"Nepředstavitelně šílené": vědci ohromeni rekordním zářijovým vedrem na této planetě

5. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
 
Podle vědců jsou na vině emise uhlíku, které jsou příčinou klimatické krize, a rychlý příchod jevu El Niño
 
Globální teploty se v září vyšplhaly na nový obrovský rekord   což vědce ohromilo.

Nejteplejší září v historii následuje po nejteplejším srpnu a nejteplejším červenci, přičemž červenec byl nejteplejším měsícem v historii. Vysoké teploty způsobily vlny veder a požáry po celém světě.

Září 2023 překonalo předchozí rekord pro tento měsíc o 0,5 °C, což je největší teplotní skok, jaký byl kdy zaznamenán. Září bylo přibližně o 1,8 °C teplejší než předindustriální období. Datové soubory evropských a japonských vědců tento skok potvrzují.


 
Teplo je důsledkem přetrvávající vysoké úrovně emisí oxidu uhličitého v kombinaci s rychlým příchodem největšího přírodního klimatického jevu planety, El Niño. V předchozích třech letech panovaly v Tichém oceánu podmínky La Niña, které snižují globální teplotu o několik desetin stupně, protože se v oceánu ukládá více tepla.

Nyní se podmínky vrátily k jevu El Niño, který uvolňuje oceánské teplo a zvyšuje teploty. Je téměř jisté, že rok 2023 bude nejteplejším v historii a rok 2024 jej může dokonce překonat, protože vliv ohřívání v důsledku El Niña se nejvíce projeví v roce po jeho začátku.

"Září bylo podle mého profesionálního názoru klimatologa naprosto šílené," řekl Zeke Hausfather z projektu klimatických dat Berkeley Earth.

Mika Rantanen, klimatolog z Finského meteorologického ústavu, řekl:  "Stále se snažím pochopit, jak může jeden rok oproti předchozím letům tak výrazně narůst." Profesor Ed Hawkins z univerzity v britském Readingu uvedl, že horko, které bylo zaznamenáno v letošním létě, je "mimořádné".

Samantha Burgessová z Evropské služby pro změnu klimatu Copernicus řekla: "Bezprecedentní teploty pro toto roční období pozorované v září mimořádně překonaly rekordy. Rok 2023 [je] na nejlepší cestě k tomu, aby se stal nejteplejším rokem a byl přibližně o 1,4 °C vyšší než průměrné teploty před průmyslovou revolucí. Dva měsíce před konáním [konference OSN o klimatu] Cop28 nebyl pocit naléhavosti ambiciózních opatření v oblasti klimatu nikdy kritičtější."

Rekordních hodnot dosáhlo teplo také v mnoha zemích, včetně Francie, Německa a Polska. Ve Velké Británii bylo zaznamenáno společně nejteplejší září v historii, jak uvedl meteorologický úřad v údajích, které se vedou od roku 1884.

V Austrálii klimatoložka a autorka Joelle Gergisová uvedla: "Pozorování australského klimatu v září jsou šokující. Čísla ukazují, kde byly maximální teploty nejvyšší v historii, přičemž v mnoha oblastech byly o 3 až 5 °C vyšší než průměr. Deficit srážek je předzvěstí sucha. Léto bude kruté."

Globální oteplování způsobené člověkem a El Niño jsou sice největšími faktory, které způsobují rekordní teploty, ale podle Hausfathera mohou k malému nárůstu přispívat i další faktory. Patří mezi ně nárůst jedenáctiletého slunečního cyklu, snížení emisí síry z lodní dopravy a průmyslu, které blokují slunce, a sopečná erupce na Tongu, při níž se uvolnilo velké množství vodní páry, která zadržuje teplo.

Stále závažnější dopady počasí vědci rovněž dlouho signalizovali, ačkoli rychlost a intenzita reality a nečekaná zranitelnost mnoha populací některé vyděsily. Za nejvíce šokující události byly považovány teploty moří, které překračovaly rekordní hodnoty, a úbytek mořského ledu v Antarktidě.

Vědci uvedli, že výjimečné události roku 2023 by se mohly stát běžným rokem již za deset let, pokud nedojde k dramatickému zvýšení klimatických opatření. Vědci v drtivé většině označili za rozhodující jedno opatření: snížit spalování fosilních paliv na nulu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

3
Vytisknout
3394

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023