Sarkozy a Merkelová chtějí novou dohodu o EU

5. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Německo a Francie se dohodly o tom, jak zachránit euro. Schválili vytvoření nového přísného režimu jak snížit zadluženost eurozóny a obnovit důvěru trhů v euro. Sarkozy a Merkelová vyjednali mezi sebou balík nových opatření, které přivezou do Bruselu na sumit EU. Tam budou zřejmě jejich návrhy schváleny.

Příliš mnoho důvodů ke skepticismu

5. 12. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ministerstvo školství, nutno uznat v rekordním čase, připravuje plošné testování v 5. a 9. třídách základních škol. Ještě v loňském roce neměla česká vzdělávací soustava standardy, podle kterých by se dalo vůbec uvažovat o nějakém hodnocení dosaženého vzdělávání na určitém stupni. Vytvořit standardy je otázka dlouhé odborné diskuse a sofistikované práce s účastí všech, kdo jsou na vzdělávání zainteresováni, což pochopitelně znamená, že zahrnuta má být celá veřejnost. Pan Dobeš se chlubí tím, že standardy připravilo 70 učitelů, z čehož vyplývá, že nad každou vzdělávací oblastí si lámalo hlavu několik (z potřeby MŠMT anonymních) jedinců. Veřejnou diskusi, kterou MŠMT ke standardům otevřelo, záhy zase zrušilo. Proč, to se lze jen domnívat, nicméně zdá se, že nad odborným a odpovědným přístupem zvítězila potřeba mít to hotovo. To je první rovina problému vzbuzující oprávněné pochybnosti snad všech kromě ministra školství.

K české "pomoci" slovenskému zdravotnictví

5. 12. 2011

čas čtení 4 minuty

Výzva

Česká vláda schválila dne 2.12. na žádost vlády SR vyslání třicítky českých vojenských lékařů do SR, aby pomohli řešit krizovou situaci ve slovenském zdravotnictví. Důrazně odmítáme tuto formu "bratrské lékařské internacionální pomoci", a to z následujících důvodů:

V případě slovenské zdravotnické krize se nejedná o přírodní či humanitární katastrofu, kde by taková pomoc byla bez diskuse na místě. Jde o čistě vnitropolitický a pracovně-právní spor na území suverénní SR. Tedy v principu o podobný spor, jaký se již před rokem vedl a nyní opět vede i v českém zdravotnictví ČR v důsledku obecně škůdcovské (neoliberální) politiky české vlády. Až zarážející podobnost situace v českém a slovenském zdravotnictví není náhodná, neboť se jedná o důsledek dlouhodobě nahromaděných a neřešených problémů v daném sektoru, navíc umocněných v posledních letech asociálními neoliberálními reformami obou vlád.

Putinova strana "přijde o většinu v parlamentě"

5. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Po více než deseti letech Putinovy neutuchající popularity předpovídali v neděli večer odborníci, že Putinova strana Jednotné Rusko přijde o parlamentní většinu. Voliči totiž v ruských parlamentních volbách protestovali proti autoritářské vládě a proti korupci.

Podle průzkumů veřejného mínění, prováděných u východu z volebních místností, má Putinova strana Jednotné Rusko přijít o absolutní většinu v parlamentě. Prý získá asi 46 - 48,5 procent hlasů. Tyto počty se zřejmě změní, už proto, že bylo nahlášeno mnoho případu porušování volebního zákona.

■ ■ ■

5. 12. 2011 / Filip Špecián

čas čtení < 1 minuta


zeď nářků již stála po celé Evropě
a v ní bankomaty dřímaly
každý si vyťukal cifru do zdi
a ona mu dala maníze
švýcarští templáři na ni páchali
tajně voodoo ale marně
zeď se nedala a dál si hnětla numera

někdo nakňoural do kina
že peníze jsou součástí bytí
rocky a křováci ze států
kývali až se atlantiku zvedal žaludek

kanibalismus s lidskou tváří
uvařili si své oběti ve vlastní šťávě
v té zemi rozkrájené asfaltem
rošt který si rožní své vlastní státy
zaživa a s obdivem

27266

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI

"Jakoukoliv fotoobraz" si můžete pořídit u firmy fotostar.cz!

5. 12. 2011 / Pavel Drs

čas čtení < 1 minuta

Bez komentáře. Na reklamních stránkách firmy www.fotostar.cz najdete množství dalších hrubých překlepů a gramatických chyb.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Petiční výbor skotského parlamentu vyjádřil podporu českým a středoevropským studiím v Glasgow

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý 29. listopadu se petiční výbor skotského parlamentu znovu zabýval peticí více než 3300 osob, požadujících zavedení cíleného financování pro středoevropská kulturní a jazyková studia (včetně studií českých) na University of Glasgow, které manažerské vedení univerzity ruší. Poslanci - členové petičního výboru zdůrazňovali podstatný strategický význam glasgowského centra "Slavonic Studies" pro studium střední a východní Evropy. Poukazovali na to, že je nesmírně důležité šířit informace nejen o ekonomických indikátorech, ale i o kulturním diskursu daných zemí - a je nutno vyučovat i jejich jazyky.

Petiční výbor skotského parlamentu zamýšlí mj. požádat skotského ministra školství, aby svědčil při zasedání výboru v této věci a k výslechu si pozve i rektora University of Glasgow.

Poslanci si byli dobře vědomi, že skotský ministr školství v této věci dostává podstatné množství podpůrných dopisů od členů veřejnosti, včetně od čtenářů Britských listů.

Vaše podpora centru středoevropských studií v Glasgow má tedy velmi pozitivní dopady. Kdo ještě nenapsal a byl by ochoten tuto kauzu podpořit, informace jak to udělat jsou ZDE

Prosíme, napište, pomůžete zachránit vysokoškolský institut, který je velkým přínosem pro mezinárodní styky mezi střední Evropou a světem.

Videozáznam úterního slyšení ve skotském parlamentě týkajícího se petice požadující cílené financování českých, polských a ruských studií v Glasgow je ZDE (od 1 hodiny 12. minuty)

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Selhání eura je selháním technokratické ideologie v kontinentálním měřítku

5. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

"My, lidské bytosti, máme určitou nefalšovanou svobodu volby a tedy určitou účinnou kontrolu nad svým osudem. Nejsem deterministou. Jsem však také přesvědčen, že rozhodující volba je málokdy tou poslední v řadě. Nejčastěji se ukazuje, že jde o volbu provedenou v poměrně vzdálené minulosti."
Arnold Toynbee

"Duchovní otec" jednotné evropské měny Jacques Delors prohlásil, že projekt eura v jeho současné podobě byl pochybený už od samého začátku. S tímto tvrzením lze sotva nesouhlasit. Zároveň ale chyby, které Delors konstatuje, byly nutnou a nezbytnou podmínkou zavedení společné evropské měny v dané době a prostoru. Jinak řečeno, euro "bez chyb" se zavést nedalo - a proto by bývalo bylo lepší ho nezavádět vůbec. Střechu na domě si také nestavíme proto, aby vydržela pouze za pěkného počasí, kdy ji zas tak nutně nepotřebujeme, a spadla nám na hlavu, jakmile zafouká silnější vítr. A právě to se teď velmi pravděpodobně stane. Poválečná generace politiků chápala projekt jednotné Evropy jako alternativu virulentního nacionalismu, který kontinent a s ním celý svět uvrhl do dvou apokalyptických válek. Generace jež zavedla euro se však už pohybovala v "dezinfikovaném" a zdánlivě odideologizovaném prostoru technokratické politiky s masivním demokratickým deficitem, kde si počínala naprosto sobecky a nezodpovědně. Projekt jednotné Evropy neměl být nikdy tak úzce svázán s nepovedeným projektem společné měny - bohužel se to však stalo již před mnoha lety. Otázka je, zda teď lze případný pád eura oddělit od diskreditace samotné myšlenky evropské integrace.

Moskva 4. prosince 1989 - oč šlo?

5. 12. 2011 / Lubomír Molnár

čas čtení 18 minut

Karel Sýs v internetovém vydání Obrysu-Kmene zveřejnil výtah z knihy rozhovorů "Záhady sedmnáctého listopadu". Vybral část rozhovoru s posledním generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Československa Karlem Urbánkem. Zakoupil jsem knihu a pustil se do čtení. Výsledkem bylo, že jsem po více jak dvaceti letech rozvázal příslušný balík uchované dokumentace, oživil jsem vzpomínky a napsal Karlu Sýsovi, jak si pamatuji jednání v Moskvě v odpoledních hodinách dne 4. prosince 1989. Po vlastním představení a uvedení do děje následuje vyprávění.

Mládež egyptské revoluce byla ve volbách "zdecimována"

5. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Přední lídr egyptských reformistů v neděli prohlásil, že liberální mládež, která vyvolala "egyptskou revoluci", byla v parlamentních volbách, v nichž zvítězili islamisté, "zdecimována". Podle něj má mládež pocit, že ani jednoho z cílů revoluce nebylo dosaženo. Mohamed El-Baradej také vyjádřil obavy ze vzestupu náboženských fanatiků prosazujících extrémní myšlenky, jako zakázat ženám řízení automobilu.

Z války v Iráku se vraceli těžce zranění

5. 12. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 14 minut

Každá válka znamená "ničení živé síly nepřítele", čímž se myslí "živá síla" na obou stranách konfliktu a touto živou silou nejsou pouze nepřátelští a naši vojáci nýbrž i civilní obyvatelstvo. Vedeme-li válku hodně daleko od vlastního území s nepřítelem, který nemá mezikontinentální rakety, o vlastní obyvatelstvo se nemusíme obávat. Podobně nás nezajímají zranění a zabití nepřátelští vojáci - čím je jich více, tím lépe pro nás. Zbývají tedy obavy jen o naše vlastní vojáky.

Zvýšení cen elektřiny k 1. 1. 2012

5. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Dovolte mi upozornit Vás na to, že na našich webových stránkách euroenergie.cz jsou k dispozici nové ceny elektřiny většiny významných obchodníků s elektřinou, ceny distribuce regionálních distributorů platné od 1.1.2012 a další informace pro odběratele elektřiny. Tak komplexní informace o podmínkách dodávky a možnostech změny dodavatele elektřiny asi jinde na internetu nenajdete.

Vaši čtenáři by určitě ocenili, pokud byste je na tyto stránky upozornili a zprostředkovali jim informace, které jim ušetří peníze. Připomínám, že nejsme dodavatelem elektřiny, nýbrž nezávislou poradenskou společností, která tyto informace soustřeďuje a poskytuje výhradně na vlastní náklady, píše František Krákora.

Stát chce rušené tratě zpeněžit, místo aby zajistil jejich další provoz

5. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Strany zelených

PRAHA, 2. 12. 2011 -- Strana zelených nesouhlasí s tím, že se Ministerstvo dopravy snaží zlikvidovat málo používané železniční tratě za každou cenu. Strana zelených požaduje, aby při případné privatizaci jednotlivých tratí byl vždy preferován záměr zachovat provozuschopnost dráhy, pro budoucnost je to důležitější než zanedbatelný finanční příjem z prodeje nejvyšší nabídce.

Svět krajináře Josefa Miloty: konstanty hodnot

5. 12. 2011 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 3 minuty

Nejeden čtenář vzpomene: o protivínském malíři Josefu Milotovi se média rozepsala o loňském adventu. Proč je stejný čas letošní důvodem k návratu do malířova duchovního i hmatatelného světa? Důvodem je neklid světa vnějšího a nejistoty s tím související. Na denním pořádku se do omrzení ve všech pádech skloňují substantiva rating, recese, reforma, eurozóna, korupce a další a další. Nejistoty se týkají států, podnikatelských subjektů, lidských individuí, ochráněn není nikdo. Proto ta vzpomínka na Josefa Milotu, jihočeského krajináře z nejvýznamnějších, třebaže neakademika.

Republikánský kandidát Herman Cain se vzdal své kandidatury na prezidenta

4. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Bývalý magnát, prodávající pizzu, republikánský prezidentský kandidát Herman Cain v sobotu "pozastavil" svou kandidaturu na amerického prezidenta. Cain je obviňován, že byl po 13 let nevěrný manželce. Tvrdí, že obvinění jsou lživá a že ranila jeho manželku a rodinu.

Cain byl velmi atraktivním kandidátem pro konzervativní křídlo v Republikánské straně, která se snaží nemuset nominovat jiného republikánského kandidáta, Mitta Romneyho, kterého konzervativci podezřívají, že tajně zastává levicové názory. Pravici se zejména líbil Cainův plán, že zavede v Americe rovnou daň. Svým smyslem pro načasování a smyslem pro humor byl Cain schopen využít silného hněvu v Republikánské straně pociťovanému proti prezidentu Obamovi.

Opravdu pitomé gesto

4. 12. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Na Slovensku v rámci protestů podalo výpověď asi 2 400 lékařů. Po jednáních s vládou část (menší) výpověď stáhla. Situace slovenského zdravotnictví je poměrně komplikovaná. Stejně jako u nás nejde jenom o platy lékařů. Jde o vliv finanční skupiny Penta, o vzdělávání a o dostupnost prostředků na péči lege artis.

Za této situace vláda rozhodne o vyslání armády České republiky - takto 29 vojáků - do boje. Někdo je sekretářka, někdo lékař. Specielní smlouvou ošetří během několika hodin jejich působení v cizím právním prostředí, pravděpodobně i uznání kvalifikace. Počítá s vyhrazením milionů na tuto misi.

Ve stejnou dobu kdy se zvedá poplatek za pobyt na lůžku v nemocnicích našich.

Vojáci dostanou rozkaz a jeti musejí. Jejich partu nelze označit ani za stávkokaze. Ten nepoměr 29 : 2 400 je přílišný. Nelze je označit ani za pomoc. Vzhledem k nabízeným a požadovaným odbornostem, dovednostem a znalostem.

Náš pan premiér trochu podlehl vlastní roli. Zamiloval si gesta, rádoby silný slovník, válkou se ohání i při svých nejhloupějších projevech. Ale tohle gesto je opravdu úplně pitomé a zbytečné. Pro nás i pro Slováky!

Podaří se zachránit eurozónu?

3. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Šéf Evropské ústřední banky Mario Draghi naznačil v Evropském parlamentě, že pokud bude uzavřena nová, závaznější "finanční dohoda", mohou následovat "další opatření".

Analytikové to považují za příslib masivní fiskální intervence centrální banky ve Frankfurtu v krachujících zemích eurozóny, pokud bude zavedena přísná kontrola nad financemi těchto zemí.

Zároveň argumentoval Draghi, že Evropská ústřední banka má za úkol bojovat stejně agresivně proti inflaci jako proti deflaci - snižování cen v důsledku klesající poptávky.

Vzhledem k tomu, že, jak se očekává, dojde v eurozóně v nadcházejících měsících k drastickému hospodářskému poklesu, inflace by mohla klesnout pod cíl Evropské ústřední banky, jímž jsou 2 procenta ročně. Draghi zřejmě vyšle signál, že to nepřipustí, a je pravděpodobné, že ve čtvrtek příští týden znovu sníží úrokové míry.

Itálie i Řecko, které nyní mají nezvolené vlády "technokratů", mají tento týden oznámit další drastické škrty, což má naznačit, že plýtvání penězi ve středozemských zemích je u konce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vykupitelé, aneb Transformace zkrachovalé nelegitimní politiky v krizový management

3. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Je mi líto, ale dlouho jsem se tak hořce nenasmál jako při četbě posledního článku pana Vladimíra Hejnice. Hejnic bere vážně proslov, který ministr financí Miroslav Kalousek přednesl na čtvrtečním setkání se středočeskými starosty, kde hovořil o českých vyhlídkách v případě pádu eura. A Hejnic se obrací na Kalouska s výzvou, aby tedy do debaty o vhodných opatřeních zapojil brblající občany. Jenže projev ke starostům je samozřejmě součástí Kalouskovy strategie politického přežití - a v jejím rámci postupné proměny tradiční demokratické politiky v elitní krizový management, jak ji zahájila už kauza "složenka". Když se blýská na horší časy, lidé závislí na moci zapřou třeba vlastní babičku a přistoupí i na ty nejdalekosáhlejší změny ve slovníku a ideologii - za podmínky ovšem, že zůstanou nadále bezpečně sedět u volantu a "ulice" nebude mít na skutečně důležitá rozhodnutí sebemenší vliv.

Management vyhrožuje pilotům

3. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA

Praha 2. prosince 2011 -- Management Českých aerolinií vyhrožuje pilotům. Všichni piloti Českých aerolinií obdrželi dnes od vedení podniku informaci, že kdokoli si dnes vezme zákonné volno z důvodu indispozice, nebo je v pracovní neschopnosti okamžitě obdrží tzv. překážku v práci na straně zaměstnavatele, podobně jako ji již včera obdrželi zástupci zaměstnanců -- členové vedení odborové organizace CZALPA.

Většina Čechů může studovat na Harvardu zadarmo

3. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Od příštího školního roku budou moci žadatelé o studium, jejichž rodiče vydělávají méně než 65 000 dolarů ročně (tj. méně než 80 000 Kč měsíčně) studovat na Harvardské univerzitě zadarmo. Uvedla to společnost BBC v článku, v němž informuje, že v důsledku vysokého školného v Anglii se připravují angličtí vysokoškoláci na studium na amerických namísto britských univerzit ve velkém počtu. Ukazuje se totiž, že v nynější situaci jsou náklady na studium v Anglii a v USA v podstatě stejné, nebo jsou v USA nižší, protože americké univerzity poskytují množství nejrůznějších stipendií, a americké univerzitní programy jsou často daleko odbornější a kvalitnější než obdobné programy na britských univerzitách, kde dochází k snižování počtu kontaktních hodin se studenty a k zvyšování školného.

Odborníci poukazují na to, že je v současné globalizované době nezbytně nutné, aby studenti měli zkušenost ze života a studia v jiných společnostech, než je jejich vlastní. Získávají tím obrovské výhody v mezinárodní konkurenci o zaměstnání.

Společnost BBC také na svých stránkách informuje, že univerzitní výuka v mnoha předmětech, prováděná v angličtině na německých univerzitách, je často o hodně kvalitnější než obdobná výuka na univerzitách britských, a v Německu většinou neplatí studenti z EU žádné školné.

V důsledku zavedení vysokého univerzitního školného na anglických vysokých školách nabízejí nyní četné evropské univerzity anglickým studentům studium v angličtině buď zadarmo, anebo za daleko nižší než anglické školné.

Četné evropské univerzity provádějí marketingové kampaně na britských středních školách, kde jejich pracovníci informují středoškoláky před maturitou o možnostech studia v angličtině na univerzitách v různých zemích Evropy.

Neměly by podobné marketingové kampaně provádět na anglických středních školách i české vysoké školy?

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Merkelová plánuje reformu eurozóny

3. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová požaduje přísnější kontrolu nad utrácejícími partnery Německa v eurozóně. Uklidnila finanční trhy, když konstatovala, že je načase přestat hovořit o fiskální unii a začít ji vytvářet. Uvedla však, že jednání o větší a centralizované kontrole nad rozpočty 17 členů eurozóny se nedá uspěchat a bude zapotřebí riskantní nové vyjednání Lisabonské dohody.

Úrokové míry na italských a španělských vládních půjčkách ostře poklesly a akcie na burzách vzrostly na základě nadějí, že politikové začínají eurokrizi brát vážně. Avšak Merkelová uvedla, že proces změn možná bude trvat roky a mohou jej ohrozit poliitkové, kteří budou chtít si uchovat kontrolu na rozpočtem své země.

Veletoče ministra Kalouska

3. 12. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Lidská paměť je velmi krátká a pokud jde o výroky českých politiků, nefunguje snad paměť vůbec. Proto si politici mohou dovolit bez následků tlachat, co jim slina na jazyk přinese a nezatěžovat se příliš myšlením. Ještě před třemi roky uklidňoval Kalousek veřejnost tím, že nestojíme před žádnou krizí a nepotřebujeme žádná mimořádná opatření, neboť recese tuzemské ekonomice nehrozí. "Končí výjimečně dobré časy. Začínají časy nikoli krizové, ale normální," tak viděl tento jasnozřivý politik situaci v říjnu 2008. Již samotná představa, že by ekonomika malé země jako nějaký uzavřený samostatně existující systém byla ušetřena toho, co se děje kolem ve světě, svědčí o Kalouskových kvalitách. Ví takový člověk vůbec, o čem hovoří?

Bude kolaps eurozóny katastrofou i pro Českou republiku?

2. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Dobrý den, stále nás straší světovou krizí. Ale já jsem nabyl dojmu, že jde jen o boj vlivu dolaru a eura. K čemuž napomáhají i americké ratingové agentury, píše Václav Šindelář. Může se k tomu někdo vyjádřit tak aby to vešlo ve všeobecnou známost? Nějak nemám dobrý pocit z toho jak to řeší/neřeší zrovna Merkelová a Sarkozy.

Poznamenává Jan Čulík: Podstatou problému je, že do eurozóny byly poněkud neodpovědně přijaty ekonomiky na velmi různých úrovních stavu hospodářského rozvoje a sjednoceny pevnou měnou. Každá vláda si potřebuje k svému fungování vypůjčovat velké finanční částky od soukromého sektoru, vydává k tomu státní obligace.

O nekonečnosti industriální kreativity aneb Černá, jakou jste si vždycky přáli

2. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

"Každý zákazník si může vybrat jakoukoliv barvu auta, jestliže to bude černá. "
Henry Ford

Takřka neuvěřitelné se stalo skutečností: Klimaskeptici na základě vlastního výzkumu uznali existenci globálních změn klimatu. Je ovšem pravda, že se jednalo o seriózní vědce mezi klimaskeptiky, nikoliv o exponenty křižáckého tažení proti klimatologům a průmyslem placené lobbyisty. - Současně se objevila i prognóza, že do pěti let ztratíme možnost tyto změny zafixovat v rámci přijatelných parametrů, tj. stanou se nezastavitelnými a nevratnými. - K tomu může dojít celkem snadno, protože navzdory řečem o snižování emisí skleníkových plynů závislost průmyslové civilizace na nejšpinavějším z fosilních zdrojů, uhlí, stále narůstá. - A to bude zřejmě pokračovat tím spíše, že Mezinárodní agentura pro energii při zachování současných trendů prognózuje cenu ropy do roku 2015 na úrovni 150 dolarů za barel a v roce 2035 už na úrovni 212 dolarů za barel (letošní průměrná cena činí 102 dolarů za barel; v lednu 2003 se pohybovala kolem 30 dolarů). - Současně s tím globální spotřeba energie nehledě na krizi neustále roste. Naše civilizace zkrátka zabředá stále hlouběji do problémů, které neumí řešit a neřeší.

"Jednou se ty stromy stejně budou muset vykácet", říká pan starosta

2. 12. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Politikum je politikum, na tom se asi nedá nic změnit. Jinými slovy, když si politici, něco umanou, tak za tím jdou i přes, kulantně řečeno, přes odpor či nesouhlas občanů. Taková je dnešní demokracie. Je tomu tak i v případě záměru představitelů města Holešova, když si umanuli, že v přírodním parku se stoletou minulostí, zvaném Americký, vybudují v následujících letech krytou halu s ledovou plochou, tedy kluziště. Jen pro představu: objekt o rozměrech 63,35 m x 42,45 m x výška 10,5 m, rovnající se leteckému hangáru.

Jsou z jednoho vrhu

2. 12. 2011 / Ladislav Hinner

čas čtení 5 minut

Popírat vliv médií na formování veřejného mínění, na to, co je považováno za "in", by bylo popíráním současnosti, která se sama domýšlivě nazvala " informační společnosti". Co na tom, že jen málo skutečně důležitých informací z politického dění a jeho zákulisí se dostane k veřejnosti přes mnohé filtry, i když vím, že valná část občanů by byla k těmto informacím zřejmě indiferentní, neschopná či líná rozpoznat souvislosti a spokojí se nahlížením do výstřihů v bulvárním tisku a večerním podřimováním u televize. Zákonitým výsledkem je naivní, barvotiskový pohled na svět, snadno hnětený dle aktuálních potřeb.

30865