Ashraf Haziq - malajský student, který se stal symbolem nesmyslného násilí v Anglii

10. 8. 2011

čas čtení 1 minuta



Lidé po celém světě sledují s hrůzou výše uvedené video. Má téměř biblickou rezonanci, jak napsali reportéři britské televize Channel Four. Dvacetiletý malajský student byl v Londýně teprve měsíc. Výtržníci ho strhli z kola, zmlátili ho a rozbili mu čelist. Když ležel na zemi, zvedli ho, jako že mu pomáhají. Na videu ho podpírá "dobrý Samaritán". Ashraf se zastaví a mladíci kolem něho mu rozepnou batoh na zádech a ukradnou mu věci. Je to obraz šelem, které útočí na raněnou oběť.

Muž, který se jako první začal hrabat v Ashrafově batohu, odkráčí kus pryč a většinu toho, co vzal z batohu, zahodí. Video končí záběrem malajského studenta, stále ještě otřeseného, jak civí sám přes ulici.

Ashraf se nyní uzdravuje v londýnské nemocnici. Museli mu operovat rozbitou čelist. "Pokusili se mě bodnout," říká. "Řekli mi, že mají nože. Někteří z nich byli opravdu mladí, asi chodí teprve do základní školy."

Výše uvedené video vidělo na internetu téměř 2 miliony osob. O případu hovořil premiér David Cameron jako o nejodpornějším incidentu násilností z posledních dní.

Jamie Cowen, bývalý pracovník humanitární organizace Save the Children, vytvořil internetové stránky s názvem Udělejme něco pěkného pro Ashrafa Haziqa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tři muži usmrceni při násilnostech v Anglii

10. 8. 2011

čas čtení 5 minut



Rabování v úterý v Manchesteru. Zajímavé jsou reakce okolostojících lidí, zjevně váhajících, zda se mají přidat.

  • Komunitní představitelé v Birminghamu se snaží uklidnit intenzivní hněv britsko-asijské komunity ve městě poté, co výtržníci ve středu ráno usmrtili tři tamější mladé muže tím, že do nich najeli automobilem. Mladí muži se snažili chránit místní komunitu. V mešitě v Dudley Road, která byla podle místních lidí plánovaným terčem útoků od výtržníků, "protože se tam dají najít peníze", se konala schůzka místních představitelů s místní labouristickou poslankyní Shabanou Mahmoodovou a biskupem Anthony Watsonem. Biskup varoval, že události mohou nabýt "potenciálně ošklivé rasové dimenze", tedy konfliktu mezi Afro-brity z Karibské oblasti a britskými Asijci. Usmrcení bratři vlastnili myčku na automobily, byli známí jako pracovití a oblíbení členové místní komunity. Manželka jednoho z nich je těhotná.
  • Sir Hugh Orde, vrchní velitel severoirské policie, varoval před použitím plastických kulek a vodních děl proti výtržníkům. Sám jich často použil při násilnostech v Severním Irsku. Orde upozornil, že vodní děla je možno použít při shromáždění statického davu, kdy se policie od davu snaží získat odstup. Výtržníci v anglických městech jsou však silně mobilní. Vodních děl je kromě toho obtížné používat v úzkých uličkách. Varoval také před užíváním plastických projektilů: "Jsou to velmi vážné zbraně. Použil bych jich pouze v případech ohrožení života. V Londýně se neodehrává povstání, které by svrhlo režim. V Londýně žije 8 milionů lidí a tohle páchá naprostá menšina." Od r. 1969 policie usmrtila plastickými projektily v Severním Irsku 17 osob, 8 z nich dětí, přestože má střílet pouze na nohy.
  • Ironické záběry výtržností v anglických ulicích, upravené photoshopem, jsou ZDE
  • Podle průzkumu YouGov pro bulvární deník The Sun si 90 procent Angličanů myslí, že policie by měla mít právo používat proti výtržníkům vodní děla. 33 procent Angličanů si myslí, že by policie měla mít právo střílet do výtržníků ostrými kulkami. 77 procent je pro použití armády proti výtržníkům. 57 procent zastává názor, že premiér Cameron se situací vypořádává špatně. 85 procent občanů si myslí, že většina výtržníků zůstane nepotrestána.
  • Vládnoucí skotští nacionalisté si stěžují, že média chybně hovoří o "výtržnostech v Británii". Poslankyně Joan McAlpinová, blízká skotskému ministerskému předsedovi Alexi Salmondovi, poslala zprávu twitterem: "K výtržnostem NEDOCHÁZÍ v Británii. Dochází k nim v Anglii. Ve Skotsku vládne klid a Skotsko vítá všechny pokojné návštěvníky."
  • Policie v regionu West Midlands zahájila vyšetřování vraždy poté, co automobil na Dudley Road v Birminghamu najel do tří mužů a dva z nich na místě usmrtil, třetí zemřel v nemocnici. Mrtví byli britští Asijci a jejich smrt vyvolala silnou nespokojenost obyvatelstva nad neefektivitou policie. Před nemocnicí ve Winson Green v Birminghamu se shromáždil hněvivý dav, jehož mnozí příslušníci pláčí. - Muži chránili svou čtvrť, avšak není jasné, zda je tento incident nějak spojený s výtržnostmi v jiných částech města. - Tři muži nedlouho před svou smrtí vyšli z místní mešity. V úterý se velké množství birminghamských Asijců shromáždilo před obchody a dalšími firmami ve svém městě a docházelo k napjatým konfrontacím s většinou afro-karibskými výtržníky.
  • K vážným výtržnostem došlo v noci z úterý na středu v mnoha městech v Anglii, včetně Manchesteru, Salfordu, Birminghamu a Gloucesteru. V Nottighamu byla podpálena policejní stanice. Násilí také zasáhlo Liverpool, Leicester, Bristol, Wolwerhampton a West Bromwich.
  • V Londýně byl přes noc relativní klid, ve městě bylo rozmístěno 16 000 policistů. Na některých místech v Londýně se vyskytly vigilantské skupinky, které chtěly hájit svou čtvrť a majetek. Policie varovala před vigilantstvím.
  • Scotland Yard uvádí, že v souvislosti s výtržnostmi a pleněním bylo zatčeno 1335 osob.
  • Nezávislá komise pro vyšetřování stížností na policii oznámila, že neexistují důkazy, že by Mark Duggan, usmrcený policií minulý čtvrtek, na policii střílel. Nicméně byla na scéně nalezena nabitá pistole. Policista, který Duggana usmrtil, údajně vystřelil proto, že se bál o život.
  • V Liverpoolu docházelo už druhou noc k násilnostem. Asi 200 mladíků působilo výtržnosti a škody. V Birkenheadu asi 100 mladíků ničilo automobily v oblasti Park Road South. Policie v Liverpoolu od pondělka zatkla 50 osob.
  • Svědek popsal incident v malebném městě Gloucesteru, jaké normálně není spojováno s takovýmito násilnostmi: "Z domu vyšlo několik mladíků s těsně kolem hlavy uvázanými kapucami. Začali házet cihly na policejní auto v ulici. Jedna cihla zasáhla policistu sedícího v autě. Nastartoval automobil a rychle odjel." V nočních hodinách pak následovaly potyčky výtržníků s policií.
  • Londýnský starosta Boris Johnson apeloval v rozhlase BBC na vládu, aby zrušila plánované škrty v policii.

Policie v Elthamu nařídila stovkám bělošských mužů, aby se rozešli

10. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Úterý 23.00:

  • Stovky bělošských mužů se shromáždily v Elthamu v jihovýchodním Londýně s cílem "bránit své komunity". Policie jim nařídila, aby se podle zákona rozešli. Jeden muž byl zatčen. Muži se v Elthamu sešli, protože bylo zveřejněno oznámení na facebooku, že do Elthamu prý směřují skupiny černošských mladíků. Jeden z nich sdělil listu Guardian> "Každý ví, že tohle je bělošská čtvrť a jsme obklopeni černošskými čtvrtěmi. Máme pověst, že jsme tady rasisti, ale to není fér." Ve čtvrti je rozmístěno více než 1000 policistů.
  • V Birminghamu, kde v úterý zahynuli tři muži a došlo tam k rozsáhlému rabování, zintenzivňuje policie svou přítomnost v ulicích.
  • Soudy v Anglii už druhou noc zasedají nepřetržitě celou noc, aby stačily odsoudit násilníky.

OSOBNÍ SVĚDECTVÍ

Rabovali černí i bílí

10. 8. 2011

čas čtení 6 minut

Nejsem žádný spisovatel. Avšak poté, co jsem se dnes, v pondělí 8. srpna, vrátil domů z práce, mám potřebu se podělit o své zkušenosti s rabováním (zejména proto, že jsem se o tom dočetl mnoho nesmyslů).

Když jsem byl v práci, viděl jsem na internetu, že v Hackey se dějí násilnosti. Očekával jsem to, avšak ne, že k tomu dojde tak brzo a za denního světla.

Cestou domů autobusem jsme skončili ve Walworth Road. Řidič zaparkoval na kraji ulice za dvěma jinými autobusy, vypnul motor a řekl, že všichni musíme vystoupit. Viděl jsem, že asi 15 policistů brání lidem ve vstupu do Walworth Road. Začal se shromažďovat obrovský dav. Walworth Road je normálně velmi rušná ulice. Dav byl pokojný, skládal se z obyčejných lidí, kteří chtěli pokračovat ve své cestě. Policisté také byli v klidu, nikdo z nich nebyl vybaven zařízením proti násilnostem, většina byla v uniformě, někteří v oblecích a nevěděli, co se děje, anebo kdy to skončí. Lidi se jich opakovaně ptali na to, co se děje.

BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT

V nynější krizi potřebují britská města komunální demokracii

10. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Cizincům, kteří sledovali tento týden městské nepokoje v anglických městech, by mělo být odpuštěno, pokud usoudili, že britská města dnes řídí čistě jen policie a ministryně vnitra. Města v Anglii sice mají komunální úřady a Londýn má voleného primátora, ale ti nikde nejsou vidět. Nemají žádnou moc, a proto nemají žádný veřejný status jako významní političtí a občanští představitelé, píše Simon Jenkins v deníku Guardian.

To, že si nepokoje v anglických městech pro sebe "znárodnili" ministryně vnitra a britský premiér, nutně vede vládu k tomu, že je její reakce přehnaná.

Rabování v Anglii nezpůsobilo přistěhovalectví

10. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Cituji, napsal z Británie Ondřej Císař:

Pouliční nepokoje v Británii výstrahou

Jak [Okamura] přiznal, zvlášť nyní, kdy se ve Velké Británii rozpoutaly pouliční nepokoje, drancování a rabování, na kterém se původně podíleli hlavně imigranti, kteří tímto způsobem vyjadřovali svůj protest proti policejnímu zásahu, je vidět, jak moc je potřeba novely cizineckého zákona i u nás aktuální.

Podrobnosti v angličtině ZDE

a dodává: "Zajímavé, že já, imigrant, jsem u toho drancování chyběl. Neskutečný paskvil, předpokládající, že asi všichni černí, nezaměstnaní a sociálně slabší jsou imigranti. Článek se poté 'nečekaně' stáčí opět proti Romům..."

K tomu dodává Jan Čulík: Zajímavé je, že se v českém prostředí najde vždycky někdo, kdo na základě chybných informací a ideologické předpojatosti dojde k rasistickým a xenofobním závěrům. Nikde v anglicky zveřejňovaných médiích jsem neviděl argument, že vraždění Nora Breivika znamená, že je nutno zasáhnout proti přistěhovalcům - takové argumenty se však vyskytly na českých internetových serverech případně v českém tisku.

Co se týče nynějšího rabování a žhářství v Anglii, veřejnost, média, politikové jsou otřeseni a šokováni, NIKDO ale nikdy ani slovem nenaznačil, že by šlo o imigrantskou problematiku. Kromě toho, máme-li hodnotit lidi podle barvy kůže, je pravda, že tzv. "hoodies", mladíci v kapucách, kteří útočili na obchody, byli většinou černoši, ale ne výlučně - tak 10 - 20 procent z nich bylo bělochů. Obchody s vymlácenými výkladními skříněmi pak podle svědků rabovali lidé nejrůznějšího věku a nejrůznější etnické příslušnosti.

Zatracení imigranti. Přistěhují se nám sem a hájí naše domovy a komunity!

10. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Lidé v Londýně pouze neplenili obchod H&M, rovnou si na místě zkoušeli šaty, které plánovali ukradnout. Supermarket Debenhams na Clapham Junction byl naprosto vyprázdněn od zboží a dlouhé hodiny poté byly pak ulice plné lidí s taškami od Debenhams.

Myslím si, že lze možná interpretovat vykrádání obchodů jako vznešenou kauzu, pokud kradete základní životní potřeby: mléko, chleba. Těžko to lze udělat, když kradete módní tenisky a laptopy. Že by veřejnost reagovala na "brutální čin policie" tím, že by se rozhodla vykrádat jedno nákupní středisko po druhém? ptá se v deníku Guardian Zoe Williams.

Anglická policie je neefektivní, protože je zdiskreditovaná

10. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Před pouhými třemi týdny rezignoval velitel londýnské Metropolitní policie Sir Paul Stephenson kvůli hackerskému skandálu týkajícímu se listu News of the World. Jeho náměstek pro bezpečnostní operace John Yates také rezignoval. Do jaké míry ovlivnila negativně absence těchto dvou vysokých velitelů plánování a strategii policejních akcí v Londýně při nynějších násilnostech? ptá se Michael Goldfarb.

Pouliční nepokoje a třídní rozdělení britské společnosti

10. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokusíme-li se srovnat nesrovnatelné - to co se zjara odehrávalo v Egyptě na náměstí Tahrír nebo v ulicích Madridu s tím, co se dnes děje v Londýně - je třeba se kvůli vysvětlení vrátit k celé poválečné a postkoloniální historii Británie. V kontinentální Evropě během třiceti tučných poválečných let prodělávaly i dělnické vrstvy masivní sociální vzestup a postupně se začaly spíše identifikovat se středostavovskými hodnotami. Zadlužená poválečná Británie s tradičními třídními přehradami (nacionalističtí indičtí historici dokonce tvrdí, že ani jejich kastovní systém nikdy neměl tak ostré hranice, dokud nebyl "reformován" koloniální mocností...) svým dělnickým vrstvám nikdy nic takového na podstatnou dobu nenabídla - a po ropném šoku 70. let byla naopak první evropskou zemí, která začala poválečná sociální opatření drasticky odstraňovat.

Nevěděli jsme, že naším vzorem budou Lotyšsko a Island

10. 8. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 6 minut

Největší oporou naší špatné vlády jsou, bohužel, sdělovací prostředky, a to tím, že nedávají občanům dost informací o tom, komu koalice slouží, a nehledají příčinu, proč skoro všem občanům, s vyjímkou těch nejbohatších, koalice škodí. Místo toho se stále lže, aby se nemuselo přiznat, že jiná příčina tohoto stavu, než vyšší forma korupce, se nedá najít.

Kam Česká televize střelila Camuse?

10. 8. 2011 / Josef Brož

čas čtení 2 minuty

Senzační odhalení o smrti Alberta Camuse, jak ho přinesla Česká televize citující italský list Corriere della Sera, získalo nechtěný komický rozměr. Za smrtí Alberta Camuse měla stát sovětská KGB. Nejde tu ale o Zábranův ruský zdroj, nad nímž moderátor s manželkou Jana Zábrany spekulují, nýbrž o tajemného France-Tireura. Kdo to proboha vlastně byl?

Rasismus na Facebooku (a v české společnosti)

10. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tento text nyní koluje na Facebooku a již jsem se kvůli němu pohádal. Svádí mnohé povrchní a pitomé lidi, aby se ho zastávali a dávali si ho oblíbených atd. Není to však hrubé porušení zákona o hanobení rasy a přesvědčení? Nemělo by se upozornit, že slušný člověk něco takového musí odsoudit? Podobné věci přece vedly k těm nejhorším zvěrstvům v dějinách lidstva a mají za následek miliony vyvražděných a umučených lidí.

Zpochybňovat zločiny Západu obecně je stejně zhoubné jako zpochybňovat jeden z jeho největších zločinů -- holocaust

10. 8. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Úsměvným dojmem na mě působí článek pana Jana Neumana, který mě obviňuje z toho, že v případě svržených atomových pum na Hirošimu a Nagasaki "pravděpodobně vycházím z jednoho zdroje", ač sám uvede jen dva, navíc oficiální, které nereflektují výzkum uznávaných specialistů, ale spíš oficiální postoje vlád Spojených států, jež nikdo soudný nemůže brát vážně -- zvláště když známe dlouhou linii lží jejich oficiálních představitelů. Také ignorace stanovisek předních vojenských špiček Trumanovy éry, jež použití jaderných zbraní kritizovaly s tím, že jsou z vojenského hlediska nebezpečné a barbarské, je tu nabíledni.

Další ideologicky zabarvená reakce

10. 8. 2011

čas čtení 8 minut

Musím bohužel reagovat na "opět" ideologicky zabarvenou odpověď pana Veselého na můj článek. Už jenom název článku zmiňující "zpochybňování zločinů západu" potvrzuje ideologické pojímání historie "nejen" 2.sv. války tímto autorem. Dělení spojeneckých armád na "zlý" západ či "asi hodný" východ (neboť autor nezmiňuje žádný z válečných zločinů SSSR a vášnivě se rozepsal pouze o bombardování Německa) je pozůstatek ideologicky pojímané historie v dobách minulých. Kam by zařadil autor československé vojáky, na zločinný západ (např. českoslovenští letci včetně posádek bombardérů RAF páchající dle autora denně válečné zločiny) či hodný východ (např. vojáci 4. divize 1. Čs. armádního sboru, kteří zmasakrovali v obci Horní Mostěnice u Přerova vlak německých civilistů vracejících se na Slovensko)? ptá se Jan Neumann.

Podpora kinematografie na úrovni EÚ -- efektívny boj proti kultúrnej dominancii USA v európskych kinách?

10. 8. 2011

čas čtení 10 minut

Kinematografia z USA jasne dominuje v našich kinách. To je fakt, o ktorom svedčia nielen oficiálne štatistiky, no bežnému smrteľníkovi postačí pohľad na program miestneho multiplexu, alebo viacsálového kina. Ako proti tomuto stavu bojuje EÚ? A je tento boj úspešný a efektívny? Tak to bude obsahom článku, ktorý skúma efektivitu programu MEDIA, pri príležitosti jeho 20. výročia, píše Michal Hradický.

Kácení v NPŠ způsobí nevratné škody

10. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Pan Valníček ve svém článku prokazuje neznalost účelu, pro který se národní parky a konkrétně Národní park Šumava (NPŠ) zřídily. Lze se to dočíst přímo na místě kácení na křižovatce turistických cest, bod A na mapce u mého článku. Tam je informační tabule, která to stručně vysvětluje (pokud už ji, tak jako stůl a lavice poblíž, někdo mezitím neodstranil).

Ještě k Šumavě a k respektu k právu

10. 8. 2011 / Petr Doubrava

čas čtení 8 minut

Můj minulý článek k problematice kácení v Národním parku Šumava z hlediska právního vyvolal reakci mého kolegy a přítele Jana Langmajera. Ačkoli v ní kolega vyjádřil nesouhlas s obecným vyzněním mého článku, mám i po přečtení jeho příspěvku dojem, že bychom se jako obvykle po nějakém tom vyjasňovaní stanovisek shodli. Předmětem tohoto článku proto nebude polemika. Kolega Langmajer však nastínil velmi podnětné téma, které bych rád mírně rozvedl: jaký máme v Čechách respekt k právu po více než dvaceti letech budování demokracie?

"Peníze nebo život"! Aneb, J. Payne není chytřejší Marxe. A tak by rád!

10. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Kauza střelce Karla Bašty, majitele sběrných surovin v Ivančicích na Brněnsku, je dostatečně známa. Jen stručně zopakuji, že před dvěma roky si nenechal líbit opakované loupení ve své firmě a na nezvanou návštěvu lupičů použil střelnou zbraň, aby je při útěku střelbou zastavil. Při střelbě však dva lidi zranil, dívku (údajně) dokonce připravil o zrak. Za tento čin byl odsouzen na šest let do vězení. Odseděl si však pouze tři měsíce, neboť byl prezidentem Klausem omilostněn. Samotnou podstatu počínání pana Bašty, stejně jako milost od V. Klause ponechávám bez komentáře.

Určitě máme málo nejen vysokých škol!

10. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Kdekdo již slyšel nebo četl o jaksi nezdařeném úplatku přímo na půdě Parlamentu ČR. Dokonce prý i policie o tom něco věděla předem. Takže na koho vlastně vůbec bylo políčeno? Zároveň takto byl předem odsouzený k nicotě nemalý podnikatelský záměr? Dokonce ve chvályhodné oblasti vzdělávání? Asi bychom neměli mudrovat nad tím, zda se strana Věci veřejné měla stát jen jakýmsi "bílým koněm" akce, do níž mělo být vloženo 250 milionů korun. Zda 15 milionů korun jako plánované "všimné" pro VV bylo ve čtvrtině miliardy započítáno, anebo nikoli, nechme raději taky "bokem".

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Genealogie fanatismu

9. 8. 2011 / Émil Michel Cioran

čas čtení 7 minut

Jakákoliv idea sama o sobě je neutrální nebo by taková měla být. Ale oživuje ji člověk, promítá do ní svůj žár a svá šílenství, nečistá, transformovaná ve víru, vtiskuje se do času, bere na sebe podobu stálosti: přechod logiky v epilepsii je stravitelný...

Nespravedlivá polemika v Britských listech

10. 8. 2011

čas čtení 9 minut

Reakce na článek Pavla Urbana Zločin je zločin

Pane Urbane, vzhledem k profesi, kterou vykonáváte předpokládám, že jste studoval teorii informace. Přiznávám, že to byla u profesora Kalendovského na Brněnské technice mimořádně těžká zkouška. Naučila mně však prověřovat získané informace. Není totiž informace bez zkreslení, jakož není informace bez šumu. Některý šum se dá odstranit poměrně snadno, jiný šum je neodstranitelný. Při větším zkreslení může dojít ke ztrátě původního smyslu informace a tak se může stát, že slovo nestřílej bude přijato jako střílej. Tuto možnost využívá nesmírně efektivně propaganda. Výsledek je fatální a obyčejně jej nelze vzít zpět. Pokud jsem porozuměl vašemu článku dle zde uvedených přenosových problémů, omlouvám se, napsal Jindřich Kaštovský.

Česká postdemokracie

10. 8. 2011 / Milan Dubský

čas čtení 4 minuty

Škody způsobené této zemi vládami ČR po roce 1989 jsou těžko vyčíslitelné. Nejlépe si v tomto směru vede vláda současná. Ze všech základních sociálních a kulturních oblastí, které tvoří prověřené hodnoty v oblastech zdravotnictví, vzdělávání, kultury, péče o seniory, potažmo důchodový systém, dělá programově, cíleně a systematicky soukromé podnikatelské subjekty. Privatizuje je, aby přinášely zisky vytvářeným akciovým společnostem. Jsou to krádeže za bílého dne.

Nepokoje jsou v úterý večer hlášeny ze střední Anglie

9. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Skupina třiceti až čtyřiceti mužů naházela zápalné bomby do policejní stanice v městě Nottingham
  • V jižním Londýně se vydaly do ulic asi dvě stovky mužů "na ochranu naší komunity". "Toto je bělošská dělnická čtvrť a jsme tady od toho, abychom ochránili svou komunitu. Chceme pomáhat policii. Maminka je zděšená tím, co za poslední tři dny viděla v televizi a my jsme se rozhodli, že tady se to dít nebude."
  • Mladíci zaplnili v úterý večer ulice v městech Wolverhampton a West Bromwich. Pokusili se zaútočit na obchodní středisko v Salfordu. V městě West Bromwich byly podpáleny dva automobily.
  • V centru Manchesteru podpálil gang mladíků obchod Miss Selfridge. V Salfordu se policie postavila asi 70 teenagerům, kteří se pokusili proniknout do uzavřeného nákupního střediska. Mladíci házeli na obrněná policejní vozidla kamením.
  • V Londýně je v úterý večer v ulicích 16 000 policistů, mnoho z nich bylo dopraveno do hlavního města z venkova.
  • Policie má získat přístup k uzavřenému, šifrovanému messengeru mobilů typu BlackBerry, takže bude schopna identifikovat osoby, které prostřednictvím textových zpráv řídily v posledních třech dnech násilné útoky.
  • Policie také analyzuje množství videozáznamů a hodlá trestně stíhat všechny pachatele kriminálních činů, které identifikuje.
  • Policie zatím zatkla více než 500 osob a více než stovka z nich předstoupila už před soud. Nebyli to deprivovaní, sociálně postižení jedinci: grafický návrhář, univerzitní student, žadatel o vstup do armády. Obžalovaní měli dobrá zaměstnání.
  • Úřad pro vyšetřování stížností na policii oznámil, že je s konečnou platností jasné, že Mark Duggan, kterého policie zastřelila minulý čtvrtek a jehož smrt byla původním impulsem pro začátek nepokojů, na policii nestřílel.

Bezradnost Britů

9. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Sledoval jsem skoro celý pondělní večer násilné nepokoje v Londýně, vypalování automobilů a zapalování budov, plenění obchodů, na nejrůznějších televizních okruzích. Musím říct, že i ostřílení britští televizní reportéři byli situací, jak se vyvinula do pozdních večerních hodin v pondělí, značně šokováni. K půlnoci už referovali reportéři z londýnských ulic jen telefonáty. Televizní kamery z londýnských ulic dávno zmizely. Proč? Město ovládli mladiství násilníci. Kdyby se v ulicích objevil tým s televizní kamerou, mladíci by ji ukradli a tým zmlátili. Reportér Sky News se několikrát snažil natočit plenění obchodů nenápadně mobilním telefonem, některým novinářům byly ukradeny fotoaparáty.

SHRNUTÍ: CO SE STALO PŘES NOC

Násilí, žhářství a plenění v Londýně a v anglických městech

9. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Mnoho míst v anglickém hlavním městě se po třetí noc stalo terčem násilí mladistvých. K nepokojům došlo také ve městech Birmingham, Liverpool, Nottingham a Bristol. Obchody byly pleněny a mnoho budov a automobilů bylo podpáleno. Britský premiér David Cameron zkrátil svou dovolenou v Toskánsku a vrátil se do Londýna. Násilí vypuklo poprvé v sobotu po pokojné demonstraci v Tottenhamu, kde byl muž zastřelen londýnskou policií. Na ulicích Londýna se proti násilí pokoušelo bojovat až 1700 policistů, často však podléhali přesile. Celkem bylo zatčeno přes 400 osob.

O nesnesitelné podobnosti impérií

9. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"Společnost je útulek pro blázny vedený jeho chovanci."
Erving Goffman

Asi nejslavnější knihou sovětského disentu se stala Solženicynova Souostroví Gulag; autor v ní na základě trpké a málem fatální osobní zkušenosti popsal systém stalinských trestních a pracovních táborů, jímž podle "nahoře" připravených podrobných plánů pod nejrůznějšími záminkami prošly miliony lidí. Systém lágrů měl ovšem docela jiný účel než "napravovat zločince" - jeho smyslem bylo především poskytnout režimu množství zotročené a bezprávné pracovní síly, která musela dřít pouze za nekvalitní jídlo, ošacení a ubytování.

Dřív, než zakážeme komunisty a pověsíme je na lucerny

9. 8. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Dřív, než na to dojde, měli bychom z nich dostat tajemství, jak je možné, že jako mravně podřadní lidé dokázali nerozkrást všechno a že jako ekonomičtí neumětelové udrželi v chodu a relativně dobrém stavu třeba průběžný důchodový systém. Takové vědomosti se i teď mohou hodit.

Britské listy přinesly článek Stanislava Hoška, který jde vysoko nad heslo v tiráži: "psaní o všem, o čem se v České republice příliš nemluví". Jmenuje se Vládní mateníky kolem údajné důchodové reformy IV. Jeho autor v něm dokládá, proč ideologicky motivované řešení "postarej se sám o sebe" (což politici všech zemí i stran umějí lépe než ostatní obyvatelstvo kromě mafií), nemůže fungovat.

Stanislav Hošek shrnuje svůj přístup k penzijní reformě takto:

Nový jev: gangismus

9. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Fuj, to je škaredé slovo! Ale vzhledem k jistým okolnostem je toto slovo nejen aktuální, ale vedle zcela již zdomácněných "ismů", např. dnes často frekventovaný "klausismus" a další je i tento "ismus" dané době poplatný, přiléhavý a opodstatněný. Zkrátka "cool".

Stud, vina a strach

9. 8. 2011 / Miriam Prokešová

čas čtení 9 minut

Údajně je to pocit viny, studu a strachu.

Nejde však o jakýkoliv pocit viny, o jakýkoliv pocit studu a jakýkoliv pocit strachu.

Často se v diskusích na toto téma, v současnosti spojené se zavražděním spisovatelky S. Monyové, objevuje údiv těch, kteří násilí v jakékoliv podobě nikdy nezažili, nad tím, jak může týraná žena s tyranem zůstávat. A že si taková žena pak za to týrání sama může. A že pokud dojde k násilí, dokonce k zabití, pak si o to vlastně sama koledovala. Mimo tyto názory se však objevuje také mínění z druhé strany, které tvrdí -- pokud nezažijete na vlastní kůži, nemůžete pochopit.

Protože nejde jen o takový nějaký stud, vinu a strach.

Kdo všechno asi také musí být "šíleně naštvaný"?

9. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

3. srpna se v BL objevil příspěvek s možná pobuřujícím nadpisem: "Osvědčený podnikatelský záměr: nejdřív ale spalte mosty, anebo lodě!" Autor toho příspěvku kromě historických reminiscencí rozhodně raději nejdřív zašilhal "ku Praze", kde našel skoro současné podobné případy, byť možná probíhající nenásilněji. A ovšem: s obdobným výsledkem jako s proslulou Petrovou boudou. Nebylo by ovšem dobré spoléhat jen na analogie a na jejich základě se utvrzovat v přesvědčení, že VŠECHNO v ČR probíhá podle podobné šablony či vzorce.

Skrytá historie ALECu

9. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Obalovaný kuřecí karbanátek, do nějž se vaše dítě zakousne ve škole, byl možná vyroben dělníkem, který bere dvacet centů na hodinu - nikoliv kýmsi ve vzdálené zemi, ale příslušníkem neviditelné americké pracovní armády: vězněm. V Union Correctional Facility, věznici s nejpřísnějším režimem na Floridě, chovanci nedaleké lehčí věznice vyrábějí tuny zpracovaného hovězího, kuřecího a vepřového masa pro firmu Prison Rehabilitative Industries and Diversified Enterprises (PRIDE), soukromou neziskovou korporaci, která provozuje jednačtyřicet státních pracovních programů. Vedle potravin webová stránka PRIDE nabízí řadu produktů, jež jsou na prodej prostřednictvím smluv se soukromými společnostmi, od brýlí až po kancelářský nábytek, které jsou dopravovány z distribučního centra na Floridě do podniků po celých USA. PRIDE prohlašuje, že její pracovní programy jsou "navrženy tak, aby poskytovaly výcvik v povolání, zlepšovaly bezpečnost věznic, snižovaly náklady na vládu státu a propagovaly rehabilitaci státních trestanců", napsali Mike Elk a Bob Sloan.

Roman Joch zase nic nepochopil

9. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V rozhovoru pro Právo se vyjadřuje k tomu, zda je vhodné, aby předseda Akce DOST Bátora pracoval jako vysoký funkcionář na ministerstvu školství. Ani Joch, ani moderátor se však nezmíní o tom, že Joch vystoupil v "Hovorech na pravici III" jako zvaný "panelista" vedle prezidentova Hájka, kde měl Bátora za Akci DOST úvodní slovo a kde moderátorem byl další významný člen Akce DOST. Joch v rozhovoru blahosklonně tvrdí, že dělat ze sexuality veřejnou věc je trapné. Ano, to ovšem jenom opakuje liberální postulát, který byl pracně vybojováván posledních sto let proti mravnostní policii či postihování gayů.

VAROVÁNÍ I PRO ČR?

Plenění obchodů "způsobila sociální vyloučenost"

8. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Ze řetězu byla puštěna generace, vychovaná v kultuře přehnaného konzumerismu a bombardovaná reklamou.

Mladí násilníci z chudých ghet nemají co ztratit a nemají důvod, proč by měli dodržovat společenské normy, upozorňuji experti

"Mnoho lidí, kteří se podílejí na plenění obchodů, pochází z nízkopříjmových komunit s vysokou nezaměstnaností a většina z nich nemůže očekávat legitimní budoucnost," varoval kriminolog a expert na kulturu mladých lidí professor John Pitts.

Tenkrát na Západě

8. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

KD│ Takřka dokonaná katastrofa americké dluhové politiky ukázala, že se Amerika řídí politickým šílenstvím. Země stále více připomíná politicky a sociálně rozdělený selhávající stát. Evropa se konečně musí naučit, jak se o sebe postarat sama, napsal Jakob Augstein.

KONSPIRAČNÍ TEORIE?

Utajují vlády technologii, která by vyřešila energetickou i klimatickou krizi?

8. 8. 2011 / Mojmír Babáček

čas čtení 6 minut

Na blogu Open Salon, který provozuje americký server Salon, první internetový časopis v dějinách, založený v americkém centru moderních technologií v Silicon Valley, vyšel 1. července článek, podle kterého "od roku 2006 pět různých vynálezců vyprojektovalo, tři vytvořili a dva předvedli samostatné, bezpečné a zelené jaderné "plasmové" baterie, které mohou po dobu pěti až deseti let dodávat spolehlivou a stálou energii bez jediného dobití" ZDE. V bateriích je, podle článku, používáno thorium, které už v indických jaderných elektrárnách začíná nahrazovat uran, a jehož světové zásoby jsou třikrát větší než světové zásoby uranu a mohly by být využívány pro celosvětovou spotřebu energie stovky let. Elektromagnetické vyzařování baterií přitom údajně nepřesahuje úroveň vyzařování mobilního telefonu.

Vlády žádnou technologii neutajují

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Opravdu musíte publikovat takové hovadiny? Záleží jen na počtu citací v článku abyste to uveřejnili? Vypadá to asi seriózně. Nejrůznějších zdrojů el. energie, které využívají rad. rozpad je řada, používají se třeba v satelitech. Existuje řada zdrojů elektrické energie založených na pasivních zdrojích záření, existovaly už mnoho desetiletí, je to obecná znalost většiny lidí co se trochu zabývají fyzikou, nebo astronautikou. Mohu odkázat na wiki ZDE

Fakt nic jiného nemá význam. Ten článek je úplně mimo mísu a nemá cenu s tím polemizovat. Takové zdroje energie je skutečně možné dodat do každé domácnosti. Kdo by ostatně nechtěl mít doma stabilní zdroj el. energie zhruba na 20 let, že? (Jako sonda Voyager) Jenže šířit radioaktivní materiál mezi lidi není úplně ideální řešení. Všelijaké termoelektrické články apod. Ten článek neobsahuje žádné reálné informace, jen citace na podřadné weby, kde jsou jen povrchní informace. Je to na stejné úrovni jako "reporty" ohledně UFO. Nic ve zlém, ale tenhle humus mě zvedl ze židle a musel jsem to prostě napsat, píše Jiří Komprda.

Finanční krize: Úpadek hospodářské moci USA je pociťován po celém světě

8. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Hospodářský úpadek USA uvolňuje Číně cestu k postavení budoucí globální supervelmoci. Tlak na americké státní obligace bude mít záporný dopad na krizi v eurozóně.

Indie se o víkendu připojila k čínské kritice Spojených států za chaotický přístup k americké zadluženosti. Indie charakterizovala problémy americké vlády jako "vážné". Je zjevné, že dosavadní hospodářský světový pořádek skončil.

Poněkud utopická úvaha o spravedlivých daních

8. 8. 2011 / Michael Kroh

čas čtení 12 minut

Ještě neutichly diskuse o zpackané a nesystémové důchodové reformě a již se na nás řítí další ďábelský vynález kreativního ministra Kalouska, tentokrát tzv. reforma daní. V této souvislosti se v médiích i na webu neustále přetřásá otázka spravedlivosti daní. Je progresivní daň spravedlivější než rovná? Jsou spravedlivější dvě, více či pouze jedna sazba DPH? Existuje vůbec něco, co by se dalo všeobecně považovat jako spravedlivá daň?

"Hovory na pravici"

8. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Pochopil jsem, proč Roman Joch označil ve svém příspěvku univerzity za jednu z bašt levice, aniž by proti tomu kdokoli z přítomných protestoval. Intelektuální síla a vzdělanost totiž groteskním echt pravičákům vskutku chybí, a proto univerzity musejí být jejich přirozeným antipodem a nepřítelem.

Když jsem se včera dostal na stránky "Akce DOST", pustil jsem si poprvé skoro celé "Hovory na pravici III", kde ti, kdo se dnes považují za "echt pravici" a kterým nejsou dost dobří zřejmě ani současní američtí Republikáni, hledají identitu "pravice". Docela mne to zaujalo i díky tomu, že jsem nedávno dostal mail od nějaké samozvané řeckokatolické komunity na Ukrajině, která mi sdělovala, že exkomunikovala všechny papeže. Šlo o něco jako "bonsajizaci" minulých náboženských nenávistí, které dříve dokázaly zmítat Evropou. Cituji ze sdělení:

Slavné, obdivuhodné, legitimní a následováníhodné politické režimy v naší historii

8. 8. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 19 minut

Když jsem nedávno v Praze procházel kolem budovy Senátu, všiml jsem si pěkně vyvedené bronzové desky umístěné na průčelí, hned vedle vchodu. Je tam do bronzu vyryto že: Komunistický režim byl zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný. (Je to dokonce uzákoněné - Zákon č. 198/1993 Sb. ze dne 9. července 1993).

Tak mne hned napadlo, že by v rámci vyváženosti měla být na druhé straně vchodu také bronzová deska, na které by bylo uvedeno, že náš dnešní režim je opakem toho bývalého, tedy že je obdivuhodný, legitimní a následováníhodný.

Sekulární Američané se obávají možné prezidentské kandidatury evangelikálského guvernéra z Texasu

8. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Více než 30 000 Američanů se v sobotu účastnilo v Houstonu dne modliteb a postu. Cílem akce bylo "zastavit úpadek Spojených států". Sedmihodinový maraton byl směsicí křesťanského revivalismu a tvrdé předvolební reklamy.

Sobotní obří akce byla dalším krokem texaského evangelikálského guvernéra Ricka Perryho k vstupu do americké prezidentské kampaně. Texaský guvernér se poprvé dostal do celostátních amerických médií. Na akci bylo přítomno 250 reportérů a televizních kamer.

Miliardáři celého světa, spojte se!

8. 8. 2011 / Jan Sláma

čas čtení 7 minut

Není to nesmysl nabádat právě tyto občánky modifikovaným Marxovým heslem? Vždyť oni se beztak spojují ve svých různých kšeftech kalých i nekalých. A v tom to právě vězí. Ta povaha jejich výdělků. Někteří možná jsou majiteli nebo spolumajiteli korporací, které se zabývají výrobou zboží více méně užitečného. Jiní a mám pocit, že těch je většina, všelijakým způsobem točí svůj kapitál, převádějí ho tam pak zase onam tak, aby se zmnožoval.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33989