Odvolání nedělní demonstrace

8. 10. 2023

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Palestinské, židovské a další občanské iniciativy, které svolaly na neděli 8. října do Prahy demonstraci proti společnému jednání vlád ČR a Izraele a návštěvě premiéra Netanjahua, tuto akci ruší.

Vzhledem k tomu, že premiér Netanjahu do Prahy nepřijede a ke společnému jednání obou vlád nedojde, pozbývá protest spojený s jeho návštěvou smysl. Cítíme s nezměrným utrpením civilistů na obou stranách. Rádi bychom však věřili, že právě probíhající události v Izraeli-Palestině mohou přispět k tomu, aby česká politická reprezentace přehodnotila svůj vztah s Izraelem. Státem, který soustavně upírá Palestincům lidská a občanská práva, nedodržuje mezinárodní právo a jehož politika apartheidu a osadnického kolonialismu vede k setrvalému kruhu násilí.  

Dění budeme i nadále sledovat a informovat o dalších akcích.


Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

http://ism-czech.org/iniciativa/
http://eccpalestine.org/




0
Vytisknout
2754

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023