Izrael: Jak to (asi) dopadne

7. 10. 2023

čas čtení 3 minuty


Izraelská armáda opakovaně Netanjahua před možným útokem od Hamásu varovala, ten jim vzkázal, že to jsou blbí protestující levičáci a nic neudělal. Jeho ministři se vyjádřili, že "armáda může jít do prdele".


Můj otec, brigádní generál Uzi Ben JIcchak mě požádal, ať se zeptám, proč lžou, že všech 26 praporů, téměř celá izraelská armáda, je na teritoriích. Na jihu není skoro žádná armáda. To je všechno důsledkem rozhodnutí extremně pravicového křídla ve vládě.




 
Izrael není v dobrém stavu. Politická krize, rozdělená společnost, nekompetentní ministři, premiér co řeší hlavně svoje politické přežití a ne problémy země - a nepřátelé Izraele to ví. To co se povedlo dnes Hamásu je do určité míry Yom Kippur 2.0.
 
Izraelci jsou v šoku a mají strach.  Mrtvých a zraněných bude hodně. O unesené civilisty a vojáky bude Izrael s Hamásem vyjednávat měsíce, ne-li roky. Palestince v Gaze čekají dny hrůzy, protože izraelská vojenská odveta bude tvrdá.

Hamás už teď vyhrál a propagační videa se zmučenými Izraelci v rukách jeho bojovníků na dlouho dobu zaplaví jejich sociální sítě. Stovky mrtvých civilistů v Gaze na konci této války Hamásu náladu nezkazí, naopak to využijí v další propagandě proti Izraeli.

Bibi má na chvíli klid o domácích protestů. Izraelci se na chvíli semknou. I  radikální ministři teď na chvíli zmlknou, protože místo justiční reformy se bude řešit bezpečnost. Ale v delším časovém horizontu to nakonec může být dnešní den, který nakonec zlomí Bibimu vaz.

Toto není jen selhání bezpečnostních složek. Toto je selhání celého systému, v jehož čele Bibi stojí. Myslím, že jako po válce Yom Kippur vznikne komise, která bude vyšetřovat kde přesně se stala chyba a kdo je konkrétně za co zodpovědný.

Myslím, že vztek Izraelců se nakonec obrátí proti Bibimu, stejně jako se po Yom Kippur obrátil proti Goldě Meir, která byla nucena odstoupit.

0
Vytisknout
3133

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023