Bývalý dlouholetý ředitel HRW odsoudil jednostrannou americkou podporu Izraele

7. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
Nezapomeňte, násilí Palestinců je "nevyprovokované". Denní vraždění dětí a sedmdesát le okupace, zbavování příbytků, vyhánění a apartheidu, to nejsou žádné provokace. Prostě jde o to, že tihle hnědí lidé mají násilnou kulturu.

- Pohřeb chlapce zabitého Izraelci. Včera.
Izrael odplatou v sobotu usmrtil nejméně 198 Palestinců a 1610 jich zranil:



Kenneth Roth: Není správné používat termín "terorismus" ve válce, když jej Bílý dům vždy používá pouze pro jednu stranu. Lepší by bylo Hamásu i izraelské vládě připomenout, že podle humanitárního práva je válečným zločinem útočit na civilisty nebo na ně bez rozdílu střílet.

Níže uvedené prohlášení Červeného kříže odvádí lepší práci než Bílý dům tím, že uplatňuje mezinárodní humanitární právo na všechny strany, než aby používalo pojem jako "terorismus", který Bílý dům uplatňuje pouze na Hamás a izraelskou armádu nechává bez zábran, píše Kenneth Roth donedávna dlouholetý ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch, nyní univerzitní profesor v Princetonu:


Izrael a okupovaná území: Mezinárodní výbor Červeného kříže vyzývá k okamžité ochraně civilistů po strašlivých násilnostech

 

Ženeva (MVČK): Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je mimořádně znepokojen zintenzivněním ozbrojeného násilí, k němuž došlo dnes ráno v Izraeli a na okupovaných územích.

MVČK vyzývá všechny strany, aby dodržovaly své právní závazky vyplývající z mezinárodního humanitárního práva (MHP). Civilisté a zdravotničtí pracovníci musí být vždy respektováni a chráněni.

Fabrizio Carboni, regionální ředitel MVČK pro Blízký a Střední východ, uvedl:  "Záběry a zprávy, které jsme dnes ráno viděli, jsou naprosto otřesné. Násilí namířené proti civilistům je děsivé a nelze ho ospravedlnit. Pokud se bude situace nadále vyhrocovat, budou civilisté na obou stranách nesmírně trpět.

"Víme o zprávách o zajatých nebo zadržených lidech. Chci jasně říci, že provádění nebo vyhrožování prováděním činu braní rukojmí je podle mezinárodního humanitárního práva zakázáno. S každým zadrženým, včetně bojovníků, musí být zacházeno lidsky a důstojně.

"Všechny strany musí respektovat své závazky vyplývající z mezinárodního humanitárního práva. O tom nelze vyjednávat. Civilisté a civilní objekty musí být respektováni a chráněni. Zdravotničtí pracovníci a zdravotnická zařízení musí být chráněni, aby lidé, kteří potřebují pomoc, mohli být ošetřeni. Rovněž s mrtvými musí být zacházeno důstojně.

"V naší roli neutrálního zprostředkovatele jsme připraveni navštívit každého zadrženého, abychom mohli zkontrolovat, jak se mu daří, a poskytnout zprávy jeho blízkým."

0
Vytisknout
2800

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023