Rusové zabili v ukrajinské vesnici Hroza 51 lidí včetně dítěte. Byli to účastníci pohřbu

5. 10. 2023

čas čtení 1 minuta
 
Ruská raketa ve čtvrtek zasáhla kavárnu a obchod s potravinami ve vesnici na severovýchodě Ukrajiny a zabila nejméně 51 lidí, kteří se účastnili vzpomínkového obřadu


Úřady zveřejnily záběry omráčeně vypadajících záchranářů, kteří se prodírají doutnajícími troskami. Některé fotografie ukazovaly těla ležící vedle betonových desek a zkrouceného kovu a jiné ukazovaly záchranáře odnášející těla.

Útok byl nejsmrtelnějším v Charkovské oblasti od ruské invaze před více než 19 měsíci, uvedl mluvčí charkovské oblastní vojenské správy pro ukrajinskou veřejnoprávní televizi Suspilne.

Byl to také jeden z největších počtů mrtvých civilistů při jediném ruském úderu od začátku války. "Byl to obchod s kavárnou poblíž. V obchodě byli místní obyvatelé, v kavárně, kde se konala zádušní mše za místního obyvatele. Celkem bylo na území asi 60 lidí. Zemřelo jich 50, včetně šestiletého chlapce," - uvedl ministr vnitra o čtvrtečním ruském  úderu na obec Hroza v Charkovské oblasti.

 
"V této vesnici žilo 330 obyvatel. Z každé rodiny, z každého dvora se smuteční večeře zúčastnil jeden člověk," řekl ministr.

Asi každý šestý obyvatel vesnice byl zabit.

Jedná se o největší úder v Charkovské oblasti od začátku války.  Podle předběžných závěrů šlo o raketu Iskander.

Nejhlubší soustrast blízkým zabitých a zraněných lidí.

0
Vytisknout
2729

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023