Izrael a Palestinci: Rostoucí počet mrtvých a zraněných

8. 10. 2023

čas čtení 11 minut
Na tomhle vůbec nezáleží. To není terorismus. Nebude žádného jasného odsouzení od rozhořčených západních politiků. Protože Tala je Arabka.

Jediná z rodiny, která přežila.  Jedenáctiletá Tala Abu Daqqa prožila celý život v brutálním obklíčení. Přežila 5 ničivých válek v obležené Gaze a v neděli přišla o celou svou rodinu poté, co byl jejich dům terčem izraelského náletu.
Izraelské údery proti Gaze:


- Izrael tvrdí, že zasáhl 800 cílů Hamásu v Gaze

V Gaze bylo zasaženo osm set cílů Hamásu a stovky jeho bojovníků byly zabity, uvedl podle agentury Reuters mluvčí izraelské armády.

Desítky dalších byly zajaty, dodal mluvčí.

- Světový potravinový program OSN vyzval k vytvoření humanitárních koridorů pro dodávky potravin do Gazy poté, co izraelské nálety reagovaly na útoky Hamásu, uvádí agentura Reuters.

    "S tím, jak se konflikt zintenzivňuje, čelí civilisté, včetně zranitelných dětí a rodin, stále větším problémům v přístupu k základním potravinám," uvedl WFP.

    "WFP naléhá na bezpečný a neomezený přístup humanitární pomoci do postižených oblastí a vyzývá všechny strany, aby dodržovaly zásady humanitárního práva... včetně zajištění přístupu k potravinám," dodal.

WFP dodává potravinovou pomoc přibližně 350 000 Palestinců měsíčně a uvedl, že je připraven vytvořit předzásoby potravin pro ty, kteří byli mezitím vysídleni.

    "Většina obchodů v postižených oblastech v Palestině sice v současné době udržuje zásoby potravin na jeden měsíc, hrozí však, že se rychle vyčerpají, protože lidé ve strachu z prodloužení konfliktu potraviny skupují," uvedla podle agentury Reuters.
 
- Počet obětí izraelských útoků Hamásu dosáhl 600


Podle zpráv izraelských médií dosáhl počet zabitých Izraelců 600.Počet obětí v Gaze stoupl na 370.  Podle izraelských médií bylo zabito nejméně 600 Izraelců, včetně 44 vojáků, a více než 2 000 jich bylo zraněno. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že po izraelských náletech bylo zabito 370 lidí a 2 200 jich bylo zraněno. Sedm lidí bylo rovněž zabito palbou izraelské armády na Západním břehu Jordánu.

Jan Egeland: Za padesát let, co sleduji izraelsko-palestinské konflikty, vedlo zabíjení civilistů na kterékoli straně vždy jen k většímu násilí, zahořklosti a extremismu. Nyní je třeba vyvinout společné mezinárodní úsilí k řešení hlavních příčin konfliktů.
- Od soboty bylo v důsledku izraelských náletů v Gaze zabito nejméně 313 Palestinců, včetně 20 dětí, a téměř 2 000 jich bylo zraněno, uvedlo v neděli ráno ministerstvo zdravotnictví palestinské samosprávy. Dodalo, že sedm lidí bylo rovněž zabito palbou izraelské armády na Západním břehu Jordánu, včetně jednoho dítěte.

Izraelská média s odvoláním na představitele záchranné služby uvedla, že bylo zabito nejméně 300 Izraelců, včetně 26 vojáků, a více než 1 800 osob bylo zraněno.

Izraelská armáda uvedla, že v Gaze je držen jako rukojmí "značný" počet civilistů a vojáků.

Thajský premiér Srettha Thavisin uvedl, že zemřeli dva thajští občané.

Očekává se čekává, že   počet  mrtvých a zraněných se bude zvyšovat v důsledku přerušení dodávek elektřiny a komunikací v Gaze a také rozsáhlých problémů se zdravotnickými zařízeními.

Palestinci v Gaze sdíleli snímky textových zpráv, které izraelská armáda v noci na dnešek rozeslala obyvatelům oblasti Bejt Hanún poblíž severního hraničního přechodu Erez v pásmu a nařídila jim, aby před nálety opustili své domovy. Mluvčí IDF v arabštině rovněž nařídil obyvatelům Gazy, aby uprchli směrem k městu Gaza.

Přesto se 2 miliony obyvatel žijících na úzkém pásu země, který je často označován za jedno z nejhustěji osídlených míst na světě, obávají, že prostě nemají kam jít, aby unikli leteckým úderům, které pokračovaly celou noc, včetně úderů na věžáky a infrastrukturu v samotném městě Gaza.

"Počet civilních domů zničených izraelskými letadly se nyní počítá na stovky a desítky tisíc vysídlených lidí v Gaze jsou bez domova," řekl Anas Jerjawi z organizace Euro-Med Human Rights Monitor.

"Dodávky vody a elektřiny jsou téměř zastaveny a nemocnice se potýkají s mimořádnými obtížemi při dalším provozu kvůli obrovskému nedostatku zdravotnického materiálu. Situace je velmi obtížná a izraelský útok musí být okamžitě zastaven."

- Vysoce postavený mluvčí militantní palestinské skupiny Hamas prohlásil, že navzdory tvrzení Amnesty International a dalších skupin na ochranu práv neútočí na civilisty.

Bojovníci ozbrojeného křídla Hamásu, brigád Al-Kassám, včera zahájili bezprecedentní vpád na území kolem pásma Gazy a podle Hamásu zajali nejméně 100 Izraelců.

Záběry kolující po sociálních sítích ukazují vyděšené zajatce, včetně matek choulících se ke svým dětem, v zajetí palestinských bojovníků.

- Agnès Callamardová, generální tajemnice Amnesty International, v sobotu uvedla: "Jsme hluboce znepokojeni narůstajícím počtem mrtvých civilistů v Gaze, Izraeli a na okupovaném Západním břehu Jordánu a naléhavě vyzýváme všechny strany konfliktu, aby dodržovaly mezinárodní právo a vyvinuly veškeré úsilí k zamezení dalšího krveprolití mezi civilisty. Podle mezinárodního humanitárního práva mají všechny strany konfliktu jasnou povinnost chránit životy civilistů, kteří se ocitli v nepřátelských akcích."

V reakci na to dnes při rozhovoru pro Al-Džazíru vysoký mluvčí Hamásu Usáma Hamdan uvedl, že jeho skupina neútočí na civilisty.

"Je třeba rozlišovat mezi osadníky a civilisty. Osadníci zaútočili na Palestince... Doufáme, že Amnesty má pokoru a pošle nám vyvinutější zbraně, abychom mohli útočit pouze na vojáky," řekl podle Al Džazíry.

Hamdan prohlásil, že za osadníky lze považovat i civilisty žijící napříč městy u izraelské hranice s Gazou, která dlouhodobě obepíná více než 2 miliony lidí, což je srovnatelné se statisíci izraelských osadníků žijících napříč palestinskými územími na Západním břehu Jordánu.

"Na civilisty se nezaměřujeme záměrně. Prohlásili jsme, že osadníci jsou součástí okupace a součástí ozbrojených izraelských sil. Nejsou to civilisté," řekl.

 
- Izrael tvrdí, že byly zabity "stovky teroristů"

Izraelský vojenský představitel uvedl, že "stovky teroristů" byly zabity a desítky zajaty uprostřed pokračujících bojů s ozbrojenci Hamásu v Gaze a jižním Izraeli.

Kontradmirál Daniel Hagari hovořil s novináři v neděli, více než 24 hodin poté, co palestinská militantní skupina zahájila bezprecedentní útok na Izrael, zabila stovky lidí a vzala rukojmí zpět do blokovaného pásma Gazy, zatímco skupina vypálila tisíce raket.

Izrael bojuje proti militantům na jihu a podniká letecké údery po celé Gaze, které srovnaly budovy se zemí.

Hizballáh a IDF si vyměňují palbu
 
Libanonská militantní skupina Hizballáh a izraelská armáda si vyměnily palbu podél jižní hranice Libanonu, což vyvolalo obavy z širšího regionálního konfliktu.

Hizballáh se přihlásil k odpovědnosti za ostřelování izraelského vojenského postavení v oblasti sporného území u hranic s Libanonem, na okupovaných Golanských výšinách.

"Radarová stanoviště Zibdin a Ruwaisat Al-Alam byla ostřelována velkým množstvím dělostřeleckých granátů a řízených střel," uvedli v prohlášení, o němž informovala Al Jazeera.

"Zaměřili jsme se na tři izraelské okupační objekty v okupované libanonské oblasti Shebaa Farms."

Farmy Šebáa jsou úzký pás sporného území podél libanonské hranice Golanských výšin, syrského území, které Izrael okupuje od šestidenní války v roce 1967. Tato oblast je již po desetiletí ohniskem konfliktu mezi Hizballáhem a izraelskými silami.

Izraelské obranné síly uvedly, že v reakci na to střílely na oblasti v jižním Libanonu, včetně použití bezpilotního letounu, který se zaměřil na pozice Hizballáhu v oblasti kolem farmy Shebaa.

"Izraelské dělostřelectvo právě zasahuje oblast Libanonu, ze které byl vypálen výstřel," uvedly IDF krátce před půl osmou ráno místního času.

- Izraelská armáda se zřejmě připravuje na pozemní invazi do pásma Gazy

V neděli brzy ráno se zdálo, že se izraelská armáda připravuje na pozemní invazi do pásma Gazy,  operace pro osvobození rukojmích a likvidaci bojovníků Hamásu, kteří se stále nacházejí na izraelském území, nabírá na intenzitě.

Izraelské obranné síly (IDF) v noci dobyly zpět všechny objekty kromě osmi, které drží palestinská militantní skupina Hamas, a začaly provádět domovní prohlídky, při nichž hledaly zbývající ozbrojence.

Pozornost se rychle obrátila na severní frontu Izraele s libanonskou militantní skupinou Hizballáh: brzy ráno byly na Izrael vypáleny rakety z jižního Libanonu, ale nebylo bezprostředně jasné, zda je odpálili Palestinci působící v zemi. Při předchozích střetech s Gazou se Hizballáh rozhodl zůstat stranou - ale po včerejších bezprecedentních událostech je situace jiná.

Izrael je stále v šoku, desítky lidí se pohřešují a předpokládá se, že jsou rukojmími uvnitř blokovaného pásma Gazy. Poblíž letiště Ben Gurion bylo zřízeno centrum pro pohřešované osoby.

V Gaze nefunguje elektřina a internet a je těžké se s někým spojit, aby se dozvěděl, co se děje. V  pásmu Gaza nikdo přes noc nespal, protože tam dopadaly odvetné izraelské letecké údery.

- Hamás se snaží ovlivnit blízkovýchodní diplomacii

Bezprostředně po nečekaném útoku Hamásu na Izrael vyvstávají dvě klíčové otázky: čeho měl útok dosáhnout a proč právě teď?

I když izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že Izrael je ve válce s Hamásem a dalšími frakcemi v Gaze, je důležité pochopit, co vojenské cíle Hamásu nezahrnovaly. Hamás vede své občasné útoky z politických důvodů, aby si upevnil podporu v Gaze i jinde a zajistil si trvalý význam.

Vojenské vedení Hamásu si je vědomo svých vlastních schopností. Dobytí a udržení území v Izraeli je daleko za jejich hranicemi. Jak je zřejmé z únosu a zabíjení izraelských civilistů, jedná se o operaci, jejímž cílem bylo jednak terorizovat, jednak získat co nejširší mezinárodní publikum.

1
Vytisknout
3269

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023