Trump blokuje dodávky zdravotnického materiálu do Íránu, zatímco Evropa Washingtonu vzdoruje

2. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Evropská unie aktivovala obchodní mechanismus Instex, aby mohly být realizovány zásilky léků a lékařských potřeb do Íránu, který trpí kvůli pandemii covidu. Instex provádí platby spíše v eurech než v dolarech, a vyhýbá se tak americkým bankám. Úředníci pracující pro Instex získali diplomatické pasy Evropské unie, aby je Washington nemohl perzekuovat za porušení íránských sankcí. Spojenci USA museli vynaložit obrovské úsilí na to, aby si udrželi své vlastní smluvní závazky vůči Íránu a nebyli pokutováni za to, že vzdorovali americkému prezidentovi, píše Juan Cole.

Covid-19 zasáhl Írán silněji než většinu zemí na světě, přičemž každých 10 minut na tuto nemoc umírá jeden Íránec. Trumpova finanční blokáda Íráncům znemožnila nákup ventilátorů, testů na covid, roušek a dalšího lékařského materiálu, protože Teherán nemůže realizovat nutné bankovní převody. Americký prezident porušil smlouvu s Íránem podepsanou v roce 2015, přestože ji Írán dodržoval. Americké sankce nebyly posvěceny Radou bezpečnosti OSN ani americkým Kongresem.

Trump sice přímo neblokuje zásilky léků a zdravotnického materiálu, ale znemožňuje Íráncům jejich nákup v zahraničí. Běžní Íránci byli Trumpovými sankcemi navíc natolik poškozeni, že mnozí z nich si prostě nemohou nákup potřebných léků dovolit, i když jsou v tamních lékárnách k dostání.

Ekonomický útok na jinou zemi, který nerozlišuje mezi vládními představiteli a civilisty, je zločinem proti mezinárodním právu. To, co provádí Donald Trump, může být považováno za genocidu - jak je definována v Římském statutu z roku 2002, který zřídil Mezinárodní trestní soud.

Trumpova administrativa byla kvůli neutuchající blokádě Íránu během pandemie ostře kritizována médii, neboť embargo tvrdě dopadá na íránské civilisty. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf Donalda Trumpa obvinil z „lékařského terorismu“. Možná z tohoto důvodu americká diplomacie existenci Instexu nikterak neřeší. A americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který Írán ze srdce nenávidí, dokonce uvedl, že by USA mohly sankce během koronavirové krize zmírnit.

Více než třicítka zákonodárců, včetně Bernieho Sanderse, Alexandrie Ocasio-Cortézové a Elizabeth Warrenové, napsala Pompeovi a ministrovi financí Stevenovi Mnuchinovi dopis, v němž oba politiky vyzývá, aby byly sankce po dobu koronavirové krize přerušeny.

Celý text v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
6930

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020