Velká ruská města budou novou krizí zasažena nejhůře

1. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
Kolaps spotřebitelské poptávky v Ruské federaci spojený s koronavirem, zhroucením rublu a padajícími cenami ropy a plynu na mezinárodních trzích zasahují těžce celou ruskou ekonomiku, ale zvlášť vážně se projeví ve velkých městech, upozorňuje ekonomka Natalija Zubarevičová.


Města si dosud vedla mnohem lépe než regiony, ale šoky postihnou jejich ekonomiky postavené na službách hůře a rychleji než venkovské oblasti.

Kolaps poptávky zasáhl zejména tři hlavní sektory. Prvním jsou služby, včetně aerolinek, které omezily počet letů až o 40 %. A protože většina letadel je pořízena na na půjčku, čelí bankrotu, pokud nedokážou splácet. Restaurace a kavárny mají nyní o 30 % méně zákazníků a na některých místech jich zbylo jen 10 %. Většina jich působí v nájmech, kde v případě nesplácení také čelí bankrotu.

Druhý blok zahrnuje automobilky. Již před krizí jejich prodeje poklesly o dva procentní body. Nyní ale zaznamenávají propad takřka k nule.

Třetí blok představuje ropný a plynařský průmysl. Je nejasné, zda se Rusko může dohodnout se Saúdskou Arábií, ale i kdyby to udělalo, světová poptávka klesá a ceny zůstanou nadlouho mnohem níže, než kde bývaly.

Dopad těchto změn se bude region od regionu lišit. Zemědělský jih Ruska se udrží a bude prostě produkovat ještě více. Nejsložitější situace nastane ve velkých městech, kde podle oficiálních tvrzení nyní 70 % obyvatel tvoří střední třída.

Tento Putinův údaj je ovšem nesmyslný. V nejlepším případě jde jen o 20-30 % Rusů náležejících ke střední třídě. A pokud použijeme přísnější definici, je jich jen 6-8 %.

Kreml navrhuje překonat ekonomickou krizi vložením sumy asi 300 miliard rublů (4 miliardy dolarů), ale to je naprosto nepřiměřené. Bylo by potřeba mnohem více.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8276

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020