Německá výzkumná firma provádí retrofit 3D tiskáren k produkci ochranných pomůcek

3. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Německá firma Deutsches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt (DLR) úspěšně testovala konverzi svých 3D tiskáren. Na zařízení, které obvykle produkuje modely pro letecký a kosmický výzkum, lze tak během koronavirové krize vyrábět ochranné zdravotnické pomůcky.


Úkol vznikl v reakci na požadavek Evropské komise o pomoc při výrobě naléhavě potřebného zdravotnického vybavení.

Požadavek specificky zmiňuje výrobu ochranných masek a válců pro plicní ventilátory s použitím 3D tisku. Navzdory absenci technických specifikací (CAD data) pobočka DLR Systemhaus Technik a další zdroje expertízy uspěly při testech s komponenty založenými na volně dostupných součástech a plastu schváleném k použití v sektoru zdravotnictví. Materiály připomínající gumu zajišťují, že masky dobře sedí a jsou pohodlné.

Nyní jsou vyhodnocovány kapacity společnosti DLR pro 3D tisk. Výkon se liší v závislosti na typu tiskárny. Například disponuje tiskárnami, které jako automatická lepící pistole roztaví plastický granulát a po vrstvách tisknou. Jiné používají postup vytvrzování tekutého plastu ultrafialovým zářením.

Nejvýkonnější tiskárny DLR mohou vyrobit až 10 masek nebo 15 válců pro ventilátory za den. V případě síťování institutů a zařízení by bylo možné vyrábět více.

Certifikace a schválení produktů firmy pro medicínské využití je v běhu. Pobočka Systemhaus Technik poskytne zkušenosti s konverzí 3D tiskáren i dalším vědeckým institucím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5820

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020