Británie: Labouristé zaznamenali dramatické volební vítězství v doplňovacích volbách ve Skotsku

6. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Ve čtvrtek zaznamenala britská Labouristická strana dramatické vítězství (posílení volební podpory o 20 procent!) při doplňovacích volbách ve volebním okrsku Rutherglen a Hamilton West. Zvítězila nad skotskými nacionalisty. Původní poslankyně za skotské nacionalisty v tomto volebním okrsku byla ze strany a z parlamentu vyloučena, protože porušila covidový lockdown. Ve volebním okrsku Rutherglen a Hamilton West se v posledních letech střídali poslanci labouristů a skotských nacionalistů, avšak po nedávných nevyjasněných problémech s možnou korupcí ve financování skotských nacionalistů jsou Starmerovi labouristé vysoce vpředu a naznačuje to, že drtivou většinou možná zvítězí i v příštích britských všeobecných volbách. Jenže volební účast byla jen 37 procent...

Skotský labourista Michael Shanks zvítězil v doplňovacích volbách v Rutherglenu a Hamiltonu West a drtivě tak porazil SNP, což vedení labopuristů označilo za "seismickou událost" a jasný důkaz toho, že Skotsko by mohlo být hlasvním faktorem  při sestavování labouristické vlády ve Westminsteru v nadcházejících parlamentních volbách.

Výsledek předčil očekávání skotských labouristů a Shanks porazil svou nejbližší soupeřku, Katy Loudonovou z SNP, poměrem 17 845 hlasů ku 8 399 hlasům, což představuje většinu 9 446 hlasů a ohromný náskok více než 20 %.



Výsledek znamenal "seismickou noc ve Skotsku" a dokázal, že "skotská politika se zásadně změnila", uvedl předseda skotských labouristů Anas Sarwar. Voliči vyslali "velmi jasný vzkaz, že už mají dost dvou unavených, neúspěšných a nekompetentních vlád", dodal.

Sarwar uvedl, že jde o "jasný signál, že Skotsko povede k nastolení labouristické vlády", poté co analytici naznačili, že podobný výkyv v parlamentních volbách by mohl vést k tomu, že skotští labouristé získají více než 40 křesel v celém Skotsku.

V pátečním ranním projevu v pořadu BBC Breakfast Sarwar uvedl, že skotští labouristé "usilují o výrazný zisk" v příštích parlamentních volbách. Řekl: "Sarwar je přesvědčen, že se mu podařilo dosáhnout velkých cílů: "Je mi zcela jasné, že Skotsko povede cestu k vytvoření vlády labouristů v celém Spojeném království.

První doplňovací volby ve Skotsku byly zároveň první velkou volební zkouškou Humzy Yousafa od doby, kdy se na jaře stal předsedou SNP a zároveň skotským prvním ministrem.

V reakci na "zklamání" z výsledku prohlásil, že strana bude "přemýšlet o tom, co musíme udělat, abychom znovu získali důvěru obyvatel Rutherglenu a Hamiltonu West".

Yousaf dodal, že "okolnosti těchto doplňovacích voleb pro nás byly vždy velmi obtížné" - klání bylo vyvoláno poté, co voliči hlasovali pro odvolání bývalé poslankyně za SNP Margaret Ferrierové, která porušoila lockdownové předpisy za covidové pandemie.

Částečně také obvinil absolutní propad podpory toryů, která podle něj "přešla přímo k labouristům".

Sarwar předpověděl, že výsledek "vyvolá v SNP šok". Nacionalisté se během kampaně snažili motivovat své aktivisty, přičemž strana se stále vzpamatovávala z rozporuplného souboje o vedení po rezignaci Nicoly Sturgeonové a po dočasném zatčení vysokých představitelů této strany v rámci probíhajícího policejního vyšetřování možné korupce.

Volební účast ve čtvrtek byla však jen 37,19 % ve srovnání s 66,5 % při posledních parlamentních volbách v roce 2019 v křesle na jihovýchodě Glasgow, které se od roku 2010 čtyřikrát měnilo mezi SNP a labouristy.

Vítězství poskytuje Starmerovi významnou podporu několik dní předtím, než se strana sejde na výročním sjezdui v Liverpoolu. Vysoce postavení představitelé jsou přesvědčeni, že oživení úspěchů ve Skotsku může vyslat signál pro celou Velkou Británii o volitelnosti strany před příštími parlamentními volbami.

Během kampaně Shanks, učitel moderních studií na místní střední škole, řekl, že lidé zoufale touží po "novém začátku" po letech nejistoty s Ferrierovou, která zasedla jako nezávislá poté, co byla vyloučena z SNP. Byla usvědčena z porušení pravidel cestování během lockdownu a později na 30 dní vyloučena z Dolní sněmovny.

Oba kandidáti zaměřili svou kampaň na krizi životních nákladů, přičemž Shanks kritizoval vládu SNP v Holyroodu za výsledky v oblasti veřejných služeb a Loudon obvinil britské labouristy z "tajné dohody" s toryovskou politikou, jako je například neposkytování sociálních přídavků na dvě děti.

Průzkumy naznačují, že dominance SNP se snižuje, protože strana se potýká s otázkami transparentnosti a řízení spojenými s policejním vyšetřováním jejího finančního hospodaření, z čehož těží labouristé.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2774

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023