Průběžné zpravodajství:

USA očekávají až čtvrt milionu mrvých

1. 4. 2020

čas čtení 7 minut

 Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Globálně bylo zaznamenáno 928 565 nákaz. 46 517 lidí zemřelo.

- New York zaznamenal více než 83 000 nákaz a 1941 úmrtí.

- V Británii se přihlásil přibližně milion lidí o podporu v nezaměstnanosti.

- V Rusku bude zřejmě vyhlášen mimořádný stav.  Putin v té věci podepsal zákon. Pracuje v izolaci, poté, co ho navštívil ředitel nemocnice s nákazou koronaviru.,

- Itálie zaznamenala nejmenší nárůst úmrtí za týden.

- Nezaměstnanost v Rakousku stoupla na nejvyšší úroveň od roku 1946. 

- V Německu prodloužila Angela Merkelová uzamčení země do 19. dubna.

- 49 zemí Africké unie celkem informuji o 5800 případech nákazy a přibližně 200 úmrtích.

- První případ nákazy byl zjištěn v Bombaji ve slumu Dharaviu, kde na prostoru asi 2 čtverečních kilometrl žije na sebe natlačen milion lidí.

- Asi 8 milionů lidí v arabském světě bude ekonomickým krachem pandemie uvrženo do chudoby a 2 miliony lidí budou trpět podvýživou, konstatuje OSN. V současnosti žije v arabském regionu 101.4 milionu chudých a 52 milionů je podvyživeno.
.
- Počet mrtvých v New Yorku překročil 1000.

- Německo apelovalo na všechny členské země EU, aby dodržovaly zákony, poté, co si Viktor Orbán osvojil v Maďarsku pravomoc vládnout dekrety na neomezenou dobu.

- Jižní Korea dostala žádosti z 121 zemí světa, aby jim pomohla s testováním. ZDE 

- V Británii stoupl počet mrtvých na 2137. Mrtví pacienti byli ve  věku od 13 do 99 let a 20 z těchto osob, které umřely, ve věku od 13 do 99 let, neměly žádné předchozí nemoci.

- Ve skotském Perthu zavedl komunální úřad "Give and Take Boxes", kde lidé mohou nechávat zakoupené potraviny a rizikoví občané si je tam mohou bez rizika brát.
- Jednotka intenzivní péče ve velšském Newportu je plná lidí ve věku od 20 do 40 let.

- Zdravotníci v nemocnici v anglickém Southendu v Essexu "jsou nuceni omezit své služby na absolutní minimum", protože nemají ochranné prostředky.

- Téměř milion malých britských firem, asi pětina z nich, do čtyř týdnů zřejmě zkrachuje, protože vláda je dotacemi zřejmě včas nezachrání.


- Francie, Španělsko, Rusko a Británie zaznamenaly v úterý dosud nejvyšší počet úmrtí. Globální počet mrtvých dosáhl 42 332. Nakaženo bylo nejméně 859 556 osob.

- Turkmenistán zakázal sdělovacím prostředkům používat slovo "koronavirus". Lidé, kteří vyjdou na ulici s rouškou, nebo budou hovořit o epidemii, budou okamžitě zatčeni tajnou policií.

- Jedna regionální správa britských nemocnic vydala apel na firmy, které uzavřely v důsledku koronaviru provoz, aby darovaly nemocnicím své ochranné prostředky. Je jich v Británii neustále nedostatek.

- Afghánistán měl za poslednich 24 hodin 22 nových případů nákazy. Celkový počet infekcí je tam 196. Čtyři lidé tam zemřeli.

- Británie stále řádně netestuje. Ministr Robert Jenrick zase v televizi sliboval, že do čtrnácti dnů bude provádět 25 000 testů denně. Německo provádí 70 000 testů denně. Počet mrtvých v Británii skokově vzrostl v úterý o 381 na 1789.

- Čína ve středu oznámila 36 nových případů nákazy a 130 nových asymptomatických případů nákazy.

- Kapitál americké vojenské lodi požádal o povolení dát svou posádku na břehu do karantény. Jde o letadlovou loď USS Theodore Roosevelt, na níž sílí nákaza. Má 5000 členů posádky.

- Saúdská Arábie apelovala na muslimy, aby neplánovali cestu na Hajj, dokud nebude jasnější, co se děje ve věci pandemie.

- Japonsko je na hraně vyhlášení nouzového stavu - počty nakažených rostou.

- Kuba v úterý suspendovala mezinárodní lety a požádala všechny zahraniční lodě, aby odpluly.

- Hospitalizace pacientů v Kalifornii se za poslední čtyři dny zdvojnásobila.

- 28 amerických studentů z Texasu, kteří se vrátili po jarní návštěvě do Mexika, je nakaženo koronavirem.

- Vláda Bangladéše zrušila zákaz užívání internetu platný pro více než milion uprchlíků Rohingya, kteří žijí v přeplněných táborech v Cox's Bazaar.  

- Britové pracující z domova ohrožují svou bezpečnost tím, že zapínají do jediné zásuvky několik spotřebičů, čímž zvyšují nebezpečí požáru, varovala organizace Electrical Safety First. ZDE 

-Donald Trump se vyjádřil v úterý v noci, že "země teď projde velmi tvrdými dvěma týdny". Promluvil o hodně pesimističtěji než dosud. Bílý dům i s opatřeními proti koronaviru předpokládá 100 000 až 240 000 mrtvých.

- Volby v Etiopii, připravované na srpen, byly odloženy. Státní volební komise konstatovala, že koronavirus znemožňuje volební přípravy.

- Nynější pandemie je předzvěstí budoucích globálních hrozeb, které nyní budou vznikat v důsledku oteplování planety. To, jak se svět s pandemií vyrovná, bude mít dopady i na klimatickou hrozbu, varují zdravotničtí experti.

- Lidé v Neapoli naplňují košíky teplým i studeným jídlem a z balkonů je po provazech dávají na ulici pro bezdomovce a lidi, uvízlé v uzamčené zemi.

- V Británii reagovala Asociace chemického průmyslu na lživé výmluvy britské vlády, že testovací přípravky nejsou k dispozici, protože "vládne nedostatek chemických reagentů". Není to pravda.

- Svět čelí nejzávažnější krizi od druhé světové války, varoval generální tajemník OSN Antónie Guterres. Pandemie ohrožuje všechny země a způsobí bezprecedentní hospodářskou krizi. Hrozí pak nestabilita a nepokoje.

- Britské banky zrušily dividendy a prémie.

- V Ománu zemřel první pacient na koronavirus - dvaasedmdesátiletý muž.

- Britské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že propustí těhotné ženy z věznic.

- Řecko oznámilo, že jedna žadatelka o azyl je nakažena koronavirem poté, co porodila v aténské porodnici. Zřejmě se nakazila tam. Zprávu přijali uprchlíci v přeplněných řeckých táborech se zděšením. Na řeckých ostrovech je v současnosti 42 000 mužů, žen a dětí. Děsivé podmínky v táborech jsou vážným rizikem pro šíření koronaviru.

- V Londýně zemřel na koronavirus třináctiletý mladík. Neměl žádné zdravotní potíže. Je to v Británii nejmladší oběť epidemie.

- Na Slovensku zemřel první pacient na koronavirus. Slovensko má 363 případů potvrzené infekce.

- Globální počet mrtvých překročil 40 000. 823 000 lidí bylo nakaženo, 174 019 se uzdravilo.

- Počet mrtvých v USA nyní předstihuje počet mrtvých v Číně. Celkem v USA už zemřelo 3400 osob.

- V Británii do pondělí do večera zemřelo 1789 osob.

- Počet mrtvých v Itálii stoupl o 837. Celkem v Itálii dosud zemřelo 12 428 lidí.

- Více než 1000 lidí zemřelo v Holandsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

0
Vytisknout
8599

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020