilizovat stovky tisíc zdravotnických pracovníků.

Simulace Světového ekonomického fóra z října 2019 ukázala, že na pandemii nejsme připraveni, nicméně stále není pozdě na to, abychom patogen porazili.


Střízlivý pohled na situaci v Itálii

30. 3. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 11 minut

V Itálii se hroutí zdravotnický systém, krematoria nestíhají spalovat mrtvé, které pak pod rouškou noci rozvážejí kolony vojenských aut kdovíkam. Zdravotnický personál má ruce do krve zničené desinfekcí a zoufale mele z posledního. Takový obraz místní situace se často zrcadlí - z Čech, píše Vít Kučík, který žije v Itálii.

Jasně si uvědomuji, na jak tenký led se pouštím, když se jen trochu neobvykleji zmíním (nemluvě o polemice) o tak ikonických a emotivně vypjatých mediálních obrazech. Bleskové obvinění z cynismu, bagatelizace, přezíravosti, podceněni hloubky utrpení, úsilí, ... Nicméně nemálo lidí na mě oceňuje právě ten pragmatický racionalismus, takže se na tu nevděčnou kluzkou plochu zase vydám:

Londýnské momentky: Když není škola hrou...

30. 3. 2020 / Věra Broumová

čas čtení 3 minuty


Před týdnem mi přišla zpráva od kamaráda, který ví, že učím syny doma: “Tys na to kápla. Dneska se k vám domoškolákům přidává zbytek země!”

Zde v Británii je výuka doma dána apriori zákonem (Education Act 1996). Když to dělat nechcete či nemůžete, najmete si na to školu. Enormní nárůst počtu domoškoláků v důsledku úprku rodičů ze státních škol kvůli šikaně dětí, poruchám v psychickém vývoji, přístupu k drogám a sebevražedným pokusům vedl k vládní reakci. Mediální hon na domoškoláky, snaha změnit zákon a dostat vše pod kontrolu. Aby prý měly děti vzdělávané doma stejnou šanci, jako ty školní.

Blíží se Velikonoce

30. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

(i letos; byť tentokrát v doprovodu epidemie záludné virózy)

Ovšem! Jak ten čas nezřízeně letí! (Navíc, aby člověk navíc nedobrovolně nechytil ten virus, který číhá. Dokonce třeba zmutovaný. Aby se uchytil k rozmnožení v plicích. Ten nouzový stav v ČR je ovšem nutné do toho času „zakalkulovat“; ať již třeba počítáme s blahodárnou rolí alkoholu při pokusu o vlastní imunizaci, anebo – osvíceně a poučeně – nikoliv. S tím „zbrzděním nákazy“ nemáme zatím ještě vyhráno! Ještě teď v pátek – 27. března – počty nově nakažených nezačaly klesat. V některých zemích Evropy, ale i v USA, anebo v Íránu či v Hong-Kongu, zatím se ta neblahá viróza – ale i s počty jejich obětí – dále rozrůstá. Ne že by to zčásti nebylo ve znamení výroku o „pozdě bycha honiti“! A ne že by společné úsilí nemělo učinit ony příslovečné zázraky.)

Co znamená koronavirus pro životní prostředí a globální oteplování?

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

V důsledku epidemie koronaviru dochází k výraznému zlepšení ekologické situace. V Číně i v Itálii je nyní vzduch ohromujícím způsobem čistý. Grand Canal v Benátkách, normálně znečištěný lodním provozem, má čistou mořskou vodu. V Seattle, v New Yorku, v Los Angeles, v Chicagu a v Atlantě zmizelo znečištění vzduchu a smog. Poklesly i globální emise uhlíku, píše v listě New York Times  Meehan Crist, bioložka z Columbia University.

Koronavirus vedl k ohromujícímu poklesu hospodářské činnosti a k drastickému poklesu užívání fosilních paliv. Jen v Číně letos v únoru došlo k poklesu o 25 procent. Je to ekvivalent 200 milionů tun CO2 - více než polovina každoročních emisí vypouštěných Británií.

Koronavirus rozvrátil politický model "chléb a hry"

30. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Již od antiky vládci vědí, že musejí používat chléb a hry, aby udrželi poddané v poslušnosti - chléb je-li ho dostatek a hry, pokud není. Ale koronavirus ničí obojí a předkládá před vládce nové výzvy, například před toho ruského, píše Aleksej Šaburov.

COVID-19: Bolestná lekce o strategii a moci

30. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

V roce 2017 prezident Donald Trump oznámil novou Národněbezpečnostní strategii, která se soustředí na velmocenské soupeření s Čínou a Ruskem. I když plány také zmiňují roli aliancí a kooperace, při implementaci na tohle nedošlo. Dnes infekce COVID-19 ukazuje, že tato strategie je neadekvátní. Soupeření a přístup "Amerika především" na ochranu Spojených států nestačí. Blízká spolupráce se spojenci i protivníky je pro americkou bezpečnost také důležitá, upozorňuje Joseph S. Nye.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Je dokázáno, že koronavirus nebyl vyroben v laboratoři. Vražedné jsou průmyslové provozy chování kuřat

28. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Kuřata nejsou levná, pokud jsou jejich cenou miliony životů. Hlasujme pro politiky, kteří si na agribyznysu budou vynucovat vyšší standardy ekologické, společenské i epidemiologické udržitelnosti.



Další krok je nejistý, ale je pravděpodobné, že původním přírodním rezervoárem pro tento virus byli netopýři. Andersenův tým ukázal - stejně jako Číňané před nimi - že sekvence viru Sars-CoV-2 je podobná jiným koronavirům, které infikují netopýry.

Koronavirus ve Španělsku: Pět krizí spojených v jednu

30. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Přetížené nemocnice, nedostatek ochranných pomůcek a testovací soupravy, které nikdy nedorazily. Pandemie vrcholí bez dostatku zdrojů nebo reálného obrázku o skutečném šíření choroby, píší Elena Sevillanová a María Sosa Troyová.

Teoretička náležení

30. 3. 2020

čas čtení 5 minut

Judith Shklarová utekla před nacismem a stalinismem, než v afroamerické historii objevila dilema moderního liberalismu, napsali Samantha Ashendenová a Andreas Hess.

Co ze sebe bohužel voliči udělali sami

30. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková uvedla otevřený dopis ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO) výzvou, aby rezort přestal z personálu zařízení pečujících o potřebné "dělat blbečky" ZDE.
   

Stát si podle Luskové na konci března vzpomněl, že je třeba chránit klienty a personál v kolektivních zařízeních sociální péče před epidemií, která začala v Číně v prosinci loňského roku - nicméně erár vedení těchto zařízení pouze mistruje předepisováním opatření, která jsou dávno zavedena. Přitom stát doteď nedokázal zařízením sociální péče zajistit potřebné množství ochranných pomůcek, které by umožnily zachovávat zde potřebnou úroveň bezpečnosti. - Do této chvíle byla nákaza koronavirem zjištěna nejméně v sedmi českých domovech pro seniory.

Obvolal jsem známé a příbuzné v nemocnicích

29. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 


Bulovka - žádná ochrana sester a ošetřovatelů, píše Radek Mokrý.

Bohnický blázinec - žádná ochrana sester a ošetřovatelů, ačkoliv tam erár začal svážet bezdomovce, "jsme mrtví" komentuje to personál

VFN na Karláku - žádná ochrana sester a ošetřovatelů, ani lékařů operačních týmů, jednorázové modré roušky maximálně

DPS Roztoky u Prahy - žádná ochrana zaměstnanců, radnice jim ale i klientům látkové roušky, které sehnala sama, od Hamáčka a jeho obcí z rozšířenou pravomocí nula.

DPS = Dům s pečovatelskou službou

Aspen Hamáček, Aspen Vojtěch zalezlí do US neoliberální prdele -  výsledky práce nula.


Koronavirus: Co bylo dřív a jak je to s exponencielou

29. 3. 2020 / Martin Šmíd

čas čtení 7 minut

- Hlavní hrozbou nejou čísla potvrzených případů, ale masa přenašečů, o které nevíme
- Důležité nesou počty potvrzených, ale jejich vývoj v čase
- Počty potvrzených souvisejí s počtem testů, u nás však podle všeho poskytují dobrý obraz o trendu epidemie
- Zatím je předčasné jásat, že jsme pod exponencielou, počty potvrzených zatím pořád rostou více než lineárně



Je jasné, že růst počtu potvrzených případů může mít dvě příčiny: že je nakaženo víc lidí a/nebo že se víc testuje. Kdyby se zítra provedlo deset milionů testů, počet nakažených by vyskočil astronomicky, nicméně každý, kdo je nakažený, by se izoloval a epidemie by skončila dříve. Skutečnou hrozbou nejsou pozitivně testovaní, ale neodhalení přenašeči. V tomto článku se budu zabývat otázkou, do jaké míry počty potvrzených případů reflektují velikost této hrozby a zda a jak ji lze predikovat.
Budu uvažovat zjednodušeně takto: v populaci I nakažených, o kterých nevíme a v některých případech to o sobě něvědí ani oni. Počet nakažených v čase t má střední hodnotu m(t). Každý den pocítí p procent nakažených symptomy a jde se nechat otestovat. Kroně nich k testování přijde A lidí, kteří nakaženi nejsou.

Musí Babiš skutečně takto mezinárodně ztrapňovat Českou republiku?

29. 3. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Andrej Babiš rozeslal zahraničním politikům, včetně Donalda Trumpa, toto nesmírně trapné "reklamní" video, vnucující jim představu, že Česká republika je "jednička". Vyřešila epidemii koronaviru tím, že všem nařídila, aby nosili roušky. Ať se všichni řídí vynikajícím příkladem České republiky, doporučuje Babiš.

Video je trapné, protože se v něm ČR bezpodstatně vytahuje, jak mezi jeho občany vznikla vynikající iniciativa, že všichni "šijí roušky". V globální krizi se tohle nedělá - je trapné, aby se jeden stát vytahoval nad jiné a poučoval arogantně ostatní. K trapnosti přispívá i skutečnost, že video nechává mluvit různé české lékařské odborníky s tvrdým cizineckým přízvukem v angličtině. Vyvolává to dojem: "Burani poučují svět."

Babiš píše Trumpovi: Pane prezidente, zkuste řešit virus českým způsobem. Nosit jednoduchou látkovou roušku snižuje šíření viru o 80 procent!  Česká republika učinila POVINNÝM, aby její občané na veřejnosti nosili roušku. Prosím, retweetujte. Bůh žehnej Americe.

Přitom je v ČR oficiálně potvrzeno 2669 nákaz a 13 mrtvých. Míra 249 oficiálně registrovaných nakažených na jeden milion obyvatel není zrovna malá. Existují desítky zemí, kde je dosud nákaza daleko menší.  Trapas.

Obscénní propaganda v Angli proti EU pokračuje

29. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Fašistický plátek Mail on Sunday si dovolil dnes otisknout tuto hrůzu:

"NAKAZIL BARNIER evropský vyjednavač brexitu[] BORISE JOHNSONA?"

Deník píše o tom, že Johnsonův vyjednavač pro brexit se začátkem března setkal v Bruselu s Michelem Barnierem. Vazba je naprosto minimální - hlavní problém spočívá v tom, že Johnson velmi dlouho všem podával ruku - i v nemocnicích, pacientům nakaženým koronavirem, kromě toho Dolní sněmovna a vůbec kruhy vysoké britské politiky jsou koronavirem nakaženy.


https://twitter.com/guyverhofstadt/status/https://twitter.com/guyverhofstadt/status/1244199443097882624?s=201244199443097882624?s=20

Šokující: Čeští ministři se hádají, pomoc z centra nepřichází...

29. 3. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Dva klíčoví ministři vedou v období vrcholící krize dětinskou hádku na Twitteru o tom, kdo z nich má komu pomáhat. Z míst, která nutně pomoc potřebují, jako jsou nemocnice či domovy důchodců, přicházejí zprávy, že pokud pomoc dostanou, dostanou ji zejména od lokálních dodavatelů a bez přispění kohokoliv z vlády...

Moc, rovnost, nacionalismus: Jak tato pandemie změní svět

28. 3. 2020

čas čtení 4 minuty



Někteří analytikové vidí důvody pro optimismus, například v pozitivním ekologickém dopadu pandemie na severní Itálii a na Čínu. Země, které se dosud nenáviděly, jako Írán a Spojené arabské emiráty, nyní spolupracují, alespoň dočasně. Na Filipínách došlo k příměří s komunistickými vzbouřenci. Zdůrazňuje se, že jsme všichni na sobě globálně závislí a že jsou důležitáý multilaterální řešení, píše Simon Tisdall.

Pesimistické názory zastupuje Stephen Walt, profesor mezinárodních vztahů na Harvardské univerzitě: "Pandemie posílí stát a nacionalismus. Vlády zavedou mimořádná opatření a po ukočení krize je nebudou chtít zrušit. COVID-19 také zrychlí přesun moci a vlivu ze Západu na Východ. Reakce v Evropě a v Americe byla ve srovnání s Čínou, Jižní Koreou a Singapurem pomalá a chaotická a dále to poškodilo značku Západu. Zaznamenáme další ústup od hyperglobalizace, občané budou očekávat, že je národní vlády budou ochraňovat a státy a firmy budou chtít omezit svou budoucí zranitelnost. COVID-19 vytvoří svět, který bude méně otevřený, méně prosperující a méně svobodný."

Polsko: Strana PiS protiústavně změnila volební zákon

28. 3. 2020 / Michal Lebduška

čas čtení 5 minut

Pro zajímavost novinka z Polska, píše odtamtud Michal Lebduška. V noci  z pátku na sobotu hlasoval  Sejm o protikrizových opatřeních a vládnoucí strana Právo a spravedlnost si do nich náhle bez jakékoliv předchozí diskuse propašovala změnu volebního zákona. 10. května se má konat první kolo prezidentských voleb a PiS hlasem Jaroslawa Kaczyńského tvrdě trvá na tom, že  se v tomhle termínu budou konat, i když jasná většina Poláků si podle průzkumů přeje jejich odložení (podle mě se strana PiS bojí, co udělá současná krize s ekonomikou a jak to dopadne na její podporu - pokud se letos propadne ekonomika, tak to bude poprvé od roku 1991).

Změna zákona je neústavní, protože už v minulosti Ústavní soud rozhodl, že se volební zákon nemůže měnit v termínu šest a méně měsíců před volbami. Vzhledem k tomu, v jakém stavu je teď polský Ústavní soud, tak to nepochybně bez problémů projde.

Jaké dezinformace se šíří o koronaviru v ČR a ve světě

28. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Čína oficiálně oznámila epidemii nového viru v provincii Hubei dne 7. ledna 2020. Avšak první zpráva o epidemii byla vydána 31. prosince 2019, informují ve své analýze Semantic Visions. Čínská média o epidemii informovala překvapivě otevřeně.

Brzo po zveřejnění prvních informací o epidemii se začaly šířit dezinformace. První dezinformace o koronaviru se objevily na internetu v ruštině už 20. ledna 2020. První dezinformace zveřejnil server tvzvezda.ru, což je ruským státem vlastněné médium, které provozuje ruské ministerstvo obrany. Tato dezinformace obvinila USA, že COVID-19 vyrobily jako biologickou zbraň.

Koronavirus: Jaká jsou nejnovější vědecká zjištění?

28. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

- Testování protilátek. Levné, spolehlivé testovací přípravky na zjištění protilátek v těle lidí, kteří prošli nákazou koronaviru, se považuje za zásadně důležité pro další zvládání pandemie. Testování celého obyvatelstva povede k zjištění míry imunity v populaci a umožní lidem se postupně vrátit do práce. Různé vědecké týmy po světě už používají v laboratoři testování na protilátky, ale je problematické to zavést celospolečensky, hlavně proto, že tyto testy mohou být prováděny až několik týdnů po nákaze. Zároveň se pracuje na výrobě testovacích přípravků na nákazu koronaviru pro domácnost, které by měly být podobné testovacím přípravkům na těhotenství.

- COVID-19 pravděpodobně likviduje schopnost vnímat chutě a vůně.

CERGE: Lidé si myjí ruce příliš rychle a nedokonale

28. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Lidé si myjí ruce příliš rychle a nedokonale

27. 3. 2020 Nová studie s využitím behaviorální ekonomie o prevenci proti nákaze

Mytí rukou je efektivní cestou, jak bránit šíření infekčních nemocí. Platí to i pro aktuální epidemii koronaviru. Ačkoliv mytí rukou často považujeme za automatické, studie ukazují, že lidé si ruce nemyjí tak často, jak je třeba, a myjí si je nedostatečně. Behaviorální ekonomové tento problém a jeho řešení znají díky výzkumům o prevenci. Jejich poznatky shrnuli ve studii pro projekt IDEA anti COVID-19 Michal Bauer a Julie Chytilová.

Podrobnosti ZDE

Koronavirus. Byl jsem dnes venku. Británie si o tu infekci vyloženě říká

28. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 4 minuty


Odvážil jsem se dnes poprvé za čtrnáct dní ven (byl jsem v karanténě). Zašel jsem do polského obchodu, do lékárny, do supermarketu a odvezl jsem svému kamarádu, který je v karanténě, pár potravin. Viděl jsem všechny ty memy o tom, jak je město údajně opuštěno, očekával jsem zkušenost stylu "Jsem legenda". Bohužel, nic takového.

V lékárně mají přes obchod pásku, takže dodržujete odstup, ale máte-li dostat své léky a zaplatit, prodavač přesto musí vyjít k vám. Takže tam sociální distancování nefunguje.

Moji milí američtí sobečtí spoluidioti

28. 3. 2020 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta

Já a moje rodina sedíme už dva týdny neustále doma v mém atelieru. Ale dnes jsme vyrazili autem na nákup a k našemu šoku jsme viděli davy lidí “rekreujících” se podél pláží, které se vinou od Bostonu na sever. Přikládám dokumentární fotografie, které bych nazval “Moji milí američtí sobečtí spoluidioti” (foceno z automobilu). Není divu, že se Spojené státy zařadily na první místo na světě v počtu nakažených corona virem.

Hysterie kolem hydrochlorochinu

27. 3. 2020

čas čtení 3 minuty



Itálie a Francie nyní předepisují hydrochlorochin na koronavirus, přestože není stoprocentně dokázáno, že je efektivní


Hysterické vykupování neprokázaného "léku" na COVID-19 vyprázdňuje z lékáren po světě léčivo, které je životně důležité pro 5 milionů lidí po celém světě, trpících lupusem, tuberkulózou kůže. Několik zemí ustoupilo populistickému nátlaku a vzdalo se lékařských testů, které by prokázaly, zda hydroxychlorochin skutečně zastavuje infekci koronaviru.

Jak Itálie, tak Francie nyní ustanovily, že lékaři smějí předpisovat hydroxychlorochin, což je méně toxická verze protimaláriového léku chlorochin, i když neexistují robustní důkazy, zda je tento lék proti COVIDU-19 účinný.

Nenásilné akce v čase koronaviru

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Lidová hnutí jsou konfrontována s výzvou, jak praktikovat sociální distancování a přitom dál jednat ve prospěch prosazení svých požadavků, píší Jonathan Pinckney a Miranda Riversová.

Ve Wuchanu se pozůstalým předávají tisíce uren: Čína o rozsahu epidemie lhala

27. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Dlouhé fronty a obrovské množství uren obshujících popel mrtvých, které se nyní distribuují pozůstalým v pohřebních ústavech ve Wuchanu vyvolávají otázky o skutečném rozsahu koronavirové krize, upozorňuje Bloomberg.

Rodinám osob, které na koronavirus zemřely, bylo nyní dovoleno si vyzvednout urny s popelem svých mrtvých příbuzných v osmi pohřebních ústavech ve Wuchanu. V důsledku toho začaly kolovat na čínských sociálních sítích fotografie tisíců uren.

Hybris

27. 3. 2020 / Jana Bryjová

čas čtení 3 minuty

Sme slobodní, máme možnosti, poznatky a schopnosti. Sme nesení lákavými a podmaňujúcimi výzvami archetypu Hrdinu. Prekonávame prekážky, rúbeme lesy, presúvame toky riek, vypúšťame jedy do ovzdušia, morí a oceánov. Dobývame svet. Pripíname si Ikarove krídla a letíme omámení vlastnou rozpínavosťou v ústrety jeho osudu. Nevenujeme pozornosť topiacemu sa vosku na našich krídlach.... uniká nám, že napĺňame odvrátenú stránku /karikatúru/ archetypu hrdinu.

Jungovský analytik Edward F. Edinger vo svojej knihe Já a archetyp hovorí o stave inflácie keď si človek prisvojuje niečo čo mu neparí. Rozpína sa do nerealistickej veľkosti , dôležitosti a domýšľavosti.

V důsledku karantény se výrazně zvyšuje domácí násilí proti ženám

27. 3. 2020

čas čtení 8 minut

tisková zpráva


Současná pandemie nemoci COVID-19 zasáhla celou společnost. Nedopadá však stejnou měrou na ženy a na muže. Naopak ještě více prohlubuje stávající nerovnosti a nejkrutěji dopadá na ty již tak zranitelné a znevýhodněné. Ženy s malými dětmi častěji pracují na živnostenský list nebo jinou než zaměstnaneckou smlouvu a bezprostředně je tak ohrožuje výpadek příjmu. Ženy také častěji pracují ve zdravotnictví a ve službách, které nyní potřebujeme více než kdy jindy, a jsou tak více ohrožené nákazou. Globální pandemii je potřeba řešit urgentně, ale s citlivým přihlédnutím k rozdílným dopadům krize i ochranných opatření na životy žen a mužů, apeluje Česká ženská lobby.

Průběžné zpravodajství

Boris Johnson má koronavirus

27. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus



- Donald Trump nadává na Twitteru automobilce General Motors. Někteří navrhují, aby použil Zákona o výrobě k obranným účelům, který umožňuje vládě nařizovat soukromým firmám, co mají vyrábět

Donald Trump: Automobilka General Motors MUSÍ okamžitě otevřít svou idiotsky uzavřenou továrnu v Lordstownu v Ohiu, nebo nějakou jinou, a OKAMŽITĚ ZAČÍT VYRÁBĚT VENTILÁTORYT!!!!! FORDE, DĚLEJ VENTILÁTORY, RYCHLE!!!
Tento tweet Trump zveřejnil den poté, co odmítl žádost od guvernérů o ventilátory a řekl, že New York, epicentrum nákazy, své požadavky přehání. New York potřebuje 30 000 ventilátorů.


- Itálie zaznamenala svůj dosud největší nárůst úmrtí na COVID-19 za posledních 24 hodin, totiž 919 nových mrtvých. Celkem v Itálii už zemřelo 9134 osob.

- V Británii ostře stoupl počet mrtvých o 181 za posledních 24 hodin na 759. Kromě Borise Johnsona je nakažen koronavirem i ministr zdravotnictví Matt Hancock a hlavní britský vládní zdravotník, který informoval veřejnost o stavu epidemie, profesor Chris Whitty. Britská vláda oznámila, že počet infekcí v Británii se zdvojnásobuje každé tři až čtyři dny.

- Na letišti v Birminghamu byla otevřena provizorní márnice na 1500 mrtvol, v očekávání vlny obětí. Birmingham je jedním z center nákazy, zřejmě proto, že mnozí starší muslimové nerespektovali zákaz shromažďování a nedokázali se obejít bez návštěvy modlitebny.

- Chlapci z Los Angeles, zřejmě prvnímu teenagerovi, který v USA zemřel na koronavirus, byla odepřena léčba na pohotovostní klinice, protože neměl zdravotní pojištění. Neměl žádné zdravotní problémy. V pátek, než zemřel, byl na mejdanu s přáteli.

- Donald Trump a John Kerry se projednou shodli, že blbec Thomas Massie, republikánský senátor z Kentucky se neodpovědně pokusil zablokovat balík ekonomické podpory pro USA v hodnotě více než 2 bilionů dolarů.

- Britští poslanci a organizace hájící práva žen apelují na britské hotely, aby zpřístupnily své prázdné pokoje ženám ohroženým domácím násilím. V situaci karantény jsou tisíce žen domácím násilím vážně ohroženy, argumentují.

- Boris Johnson má koronavirus, prokázal test. Bude v izolaci v Downing Street, prý má "mírné" příznaky. Bude "dál řídit akce" proti pandemii:


- Britská vláda nařídila všem komunálním úřadům, aby do víkendu zajistily ubytování pro všechny bezdomovce.

- Miliony lidí budou v nadcházejících dnech v Británii potřebovat potravinovou pomoc. Jinak hrozí hladomor, varují charitativní organizace. Koronavirová pandemie odhalila nestabilitu potravinového systému. 17 milionů lidí je v kategorii ohrožených osob, protože jsou buď starší, mají zdravotní problémy, nebo jsou těhotné. 860 000 lidí už mělo problémy se získávání potravin před touto krizí. ZDE 

- Počet nakažených osob v USA je vyšší než 82 000. Vzrostl tak ve čtvrtek nad počet nakažených v Číně a v Itálii. Centry nákazy jsou New York, New Orleans a další centra. Nemocnice v USA jsou zahlcovány nemocnými a hrozí nedostatek zásob, zdravotníků i lůžek.

- Američané dostanou do tří týdnů finanční podporu, uvedl ministr financí Steve Mnuchin.

- Kanada  ve čtvrtek zaútočila na americký návrh chránit společnou hranici armádou.

- Čínský prezident Xi Jinping  v telefonním rozhovoru s Donaldem Trumpem apeloval na zlepšení vzájemných vztahů. Vzájemné verbální útoky jsou k ničemu. "Spolupracovat přináší oběma stranám prospěch, bojovat proti sobě poškozuje obě strany. Spolupráce je jedinou možností," řekl. ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/mar/27/china-prepares-to-seal-itself-off-from-the-world-to-stem-imported-coronavirus-cases

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1243407157321560071?s=20

- Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador ve čtvrtek naléhal na Mexičany v USA, aby nejezdili do Mexika.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro ve čtvrtek zrušil zákaz bohoslužeb - náboženská činnost je podle něho prý životně důležitou službou.

- Čína zaznamenala svůj první domácí případ nákazy za tři dny a 54 nových dovezených případů nákazy.

- Jihokorejské úřady žádaly obyvatelstvo v pátek, aby zůstalo doma a neúčastnilo se velkých shromáždění. Počet nových případů nákazy se tam pohybuje kolem 100 denně.

- Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil omezení pohybu obyvatel, podobně jak platí v mnoha západoevropských zemích.
- V Británii zemřelo dalších 115 lidí poté, co byly jejich testy na koronavirus pozitivní. Celkový počet mrtvých v Británii je 578, ovšem nezaznamenává to případy, kdy lidé zemřeli mimo nemocnice, a jejich nákaza tak nebyla oficiálně potvrzena.

- V Itálii zemřelo ve čtvrtek dalších 662 osob, celkem tedy 8165. Počet případů nákazy v Lombardii vzrostl o 2500, což je větší nárůst než v předchozích dnech.

- Španělsko prodloužilo lockdown do 12 dubna, počet mrtvých stoupl na 4089.

- Německé nemocnice s volnou kapacitou přijmou nejméně 47 koronavirových pacientů z Itálie na signál celoevropské solidarity.

- Počet případů ve Švýcarsku vzrostl na 10 000.

- Vladimír Putin doufá, že Rusko zvládne koronavirus do  dvou až tří měsíců. Ruské úřady suspendovaly mezinárodní lety, nařídil většině obchodů v Moskvě uzavřít své dveře a zrušil některé bohoslužby.

- V Lisabonu klinika pro automobilisty nabízí pětiminutový test na koronavirus okny projíždějících automobilů. Portugalské úřady posilují testující infrastrukturu.

- Slovensko plánuje dramaticky zvýšit testování na koronavirus.

Předchozí průběžné zpravodajství je ZDE





Příroda nám vyslala varovný signál, říká šéfka OSN pro životní prostředí

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty



Ničení divoké přírody a klimatická krize ohrožují lidstvo. Covid-19 je jasné varování, říkají experti


Příroda nám posílá pandemií koronaviru a pokračující klimatickou krizí varovný signál, konstatuje šéfka OSN pro životní prostední Inger Andersen.

Andersenová varuje, že lidstvo vyvolává příliš mnoho tlaku na přírodu. Má to škodlivé dopady. Nedokáže-li lidstvo se starat o tuto planetu, znamená to, že se planeta nebude starat o lidstvo.

Prosíme podepište petici za propuštění Asadových politických vězňů, ohrožených koronavirem

27. 3. 2020

čas čtení 2 minuty




Vážení přátelé,

jeden syrský lékař zahájil kampaň požadující okamžité propuštění desetitisíců vězňů, zadržovaných v přeplněných, špinavých a nevětraných celách v nelidských Asadových věznicích. Jsou to lidé, kteří byli uvězněni proto, že řekli něco veřejně proti syrskému režimu anebo že se pokusili hájit lidská práva. Jejich imunitní systém je vyčerpán systematickým mučením a špatným zacházením. Tito lidé jsou extremním způsobem ohroženi, pokud dojde k Sýrii k vypuknutí epidemie koronaviru.

Jak se stala Jižní Korea globálním vzorem pro porážku koronaviru

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty



Reportér Channel 4 News: Jižní Korea byla nakažena koronavirem v tutéž dobu jako Itálie. Obě země utrpěly explozivní množství nákazy. Ale jak se počet infekcí a úmrtí drasticky zvyšoval v Itálii, Jižní Korea najednou epidemii úspěšně potlačila.

Profesor Hoon-Sang Lee: Myslím, že bychom měli být ve velmi silném stavu pohotovosti.

Reportér: Professor Hoon-Sang Lee je poradce jihokorejské vlády.

Profesor Hoon-Sang Lee: Vláda byla schopna reagovat velmi rychle a identifikovat a izolovat pacienty.

Reportér: Velmi rané masové testování bylo tajnou zbraní Jižní Koreje.



Profesor Hong-Sang Lee: Jižní Korea byla schopa realizovat masové testování. V rané fázi epidemie je testování daleko důležitější, ale později, možná, musíte realizovat snahy epidemii částečně neutralizovat.

COVID-19 je varování přírody určené naší samolibé civilizaci

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty


Žili jsme v bublině, v bublině falešného pohodlí a popírání problémů. V bohatých státech jsme začali věřit, že jsme se dokázali povznést nad hmotný svět. Bohatství, které jsme nashromáždili - často na úkor druhých - nám zakrývalo skutečnost. Žili jsme za zástěnami, pohybovali jsme se jen mezi bublinami - svého domu, automobilu, kanceláře a nákupního střediska - a přesvědčili jsme se, že nám nic nehrozí, že jsme dosáhli bodu, o který usilují všechny civilizace - že jsme se odřízli od hrozeb přírody, píše George Monbiot.

Teď ta membrána praskla a zjišťujeme, že jsme nazí a rozčílení, protože biologie, o níž jsme si mysleli, že jsme ji vyhnali ze svých životů, se nám do nich bouřlivě navrátila.

Monitor Jana Paula: Maska z dámských kalhotek, aneb může být člověk jiný?

27. 3. 2020 / Jan Paul

čas čtení 7 minut

 

Musím přiznat, že maska z kalhotek není můj nápad. Před pandemií mohla být happeningovou provokací, nyní ale dostává jiný význam, ovšem použít lze jen ty poctivě ušité, sexy kalhotky mnoho nechrání. Mezi humorem, kterým nejen česká společnost čelí něčemu, co si do nedávna nedovedla představit, a pesimistickými představami co bude dál, se klene oblouk solidarity, a to je dobré, nadějné. V tomto smyslu se dá epidemie Covid 19 brát jako požehnání, protože lidé opět nově zjišťují a mohou zjistit starou a zapomenutou pravdu, totiž že jsou lidé. Psycholožka Jana Bryjová ve svém článku https://blisty.cz/art/99274-prilezitost.html zmiňuje odcizenost člověka sobě samému, a poukazuje na to, jak důležitá je funkce rodiny a výchova dětí. 

30464

Problém čtyř krizí

27. 3. 2020 / Jiří Papoušek

čas čtení 6 minut

 

Aneb Co se stane, když se potká černá labuť s šedým nosorožcem

Nepřipadá vám, že těch krizí, které sužují v tuto jednu chvíli Česko (a zároveň i lidstvo) je vážně už trochu moc? Když počítám jen ty nejakutnější, docházím nejméně ke čtyřem naléhavým krizím, ale vím, že bych mohl počítat ještě dál.

Krize 1. COVID-19, nejviditelnější a nejhmatatelnější . Tomuto typu maléru se přezdívá „černá labuť“, jelikož jde o něco neobvyklého a překvapivého.

Krize 2. Ekonomická krize (zatím předpokládaná), přichází v závěsu za krizí 1 a vyrůstá z karanténních opatření.

Španělská policie zpívá a tančí dětem v karanténě

27. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

"Raz, dva, tři. Malá Joan tancuje...". Za rytmu kytary a s blikajícími majáčky vozů pět místních policistů z Mallorky na Baleárských ostrovech přijelo pobavit cesítky dětí, které jsou již déle než týden zavřeny doma, poté co španělská vláda ve snaze omezit pandemii koronaviru vyhlásila stav ohrožení, informuje Lucía Bohórquezová.

Prázdniny ve stínu zombie apokalypsy

27. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Významný segment českého učitelského stavu projevuje dlouhodobý sklon bránit se změnám. Novoty, nedejbože zahraničního původu, mívají u podstatných částí pedagogů špatnou pověst. Přednost obecně dostává práce vykonávaná tak, "jak jsme byli zvyklí". K tomu na extrémním okraji přistupuje i politická agenda protlačovaná Klausem juniorem a jeho spojenci. - V době koronavirové ovšem základní dispozice tolika učitelů prochází náročnou zatěžkávací zkouškou.

Nevěřte, že antabus léčí COVID, nejsou žádná data z klinických testů

26. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dostalo se ke mně přes Facebook, že v jakémsi pořadu Jaroslava Duška, který je nyní už smazaný, bylo zmíněno, že lékem na covid by mohl být antabus (účinná látka tohoto léku je disulfiram) a glukonát měďnatý.

Vyrazilo mi to dech, neboť přesně takovou kombinaci jsme úspěšně použili na myším modelu v našem článku v Nature pro potlačení experimentálních tumorů. A přesně takovou kombinaci už dlouho (deset let) navrhuji pro klinické testy u pacientů s metastazujícími rakovinami prsu a plic – a v některých klinických testech u onkologických pacientů se taková kombinace už používá. Výsledky bohužel neznáme.

Hledají se účinné léky na COVID-19

26. 3. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut




Téměř 15% pacientů postižených nemocí COVID-19 trpí těžkými klinickými příznaky. Řešením je účinná, cílená léčba, která zatím schází. Místo čekání na nově syntetizované léky, u kterých schvalovací procedury v různých státech světa mohou trvat měsíce až léta, se hledají léky, které jsou již registrované, schválené pro léčbu jiných onemocnění a jsou bez vedlejších příznaků.

Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých přesáhl 21 000

26. 3. 2020

čas čtení 8 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- V Itálii zemřelo na nákazu koronavirem 39 zdravotníků. 5000 jich bylo nakaženo. "Někteří mrtví byli lékaři na začátku této bouře, kdy jsme byli nepřipraveni." K léčení pacientů nakažených koronavirem je zapotřebí izolačních místností s negativním tlakem vzduchu, jenže takových místností je v italských nemocnicích málo. V Číně bylo 70 procent zdravotníků vystaveno obrovskému stresu, 50 procent z nich mělo deprese, 44 procent úzkostné stavy a 34 procent nemohlo spát.  ZDE  

- Koronavirem bylo už nakaženo přes půl milionu lidí, podle oficiální registrace 526 000. Zemřelo jich 23 720. Jenže, ukazuje se, že například v Británii a jistě i jinde se do toho nepočítají mrtví, kteří zemřeli mimo nemocnice, a nebyli tedy testováni na koronavirus.

- Británie zaznamenala největší počet nových mrtvých za posledních 24 hodin. Celkem zemřelo 578 osob, za posledních 24 hodin 115. Oficiálně je potvrzeno 11 658 nákaz.

- V Británii (ale zřejmě i jinde) dochází k daleko většímu počtu domácího násilí a týrání, jak jsou partneři nuceni spolu trávit na malém prostoru bytu veškerý svůj čas, na což většina lidí není zvyklá.

- Slavný rumunský spisovatel a disident Paul Goma (84) zemřel v Paříži na koronavirus. Byl přijat do nemocnice před týdnem a zemřel ve středu.

- Tim Galley, 47, byl nalezen mrtvý doma ve Walesu. Neměl žádné zdravotní potíže, proto nechtěl obtěžovat zdravotnictví. 10 dní poté, co se nakazil 14. března na party, ho sousedi našli doma mrtvého. ZDE 

- Čína od tohoto víkendu uzavírá hranice cizincům. Leteckým společnostem bude dovoleno provozovat jen jednu linku do jediné země s jediným letem za týden. Goma se narodil r. 1935 a od roku 1952 ho pronásledovala komunistická policie. V roce 1977 napsal hněvivý otevřený dopis Ceauseskovi. Byl zatčen, ale bylo mu dovoleno vystěhovat se do Francie. Napsal velké množství románů a povídek, hlavně o jeho zkušenostech za totality.

- V Kosovu v důsledku kontroverze ohledně koronaviru padla vláda. Vznikl ústavní chaos.

- Britský minsitr financí Rishi Sunak oznámil, že britská vláda bude vyplácet lidem, pracujícím na volné noze, zdanitelný grant založený na jejich předchozím výdělku za poslední tři roky, až do hranice 80 procent, do výše 2500 liber  (75 000 Kč) měsíčně. Platby budou vypláceny po tři měsíce. Nárok na ně budou mít lidé, kteří vydělávají méně než 50 000 liber ročně a kteří v roce 2019 podali daňové přiznání.

- Dvě různé skupiny brazilských vědců poukazují na to, že se koronavirus šíří v Brazílii rychleji, než se původně usuzovalo, a zdůraznily význam testování a sociální izolace. London School of Hygiene and Tropical Medicine upozorňuje, že oficiální čísla nakažených v Brazílii zaznamenávají jen 11 procent případů. Brazílie zaznamenala oficiálně 2589 nákaz a 63 úmrtí. Vláda přestala zveřejňovat údaje o počtech nakažení po 21. březnu.

- MMF apeloval na skupinu G20, aby zdvojnásobila krizové financování. Onlinová schůzka skupiny G20 vydala mlhavé obecné prohlášení. Na žádost MMF, aby skupina G20 zdvojnásobila své financování na 2 biliony dolarů skupina nereagovala.

- V Irsku bojují proti koronaviru pošťáci. Přislíbili, že během roznášení pošty budou kontrolovat situaci starých a zranitelných lidí. Budou se jich ptát, zda potřebují potraviny či léky.

- Francie evakuuje pacienty nakažené koronavirem z Alsaska vysokorychlostním vlakem. Má to ulevit tamějším nemocnicím, které vlnu nemocných nezvládají.

- Egypt deportoval novinářku z Guardianu za to, že informovala o vědecké studii z University of Toronto, že v Egyptě je větší množství nákazy koronavirem, než co vláda přiznává.

- Bývalý brazilský prezident Luis Inacio da Silva (Lula) požaduje, aby prezident Bolsonaro odstoupil nebo byl odvolán v důsledku problematického způsobu, jímž se staví ke koronavirové krizi. V Brazílii zatim zemřelo 59 osob a je nakaženo více než 2500 lidí. Bolsonaro tvrdí, že pandemie je jen "fantastický výmysl" a "mediální hysterie".  Avšak mnozí jsou proti svržení Bolsonara, protože namítají, že se pak bude prezentovat jako "oběť spiknutí".

- Členské země EU kritizoval Brusel, že se v první etapě koronavirové krize "staraly jen samy o sebe".

- Světová zdravotnická organizace vidí "povzbuzující známky" v Evropě, především v důsledku snižující se míry infekcí v Itálii.

- Španělsko zaznamenalo dalších 655 mrtvých, celkem tedy více než 4000. Avšak počet mrtvých už neroste tak rychle jako dříve.

- Indie oznámila ekomomický stimulus v hodnotě cca 20 miliard dolarů pro lidi, kteří jsou postiženi uzamčením země. "Nechceme, aby nikdo hladověl," řekl indický ministr financí. Vláda bude občanům rozdávat zadarmo 5 kilogramů základních obilnin, pšenice či rýže a kilogram luštěnin pro všechny rodiny s nízkým příjmem. Bude během nadcházejících tří měsíců krmit 800 milionů lidí.

- V Íránu se infekce šíří rekordním způsobemn. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 157 osob, celkem v Íránu zemřelo 2234 osob. Za posledních 24 hodin bylo registrováno 2389 nových nakažených. Před pěti dny byl denní počet nových nakažených méně než 900.

- Počet mrtvých v USA dosáhl 1046. Počet registrovaných infekcí je 70 000. Senát schválil balík ekonomické pomoci v hodnotě 2,2 biliony dolarů.

- Moskva oznámila, že uzavírá všechny restaurace, bary, parky a obchody kromě obchodů s potravinami a kromě lékáren. Už druhý den zveřejnilo Rusko rychlý růst počtu nákaz. Primátor Moskvy Sergej Sobjanin také nařídil uzavření některých vládních úřadů, naléhal na Moskvany, aby nechodili do kostelů a požádal ostatní Rusy, aby při dnech volna příští týden nejezdili do Moskvy. Vláda také zastavila mezinárodní lety, kromě repatriačních letů pro Rusy. Za posledních 24 hodin potvrdilo Rusko 182 nových případů nákazy koronaviry, celkem má Rusko 840 případů. 3 lidé zemřeli, i když vládne podezření, že tisíce dalších případů bylo chybně diagnostikováno jako zápal plic. - Putinův televizní  projev o vážném nebezpečí koronaviru je ZDE.

- Ve Finsku bude izolován celý region kolem Helsinek.

- V Británii zemřel na koronavirus první vězeň. Bylo mu 84 let.

- Trump je posedlý představou, že do čtrnácti dnů chce sociální distancování v USA zrušit, jeho zdravotnický poradce Anthony Fauci varuje, že se virus v takovém případě vrátí.

- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo signalizoval, že sociální distancování zřejmě začíná fungovat, ale počet nákaz a úmrtí v New Yorku roste.

- Více než milion Kaliforňanů se registrovalo jako nezaměstnaní.

- Trumpova vláda ignorovala oficiální americké vládní předpisy pro pandemie:


- V Číně byly zaznamenány nové případy nákazy, 67 za posledních 4 hodin,  všechny jsou ze zahraničí.

- Počet mrtvých překročil 21 000.

- Americké úřady budou dopravovat domů až 50 000 Američanů ze zahraničí.

- V Británii se přihlásilo 400 000 dobrovolníků na pomoc státnímu zdravotnictví.

- V Británii je nyní oficiálně registrováno 1500 nových  případů. Celkem bylo zaznamenáno 9529 případů, počet úmrtí je 465.

- Míra infekcí se v Itálii třetí den zpomalila.

- Náměstek španělského prmiéra je nakažen koronavirem.

- OSN zahájila globální humanitární projekt proti pandemii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Předchozí průběžné zpravodajství  ZDE 
 

Švýcarský antropolog: Pandemie koronaviru se odstraní detekcí nakažených a jen jejich izolací - ne středověkou karanténou po celé zemi

26. 3. 2020

čas čtení 8 minut


Musíme samozřejmě dodržovat, co nám úřady nařídí, ale nesmíme si zakázat samostatné myšlení a uvažování. A to nám dokazuje, že celostátní blokace společenského života a setkávání lidí je hysterická, středověká pitomost, argumentuje švýcarský lékařský antropolog Jean-Dominique Michel v pozoruhodném článku.

Jsme obětí viru, který je důsledkem kombinace lidské idiocie (zadržování divokých zvířat v těsných klecích na nezdravých trzích) a vynalézavosti životních forem. Ten virus přeskočil hranici biologických druhů a už se ho nikdy nezbavíme.

Nebezpečná je také sebemedikace, zejména v souvislosti s lékem, o němž bude řeč později.

Koronavirus je ale jen úplně obyčejná epidemie.

Priority americké společnosti

26. 3. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Policie v Los Angeles chce zavřít obchody se zbraněmi, aby se předešlo hromadění munice a zbraní v domácnostech. K tomuto opatření se má přistoupit z toho důvodu, že v mnoha městech Američané davově hromadí zbraně ze strachu z koronaviru. Jo, Američané umí žít.

O důležitosti optimismu a dějinách medicíny

26. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Ve veřejném prostoru se objevuje řeč o Marshallově plánu a Rooseveltově Novém údělu. Prý uděláme v odpovědi na covid něco podobného, nastartujeme ekonomiku velkými penězi od státu. Jenže oba tyto projekty byly postaveny na tom, že lidi chodí do práce, doufají v lepší svět, mohou se sdružovat, bavit, utrácet své peníze v hospodách, na koncertech. Prostě dávat jiným živobytí. Jejich děti mohly chodit do školy.

Uklidněte se a panikařte!

26. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Ve své nové knize „Pandemie! – Covid-19 třese světem“ si Slavoj Žižek mj. všímá nesmyslnosti politiky tzv. státní suverenity tváří tvář hrozbám pandemie a potřeby koordinace na nadnárodní úrovni.

Když jsem naznačil, že koronavirová epidemie může vdechnout nový život komunismu, tak bylo mé tvrzení dle očekávání zesměšněno. Ačkoliv se zdá, že silový přístup čínského státu k této krizi zafungoval – anebo alespoň zafungoval mnohem lépe než to, co se teď děje v Itálii, tak stará autoritářská logika komunistů u moci  také jasně ukázala svá omezení. Jeden příklad byl strach přinést špatné zprávy mocným (a veřejnosti), který převážil samotné výsledky. To byl ten důvod proč byli zatýkáni ti, kteří jako první informovali o novém viru, přičemž existují zprávy o tom, že něco podobného se děje i teď, když epidemie ustupuje.

Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
32676