USA zabavené zbraně pocházející z Íránu předají na Ukrajinu

6. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
USA předají tisíce zabavených íránských zbraní a nábojů na Ukrajinu, což by mohlo pomoci zmírnit některé kritické nedostatky, kterým čelí ukrajinská armáda, protože čeká na více peněz a vybavení od USA a jejich spojenců, píše Natasha Bertrand.

Americké centrální velitelství již předalo ukrajinským ozbrojeným silám více než milion nábojů zabavené íránské munice, oznámilo ve středu. Převod byl proveden v pondělí, uvedl CENTCOM v tiskové zprávě.

"Vláda získala vlastnictví této munice 20. července 2023 prostřednictvím občanskoprávních nároků ministerstva spravedlnosti na zabavení majetku íránských Islámských revolučních gard (IRGC)," uvádí se v prohlášení.

Ministerstvo spravedlnosti v březnu oznámilo, že usiluje o propadnutí jednoho milionu nábojů íránské munice, tisíců roznětek pro raketové granáty a tisíce liber pohonných náloží pro raketové granáty, které námořnictvo zabavilo Íránu při tranzitu do Jemenu.

"Tato munice byla původně zabavena námořními silami amerického Centrálního velitelství z tranzitní plachetnice bez státní příslušnosti MARWAN 1, 9. prosince 2022. Munice byla předána IRGC Húsíům v Jemenu v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2216," uvádí se v prohlášení.

Bidenova administrativa už měsíce zvažuje, jak legálně poslat zabavené zbraně, které jsou uloženy v zařízeních CENTCOMu po celém Blízkém východě, Ukrajincům.

Během uplynulého roku americké námořnictvo zabavilo tisíce íránských útočných pušek a více než milion nábojů z plavidel používaných Íránem k přepravě zbraní do Jemenu. Zabavování, často prováděné s regionálními partnerskými silami, se zaměřuje na malá plavidla bez státní příslušnosti na trasách, které se historicky používaly k pašování zbraní Húsiům v Jemenu.

V polovině ledna USA asistovaly francouzským silám při zabavení 3 000 útočných pušek směřujících z Íránu do Jemenu, stejně jako 23 protitankových řízených střel. Po zabavení se USA zbavených zbraní zbavily.

Tento zákaz nelegálních zbraní završil dvouměsíční období, ve kterém USA a jejich partneři zabavili celkem 5 000 zbraní a 1,6 milionu nábojů, podle Centrálního velitelství.

Ministerstvo spravedlnosti a úředníci obrany spolupracují na nalezení legální cesty k odeslání zbraní na Ukrajinu, uvedli úředníci, a jednou z cest je prostřednictvím amerických úřadů pro civilní zabavení.

Ministerstvo spravedlnosti letos podalo nejméně dvě stížnosti na propadnutí majetku proti zabavenému íránskému střelivu a zbraním. Kromě oznámení v březnu ministerstvo spravedlnosti v červenci oznámilo, že usiluje o propadnutí "více než 9 000 pušek, 284 kulometů, přibližně 194 raketometů, více než 70 protitankových řízených střel a více než 700 000 nábojů" zabavených z Íránu americkým námořnictvem.

"Ukrajina nakonec potřebuje různé dodávky pro válečné úsilí, a i když to není řešení všech vojenských potřeb Ukrajiny, poskytneme kritickou podporu," řekl Jonathan Lord, vedoucí pracovník a ředitel bezpečnostního programu na Středním východě v Centru pro novou americkou bezpečnost, který v komentáři v únoru tlačil na USA, aby poslaly zabavené íránské zbraně na Ukrajinu.

Lord dodal, že tento krok by mohl mít také důsledky pro vztahy Íránu s Ruskem.

"Po více než rok byly íránské bezpilotní letouny v rukou ruské armády používány k útokům a vraždám ukrajinských civilistů," řekl Lord. "Na Ukrajině existuje symbolická spravedlnost, která používá zabavené íránské zbraně k obraně svého lidu proti ruské zločinné invazi a zneužívání. Navíc tato politika může vyvinout větší tlak na sílící vztahy mezi Moskvou a Teheránem."

Rozhodnutí by mohlo vrazit klín mezi Írán a Rusko, které v posledních několika měsících vytvořily de facto obranné partnerství, kdy Írán dodává Rusku bezpilotní letouny pro jeho válku na Ukrajině a Rusko spolupracuje s Íránem na výrobě raket a prostředků protivzdušné obrany.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2700

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023