22224

"Jiné předpisy": Zvláštní politika umožňuje USA dodávat zbraně Izraeli navzdory tomu, že Izrael porušuje lidská práva

18. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Přezkum interních dokumentů amerického ministerstva zahraničí ukazuje, že k ochraně Izraele před americkými zákony o lidských právech jsou používány "zvláštní mechanismy"


Nejvyšší američtí představitelé od roku 2020 v tichosti přezkoumali více než deset případů hrubého porušování lidských práv izraelskými bezpečnostními silami, ale vynaložili velké úsilí, aby jednotkám odpovědným za údajné porušování zachovali další přístup k americkým zbraním, což podle bývalých amerických představitelů přispělo k pocitu beztrestnosti, s nímž Izrael přistupuje ke své válce v Gaze

Odhaduje se, že od útoku Hamásu na Izrael 7. října bylo izraelskými silami zabito 24 000 Palestinců, převážně žen a dětí, což je počet obětí, který podnítil odsouzení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a amerického prezidenta Joea Bidena, který je kritizován za to, že nedokázal omezit "nevybíravé" bombardování Izraele v Gaze.

 22235

HRW: Vyhozena za sdílení analýzy Human Rights Watch

18. 1. 2024

čas čtení 6 minut


Opravdu přišla novinářka o práci za to, že zveřejnila materiály Human Rights Watch na sociálních sítích?

To je hlavní otázka, kterou si dnes ráno klademe v otevřeném dopise australské televizní společnosti Australian Broadcasting Corporation (ABC), celostátní  televizní společnosti v této zemi, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch ve svém denním přehledu. 

Média informovala o tom, že byla novinářka Antoinette Lattoufová propuštěna poté, co na svém osobním účtu na sociálních sítích zveřejnila materiál organizace Human Rights Watch.

Konkrétně se jednalo o opětovné zveřejnění obsahu na účtu HRW na Instagramu, který se týkal používání hladomoru izraelskou vládou jako metody vedení války v Gaze. Ke svému re-postu Lattoufová přidala jednořádkové shrnutí: "HRW informuje o hladovění jako válečném nástroji".

Použití hladu jako zbraně, jak jsme již dříve v tomto zpravodaji probírali, je válečným zločinem.

 22232

Krize na Blízkém východě: Další brutální izraelské bombardování

18. 1. 2024

čas čtení 16 minut

 
Palestinská tisková agentura Wafa uvádí, že počet obětí izraelského leteckého útoku na Rafáh vzrostl na 19. Oběti popisuje jako "převážně ženy a děti".

V Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu Wafa uvádí, že dva Palestinci byli zraněni ostrou střelbou izraelských sil, které podle ní "během náletu prohledávaly a kontrolovaly vozidlo Červeného půlměsíce".

- Al-Džazíra informuje, že v Gaze, kde již sedmý den trvá výpadek komunikací, bylo při izraelském ostřelování v Rafáhu zabito 16 lidí včetně malých dětí.

Vysílací společnost uvedla, že má ověřené záběry, na nichž jsou vidět těla tří dětí zabitých při ostřelování domu východně od Rafáhu, která byla dopravena do nemocnice.

Hani Mahmoud, který pro Al-Džazíru připravuje reportáž z Rafáhu, popsal "další noc plnou smrti a ničení". Pro tuto televizi píše:

    Rafah je stále nebezpečnější. Díváme se na přeplněná evakuační centra a přelidněné domy. Lidé jsou všude - na chodnících i ve stanech - a snaží se uniknout hrůze z bomb a raket. Protože je Rafáh tak přelidněný, může jediná raketa zabít velké množství lidí. Proto jsme svědky tolika obětí každého leteckého útoku. Většinu obětí tvoří ženy a děti.


- Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví bylo od 7. října, kdy válka v Gaze začala, zabito nejméně 24 448 Palestinců a 61 504 jich bylo zraněno. Dalších 355 Palestinců, včetně 90 dětí, bylo zabito izraelskými silami a osadníky na okupovaném Západním břehu Jordánu.

    Jedenáct lidí včetně dvou dětí bylo ve středu zabito izraelskými silami na okupovaném Západním břehu Jordánu, uvedli palestinští představitelé a OSN. Agentura OSN OCHA uvedla, že při leteckém útoku na uprchlický tábor Tulkarem bylo zabito šest lidí včetně dvou dětí. Při samostatném izraelském náletu poblíž uprchlického tábora Balata východně od města Nábulus bylo zabito pět bojovníků Brigád mučedníků Al-Aksá, ozbrojeného křídla strany Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, uvedla agentura.

 22232

Gaza: Nic moc nového: izraelské vraždění civilistů pokračuje, regionální situace se zhoršuje

18. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Moderátor, Channel 4 News, středa 17. ledna 2023, 19 hodin: V Gaze je na základě včera oznámené společné dohody s Katarem a Francií dodávána pomoc určená izraelským rukojmím, které zadržuje Hamás, a obyčejným rodinám žijícím uprostřed těžké humanitární krize, mírně řečeno. Izraelský útok však pokračuje. Regionální napětí nadále roste, Írán tento týden provedl raketové údery již na tři země a varování, které tato zpráva našeho zahraničního zpravodaje Sekundera Kermaniho  obsahuje znepokojivé záběry.


 17966

Proč Česko potřebuje levici

18. 1. 2024 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty

Mnohé známé tváře často hovoří o slušnosti, hodnotách, západu a civilizovanosti, demokracii a svobodě. Pokud tím zrovna poněkud průhledně nemaskují své xenofobní, homofobní, rasistické a jinak hnědé reálné činy, obvykle tím přifukují zdejší mýtus o apolitické politice slušnosti, o překonání pojmů pravice a levice a následně do turbulentních postmoderních vod naprostého zmatení přihazují dělení světa a lidí na demokratické a svobodné versus populistické a oligarší. 

O tom, kdo patří do prvního a kdo do druhého tábora rozhodují výhradně mluvčí, co mají přístup k moci, do médií či mají jiné způsoby, jak ovlivňovat veřejné mínění. Rozhodování je to snadné, kdo je s námi, je demokratický, i kdyby se na jeho podporu hajlovalo. Do tábora druhého patří vždy ti, kteří s námi v čemkoli nesouhlasí, byť by to byla sebemenší technikálie a šlo o subjekty vzešlé z demokratických voleb.

31822

„Pentacity“ v srdci Prahy

18. 1. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Pražská nádraží jsou častými ohnisky sporu o podoby urbanismu v hlavním městě. A netýká se to jen nedávno diskutovaného Hlaváku, který podle vítězného projektu čeká radikální změna nové odbavovací haly. Rozsáhlé volné plochy nadraží, které vznikly restrukturalizací dopravy, hlavně přesunem té nákladní na silnice, poskytují prostor pro mamutí developerské projekty. Ty vznikají třeba na místě bývalého nákladového nádraží Žižkov nebo v dlouho nevyužitých částech Smíchovského nádraží. Nové městské „čtvrtě“ v obou případech budou tvořit hlavně bytové domy, což je dobře, i když je otázka, jaká bude jejich dostupnost. Ostatně bannery na stavbě na Žižkově už nyní lákají na byty na výhodné „investice“. 

Autor ilustrace: Jklamo – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=140151354

 22234

Americké listy: "Papež František by měl být zatčen kvůli zvrácené knize"

18. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 

Americký časopis Newsweek zveřejnil článek o arcibiskupovi Carlu Marii Viganovi, italském duchovním, který se často dostává do sporu s papežem Františkem ohledně směřování katolické církve. Viganò se na sociálních sítích ohradil proti znovuobjevené knize, kterou před 25 lety napsal jiný duchovní. Arcibiskup dílo považuje za "pornografické" a "zvrácené" a nyní požaduje zatčení spisovatele, kardinála Víctora Manuela Fernándeze, i papeže.

31820

Jak se rodí královny dezinfa

18. 1. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Tenhle článek je na "Seznam Médium". Což vypadá, že to je součást mediální rodiny Seznamu, tedy text procházející standardním redakčním procesem (ověřování, editorská kontrola atd), a naprostá většina lidí si myslí, že to tak je a přijímá takovýto článek s důvěrou. Dojem posiluje i autorka, která ve svém biu uvádí, že "od jara 2023 publikuju pro Seznam".

31821

Přečetli jsme jinde

"Sněhové vločky"? Ani omylem

18. 1. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Jsem moc rád, že to za mě napsal někdo podstatně povolanější (článek je ale za paywallem, takže hlavní věci zde parafrázuju, odkaz najdete na konci). Neskutečně mě štve, jak zde neustále cirkuluje názor, že dnešní mladí jsou nějak změkčilí, nic nevydrží, pořád se hroutí, za pořádnou práci nevezmou a tak dále. Protože nositeli těchto názorů je bez výjimky starší generace, cítím tam spíš podprahový komplex lidí, kteří jsou poněkud ztraceni v dnešním složitém světě a potřebují si trochu pokňourat, zvýšit si chabnoucí sebevědomí prohlášeními, jací byli ONI chlapáci, kravku podojili, koňa okovali, a dnešní mládež trochu pomistrovat: vážení, kazeň a pořádek to je to hlavní a to musí byť, a škoda facky, která padne vedle, a vojna dělá z chlapců chlapy.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 21646

Hospodaření OSBL za listopad 2023

6. 12. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

ačkoliv pro vydávání Britských listů potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru ve výši měsíčně přibližně 70 000 Kč, v listopadu 2023 čtenáři přispěli pouze částkou 47 932,72 Kč (v říjnu to bylo 54 813,93 Kč, v září 60 007,35 Kč). 

Výdaje byly 47 920,89 Kč. Nemohli jsme  našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 30. 11. 2023 byl  214.88 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

31234

Stydíme se za svého prezidenta. Petr Pavel podpořil válečné zločiny páchané Izraaelem

17. 1. 2024

čas čtení 12 minut

Demonstrace a prohlášení "Stydíme se za svého prezidenta"

Iniciativa Ne naším jménem! - Za spravedlivý mír na Blízkém východě vydala prohlášení "Stydíme se za svého prezidenta", ve kterém se zřetelně distancuje od prezidentovy státní návštěvy Izraele, kterou v době ničivé izraelské války proti Gaze nelze vnímat jinak než jako podporu izraelských válečných zločinů. Zároveň iniciativa vyjadřuje jasnou podporu Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ) v Haagu, u kterého je Izrael žalován ze zločinu genocidy. 

Prohlášení bude přečteno na dnešní demonstraci, která proběhne od 17:30 hod. na Hradčanském náměstí v Praze, a následně bude rozesláno do zahraničí.

Demonstrace pokračuje z Hradčanského náměstí k ambasádě Německé spolkové republiky, kde bude přečteno vyjádření namibijského prezidenta ve věci německé intervence u ICJ. Zde bude druhá část demonstrace pod heslem "Německo opět na špatné straně dějin" ukončena.


27324

V Česku je příliš mnoho majetku v příliš málo rukou

17. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V Česku se v debatách o daních točíme hlavně kolem příjmů, přitom příjmy, i ty vysoké, mohou být často výsledkem nějaké společensky prospěšné aktivity. Třeba příjmy za to, že někdo dělá neurochirurga, vede kompetentně průmyslový podnik atd. Bez pořádných odměn by tyto práce nemusely vůbec být vykonávány na potřebné úrovni. Něco jiného jsou majetky. Není nic společensky přínosného na tom, když pár lidí vlastní prakticky všechno v dané společnosti. Naopak tato situace ohrožuje demokracii, právní stát, bezpečnost.

 22213

Zdaňte naše bohatství, vzkazují superbohatí politikům v Davosu

17. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Foto: Abigail Disney, Brian Cox a Valerie Rockefeller

Více než 250 miliardářů a milionářů požaduje, aby politická elita, která se sešla na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, zavedla daně z majetku, které by pomohly zaplatit lepší veřejné služby na celém světě.

 
"Naše žádost je jednoduchá: žádáme vás, abyste nás, nejbohatší členy společnosti, zdanili," uvedli bohatí lidé v otevřeném dopise světovým lídrům. "Zásadně to nezmění naši životní úroveň, nepoškodí to naše děti,  ani to nepoškodí hospodářský růst našich národů. Promění to však extrémní a neproduktivní soukromé bohatství v investici do naší společné demokratické budoucnosti."

Krize na Blízkém východě

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 24 285 Palestinců a 61 154 jich bylo zraněno, uvedlo v úterním prohlášení ministerstvo zdravotnictví na tomto území. Za posledních 24 hodin bylo zabito 158 Palestinců a 320 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo.

-  Írán v úterý zničil odpálením raket dvě základny balúčské militantní skupiny Džajš al-Adl v Pákistánu, informovala íránská státní média. Podle agentury Reuters tato skupina již dříve podnikla útoky na íránské bezpečnostní síly v příhraniční oblasti s Pákistánem.

- Arabské země se nechtějí zapojit do obnovy Gazy, pokud bude palestinská enkláva za několik let opět "srovnána se zemí", uvedl v úterý americký ministr zahraničí Antony Blinken a dodal, že je třeba řešit otázku palestinské státnosti.

- Po nedávných úderech USA a Velké Británie na húsíovské cíle začaly humanitární organizace pozastavovat životně důležité operace v Jemenu, a varovaly, že další vojenská intervence hrozí prohloubením jedné z nejhorších humanitárních krizí na světě.

 22215

Více než 90 % snímků sexuálního zneužívání dětí vytvářejí samy děti

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty


Objem materiálu, k jehož vytváření jsou děti nuceny nebo naváděny, je důvodem k obnovení kritiky šifrování materiálu na webu

Podle charitativní organizace odpovědné za vyhledávání a odstraňování takového materiálu je v současnosti více než 90 % snímků sexuálního zneužívání dětí na internetu vytvořeno jimi samotnými..

Nadace Internet Watch Foundation uvedla, že v loňském roce objevila na více než 100 000 webových stránkách materiály sexuálního zneužívání dětí, které si děti mladší 10 let vytvořily samy. Toto číslo představuje 66% nárůst oproti předchozímu roku.

 22214

Írán zahájil letecké útoky na území Pákistánu

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Pákistánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že při náletu, který označilo za "nezákonný", byly zabity dvě děti a tři další byly zraněny, a předvolalo si vysokého diplomata Teheránu v Islámábádu, aby protestoval proti "nevyprovokovanému narušení jeho vzdušného prostoru". Ministerstvo neposkytlo bližší informace o úderech, ale pákistánské účty na sociálních sítích uvedly, že údery raket a dronů byly namířeny na provincii Balúčistán, která leží podél tisícikilometrové hranice mezi oběma zeměmi.

 22212

Americký senát bude hlasovat o Sandersově opatření požadujícím kontrolu dodržování lidských práv při poskytování vojenské pomoci Izraeli

17. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Senátor si vynutil hlasování o podmínění vojenské pomoci USA tím, zda izraelská vláda neporušuje lidská práva


Bernie Sanders v úterý večer přiměl americký Senát k hlasování o požadavku, aby další americká vojenská pomoc Izraeli byla podmíněna zjištěním, zda izraelská vláda ve své ničivé válce v Gaze neporušuje lidská práva a mezinárodní dohody.

Opatření, které předložil a o němž budou senátoři diskutovat a hlasovat, je jedním z několika, které progresivisté navrhli, aby vyjádřili znepokojení nad izraelskými útoky na Gazu, kde počet mrtvých Palestinců přesáhl 24 000 a izraelské bombardování od 7. října, kdy Hamás zahájil útoky, vyhnalo z Gazy většinu z 2,4 milionu jejích obyvatel.

31234

Petr Pavel líčí masové izraelské útoky na civilisty jako "humanitární pomoc"

16. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Jak říkal Izrael v Haagu, dávají si obrovský pozor, aby nezasahovali civilní obytné oblasti...



 22206

Tento lékař provádí amputaci nohy své dcery doma na jídelním stole, Petr Pavel se odjel bratřit s lidmi, kteří tyto hrůzy způsobují

16. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta

Tento lékař provádí amputaci nohy své šestnáctileté dcery bez chirurgie, na jídelním stole ve svém domě obklopeném tanky, jen několik minut od nemocnice Al Šifa v Gaze.


Petr Pavel odejel do Izraele se bratřit s lidmi, kteří tyto hrůzy způsobují. 



 17127

O zbraních v České republice

17. 1. 2024

čas čtení 20 minut

Autorem tohoto článku je jeden pracovník české justice

Po každé tragické události se zhmotní nejedna fobie a nutkání se veřejně vyjádřit. Mohu si za to sám - ponechal jsem naladěný Český rozhlas Plus s relací Názory a argumenty, kde tam lze názory a argumenty více než očekávat. Naštěstí se má jednat o renomované komentátory, povětšinou tedy nálada za volantem zůstává nedotčena. V neděli 14. ledna 2024 ve 12:38 hodin (a nejméně jednou v repríze dále v 18:38 hodin) se zde však vyjádřil i publicista Jan Vávra a má schopnost ustát učené disputace vystrašených a bezradných mužů dospěla k okraji pomyslné nádoby.

 17127

Tíže dní a odvaha plnit závazek

17. 1. 2024 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Jak vzdálený se nám jeví ten černý čtvrtek, v němž bolest a zloba jednoho člověka přerostla do té míry, že se jal ničit životy svých někdejších spolužaček a spolužáků (a potažmo jejich rodin) na Filosofické fakultě naší nejstarší university.

 22210

Haaretz: Pro arabské Izraelce není ani válečné vlastenectví ochranou před nepokrytým rasismem

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto: Lucy Aharish

Úředník izraelského ministerstva: "Žena, která reprezentuje smíšené manželství, nemůže reprezentovat židovskou kulturu".

Člověk by si představoval, že pokud  nepodpoření Izraele během války poškodilo kariéru arabsko-izraelských žen, pak by naopak ti, kteří podporují izraelskou věc, byli odměněni, nikoli potrestáni. Ale zpráva z tohoto týdne o televizní osobnosti Lucy Aharishové ukazuje, že nepřátelství vůči Arabům překračuje politické hranice, píše Allison Kaplan Sommoová.
 
Je pochopitelné, že oceňovaná herečka Mouna Hawa, která hrála v první sérii populárního seriálu "Fauda", v současné době trpí vážným kariérním neúspěchem.

V prvních dnech konfliktu Izrael-Hamás obvinila Izrael z páchání humanitárních zločinů v Gaze. Izraelská média ji také citovala, jak v rozhovorech se svými spolužáky z filmové školy popírá znásilnění a vraždy spáchané teroristy z Hamásu 7. října, zpochybňuje, zda existují dostatečné důkazy o těchto zvěrstvech, a označuje je za propagandu.

 22208

Americké listy: "Nevím, jestli se v příštích letech budou lidé dívat na Spojené státy jako na vzor demokracie"

17. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Vlivný web Politico.com zveřejnil článek s názvem "Proč svět sází proti americké demokracii", v němž autor Nahal Toosi informuje o svých rozhovorech s velvyslanci ve Washingtonu o vyhlídkách na návrat Donalda Trumpa k moci - autokratičtějšího než kdykoli předtím. Píše, jak ho překvapilo, když jeden z významných velvyslanců tuto otázku nesmetl ze stolu, jak by se od zástupců diplomacie dalo očekávat: "Když jsem požádal evropského velvyslance, aby se mnou hovořil o prohlubujícím se rozdělení Ameriky na strany, očekával jsem přinejlepším zdvořilou bagatelizaci této věci. Zahraniční diplomaté se obvykle neradi baví o domácí politice USA. Místo toho velvyslanec hodinu varoval, že jedovatá politika Ameriky poškozuje její bezpečnost, ekonomiku, přátele a postavení země jako pilíře demokracie a globální stability."


 22211

Pochod za humanizaci magistrály

17. 1. 2024

čas čtení 1 minuta

Občané požadující humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku hlavního města Prahy v úterý opět pochodovali městem v rámci protestu požádaného skupinou Poslední generace. Akce se tentokrát obešla bez nepříjemností. 

 22207

Rusko zesměšněno za svůj velmi - velmi! - hloupý propagandistický příspěvek na Twitteru o Zelenského tetování na ruce

17. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Toto úterý ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo na  Twitteru propagandistické dílo, které si zaslouží cenu nejhloupější fotomontáže všech dob... Od éry, kdy Stalin zavedl praxi manipulace s fotografiemi pro propagandistické účely a vymazával jednu po druhé všechny osoby, kterým se v periodických perzekucích živených diktátorovou paranoiou zakroutila hlava, pokračuje Kreml v tomto trendu. S dnešním technologickým pokrokem by mohli vytvářet skvělé falešné snímky pomocí umělé inteligence, ale spíše se zdá, že k manipulaci s fotografiemi používají lidskou "inteligenci" (sic) s cílem udržet podporu své války na Ukrajině. 


23572

Rusko: "Cynický konsensus mluví pro Putina"

17. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Putinův fašismus, stejně jako fašismus každého jiného druhu, se snaží homogenizovat vše tím, že zruší všechny výjimky z pravidel. Ale je nakažen postmoderními myšlenkami, že ti, kdo jsou mocnější, mají vždy pravdu – a to jej činí "obzvláště nebezpečným" nejen v tuzemsku, ale i mezinárodně, říká Mark Lipoveckij.

 20999

Izrael a Hizballáh směřují k nové válce

17. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Na severní hranici Izraele se stahují bouřková mračna. Zintenzivňující se útoky Hizballáhu, mocné libanonské šíitské milice, a cílené izraelské zabíjení vysoce postavených militantů zvyšují napětí a vyvolávají přízrak nového konfliktu mezi Izraelem a skupinou, která se řadí mezi hlavní íránské teroristy, píše Ilan Berman.

 22142

"Žádné jídlo, žádná voda": humanitární pracovníci se domnívají, že v částech Gazy panuje hladomor

16. 1. 2024

čas čtení 7 minut

- Agentury OSN vydaly společnou výzvu k zajištění přístupových cest do Gazy, kde izraelská válka s Hamásem poškodila rozsáhlá území

Pracovníci humanitárních organizací v Gaze se domnívají, že na tomto území již panuje hladomor: rodiče obětují zbytky jídla pro své děti, jedno jablko stojí 8 dolarů a palivo na vaření je téměř nemožné sehnat

Agentury OSN uvedly, že Gaza naléhavě potřebuje další humanitární pomoc. Palestinské úřady oznámily, že počet mrtvých na tomto území během izraelské ofenzívy tam vzrostl na více než 24 000.

Světový potravinový program, Unicef a Světová zdravotnická organizace ve společném prohlášení uvedly, že je třeba otevřít nové vstupní cesty do Gazy, každý den vpustit více nákladních automobilů a umožnit pracovníkům humanitárních organizací a těm, kteří hledají pomoc, bezpečný pohyb.

Agentury OSN neobvinily přímo Izrael, ale uvedly, že dodávkám pomoci brání příliš málo otevřených hraničních přechodů z Izraele, pomalý proces prověřování nákladních vozidel a zboží směřujících do Gazy a pokračující boje.

Válka Izraele proti Hamásu v Gaze  edla k rozsáhlým škodám na rozsáhlých částech území a k vysídlení většiny z 2,3 milionu obyvatel Gazy. Mnozí byli nuceni se stěhovat pětkrát, šestkrát nebo sedmkrát a při hledání bezpečí přišli o většinu svého majetku a peněz.

V Rafáhu a Chán Júnisu na jihu Gazy pokrývají stany a provizorní obydlí téměř veškerou dostupnou půdu, několik rodin se tísní v bytech, v přístřešcích OSN ve školách nebo spí na podlahách nemocnic.

"Není tu žádné jídlo, žádná voda, žádné topení. Umíráme zimou," řekl Mohammad Kahil, který byl vysídlen ze severu Gazy do Rafáhu.

 22079

Ruská agrese na Ukrajině: Po útoku ukrajinského dronu vyhlásily úřady v ruské Voroněži výjimečný stav

16. 1. 2024

čas čtení 7 minut

 

V ruské Voroněži, která leží 250 km za hranicemi s Ukrajinou, byl ve městě nedaleko ruské letecké základny vyhlášen výjimečný stav


Starosta jihoruského města Voroněž vyhlásil v úterý výjimečný stav poté, co podle úředníků došlo k útoku ukrajinským dronem, uvedla tisková agentura Reuters.

Rusko má poblíž města Voroněž leteckou základnu, kde je podle ruských médií umístěno několik stíhacích bombardovacích letounů Suchoj Su-34. Rusko je používá k bombardování Ukrajiny.

Ruská zpravodajská agentura Šot uvedla, že v blízkosti letecké základny bylo slyšet nejméně 15 výbuchů a nedaleko na obytný dům dopadly trosky některých dronů.

Lidé z nejméně jednoho bytového domu byli evakuováni do nedaleké školy poté, co trosky dronu způsobily požár a vyrazily okna, uvedl ruský starosta Vadim Kstenin.

Podle něj byla rozbita i okna v dalších budovách. "Zavedený výjimečný stav ve městě ... umožní rychlou realizaci opatření k jejich nahrazení."

Gubernátor regionu Alexandr Gusev uvedl, že při pádu trosek dronu na její obytný dům byla zraněna dívka.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nad Voroněžskou oblastí, která hraničí s Ukrajinou, zničilo v noci pět dronů a tři další zachytilo. Město Voroněž je správním střediskem oblasti. Ministerstvo rovněž uvedlo, že zachytilo čtyři drony v nedaleké ruské Bělgorodské oblasti.

Voroněž, město s více než milionem obyvatel, leží 250 km od hranic s Ukrajinou. Ukrajina se k události bezprostředně nevyjádřila.

 19611

Ukrajina sestřelila dva ruské letouny. Byl to pro Kreml katastrofální den

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Není jasné, jak se Ukrajině podařilo sestřelit velitelská letadla letící nad Azovským mořem


Ukrajinská armáda sestřelila dvě ruská velitelská letadla v jednom z nejkatastrofálnějších dnů pro letectvo Kremlu od začátku plnohodnotné invaze Vladimira Putina.

Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinských vzdušných sil, uvedl, že jeho letectvo zničilo letoun A-50 pro dálkovou radarovou detekci a letoun Il-22 s řídicím střediskem. Oba letouny letěly v neděli nad Azovským mořem, když byly ve 21:10 místního času zasaženy.

31234

Na návštěvu nacistického vedení koncentráku v Osvětimi by Petr Pavel taky jel a taky by se s ním bratřil?

15. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Izraelský prezident Jicchak Herzog se vyjádřil: "Je to celý tamější národ [tj, všichni Palestinci], který je za to [útok Hamásu ze 7. října] zodpovědný". To je schvalování válečného zločinu kolektivní viny.

Petr Pavel by se také jel bratřit s vedením nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, spolu s kohortou českých "podnikatelů", kteří by s nacisty uzavřeli výhodné pracovní dohody? (Koncentráky poskytují levnou pracovní sílu!)

Pozor, mlčení o válečných zločinech znamená  spoluvinu.



Lidskoprávní organizace Human Rights Watch v pondělí píše
:

Konflikt v Gaze vstoupil do svého stého dne. Opakovaně upozorňujeme na to, že je využíváno hladovění jako zbraně, že některé izraelské příkazy  k evakuaci jsou nesmyslné, upozorňujeme i na obvinění z genocidy v Haagu a na mnoho dalšího. Naše hlavní poselství všem stranám a světu: zvěrstva neospravedlňují zvěrstva.

 20705

Trump v Iowě výrazně zvítězil

16. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Trump  je o krok blíže k volebnímu soupeření s Joem Bidenem,  Ron DeSantis předstihl Nikki Haleyovou


Donald Trump drtivě zvítězil v prvním volebním klání v USA v roce 2024, v Iowě snadno porazil ostatní kandidáty republikánů.

Souboj o druhé místo trval déle než volba Trumpa, který měl obrovskou podporu,  a Ron DeSantis v něm nečekaně porazil Nikki Haleyovou.

Po sečtení odhadem 99 % hlasů měl Trump 51 %, DeSantis 21,2 % a Haleyová 19,1 %. Bývalý prezident tak překonal dosavadní rekordní náskok vítězství v konkurenčním republikánském prezidentském souboji v tomto státě, který činil 12 procentních bodů.

 19850

Zdroje jsou, peníze se najdou

15. 1. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pozn. red.: Má Česká televize normalizovat a legitimizovat extremisty tím, že je zve do diskusních pořadů? A měl do takové diskuse Rakušan vůbec jít? 

V nedělních Otázkách V. Moravce byl ministr vnitra Rakušan vystaven kritice, pokud jde o policejní zásah proti vrahovi v budově filozofické fakulty v Praze, dvou tzv. expertů na bezpečnost z podivných krajin politického spektra. Konkrétně jde pana Šlachtu (Přísaha) a pana Pecinu (SPD).

Šlachta rozjel silný útok na pozici policejního prezidenta, Pecina byl mnohem umírněnější a občas řekl něco, co pan ministr musel odsouhlasit. Konkrétně problém s tím, že hasiči nemají stále, navzdory mnoho let trvajícím slibům, balistickou ochranu.

Útoky Húsiů pokračují, americká nákladní loď byla zasažena navzdory angloamerickým úderům na Jemen

16. 1. 2024

čas čtení 5 minut

 
Plavidlo Gibraltar Eagle nebylo při útoku, který vyvolává určité pochybnosti o účinnosti akce Spojeného království a USA, vážně poškozeno


Íránem podporovaná milice Húsiů pokračuje v útocích na obchodní lodní dopravu a navzdory vlně úderů USA a Spojeného království na Jemen zasáhla balistickou raketou kontejnerovou loď vlastněnou Američany.

Útok na kontejnerovou loď Gibraltar Eagle plující pod vlajkou Marshallových ostrovů představoval rozšíření válečného prostoru mimo Rudé moře do Adenského zálivu. Úder zasáhl nákladní prostor lodi, a přestože se předpokládá, že nezpůsobil žádné větší škody, přispěje k obavám, že údery USA a Spojeného království na húsijské cíle v Jemenu nesnížily schopnost militantní skupiny ohrožovat obchodní lodní dopravu.

 22203

Gaza: Situace stále zoufalejší

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto: Izraelci postřelený muž. Když ho dostihnou izraelští vojáci, kopou do něho


Moderátor, Channel 4 News, pondělí 15. ledna 2024, 19 hodin: Hamás zveřejnil video, na kterém jsou podle něj vidět těla dvou izraelských rukojmích, kteří byli prý zabiti při izraelských úderech. Toto video přichází po včerejším videu, na kterém byli stejní rukojmí zachyceni živí se vzkazem, že jejich osud bude odhalen dnes. Izraelská vláda obvinila Hamás z psychického týrání. Následovalo dalších 24 hodin izraelského bombardování v celém pásmu Gazy, kde je situace stále zoufalejší. Zde je náš zahraniční zpravodaj Sekunder Kermani.

 

Reportér: Dav lidí se táhne, kam až dohlédnete. Zoufale se snaží najít nějaké jídlo. Scéna naprostého zoufalství na pláži ve městě Gaza, lidé se shlukují kolem hrstky nákladních aut, pytlů s moukou. Dokázali jsme  si představit, že Gaza bude někdy vypadat takhle? Říká novinář, který to natáčí.

 22066

Zmatená výzva za Mír a spravedlnost

16. 1. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Pánové Hořejší, Stropnický a Kavan po roce obnovují svou výzvu Za mír a spravedlnost, kterou původně vydali tzv. "proti válce na Ukrajině".

Uznejme, že jsou pánové motivováni chvályhodnou snahou postavit se proti zabíjení. Bohužel je jejich argumentace nebezpečná a zmatená, A to nejsem žádný válkychtivec.

Zabíjení na Ukrajině i v Gaze je šokující. Bohužel  jsou to dva naprosto nesrovnatelné případy násilí.

V Ukrajině jsou ruským bombardováním a ruskými raketami zabíjeny děti a nevinní civilisté, protože se ruský režim Vladimíra Putina svévolně a kriminálně rozhodl okupovat zcela samostatnou, cizí zemi, jíž před lety garantovalo Rusko nezávislost, poté, co se Ukrajina dobrovolně vzdala jaderných zbraní.

Naprosto trestuhodně, krátkozrace a hloupě Západ Ukrajinu zrazuje a neposkytuje ji efektivní obranné prostředky, jimiž by ruské agresi mohla zabránit. Povšimněte si prosím, že Ukrajina neválčí na ruském území. Snaží se pouze hájit a zabezpečit území vlastní.

Naivní představa pánů Hořejšího, Kavana a Stropnického, že by měla Ukrajina s Putinem vyjednávat, je nepoužitelná. Putin nikdy nedodržel žádnou dohodu. Nelze s ním vyjednávat. Na ukrajinské území nemá Rusko žádný nárok. Putin je zločinec a musí být postaven před soud. Pánové Hořejší, Kavan a Stropnický by také vyjednávali s Hitlerem? Třeba o koncentráku v Osvětimi? Že by tam nacisti mohli zabít méně židů? Třeba jen půl milionu?

Není jiné možnosti, než aby Západ řádně, rychle a efektivně vyzbrojil Ukrajinu, aby byla schopna znovu dobýt a zabezpečit své vlastní území a plně se chránit před teroristickými útoky raketami a drony.



 22066

Mír a spravedlnost po roce

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

I.

Od naší výzvy uplynul již celý rok. Podpořilo ji svým podpisem téměř 20 tisíc lidí. K ničemu z toho, co jsme požadovali, však nedošlo. Z války na Ukrajině se stal zamrzlý konflikt, v němž se obě bojující strany přetahují o jednotlivé vesnice, umírají další lidé, země je dál ničena, bují korupce a ohlašovaná a dnes již ukončená ukrajinská ofenziva žádný průlom nepřinesla, přičemž žádná další není na dohled.

 22205

Americké listy (úryvky z nejlepších článků ze Spojených států) - Ukrajinské drony s umělou inteligencí jsou pro Rusko smrtící

16. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Článek z webu The Daily Beast ukazuje, jak by samoučící se zaměřovací algoritmy, instalované do hbitých kvadrokoptér, mohly vyřešit vážný problém, který trápí ukrajinské operace s drony . "Izraelské využívání umělé inteligence, která pomáhá jeho silám vybírat cíle pro letecké údery, znepokojuje skeptiky a obhájce lidských práv v oblasti umělé inteligence neboli AI. Tato umělá inteligence je tak chytrá, jak chytří jsou lidé, kteří ji vycvičili - a tito lidé jsou náchylní k tomu, aby shazovali bomby na špatná místa, varovali odborníci. Z toho všeho vyplývá, že izraelské nálety pomocí umělé inteligence představují riziko dalšího ohrožení civilistů v Gaze," uvádí se v článku Davida Axe.

31815

Divadlo – místo k uzdravení

16. 1. 2024 / Ivan Větvička

čas čtení 8 minut

Foto Ivan Větvička

Popis k fotografii

Dionýsovo divadlo na jižním svahu Akropole v Athénách z 6. století před naším letopočtem. (Foto Ivan Větvička, 2011)

Tady to začalo,“ jedná se o první antické kamenné divadlo na světě. Po rekonstrukci, která proběhla ve 4. století př. n. l., zde mohlo sedět až 17 000 lidí.

Cypřiše v pozadí za hledištěm vyrůstají z rozvalin Asklépionu, který stál v bezprostředním sousedství divadla, v místě, kde vyvěral údajně zázračný pramen. Zdravotní péče tedy byla pod Akropolí komplexní – příchozí mohli v Asklépionu vyléčit tělo a v divadle mysl. Divadlo stojí v blízkosti Asklépiova chrámu nejenom v Athénách, ale i v Pergamu, kde divadlo působí jako architektonický doplněk Asklépiova okrsku. Naopak v Athénách to vypadá, jako by Asklépion byl spíše zázemím divadla.

Ve skále za posledními řadami hlediště (mimo záběr) je patrný vstup do jeskyně, která byla od roku 320 př. n. l. součástí Dionýsova chrámu a křesťané ji později přeměněnili na svéráznou mariánskou kapli. (Jedná se o objekt s velmi netradičním rozvržením vnitřního prostoru, který je přístupný jednou do roka, v den nanebevzetí 15. srpna.) Pannu Marii v jeskyni či „ve skále“ křesťané dodnes prosí o uzdravení v Lurdech i na jiných, méně slavných místech. Athénské divadlo a jeho okolí si tedy dodnes uchovává zbytky své „léčivé aury“.

* * *

Ve starověkých řeckých a římských městech byla věnována mimořádná pozornost divadlu. S nadsázkou lze říci, že v každé větší díře (pardon – regionálním centru) stálo divadlo a obvykle se jedná o perlu místní architektury. Proč i římské provincie, které odváděly enormní procento příjmů do metropole a na vlastní rozvoj jim mnoho peněz nezbývalo, na divadlech nešetřily? Kromě toho, že se jednalo o centra kulturního a společenského dění, která se nepotýkala s multimediální konkurencí jako dnes, existuje jedna překvapivá odpověď: Sledování antických dramat pomáhá válečným veteránům zpracovat zážitky z bojů a pomůže i civilistům, které život vystavil extrémní situaci. Antická divadla byla tedy kromě jiného místem skupinové léčby posttraumatického syndromu (PTSD). A budovy, kde se léčí, na první pohled poznáme podle honosnější architektury. (Toho se ve skromném měřítku snažili držet i naši komunisté, a to i při výstavbě méně významných poliklinik.)

 17127

Výzva k novele zákona o zbraních

16. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Vážené poslankyně a poslanci, vážené senátorky a senátoři, vážené novinářky a novináři,

zanedlouho bude v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR projednán ve třetím čtení návrh novely zákona o zbraních, shodou okolností krátce po tragédii, ke které došlo 21. prosince 2023 na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dovolujeme si obrátit se na vás s prosbou, abyste pomohli prosadit účinnější úpravu zákona o zbraních, která by mohla výrazněji omezit riziko podobných útoků v budoucnu. Novela v podobě, v níž byla projednávána ještě před tragédií, takovým rizikům nepředchází. Je třeba přijmout radikálnější regulaci, která znemožní, aby pouhé splnění formálních podmínek umožňovalo nákup nesmírně přesné a účinné samonabíjecí pušky, která je oblíbenou zbraní masových vrahů v USA. Kdyby vrah tuto zbraň ve stejný den použil na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí v Praze nebo v pražském metru, mohlo být usmrcených lidí mnohem více.

 22194

Jungvirtovy vázy

16. 1. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut



Vázy, vázy a zase vázy. Bez nich si svou tvorbu nedovede představit jeden z nejznámějších a světově nejuznávanějších českých sklářských výtvarníků, designerů a malířů skla, který se kromě tvorby uměleckých objektů a instalací věnuje právě vázám. Vytváří je v omezených a naprosto jedinečných sériích.

Tu zcela první pod svou vlastní značkou František Jungvirt, vytvořil v roce 2019. Nazval ji Garden Basic. Od té doby tuto základní řadu rozšířil o Garden Rainbow, Garden Spring, Garden Midnight. A v letošním roce k ní přidal ještě limitovanou edici dvaceti váz s názvem Misty Garden.

Pane Jungvirte, vzpomenete si ještě někdy na svou úplně první vázu, kterou jste vyrobil před vznikem vašich originálních sérií?

Mám děs z toho, jak se chovají Izraelci. Ohrožuje to jejich existenci

16. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, pane Čulík. Moc děkuji za Vaše BL, píše Jan Šinogl.

A hlavně nyní v této hrozné době. Nemohu však reagovat na některé diskutéry. Nemám na to ani Vám přispět na vydávání, neboť se již nějaký čas boxuji s našim režimem, abych jako uznaný účastník třetího odboje dostal průměrnou výši důchodu.

A hlavně je od Vás vynikající, že stále informujete o věcech z různých stran.

Jen pro informaci:strýc mé mámy Antonín Kalina. Má místo v pomníku Jad Vašem, neboť zachránil na konci druhé světové  války asi 900 židovských chlapců (dětí). Osobně jsem ho dobře znal, musí se obracet v hrobě. 

Představa, že potomci těchto chlapců, mezi nimiž byl např Imre Kestresch,nebo Eli Wiesel, třeba slouží v izraelské armádě, která se chová,  jak se chová v Gaze, ale i jinde,  je děsná.

Česko: Vytunelovaná demokracie aneb “Potáčovi kluci” dnes řídí vše podstatné

15. 1. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Největší problém je unesený stát českou oligarchií

Časopis Forbes na začátku října 2023 zveřejnil žebříček sta nejbohatších Čechů za rok 2023. Největší nárůst zisku oproti loňskému roku zaznamenal Daniel Křetínský, majitel EPH, která ovládá elektrárny a doly po celé Evropě, a poté Pavel Tykač. Oběma jen za poslední rok vzrostla hodnota jmění o více než 90 miliard korun. Tak se právě miliardáři jako Tykač nebo Křetínský stali vítězi energetické krize na úkor všech občanů.

 22186

Jedinečná jako uklízečka i královna

15. 1. 2024 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

 
Blížící se odchody jistých osobností si postupně a jen velmi neochotně připouštíme, takže nás pak stejně zasáhnou. Bezpočetná setkání s hereckým uměním Jany Hlaváčové se rovnají okamžikům čiré radosti nebo hlubokého mrazení – a ten pocit se vždy dostavuje s obrovskou intenzitou.

 22187

Půjdeme cestou plodného kreativismu© nebo impotentního konzumismu©?

15. 1. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 8 minut

Má-li nějaká společnost dlouhodobě prosperovat, měla by být přiměřeně tvůrčí. Čím více tvůrčí bude, tím má větší šance. Nemyslím jen šikovné projektanty, básníky, malíře, sochaře, skladatele, humoristy... to je samo s sebou. 

Hlavně jde o tvůrčí přístup prodchnutý celou společností – v domácnostech, ve školách už od školek. Tvořiví lidé nazírají na svět jinak a tlačí ho většinou jiným směrem než gruntovní konzumenti. 

Mám několik dekád zkušeností z práce s řemeslníky na trzích.

Teenageři s více sourozenci mají horší duševní zdraví, naznačuje studie

16. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Studie dětí v USA a Číně zjistila, že větší mentální problémy mají sourozenci, kteří jsou věkově blízko sebe

 
Vědci zjistili, že děti, které nadávajína své sourozence, mohou mít dobrý důvod ke stížnostem: čím více sourozenců dospívající mají, tím více to zasahuje jejich duševní pohodu.

Studie provedená u středoškoláků v USA a Číně zjistila, že ti z početnějších rodin mají o něco horší duševní zdraví než ti z rodin menších. Největší dopad byl zaznamenán v rodinách s více dětmi narozenými s odstupem kratším než jeden rok.

 22192

Krize na Blízkém východě: Američané sestřelili raketu vypálenou Húsii na torpédoborec USS Laboon

15. 1. 2024

čas čtení 10 minut

Foto: Trosky  domu rodiny Abu Aweidah, zničeného při izraelském náletu v Rafáhu na jihu Gazy. Na zdi je napsáno: "Děti, které jsou  pod troskami: Oman, Abdullah a Massa.

- Od 7. října bylo při izraelských úderech v Gaze zabito celkem 24 100 Palestinců a 60 834 jich bylo zraněno, uvedlo v pondělním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zabito 132 Palestinců a 252 jich bylo zraněno.

- V neděli byl v pásmu Gazy při útoku, z něhož televizní kanál obvinil izraelskou armádu, zabit videožurnalista káhirského televizního kanálu Al Ghad.


V příspěvku na Twitteru stanice uvedla, že "s těžkým srdcem" oznamuje, že Yazan al-Zwaidi byl "zavražděn izraelskou palbou", informuje agentura France-Presse.

Kromě Zwaidiho bylo podle Výboru na ochranu novinářů od začátku války mezi Izraelem a Gazou 7. října zabito nejméně 82 dalších novinářů a pracovníků médií - v naprosté většině Palestinců.

Organizace spojených národů minulý týden uvedla, že je "velmi znepokojena vysokým počtem mrtvých pracovníků médií".

Mezinárodní trestní soud uvedl, že vyšetřuje možné zločiny proti novinářům během války.

- Nastal "správný čas" na omezení izraelské ofenzívy, říkají USA

 22190

Bývalý šéf izraelských bezpečnostních služeb: Izrael by měl vyjednávat s uvězněným vůdcem intifády

15. 1. 2024

čas čtení 7 minut


Izrael nebude mít bezpečnost, dokud Palestinci nebudou mít vlastní stát, říká Ami Ayalon


Bývalý velitel domácí izraaelské bezpečnostní složky Šin Bet prohlásil, že Izrael nebude mít bezpečnost, dokud Palestinci nebudou mít vlastní stát, a izraelské úřady by měly propustit Marwana Barghútího, vězněného vůdce druhé intifády, a postavit se do čela vyjednávání o palestinském státu.

Ami Ayalon, admirál ve výslužbě, který také velel izraelskému námořnictvu a byl zraněn v bitvě a vyznamenán za své služby, rovněž uvedl, že zničení Hamásu není reálným vojenským cílem a současná operace v Gaze představuje riziko upevnění podpory této organizace.

"My, Izraelci, budeme mít bezpečí pouze tehdy, když oni, Palestinci, budou mít naději. To je ta rovnice," řekl. "Když to řeknu vojenským jazykem: Nikdy nikoho neodradíte, člověka nebo skupinu, pokud věří, že nemá co ztratit."

 22189

Konec slušného tisku? V Británii je vážně ohrožen jediný levicovější "lidový" deník

15. 1. 2024

čas čtení 4 minuty

Alison Phillips v souvislosti s finančními škrty "končí jako šéfredaktorka deníku Daily Mirror" 

'Všeobecně oblíbená' 53letá šéfredaktorka, která vedla noviny od roku 2018, údajně přijala dobrovolnou výpověď.

Alison Phillipsová na konci měsíce opustí funkci šéfredaktorky deníku Daily Mirror v souvislosti s masivními škrty v pracovních místech a rozpočtu celé mateřské společnosti tohoto bulvárního listu.

Třiapadesátiletá Phillipsová přijala dobrovolnou výpověď v době, kdy společnost Reach, která vlastní Mirror, Express a desítky místních novin, prosazuje největší roční redukci  pracovních míst v britském novinovém průmyslu za poslední desetiletí.

 22188

Holt to není Česká televize. Jak reaguje BBC na izraelského vládního mluvčího

15. 1. 2024

čas čtení 6 minut

S izraelským vládním mluvčí mnozí často zacházejí v rukavičkách. Victoria Derbyshire z BBC News taková není. Kdykoliv se Levy snaží blábolit na autopilotu, ona ho opakovaně fackou vrátí zpět na zem:
Levy: Je otřesné, že se Jihoafrická republika rozhodla hrát si na ďáblova advokáta a sloužit jako právní ruka - 

Moderátorka televize BBC: Jestli mohu, pane Levy, tak vás u toho zastavím, protože téměř na každý bod, který vám položím, na každou otázku, kterou vám položím, reagujete odpovědí, která s danou otázkou vůbec nesouvisí.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
15557