Kritika a výzvy ke zdrženlivosti po útoku Hamásu na Izrael

7. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Izrael bombarduje civilisty obývané věžáky v Gaze


Útok šokoval mezinárodní pozorovatele, zejména vlády zemí Blízkého východu

"Nemůžete podporovat bojovníky za svobodu na Ukrajině, kteří se brání ruské okupaci, ale ne v Palestině."

Mezinárodní představitelé odsoudili bezprecedentní vpád palestinských ozbrojenců do jižního Izraele a vlády napříč Blízkým východem vyzvaly ke zdrženlivosti po útoku, který otřásl izraelským bezpečnostním establishmentem.

"Tento útok má strašlivý dopad na izraelské civilisty," uvedl v prohlášení vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a vyzval Izrael, aby se ve své reakci vyvaroval civilních obětí.

"Civilisté se nikdy nesmí stát terčem útoku," dodal.

Izrael odpověděl útokem na pásmo Gazy, při kterém podle ministerstva zdravotnictví zahynulo nejméně 198 lidí a téměř 2 000 bylo zraněno.

Stéphane Dujarric, mluvčí generálního tajemníka OSN, uvedla, že António Guterres je "hluboce znepokojen útoky na civilní obyvatelstvo a vyzývá k maximální zdrženlivosti".

 
 

Guterres vyzval k diplomatickému úsilí, aby se zabránilo vystupňování  konfliktu, a k návratu izraelských civilistů unesených do pásma Gazy. "Civilisté musí být vždy respektováni a chráněni v souladu s mezinárodním humanitárním právem," řekl.

Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že jeho organizace pošle Izraeli podporu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil soustrast obětem, zatímco jeho německý protějšek kancléř Olaf Scholz řekl: "Německo tyto útoky Hamásu odsuzuje a stojí na straně Izraele."

Egyptští představitelé uvedli, že se snaží krizi zvládnout diplomatickou cestou, včetně pravidelných konzultací s jordánským ministrem zahraničí Ajmánem as-Safádím, ve snaze najít způsob, jak situaci deeskalovat.

"Egypt vyzval k maximální zdrženlivosti a nevystavování civilistů dalším rizikům a varoval před vážnými důsledky v důsledku eskalace násilí, které by negativně ovlivnily budoucí úsilí o příměří," uvedlo ministerstvo zahraničí.

Invaze šokovala mezinárodní pozorovatele, zejména mezi vládami na Blízkém východě, a zmařila očekávání, že by Izrael mohl pokračovat v prosazování mírových jednání s bývalými nepřáteli v celém regionu navzdory rostoucímu násilí v Gaze.

Reakce politiků napříč arabským světem také zdůraznily hluboké rozpory mezi vládami a názory jejich civilistů na vztahy s Izraelem. Abdulkhaleq Abdulla, přední akademik Spojených arabských emirátů, popsal na sociálních sítích svou podporu vpádu a označil bojovníky za "hrdiny".

V Káhiře, kde egyptské úřady potlačily všechny formy protestů včetně těch na podporu práv Palestinců, napsal aktivista za lidská práva Hossam Baghat na Twitter následující prohlášení: "Nemůžete podporovat bojovníky za svobodu na Ukrajině, kteří se brání ruské okupaci, ale ne v Palestině."

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov podle agentury Interfax uvedl, že Moskva je v kontaktu s izraelskými a palestinskými představiteli i se zeměmi v celém regionu.

"Je samozřejmé, že vždy vyzýváme ke zdrženlivosti," řekl.

Egypt, který dlouhodobě zprostředkovává snahy o příměří mezi militantními frakcemi v Gaze a Izraelem, zintenzivnil rozhovory se spojenci v celém regionu. Naděje, že by Káhira mohla najít rychlé řešení bojů, se zdála být mizivá, a to navzdory egyptskému úsilí o ukončení třídenních bojů mezi Izraelem a palestinskou frakcí Islámský džihád v loňském roce, které si po izraelských leteckých úderech na pásmo Gazy vyžádaly nejméně 49 mrtvých.

Egyptský ministr zahraničí Sameh Shoukry uvedl, že se snaží krizi zvládnout, aby "ušetřil region dalšího napětí a nestability a zabránil tomu, aby se situace vymkla kontrole".

Libanonská militantní frakce Hizballáh vpád do země ocenila. Navzdory nedávnému, byť sporadickému, nárůstu raketové palby z Libanonu na severní Izrael, včetně dubna a července, skupina tlumila obavy, že by se mohla pokusit zapojit do bojů.

Prostřednictvím zpravodajského serveru Al Manar napojeného na Hizballáh uvedla, že "pozorně sleduje důležitý vývoj na palestinské scéně a s velkým zájmem sleduje podmínky v oblasti".

Varovala také mezinárodní aktéry, kteří usilují o normalizaci vztahů s Izraelem, čímž pravděpodobně narážela na Saúdskou Arábii poté, co Saúdskou Arábii minulý týden údajně navštívili vysoce postavení poradci amerického prezidenta Joea Bidena, aby jednali o možné mírové dohodě mezi Rijádem a Izraelem.

Představitelé Rijádu reagovali výzvou k "okamžitému zastavení eskalace mezi oběma stranami" a označili tento vývoj za bezprecedentní.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval všechny strany ke zdrženlivosti, k čemuž se připojil i Katar, který dlouhodobě finančně podporuje obléhané pásmo Gazy a z nárůstu násilí viní Izrael.

Spojené arabské emiráty, které před dvěma lety podepsaly dohodu o normalizaci diplomatických vztahů s Izraelem, rovněž vydaly prohlášení, v němž popisují "hluboké znepokojení nad eskalací násilí" a vyzývají k "maximální zdrženlivosti a okamžitému příměří, aby se zabránilo nebezpečným následkům".

SAE rovněž vyzvaly mezinárodní mocnosti, aby obnovily jednání prostřednictvím blízkovýchodního kvarteta, nadnárodního zprostředkovatelského orgánu složeného z OSN, EU, USA a Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3517

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023