27270

Lucie Konášová: Trnka a Vláčil by u nás dneska nic nevytvořili a umřeli by hlady

8. 12. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 32 minut

Rozhovor se scenáristkou seriálů Dobrá čtvrť a Nemocnice na kraji města: Nové osudy

Lucie Konášová (1969) patří k nejmladší generaci českých scenáristů. Na přelomu tisíciletí vytvořila řadu populárních televizních pohádek (Anička s lískovými oříšky, Marie Růžička, Jabloňová panna, Nevěsta pro Paddyho, O dívce, která šlápla na chléb, Anděl Páně). Její druhou oblíbenou látkou jsou historická díla z válečných a poválečných let (Vůně vanilky, Operace Silver A). Je pravidelnou čtenářkou Britských listů. Náš rozhovor se dotýká témat jako je marketingová nadvláda nad uměleckou tvorbou, skutečných osudů atentátníků na Heydricha a jejich spolupracovníků, kteří jsou postavami její inscenace Operace Silver A, plytkosti dnešních soudů nad dobami nedávno minulými, osobností jejích učitelů (Otakar Vávra, Jaroslav Dietl, Miloš Macourek, Jan Procházka, J. K. Rowlingová) i spolužáků (Petr Zelenka, Igor Chaun, Jan Hřebejk, Petr Jarchovský, Andrea Sedláčková), a také motivu vášně, který se jako červená nit proplétá jejím dílem.

Češi pracují skoro nejdéle v Evropě

8. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Britský statistický úřad vydal studii, jak dlouho se pracuje v jednotlivých zemích Evropské unie.

Nejdéle se pracuje v Rakousku, pak v Řecku, pak v Británii a Česká republika je na čtvrtém místě.

Zdroj: ZDE

ČT platí za reklamu, místo aby za ni zaplaceno dostala

8. 12. 2011 / Jan Burian

čas čtení 5 minut

Nehlídá RRTV, aby ČT nevysílala soukromou reklamu pod rouškou údajně objektivních veřejnoprávních pořadů?

1.12. jsem na ČT1 náhodou shlédl jeden z dílů cyklu pořadů údajně vychovávajících české občany k finanční gramotnosti. Cyklus se jmenuje Suma sumárum, vysílá se již téměř rok, a díl, který jsem viděl, se věnoval odchodu do důchodu. Neviděl jsem pořad od začátku a nejprve jsem se domníval, že se jedná o reklamu na penzijní připojištění. Teprve po chvíli jsem zjistil, že se má jednat o seriozní publicistický pořad. Byla to ale reklama soukromého podniku!

Přesně to, co má televize dělat

8. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Kdy vznikne v českých televizích dokumentární seriál, zajímají se o osudy českých bezdomovců??



Text tohoto videa zní:

V Británii je milion prázdných domů a bytů. 2 miliony rodin potřebují dům či byt. 350 000 domů či bytů je trvale neobydlených. Mnoho z nich je opuštěno dlouhá léta. Je to ekvivalent celého města Leeds. Jak si můžeme dovolit vyplýtvat celé město neobydlených domů? Pokud si přejete, aby byly okamžitě vráceny k užívání, připojte se k naší kampani. Zabraňte tomuto nesmyslnému plýtvání!

Britská televizní stanice Channel Four v těchto dnech vysílá celou řadu pořadů v rámci tematického bloku nazvaného VELKÝ BRITSKÝ BYTOVÝ SKANDÁL. Je to přesně to, co televize má dělat.

Televize systematicky upozorňuje na to, že v Británii je v současnosti dlouhodobě prázdných 350 000 bytů či domů, zatímco na ulicích spějí bezdomovci. Na sérii pořadů se podílejí známé celebrity. Zahájila petiční akci, jejímž prostřednictvím chce donutit vládu, aby se umožnilo bezdomovcům získat levně dům či byt.

Britské celebrity bojující za bezdomovce. Kdy se to stane v Česku? >

Pasivní není jen Česká televize

8. 12. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Obávám se, že Česká televize takové sociální projekty, jejichž příkladem je seriál o bezdomovectví, který zmiňuje Jan Čulík, nikdy programově dělat nebude. Občas se sice objeví bílá vrána typu dokumentu Víta Janečka "Závod ke dnu (Robota)", podstatou programové skladby ČT v hlavním vysílacím čase jsou však bezduché pitomosti typu vyčichlých estrád, plytkých seriálů, či dokonce "soubojů seriálů", což je zřejmě dosavadní vrchol, k němuž se vzepjal dramaturgický intelekt.

Osudy lidí, kteří se dostanou z nejrůznějších důvodů na vedlejší kolej života nezajímají ovšem nejen Českou televizi.

POZVÁNKA:

Smogový dýchánek na Nuselském mostě v Praze

8. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý 13.12. se od 8:30 v ranní automobilové zácpě na Nuselském mostě uskuteční happening s názvem Smogový dýchánek 3.

Podrobnosti najdete ZDE

Na happening máme velký ohlas, očekáváme účast několika desítek lidí, kteří oživí Severojižní magistrálu na začátku Nuselského mostu (nedaleko stanice metra Vyšehrad u hotelu Corinthia) vystoupeními performerů, transparenty, hudební produkcí pro řidiče v zácpě a podobně.  Akce si klade za cíl upozornit na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy v Praze a z toho plynoucí problémy (zejména překračované limity pro znečištění vzduchu a překračované limity pro hluk). Prvním impulsem byla nedávná situace při několikatýdenní smogové situaci, kdy se zplodiny z automobilové dopravy zásadním způsobem podílely na znečištění ovzduší.

Nejedná se o akci konkrétní politické strany, hnutí či neziskové organizace. Happening je spontánní reakcí občanů, kteří nejsou spokojeni se zátěží způsobenou zbytečně přehnaným a podporovaným automobilovým provozem v Praze. Příklady měst jako Vídeň či Kodaň ukazují, že to jde i jinak.


Erik Čipera
Asistence o.s.
www.asistence.org
www.facebook.com/Asistence

INDIE:

Dillí zavede poplatek za vjezd do centra (Praha ne)

8. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Řidiči budou platit 150 rupií (60 Kč) za vjezd do centra Dillí

Městská korporace v Dilí zavede systém na vybírání 150 rupií za vjezd do centra pro automobily, motocykly i rikši ve snaze snížit počet dopravních prostředků ve městě, kde se za posledních pět let počet automobilů zdvojnásobil.

Poplatky za jízdy do města se vybírají v Singapuru od roku 1970. Různé systémy vybírání poplatků za vjezd do centra úspěšně fungují také v Londýně, v Římě, v Miláně a v různých skandinávských městech.

O zavedení poplatků za vjezd do centra uvažují také čínská města Peking, Šanghaj a Nanking. V Indii o tomtéž také uvažují v Bombaji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

■ ■ ■

8. 12. 2011 / Filip Špecián

čas čtení < 1 minuta


...a přijel Jarda viď
tak to bylo furt to je jeho viď zase
čumíš vole jak sova pálená
co ty blbečku no co je vole
a co ty vole debile Johny kotouč
jsem vás měl zmlátit když vám bylo těch dvanáct
a byl by klid
nebo ne
už dřív vole
už radši v těch devíti

co zas čumíš ty blbečku
chceš cigáro viď
sim vás dejte tomuhle dvě krabičky
a ještě jednou se mě zeptáš
tak ti narvu karton do prdele

Snahu pilotů o záchranu Českých aerolinií bude možné podpořit na internetu

8. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Českého sdružení dopravních pilotů

Praha 8. prosince 2011 -- Snahu pilotů o záchranu Českých aerolinií budou moci občané České republiky, kterým není osud národního dopravce lhostejný, podpořit na internetu. Odkaz na výzvu je na internetových stránkách www.czalpa.cz. Občané se mohou připojit k výzvě vůči politikům, aby urychleně začali řešit neutěšenou situaci Českých aerolinií, které jsou se svou slavnou 88letou tradicí jednou z nejstarších firem v České republice a třetí nejstarší leteckou společností na světě.

Reakce na vyjádření BAUHAUSu v MF Dnes 8. 12. 2011:

Nesoulad stavby s dokumentací a předpisy ověřil znalec

8. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva NESEHNUTÍ ze dne 8. prosince 2011

Tiskový mluvčí BAUHAUSu Tomáš Hanzlík dle dnešní MF DNES uvedl, že: "Budova je v souladu s projektovou dokumentací i územním rozhodnutím. Dokument o nějž se Nesehnutí opírá, není znaleckým posudkem. Jeho autor totiž není soudním znalcem, což lze snadno ověřit."

Vulové mezi námi

8. 12. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Je to vul.

Kde blb, tam nebezpečno.

Miroslav Horníček

Kdyby si veřejnost neplatila svého služebníka Václava Klause, ani by se nedozvěděla, jak to vlastně je s vysokoškolským vzděláním:

Historie.s.r.o.

8. 12. 2011 / Václav Dušek

čas čtení 8 minut

Koho kdy zajímalo a zajímá, prosím, cizí neštěstí, může se hlásit na vlakovém nádraží ve stanici zvané Ticho. Jak pravil skromný režisér filmovník, miluje dobu ticha, ne naši hlučnou samotu, a my mu dáváme zapravdu: mlč, krasoduchu milý, abychom nemuseli chodit do bia se strachem, co tam zase neuvidíme!

Několik vět z knihy Psi a vlci: Ve zmizelém Ebersdorfu v prosinci 49, sbalila Boganova máma saky paky a zdrhala přes závěje k dráze do údolí, aby si zachránila holej život před národním správcem a taťkou Bogana; ožral se ve Voitsdorfu a měl u sebe pistoli... jak se opil, chtěl střílet. Střílel dobře, střílel rád. Mohl být opravdu přítomen odsunu po cestě od Kesselteichu... anebo u odsunu z Bílenského náměstí horskou silnicí k Flájím.

Poker na šachovnici

8. 12. 2011

čas čtení 8 minut

KD│ Vyostření situace kolem Íránu, které jsme pozorovali v minulém týdnu, je možno vykládat dvojím způsobem: Buď jako předstupeň války, nebo jako snahu Západu nedovést věc až k ozbrojenému konfliktu a vyhnout se mu zesílením tlaku na prezidenta M. Ahmadínežáda; západní tisk se přiklání ke druhému výkladu, napsala Natalija Měděn.

Otevřený dopis skotskému ministru školství Mikeu Russellovi

8. 12. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 5 minut

V Praze 8. 12. 2011

Vážený pane ministře,

když jsem v roce 2003 pracoval jako au-pair v rodině ředitele soukromého gymnázia v jihovelšském městě Monmouth, vyděsilo mě, že žena mého zaměstnavatele, sečtělá dáma s velikým vzděláním a vhledem, prohlásila, že všechny peníze vynakládané na velšské národní probuzení; dvojjazyčné nápisy, výuka velštiny na státních školách, podpora velšských knih, tisku, velšské rádio a televize, to všechno je nesmysl, a hůř, je to produkt nacionální nesnášenlivosti. "Myslím si totiž, že kdyby všichni lidé na světě mluvili anglicky," prohlásila, "všichni bychom mluvili jedním jazykem a odpadly by všechny ty nesmyslné nacionální půtky, ve kterých se zmítá dnešní svět."

(Kdo má zájem podpořit další existenci centra bohemistických a středoevropských studií dopisem skotskému ministru školství Mikeu Russelovi, požadujícím zavedení cíleného financování pro tento obor tak, jak to existuje v Anglii, může použít vzorového dopisu, který je ZDE. Děkujeme.

Spor o povahu českého státu

8. 12. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dnes se vrací totéž, jen už nebojujeme o volební právo žen nebo o svobodu vyznání, nýbrž bojujeme o kultivovanou pluralitní společnost proti snahám o návrat k národovectví, předsudkům vůči cizincům a homosexuálům.

"Hájkovci" pod praporem prezidenta Klause drnkají na instinkty davu, na tupost a nedospělost velké části české společnosti, která dosud tak či onak tíhne k nějaké té "české cestě", jakou byla například kupónová privatizace nebo opoziční smlouva.

Konflikt mezi "hájkovci" a "halíkovci" je proto mnohem zásadnější, je to spor o povahu českého státu a české společnosti, který vyvřel nyní na povrch.

Že v něm stojí římskokatolický episkopát pod vedením arcibiskupa Duky na straně Hájkově a Klausově, je velmi výmluvné.

Kardinál Vlk se svou podporou Tomáše Halíka tak zůstává v české římskokatolické církvi jako kůl v plotě.

Je to plod dlouhého váhání českých katolíků, jejich přešlapování na místě a tutlání opravdového konfliktu mezi konzervativními a moderními proudy, mezi oficiální a podzemní církví, mezi stoupenci vývoje české společnosti západním směrem a stoupenci její izolace v jejích "tradicích" z dob normalizace a druhé republiky. Bez konfliktu, tříbení hodnot a argumentů, bez úsilí a vyhranění pozic to prostě nepůjde.

Klausovský nářez Halíkovi: Fandí Vám neznabozi a bývalí bolševici

Hájek by se měl Halíkovi omluvit, žádá dopis

Kdo ještě nenapsal, prosíme, pošlete dopis skotskému ministru školství

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 6. prosince se šéf univerzitního odborového svazu Glasgow University setkal se skotským ministrem školství Mikem Russellem. Ten mu přiznal, že dostává "velké množství dopisů" na podporu bohemistiky a středoevropských studií v Glasgow, některé z nich česky.

Je zjevné, že dopisová kampaň zabírá. Prosíme naše čtenáře a stoupence, pokud mají zájem o zachování opravdu významného univerzitního centra, které šíří každoročně povědomí o českých záležitostech mezi stovky mezinárodních studentů, prosím pošlete i vy dopis skotskému ministru školství na podporu tohoto centra.

Můžete psát česky i anglicky. Adresa a dopisový vzor v obou jazycích je ZDE

Děkujeme!

Jan Čulík

Proč česká média neměří českým demonstracím stejným metrem?

8. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

V Rusku došlo po volbách k demonstracím, a to především v Moskvě. Hned se to dostalo do všech zpravodajství a spousta komentátorů to považovala za závažný signál ruské vládě, že jsou s ní občané nespokojení. Hned byly vypočítány všechny "hříchy", kterých se Putin s Medveděvem dopustili, píše Daniel Steržik.

Nejvyšší odhady pak říkaly, že v Moskvě demonstrovalo 8000 lidí.

Pokud porovnám velikost Ruska a velikost Moskvy kupříkladu s Prahou, tak mi vychází, že při posledních demonstracích u nás vyšlo do ulic mnohem větší procento lidí.. Ovšem naše protivládní demonstrace jsou podle médií malé iniciativy několika nespokojenců, kteří nic neznamenali a neměli skoro žádnou podporu. Většina komentátorů byla při našich demonstracích sžíravě kritická a opravdu jsem nezaznamenal tak dlouhé zpravodajské vstupy, kde by zasvěcení reportéři hovořili o jasném signálu vládě, se kterou jsou občané nespokojení.

Nejsem žádný Putinův fanda, ale pokud stačí 8000 demonstrantů v Moskvě na velká mediální gesta o zlé vládě, pak u nás by mělo 2000 demonstrantů stačit na stejně velkolepé výstupy o stejně zlé české vládě. Ovšem kritika Ruska je zdá se v kurzu mnohem víc.

Časopis Týden: Doprdelismus a omezenost k popukání

8. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dva články o tom, jak úslužně a uctivě psali v časopise Týden o Obamově návštěvě v Česku :) ZDE a jak hloupě a zle psali o Medveděvově návštěvě v Česku ZDE nám poslala Kateřina Hoffenbauerová.

Nikdo nezpochybňuje skutečnosti, že Putinova strana Jednotné Rusko má v současnosti v Rusku problémy, ani se nikdo netváří, že by Putinova strana nebyla zkorumovaná a podvodnická (asi tak, jako dnešní česká vláda).

Snahy trapného časopisu Týden vyvolávat protiruskou xenofobii v době, kdy je dnes Rusko úplně někde jinde, než kde bylo, když tamější komunistický režim okupoval Československo, jsou nejen trapné, ale vyloženě škodlivé. Hloupý novinář, který píše o Putinově "státostraně", je prostě zaseknutý kdesi v minulosti.

Je ovšem zbytečné o těchto věcech psát. Dávno je známo, že časopis Týden je prostě novinářský na nejnižší možné úrovni. Je bohužel jen důsledkem naivnosti českých čtenářů, že ho stále ze setrvačnosti kupují. V zemi, kde mají čtenáři trochu soudnost, by dávno zkrachoval.

Idnes nezůstává pozadu

8. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Chtěl bych jen upozornit, že ohledně zkreslování informací a paranoidního stylu psaní o Rusku rozhodně nezůstává idnes.cz za tydnem pozadu, píše Jan Srp: ZDE

Ovšem obzvláště úsměvná je kritika Medvěděvova Mercedesu:). ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Budí v dětech strach z čerta statečnost?

8. 12. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Udělal bych ještě malinkou poznámku k mému včerejšímu článku o brutálním strašení malých dětí postavou čerta. Dostal jsem ohlas jedné čtenářky, která tvrdila, že se tak v dětech může budovat určitá statečnost. Podle mne však statečnost a odvaha nesouvisí s čelením nějaké nadpřirozené obludě, spojené s temnými lidovými pověrami a zvyky minulosti.

Statečnost je především založena v tom, že člověk rozlišuje důležité a nedůležité, předsudečné a autentické, falešné a pravé.

Projevuje se v životních postojích, ve schopnosti čelit převaze většiny, nedůvěře, výsměchu, bolesti, zradě, životnímu ztroskotání atd.

K něčemu takovému stupidní lidové veselice nemohou sloužit. Naopak jejich účelem je zakrýt pravou tvář života a poskytnout lidu zábavu, aby zapomněl na skutečnost.

Ostatně právě k nezávislosti, kritičnosti a svébytnosti je třeba určitá míra statečnosti -- a stejně tak k odmítnutí tradičních pitomostí, které pocházejí kdesi z dob, kdy lidé byli zotročeni pověrami a strachem z nadpřirozena.

Hlučné nemocnice, únava z poplachů a jak to škodí pacientům

8. 12. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 15 minut

V poslední době bylo několik úmrtí pacientů v nemocnicích připsáno na vrub "únavě z poplachů", k níž došlo proto, že přepracovaní zdravotní pracovníci přestali reagovat na zvukové signály poplašných zařízení. Odbornice na akustiku Ilene Busch-Vishniacová z McMasterovy univerzity v Hamiltonu (Ontário) poskytla na toto téma rozhovor kanadskému týdeníku Maclean's.

V Kremlu mají průšvih s twitterem

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

"Dnes je jasný, že člověk, který na svým blogu napíše slova 'strana podvodníků a zlodějů' je pitomej beran, jebanej do huby". Toto je výrok, který odeslal twitterem poslanec ruského parlamentu Konstantin Rykov. Týkalo se to šéfa opozice Navalného, který zavedl o Putinově straně Jednotné Rusko populární výraz "strana podvodníků a zlodějů".

Včera večer se stalo, že tento výrok byl přeposlán z twitterového účtu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Tweet byl rychle smazán, ale okamžitě se rychle rozšířil po internetu. Ruská blogosféra se dostala do frenetického stavu.

Gorbačov: Ruské volby se musejí konat znovu, jinak budou nepokoje

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ruské úřady by měly zrušit výsledky parlamentních voleb a uspořádat volby nové, řekl bývalý šéf sovětského státu Michail Gorbačov. V Rusku mezitím roste zuřivost obyvatelstva nad údajnými volebními podvody. V Moskvě i v Petrohradě protestovaly v posledních dvou dnech tisíce Rusů. Stovky demonstrantů byly zatčeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZVÁNKA:

Násilí dnešní společnosti

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdy?: Ve středu 7. prosince 2011 od 17:00 hodin
Kde?: Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 -- Holešovice

Ohnout se, neprovokovat a s vrchností pokud možno vyjít co nejlíp - a současně si o tom myslet své. Jak říká nadporučík Lukáš ve Švejkovi. "Buďme Češi, ale nemusí o tom nikdo vědět." Pokračovali jsme i po druhé světové válce v tradici loajálního rakouskouherského úředníka. Jen se podívejte na loajalitu ke komunistické straně. Prošlo jí celkem sedm milionů lidí! Zbabělá část národa se mstila hrdinům a vytěsnila je, aby zamaskovala svoji vlastní zbabělost a ta jim nebyla připomínána. (S. Hubálek v rozhovoru MFDnes)

PhDr. Slavomil Hubálek -- Klinický psycholog a psychoterapeut
Mgr. Art. Lucia Gažiová - slovenská herečka
JUDr. Jiří Pehe - ředitel New York University v Praze
Ing. Jiřina Dienstbierová - ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy

Koutek reklamní tuposti 48 - Lucky Bamboo, aneb Reklama dutá jak bambus

7. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Alternativou k průmyslové medicíně je... Šarlatánství? Určitě zdaleka ne ve všech případech, ale v některých zjevně ano. Pan Václav Burka upozorňuje, že rostlina prodávaná v některých obchodech pod názvem Lucky Bamboo (šťastný bambus) není ve skutečnosti žádný bambus, ale dracéna. "Jde tedy o úplně jinou rostlinu, která bambus připomíná jen vzdáleně. Pokud je takto prodávána jen pro okrasu, nikomu to asi přímo neuškodí. Napsat ale článek o léčebných účincích bambusu a ilustrovat ho fotografiemi rostliny, která s bambusem nemá nic společného, už může být i zdraví škodlivé."

Zpráva dne na iDNES: Starý Procházka cestou do Liptákova posvačil

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Tento článek a kolem 18. hodiny hlavní zpráva na iDNES by se dal cimrmanovsky shrnout do věty: V obsáhlém referátu nás iDNES seznamuje s tím, že prezident Klaus odjel vlakem do Liptákova a že cestou snědl svačinu.

Proč vůbec do Ostravy jel a co tam zařídil? O tom už ani muk, žádná informace.

Je to smutné, konstatuje Pavel Trtík.

Už ne tunely, ale kanály:

Brněnské kanalizace spláchnou vše, i jesle

7. 12. 2011 / Anna Jančaříková

čas čtení 2 minuty

Brno má novou efektivní černou díru -- opravuje kanalizaci. Dle zpráv v médiích se jedná o zhruba dvouletý projekt s rozpočtem ve výši asi jedné a půl miliardy korun. Vzhledem k avizovaným nákladům se jedná o mocný argumentační kalibr, kterým se dá vysvětlit a legitimizovat cokoli.

Opojný nealkoholický rohlík

7. 12. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Vezmeme-li v potaz známé pořekadlo s opíjením rohlíkem, pak to, co se dnes děje znamená, že vládní a političtí "výrobci" tohoto pečiva dodávají nám, občanům, nealkoholické, přesto opojné rohlíky. Ale po pořádku.

Piloti budou propuštěni

6. 12. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Posthumní člověk si rychle zvykl, že na nepříjemnou práci máme roboty, na počítání počítače a na čtení čtečky. Nelze se potom divit, že člověka naší doby zaskočí, když se v dnešní době něco bez lidí neobejde.

Jakoby se U Nás letos na jaře nic nestalo, tloukla minulý týden média, politici a ostatní neoliberální pacienti hlava nehlava drzé slovenské lékaře, protože si dovolili vzepřít se permanentnímu utahování šroubů, divoké privatizaci a robotizaci práce v nemocnicích (robotizace od slova robota, ne robot).

29859