Putinova strana "přijde o většinu v parlamentě"

5. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Po více než deseti letech Putinovy neutuchající popularity předpovídali v neděli večer odborníci, že Putinova strana Jednotné Rusko přijde o parlamentní většinu. Voliči totiž v ruských parlamentních volbách protestovali proti autoritářské vládě a proti korupci.

Podle průzkumů veřejného mínění, prováděných u východu z volebních místností, má Putinova strana Jednotné Rusko přijít o absolutní většinu v parlamentě. Prý získá asi 46 - 48,5 procent hlasů. Tyto počty se zřejmě změní, už proto, že bylo nahlášeno mnoho případu porušování volebního zákona.

Čtyři hodiny po uzavření volebních místností oznámila ústřední volební komise, že Jednotné Rusko vyhrálo 50,07 procent hlasů. Do té doby bylo sečteno 61,64 procent hlasů.

Ruští voliči na internetu zaznamenali četné případy porušování volebního zákona. Na východě Moskvy ve škole č. 1114 byly prý volební propisovačky, jimiž měly být zaškrtáváni volení kandidáti, naplněny neviditelným inkoustem. V Novokuzněcku na Sibiři dorazily volební urny do volebních místností už do třetiny zaplněné vyplněnými hlasovacími lístky.

Jeden moskevský volič ve volební místnosti 2501 natočil volebního úředníka, jak sám vyplňuje volební lístky. Někteří voliči natočili autobusy s voliči, kteří jezdili mnohonásobně hlasovat v různých volebních okrscích.

Liberální média se stávala terčem hackerských útoků.Internetové stránky rozhlasové stanice Echo Moskvy, portálu SLon a týdeníku Bolšoj gorod bylu po celý den nepřípustné. Internetové stránky monitorovací organizace Golos zlividoval útok DDoS.

Asi 51 000 vojáků ministerstva vnitra a vojáků v bojových uniformách zaplnilo ulice v centru Moskvy a pořádková policie zabránila přístupu na Rudé náměstí. Více než 100 osob bylo zatčeno při nepovolené demonstraci na Triumfálním náměstí. 50 demonstrantů bylo zatčeno v Petrohradě.

Komunistická strana podle odhadů získala 19 - 21 procent. Strana Jen Rusko, která po dlouhých letech spolupráce s Kremlem nyní vystupuje samostatně, získala jako třetí 12,8- 14,1 procent hlasů. Ultrapravicová strana LDPR získala 11,4 - 13,2 procent hlasů.

Volby jsou zřejmě vážnou zkouškou pro Putina, který oznámil, že bude znovu v březnu 2012 kandidovat na prezidenta. Zdá se, že to ruské voliče silně irituje a jejich nespokojenost se projevila v těchto volbách. Ve volbách roku 2007 získala Putinova strana Jednotné Rusko 64 procent hlasů.

Kadyrov, brutální šéf státu v Čečensku, informoval, že 99,51 procent Čečenců hlasovalo pro Putinovo Jednotné Rusko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8176

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2011