Izraelský nálet v Gaze vyvraždil 12 členů jedné rodiny

19. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Nejméně 12 členů jedné rodiny, včetně pěti žen a čtyř dětí, bylo usmrceno, když v neděli Izrael vybombardoval dům v Gaza City. Pět dní trvající válka si vyžádala četné civilní oběti a neblíží se konec intenzivnímu bombardování.

Izraelský letecký úder proměnil v trosky dům rodiny Dalouvých ve čtvrtí Sheikh Radwan. Usmrtil tam od středečního začátku ofenzívy při jediném incidentu nejvíce osob. BBC uvedla, že Izrael zaútočil na tento dům úmyslně, protože chtěl usmrtit Yahio Rabiyu, palestinského extremistu. Izraelská armáda se domnívala, že se zdržuje v tomto domě, ale nevěděla to přesně, když na dům zaútočila a usmrtila v něm čtyři děti.

Průběžné informace na Twitteru: Gaza under attackZDE

Průběžné informace BBC včetně videaZDE

Aktuální situace na okupovaném Západním břehu Jordánu očima českých a slovenských návštěvníků Palestiny

19. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Bil'in, 16. listopadu 2012

Jako očití svědci opětovně narůstajícího konfliktu na Blízkém východě chceme podat toto svědectví:

1. Útok na Gazu je místním palestinským obyvatelstvem vnímán jako součást předvolební kampaně izraelského premiéra Netanjahua. Naposledy byla Gaza takto masivně napadena před izraelskými volbami v roce 2008, kdy v rámci akce Lité olovo bylo zabito 1400 palestinských obyvatel a tisíce dalších bylo zraněno. Současný útok na Gazu je navíc časován k datu 29. listopadu, kdy má být v OSN jednáno o žádosti Palestinské samosprávy na uznání Palestiny za pozorovatele této organizace. Nelze se tak divit palestinskému přesvědčení, že "izraelské volby začínají v Gaze."

Plamenný listopad

19. 11. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Letošní 17. listopad proběhl v jednom ohni: hořely hádky mezi lidmi, hořel vosk v podloubí na Národní třídě, anarchisté odpalovali rachejtle nad vězenicí na Pankráci, aby podpořili Romana Smetanu, který tam však nebyl, neb sedí v chládku v Rapoticích. Třiadvacet let od rozpuštění komunismu žijeme v podivné zemi. Kdokoli však vystoupí s kritikou současného režimu, je prohlášen za bolševika. Tato studenoválečnická senilita se nám vymstí.

REDAKTOR LIDOVÝCH NOVIN:

Česká televize informuje příliš podrobně o poměrech v parlamentu

19. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Včera jsem byl naprosto překvapen názorem, který na Facebooku vyslovil Petr Kamberský, redaktor Lidových novin. Cituji:

"Vážně míněno: Není jednou z příčin blbé nálady koncept ČT24, která musí 24 hodin denně vysílat, i když není příliš co? Takže sledujeme příšerné přenosy ze sněmovny, které by stačilo třema minutama zaznamenat atd."

Možná kdyby média neinformovala např. o korupčních aférách nebo o metanolové aféře, žádná blbá nálada by nebyla. Kradlo by se vesele dál, lidi by umírali v nemocnicích na metanol, což by se kamuflovalo nějakou jinou příčinou úmrtí, stát by ovládala mafie jako za komunistů -- jenom by se to vydávalo navenek jako rajská zahrada. Nicméně to, že se rozkrádají veřejné peníze, že jsou lidé hnaní do bídy, že lidé umírají na metanol, který se dostal do lahví s alkoholickými nápoji díky nefungující (nebo přímo zkorumpované) státní správě, to přece nezpůsobila média nebo vysílání ČT24. Přenosy ze Sněmovny jsou velmi užitečné k tomu, aby lidé pochopili, proč náš stát, naše zákony a naše politika vypadají tak, jak vypadají. Lidé mají v demokracii přirozeně právo slyšet své politiky mluvit ve Sněmovně, vidět, jaké názory zastávají, jak hlasují. Reálné problémy země nelze v demokracii řešit nějakou změnou mediální politiky, to by bylo řešení zcela ve smyslu uvažování bolševiků.

Bohatství, jež vytváříme, končí v rukou úzké skupiny, která si stát zprivatizovala

19. 11. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

Žijeme v zemi, kde se právní stát a zákonnost se staly zborcenou fasádou, za kterou operuje mafiánská síť. Za tu by se nestyděla ani Cosa Nostra. Co si lze myslet, když vrchní státní zástupkyně řekne, že legislativa právníkům umožňuje naprosto cíleně zneužívat trestního zákoníku a pokud se nedodržují základní právní pravidla, nemají policie ani státní zastupitelství smysl?

K tomu: Kubera: "Švihlíková připomínala fanatické nacistky" ZDE

EXEKUCE:

Jak někteří lidé dělají druhým ze života peklo

19. 11. 2012

čas čtení 7 minut

Není pochyb o tom, že tento případ je jen jeden z mnoha. Dokladuje naprostou morální vyprahlost a krutost některých lidí i celého systému. Nechápu, jak může poštvat sestra na bratra exekutora kvůli dědictví. Ostatní mluví samo za sebe. Česká republika není slušná a civilizovaná země. (JČ)

Dobrý den. Nejsem spisovatel a neumím psát články.Jsem jen zoufalý člověk v zoufalé situaci. Zbývá mi již jen několik dní než mě dostanou exekutoři na úplné dno. Přitom jsem já a nikdo s rodiny nikde nic nedlužili.Přesto nás ve středu 28.11. ve dvanáct hodin exekutoři násilím vystěhují z mého domu který má rodina obývá již po generace, píše Josef Král z Netolic.

Návrh programu budoucí OPS

Jak pomoci proti ekonomickému a finančnímu útlaku

19. 11. 2012 / Petr Novák

čas čtení 5 minut

Je to zatím jen myšlenka, kterou je nutné uvést v život, píše Petr Novák. Napište mi prosím, jaký máte názor na tento program a jestli vám v něm něco schází nebo naopak přebývá.

Já se jmenuji Petr Novák, bydlím kousek za Prahou a mám zkušenosti jak s bohatstvím, tak i s chudobou a s exekucemi.

Pro tuto zkušenost, chci aby se lidem nestala exekuce tím přelomem, který je navždy zařadí mezi bezdomovce a zoufalé lidi.

Najdeme právníky, kteří by byli schopni analyzovat, jak české zákonodárství ustanoveními o exekucích případně porušuje zákony Evropské unie?

19. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Chceme uspořádat sbírku, která by financovala právní analýzu toho, jak jsou zákony o exekucích upraveny v západních zemích, kde se občané nestávají obětí soudů a exekutorů a nejsou existenčně ničeni za drobná opomenutí. Potřebujeme jako první krok vypracovat právní analýzu, z níž by bylo zřejmé, jaké nedostatky má české zákonodárství, které zjevně vydírání a parazitické vykořisťování velkého množství občanů České republiky umožňuje. Analýza by byla prvním krokem k případné žalobě na Českou republiku zřejmě pro hrubé porušování lidských práv.

Než sbírku zahájíme, apelujeme na právníky v České republice, kteří by byli ochotni se na tomto projektu podílet.

Pokud se nikdo nepřihlásí, budeme muset zaangažovat právníky ze zahraničí.

Předem děkujeme za vaši iniciativu.

Jan Čulík

šéfredaktor

Pomoc pro Davida Janduse

15. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vážení čtenáři a příznivci,

ozvalo se vás několik, že chcete finančně pomoci Davidu Jandusovi. Získali jsme další podrobné informace o jeho případu, který jsme ověřili. Prosíme, pokud mu chcete finančně pomoci, zašlete dar na tento bankovní účet: 154 803 690/0600.

Děkujeme.

Jan Čulík

Britské listy

Kenneth Clarke, snad nejchytřejší politik v britské Konzervativní straně, vážně varoval Británii před odchodem z EU

19. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Kenneth Clarke, bývalý britský ministr spravedlnosti a jeden z nejautoritativnějších a nejchytřejších členů britské Konzervativní strany, varoval Británii v pondělí v britském rozhlase, že ohrozit členství Británie v Evropské unii by byla "naprostá pošetilost" a "neodpovědná" diskuse, která v této věci v současnosti probíhá, ohrožuje vliv Británie při bruselských vyjednáváním.

"Procházíme velmi podivnou etapou v národní debatě," řekl Clarke. "Odchod z EU by byla pro Británii katastrofa pro náš vliv na globální politické události. Byla by to katastrofa pro britskou ekonomiku. Jestliže neustále zpochybňujeme své členství v EU, poškozuje to náš vliv na klíčové rozhodování v současnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česko ostrůvkem recese a zmaru

19. 11. 2012 / Miroslav Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Česká ekonomika klesá již čtvrté čtvrtletí v řadě a za celý letošní rok zřejmě vykáže pokles přesahující 1 % HDP. Tento fakt samozřejmě vládnoucí strany přisuzují světové krizi. Zcela však opomíjí statistické údaje přicházející z okolních zemí, které hovoří -- byť o nepatrném -- ekonomickém růstu, čímž vládní teorii vyvrací.

Silnou stránkou zůstává údajně bankovní sektor. To je opravdu vynikající výsledek. Výkon českého hospodářství se tak už neopírá o vyloženě produktivní odvětví, byť i bankovní sektor může vytvářet hodnoty a být impulsem, ale uvádět jej málem jako pilíř ekonomiky je minimálně podivné. Možná se už brzy bude jako páteř a zdravé jádro české ekonomiky zmiňovat síť exekutorů, jejichž podnikání zažívá v českých zemích nebývalou konjunkturu.

Lesk a bída právnických profesí

19. 11. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 8 minut

Max Brod v knize o životě Franze Kafky se o právech vyjádřil jako o nejnejistější kariéře, která nemá žádný určitý cíl a současně mnoho otevřených cílů jako je advokacie nebo místo v úřadě. Studium práv tak nevyžaduje žádnou zvláštní zálibu a Brod chápe Kafkův odpor ke studiu práv, o němž se Kafka nelichotivě vyjádřil v tom smyslu, že příprava na zkoušky vyžaduje značné nervové vypětí a rovná se živení ducha výhradně pilinami, přežvýkanými v tisíci hubách.

K. 17. LISTOPADU: KAM JSME DOSPĚLI ZA TŘIADVACET LET

S kritiky nepořádků ve veřejné správě lze zatočit, a to zcela legálně

17. 11. 2012 / Petr Fišer

čas čtení 6 minut

Krušnohorská obec Český Jiřetín má sice asi jen dvě desítky v obci skutečně žijících obyvatel, avšak pro veřejnou správu v České republice může být v něčem vzorem. Tamní obecní úřad je totiž první, kdo po 23 letech dokázal účinně zatočit s obtěžováním veřejné správy ze strany oponentů. Pomohlo i Ministerstvo vnitra ČR, píše Petr Fišer (zastupitel za SNK pro rozvoj obce Český Jiřetín).

Veřejná zakázka, za kterou se zaplatila dvojnásobná než schválená cena, výběr nejdražšího dodavatele nebo prodeje pozemků za méně než polovinu ceny obvyklé - to byly připomínky oponentů vedení obce Český Jiřetín. Kvůli tomu se v obci třikrát opakovaly komunální volby. Staronové vedení obce však nakonec zvítězilo - český volební zákon totiž umožňuje přihlásit libovolný počet chatařů k trvalému pobytu, na což je jakákoli místní opozice krátká. Opozici se pak sice podařilo prokázat falešnou adresu jedné ze zastupitelek, ale už těžko se jí dařilo shromáždit včas možné důkazy o všech falešných voličích, když ani neznala jejich jména.

Dokumentace k tomuto článku ZDE ZDE

Jak se v Česku dělají městské noviny

18. 11. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 4 minuty

V Česku je normální, že se prostor pro kritiku v různých tištěných médiích zužuje a pokud jde o lokální periodika, je takřka nulový. Smutným příkladem jsou pak různé tiskoviny, které vydávají obce a radnice měst. V nich zaznívají jen slova chvály, resp. samochvály těch, kteří tam tvoří toho času vládnoucí politickou reprezentaci. Je to jako ve známém filmu Bílá paní, kde se při pivu zdůrazňuje, že každý může otevřeně říkat vše, co se mu v městě líbí. Prostor pro odlišné názory než má vládnoucí uskupení na radnici v tiskovinách vydávaných radnicemi prakticky neexistuje.

Ani v Karlových Varech nelze kritizovat magistrát

18. 11. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 1 minuta

Podobnou zkušenost jako pan Petr Fišer z Jiřetína mám i já z Karlových Varů, píše Petr Vařeka. V redakci Karlovarského Deníku prakticky nelze docílit toho, aby byl zveřejněn článek kritizující magistrát. Ve městě již řadu let probíhá výstavba luxusních bytů, a to i přesto, že tyto pak zejí prázdnotou a dále přesto, že v Karlových Varech přibývá bezdomovců, protože ve městě chybí možnost sociálního bydlení - v létě jsem s magistrátem řešil situaci 2 starších lidí "bydlících" na promenádní stezce kousek od Richmondu. Nedávno kvůli zmiňované výstavbě byla zničena i alej stromů a památný buk, a to i přes petici místních obyvatel požadujících zachování tohoto stromu

Když jsem do redakce poslal článek poukazující na tyto skutečnosti, tak z něj byla zveřejněna jen jeho poslední věta zcela vytržena z kontextu, a to jen v málo navštěvované elektronické verzi Karlovarského Deníku.

Civilizovaná země nevyužívá drobných opomenutí občanů k jejich vydírání a existenční likvidaci

16. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Někteří čtenáři právem poukazují na to, že 1. pan Jandus si měl pravidelně kontrolovat poštu na Městském úřadě a 2. měl bedlivě kontrolovat i, zda se automaticky splácejí splátky jeho dluhu.

To je samozřejmě pravda, jenže civilizovaná země nevyužívá systematicky drobných opomenutí svých občanů k tomu, aby je začala finančně vydírat a umožnila zločincům je existenčně zničit a připravit o střechu na hlavou.

Svou poštu kontroluji až hystericky pečlivě jedině v České republice, protože vím, jak obrovský dluh může rychle být uměle vytvořen z nezaplacené dvacetikoruny. V Británii to dělat nemusím.

Příklad: kamarádka dostudovala ve skotském Edinburku a odstěhovala se z pronajímaného bytu. Už ji nedostihl poslední účet za elektřinu. O tři roky později dostala upozornění od britské exekutorské firmy, jíž byl dluh předán.

Původní účet byl 47,35 liber (568,20 Kč).

Exekutor za tři roky poslal dopis, v němž vymáhal částku.

Víte jakou?

47,35 liber. Žádné další poplatky.

Částku kolegyně zaplatila téhož večera na internetu a bylo vše vyřešeno.

Proč to tak nefunguje v Česku?

Je zapotřebí právnického týmu, který by

1. přesně popsal exekutorskou praxi v ČR a na základě kterých právních zákonů se provádí.

2. přesně popsal exekutorskou praxi v západních zemích

3. vypracoval posudek, které normy evropského práva české exekutorské zákonodárství porušuje.

Slyšel jsem předběžnou právní úvahu anglického právníka, že české exekutorské zákony zřejmě porušují evropská ustanovení o lidských právech a tak mohou být soudně napadnutelná. Je však zapotřebí, aby tuto analýzu provedli právní odborníci. Možná, že bychom měli uspořádat veřejnou sbírku a vytvořit fond, který by k této věci financoval právníky. Uvítáme názory čtenářů. Když politikové nehnou prstem, musí to udělat lidé sami.

Proč je tak složité zapojit do rozhodování obyčejný selský rozum?

19. 11. 2012 / Vladimír Hejnic

čas čtení 4 minuty

"Jako obyčejný člověk Vám slibuji, že když budu na poli budu s láskou okopávat brambory abyste měli jídlo, u pokladny Vám s úsměvem posloužím, u linky budu trpělivě stát a vyrábět, za volantem Vás bezpečně odvezu, ale sakra dělejte už něco a vraťte mi pocit, že jsem také člověkem."

Měl jsem rozepsáno hodně článků, kde jsem chtěl precizně vyjádřit to, co velice jednoduše sdělil "obyčejný člověk" David Michal. Často mi mé dopisování vyznělo jako propagandistické klišé, ze kterého se vytrácela podstata. I proto jsem se před časem na těchto stránkách odmlčel.

Vraždit povoleno

19. 11. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 4 minuty

Během čtvrtečního odpoledne, tedy podle informací tiskové mluvčí Izraelské armády Avital Leibovich, bylo nad pásmem Gaza shozeno dvě stě tisíc letáků vyzývajících místní obyvatele: "Držte se dál od oblastí, ze kterých teroristé odpalují své rakety." Během sobotního dne však prostřednictvím sociálních sítí uveřejnila tisková kancelář IDF nákres uspořádání nemocnice v Gaze, ve kterém druhé patro zaujímá pohotovost, první laboratoře, přízemí operační sál a podzemí je umístěné patro sloužící Hamásu jako velitelství a pod ním ještě další jako úložiště raket. Obrázek je doplněn větou: "Když členové Hamásu potřebují místo, kde se skrýt, běží do nemocnice." Co tím vlastně izraelská armáda říká? "Útočit na nemocnice je v pořádku, jsou totiž plné teroristů."

Jaká atmosféra nyní panuje v Izraeli a jaká v Gaze?

19. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Docela mě děsí názory mých spoluobčanů na aktuální dění na Blízkém východě jak na sociálních sítích, tak v různých diskusích. Často je prezentován názor, že konflikt vyprovokovali Palestinci a Izrael se po zásluze brání. Na Palestince je často pohlíženo jako na nižší rasu; amorfní černou hroudu neschopnou se "zcivilizovat" podle tvárnění světa západní optikou. Mnohé to vypovídá o nás samotných. Co se současných bojů v Gaze týče, ve skutečnosti to byla Netanjahuova vláda, která přerušila celodenní příměří uzavřené s Hamasem při incidentu, kdy cíleně usmrtila jeho vojenského předáka, který se na vyhlášení tohoto příměří podílel, jak informuje agentura Reuters. Toto stanovisko je možné přečíst si i v liberálním izraelském deníku Haaretz. Ale i jinde. Nicméně česká veřejnoprávní média opět vesměs straní Izraeli a jeho militantní hasbaře, aniž by byla ochotna či vůbec schopna prezentovat dostupná a přesvědčivá fakta a poskládat je dohromady.

Válka v Gaze očima Daniela Veselého

19. 11. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

Daniel Veselý při popisu zabíjení diplomatického řešení konfliktu v Gaze Izraelem cituje americkou ambasadorku při OSN a dodává, že "Riceová ... považuje raketové útoky Hamasu a dalších ozbrojených palestinských frakcí za podkopávání snah o urovnání blízkovýchodního konfliktu." To je ovšem logický závěr, i když neaspirujete na šéfa americké zahraniční politiky. Pokud se Daniel Veselý domnívá, že raketové útoky Palestinců mírový proces naopak posilují (jak naznačuje uvedená formulace), pak by to měl vysvětlit.

Jsme jako malé děti, kterým dali zbraně a divíme se, že zabíjejí

19. 11. 2012 / Ladislav Kubeš

čas čtení 7 minut

Jako jeden z mnoha postižených velice vítám diskusi, která se na BL rozvinula na téma nekalých praktik kolem půjček a vymáhání dluhů. Jakkoliv je to závažný problém, jde samozřejmě i tady "pouze" o jeden z mnoha axiomů naší hluboce nezdravé společnosti. Při pátrání po prvotní příčině se nakonec opět dostaneme k tomu, že si za to můžeme jen a jen sami. S bohorovnou netečností a individualistickým sobectvím jsme jako prkotiny tak dlouho přehlíželi mnoho různých nepravostí, které se děly "těm druhým", až se z nich stal jeden velký predátorský systém, který teď jde po krku už nám všem. Logicky. Zjistili, že ve svém řádění nemají žádné překážky. Stát jim v nekalých praktikách nebrání, naopak je podporuje, a ve svých problémech osamocný jednotlivec málokdy proti takové mašinérii sám něco zmůže.

Ještě pár slov k státním dluhopisům

19. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Nejsem sice žádný ekonom, nicméně i jako laik si dovedu o státních dluhopisech udělat docela relevantní úsudek. Především je nezpochybnitelné, že kdyby to stát, potažmo Kalousek nepotřeboval, zcela jistě by dluhopisy nerealizoval. Jenže Kalousek je se státními financemi někde, co lze jen stěží slušně a výstižně popsat. Aby dodal vážnost a význam dluhopisům, nechal dluhopisové listy patřičně "očančit" různými kudrlinkami a ornamenty, něco na způsob Muchových plakátů. Na druhé straně si myslím, že jim to i docela sluší, jen by mne zajímalo, kolik ta parádička stála. Kalousek a další ministři nejsou žádní troškaři a za pár čmáranců jsou ochotni zaplatit i šestimístný honorář. Však oni to občané zaplatí na svých daních! No nic, pojďme dál.

Aktuální situace na okupovaném Západním břehu Jordánu očima českých a slovenských návštěvníků Palestiny

19. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva ISM Czech Republic

Bil'in, 16. listopadu 2012 - Jako očití svědci opětovně narůstajícího konfliktu na Blízkém východě chceme podat toto svědectví:

1. Útok na Gazu je místním palestinským obyvatelstvem vnímán jako součást předvolební kampaně izraelského premiéra Netanjahua. Naposledy byla Gaza takto masivně napadena před izraelskými volbami v roce 2008, kdy v rámci akce Lité olovo bylo zabito 1400 palestinských obyvatel a tisíce dalších bylo zraněno. Současný útok na Gazu je navíc časován k datu 29. listopadu, kdy má být v OSN jednáno o žádosti Palestinské samosprávy na uznání Palestiny za pozorovatele této organizace. Nelze se tak divit palestinskému přesvědčení, že "izraelské volby začínají v Gaze."

Krylova Demokracie je symbolem toho, kam jsme po 23. letech došli

18. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Vzpomínám si na dobu asi před 20 lety, kdy pro mne jako pro mnoho ostatních Karel Kryl otevíral dveře k přijetí římskokatolické církve, církve Anastáze Opaska. Byl jsem vychován v prostředí, nehledě na komunistickou výchovu, kterou jsem absolvoval na základní škole, jež bylo vůči církvím nepřátelské a plné předsudků. Mnohokrát jsem se církví proto zastával v mnoha debatách, kdy většinoví obyvatelé našeho státu i po Sametové revoluci dštili svoje předsudky kolem dokola. I proto jsem ještě před několika lety stál spíše na straně tzv. církevních restitucí, protože proti nim byli hlavně tradiční proticírkevní zaslepenci. Nicméně všechno je třeba vidět v kontextu.

ČT jako "zmanipulovaná žumpa"

18. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

ČT a její indoktrinace v praxi, úspěšní podnikatelé zřejmě tvoří novou povinnou složku pořadu OVM (levice v poměru jedna ku třem, a to minimálně). Včerejší politické školení v pořadu "Stardance" mě přimělo tento pořad ignorovat i nadále. Zkrátka "zlobíme" a ti uvědomělí nám to musejí vysvětlit, aby to hloupá část národa pochopila.

Může mi někdo vysvětlit, proč si tuhle zmanipulovanou žumpu platím z koncesionářských poplatků? a jistě již chápete, proč jsem včera na Václaváku apelovala na šíření alternativních informací a argumentů, včetně zahraničních překladů..., napsala na Facebooku ekonomka Ilona Švihlíková.

Observer: 56 procent Britů by v referendu hlasovalo pro odchod z EU

18. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Z průzkumu provedeného pro týdeník Observer vyplývá, že by v referendu 56 procent Britů zřejmě hlasovalo pro odchod Británie z Evropské unie. Z EU chce odejít asi 68 procent konzervativních voličů, 44 procent labouristických voličů by pravděpodobně také chtělo odejít z EU stejně jako 39 procent liberálních demokratů. Jen 28 procent Britů zastává názor, že je EU "dobrá věc", kdežto 45 procent Britů si myslí, že EU je "špatná věc". Pouze kategorie nejmladších britských voličů, ve věku od 18-34 let, výrazně podporuje Evrolpskou unii. V této kategorii si 44 procent voličů myslí, že členství Británie v EU je dobrá věc, kdežto jen 25 procent si myslí, že je to špatná věc.

Výsledky tohoto průzkumu veřejného mínění budou nátlakem na britského premiéra Davida Camerona, který se má v Bruselu účastnit vyjednávání o rozpočtu EU. Hrozí mu další rebelie v Dolní sněmovně, pokud se mu nepodaří zajistit snížení rozpočtu EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak je možné, že se dluhy v blízkém zahraničí nestávají tak likvidační jako u nás?

18. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Dovolím si několik postřehů na "odpověď" k mému názoru. Za prvé netvrdím, že je to jednoduchý všelék, píše Petr Novák. Ale na druhé straně je vidět, že s autorem odpovědi každý sedíme každý na druhé straně.

Ne všichni dlužníci se schovávají a ne všichni nechtějí řešit své dluhy.

Nelze paušalizovat. Jsou i dlužníci "poctiví", kteří jsou o dluhu uvědoměni záměrně pozdě. Na druhé straně je třeba si pamatovat na toto přísloví: Půjčuji si cizí peníze, ale vracím svoje.

Televizní žeň

Kubera: "Švihlíková připomínala fanatické nacistky"

18. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Některé nevládní organizace "zneužily 17. listopadu" varováním, že "takhle demokracie nevypadá", tvrdil Kalousek v televizi. Podnikatelka Štěpánková požadovala rázné zpřísnění zásahů proti neplatičům dluhů: "Neplatič se vám směje do očí. Nikdo ho nenutí, je v pohodě". Dožadovala se také "zkrocení byrokracie EU".

Senátor Kubera za ODS přirovnal ekonomku Ilonu Švihlíkovou k nacistickým fanatičkám. Řekla totiž na sobotní demonstraci: "Omlouváme se, že nevyděláváme tolik, kolik vy kradete." (Hlavním problémem bude zjevně, že si žena dovolila vyslovit veřejně názor. Žena má přece mlčet a usmívat se a vypadat sexy, pokud na to má věk. Jinak má jen mlčet. Vyjádří-li názor, je to přece hitlerovská fanatička, pozn. JČ)

Zdroj ZDE ZDE

Operace "Obranný pilíř": Obamova středovýchodní politika je v troskách

18. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Je samozřejmě z čistě vojenského hlediska logické, když se Izrael snaží zlikvidovat vojenské kapacity hnutí Hamás v Gaze ještě před tím, než zaútočí na Írán. Později by totiž riskoval odvetu hned na několika frontách (íránské rakety středního doletu, střely kratšího doletu z Libanonu a Gazy). Ale v probíhající operaci "Obranný pilíř" jde ve skutečnosti mnohem o víc - o pomstu Obamovi za jeho "neizraelskou" politiku, ohrožení jeho domácí agendy a znevěrohodnění celé jeho středovýchodní politiky v islámských zemích.

Klaus a Sobotka se už bojí občanů

17. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

"Soudobá takzvaná informační společnost, což považuji za zvláště absurdní název, protože bych ji spíše nazval neinformovanou společností, s její apoteózou internetu a tzv. sociálních sítí nás ohlušuje záplavou nestrukturovaných, navíc často více méně irelevantních dat či informací," řekl Klaus.

Dodal, že lidé poztráceli či si nechali poškodit a zneuctít hodnotové a myšlenkové vzorce, nemají informace kam ukládat, jak je řadit a vyhodnocovat. Tím podle Klause vzniká "rychle průjezdná informační dálnice směřující k nebezpečnému zapomínání".

Zdroj: ZDE

Klaus odmítal internet už dávno. Přečtěte si, jak r. 1997 polemizoval s Janem Čulíkem a přesvědčoval ho, že internet je pitomost: "Nespoléhejme jen na Internet, teletext a počítače, orientaci skýtá i tradiční svět knihoven."

Jak Václav Klaus varoval před internetemZDE

Z Klausových výroků v sobotu dopoledne je zjevné, že vládnoucí politikové v ČR jsou velmi znervózněni zuřivým odporem občanů proti jejich politice, jak se v současnosti projevuje - ovšem jen na internetu. Je z toho také zjevné, že kdyby se internetový hněv přesunul do českých ulic, došlo by v ČR k skutečně podstatným změnám. Naštěstí pro vládnoucí politiky k tomu zřejmě nedojde, protože, jak uvedl i politolog Zdeněk Zbořil, Čechům stačí ventilovat svou frustraci na internetu a za své zájmy nejsou ochotni vyjít do ulic. (A taky nedošlo, pozn. JČ, sobota 16.00. Účast na sobotní demonstraci byla malá.) Bolševicko-"pravicoví" politikové vědí, že na českém občanstvu mohou dříví štípat, a to je zdrojem jejich arogance. Jenže z Klausových výroků vyplývá jasně, že stín strachu se v hlavách vládnoucích politiků přece jen objevuje. Co kdyby, hrůza, Češi opravdu vyšli do ulic a zorganizovali se na internetu. Strach, jaký má Klaus z internetu, dokazuje, že by protivládní demonstrace v ČR byly efektivní, kdyby se na ně občané zmohli.

Dnešní režim v ČR: Zapomeňte na současnost

17. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dnešní oslavy výročí 17. listopadu ze strany prezidenta Klause a celé dnešní politické reprezentace mi připomínají následující situaci. Představte si, že by se 17. listopadu 1989 všichni rozplývali nad tím, jak je poražen nacismus, jak je důležité podpořit komunistický režim kvůli tomu, aby se nacismus nevrátil, a jak je proto třeba přivřít oči nad chybami a nespravedlnostmi současnosti. Kdyby tomu bylo takto, nikdy by lidé nevyšli do ulic za účelem svržení tehdejšího režimu a ze vzpomínky na nacistickou tyranii a její pád by se stal fíkový list vládnoucí garnitury.

Jak (ne)vyřešit problém s dluhy

17. 11. 2012

čas čtení 37 minut

Cílem těchto podnikatelů není pauperizovat společnost - pouze jim nevadí obohacovat se na úkor těch nejzranitelnějších skupin populace.

Existují proto, že společnost i vlastní stavovská komunita k nim přistupuje morálně indiferentně: nikdo je nežene ke kárné zodpovědnosti za narušování důstojnosti stavu, nikdo po nich nehází na ulici rajčata, nikdo nevyšetřuje jejich daňové úniky, nikdo o nich nic moc ošklivého nepíše, nikdo s nimi jen pro špatnou pověst neodmítne obchodovat a nikdo se na nic moc neptá ani když se taková osoba časem objeví na něčí kandidátce.

Hanba je jen dočasnou nepříjemností, která odezní samovolně, a ti kdo by mluvit mohli a měli, ti mlčí, protože vzájemné udávání se za dnešního stavu podnikání je něco jako jaderné odstrašování - každý sice může na někoho poštvat policii a správní orgány, ale nikdo nechce, aby se vyšetřovaným stal on sám.

Problém nevidím v bezskrupulózní dravčí povaze některých Čechů. Zatímco jedni skočili rovnýma nohama do podnikatelské příležitosti, jakmile rozpoznali její bizarní ekonomický model, jiní se naopak pak na stránkách BL dobrovolně skládají na nesystematicky a nereprezentativně vybrané případy dlužníků formou sbírek. Vyřešit ale tento problém pouhými penězi by stálo víc, než kolik dá celá skomírající střední vrstva dohromady a znamenalo by to současně její konec.

Chtěl bych reagovat na nápad Petra Nováka, který mě donutil se zamyslet, proč vlastně něco tak jednoduchého už dávno nefunguje. Nejde ani tak o to, že lékem na stále více a více se rozevírající nůžky distribuce majetkových hodnot ve společnosti se nestane právě toto konkrétní řešení. Mým cílem je spíše obecně oponovat budovatelské iluzi - jaká se v těchto dnech rozvíjí na stránkách BL - že jednoduché řešení současné krize nízkopříjmových skupin obyvatel někde existuje a že podaří ho přetavit ve všezachraňující legislativu. Následující řádky také mohou posloužit k posouzení, zda je situace tak černobílá, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa, avšak z dobrých důvodů ji nezveřejní. Redakce BL má k této složité, informované a erudované analýze jedinou poznámku, spíš dotaz: Jak je možné, že prostě v západních zemích problém s dlužníky a exekutory neexistuje a není tam exekucemi postiženo dvacet procent obyvatelstva. Opakujeme, že je nutno srovnávací analýzou zjistit proč. Ale dejme slovo autorovi článku k jeho argumentaci:

Proč si nemyslím, že ani povinná nabídka odkupu vlastního dluhu pro případ vůle věřitele pohledávku postoupit třetí osobě něco vyřeší? Vezměme to pěkně po bodech, které mě napadají, poměrů více znalí si jistě doplní i nějaké další:

O tom, jak kanadští studenti svrhli vládu

17. 11. 2012

čas čtení 1 minuta



Le Printemps québécois: Quand le peuple s'éveille... from Mario Jean on Vimeo.

Film, který se promítal na včerejší debatě na FF UK s jedním z kanadských (québeckých) studentských vůdců. V r. 2010 vláda vyhlásila radikální zvyšování školného a doprovodné změny (u nás: "zákon o finanční pomoci studentům") s platností od 2012, píše Josef Bartoň na facebooku. Studentské hnutí využilo rok a půl k informační kampani a menším akcím (happeningy, malé demonstrace, prohlášení, tiskoviny - jako u nás před 10 měsíci).

Před rokem zorganizovali větší demonstraci (30 tisíc v Montréalu) s požadavkem zmrazení školného a jeho následného úplného zrušení (zpřístupnit bezplatné VŠ). Protesty se stupňovaly, vláda reagovala tvrdými represemi (násilné rozhánění demonstrací obušky, slzným plynem) a "zákonem 78" ("La loi spéciale" - proti němu nesou ve filmu transparent právníci) připomínajícím výjimečný stav (zákazy "nepovolených" shromažďování, obrovské pokuty, tisíce zatčených a uvězněných). Postupně další deseti- a statisícové demonstrace. Na konci jara 2012 demonstrovalo už přes půl miliónu studentů a mnoha sympatizantů z řad veřejnosti a vláda byla nakonec nucena složit mandát. V mimořádných volbách premiérova strana zcela propadla.

V našich sdělovacích prostředcích o této "revoluci" nebylo skoro ani slovo. Nebo si snad někdo vzpomínáte, že by letos v naší televizi něco proběhlo?

Přemysl Sobotka: "Život je krásný"

17. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

"Bohužel si [lidé] ze života vybírají jen ty negativní stránky, život je přeci krásný, žijeme v demokracii a ve svobodě," řekl novinářům Sobotka.

Zdroj: ZDE

Rostou obavy z izraelské pozemní ofenzívy do Gazy

17. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Izraelská vláda schválila povolání do aktivní služby až 75 000 záložních vojáků. Sílí obavy, že premiér Binyamin Netanyahu nařídí pozemní invazi, poté, co egyptské úsilí vyjednat příměří skončilo neúspěchem a Hamas odpálila raketu na Jeruzalém.

Spojené státy usilují o zabránění další eskalace toho, co USA charakterizovaly jako "velmi, velmi nebezpečnou situaci" v Gaze. Británie varovala, že pokud Izrael provede pozemní invazi, mohlo by ho to stát mezinárodní podporu.

Avšak obavy, že Netanyahu se připravuje na eskalaci útoku, byly posíleny poté, co uspořádal strategické jednání s vysokými členy své vlády. Množství povolaných záložních vojáků je srovnatelné s invazí Izraele do Libanonu před šesti lety. Nedaleko hranice s Gazou se shromažďují izraelské tanky a silnice v oblasti byly pro izraelské civilisty uzavřeny.

VYSOKÝ ČINITEL JEDNÉ FINANČNÍ INSTITUCE:

Z vymáhání půjček se stal v ČR lichvářský velkoprůmysl, jaký nemá obdoby

16. 11. 2012

čas čtení 7 minut

Pracuji v českém bankovnictví ve vyšším managementu. Příběhy podobné panu Davidu Jandusovi, se dnes doopravdy počítají do statisíců, ne-li již milionů postižených českých chudáků. Přesto jsem se rozhodl také přispět panu Jandusovi nějakou stokorunou, protože Britské listy považuji za jistého garanta publikovaného příběhu, píše čtenář, jehož totožnost je redakci známa

Z půjček a jejich následného vymáhání se stal v České republice lichvářský velkoprůmysl, který nemá v moderní historii Střední Evropy obdoby. Denně realizované exekuce a dražby sledují a řídí jejich osnovatelé vybaveni nejmodernějším softwarem, přesně šitým na míru. Každodenně se stovky milionů přesouvají od mnoha postižených jedinců k několika málo lidem, nadobro již odtrženým od reality a běžného života.

V případu pana Janduse cosi nehraje

16. 11. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

Klíčová věta v celém problému shrnutého ZDE je tato:

"Z nějakého pro mě nepochopitelného důvodu si nestrhli posledních 2.139,- Kč."

Britské poměry, jak praví Jan Čulík, jsou rozdílné od českých, stejně jako ty kanadské, které znám. V Kanadě nemůže banka zrušit trvalý příkaz, který dostane od zákazníky, pokud je na účtu přiměřené množství peněz. A nemůže to udělat, aniž by kontaktovala zákazníka. Vše samozřejmě závisí na druhu účtu i na tom, zda umožňuje určité překročení do červených čísel.

Vraťte mi pocit, že jsem člověkem

16. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Jsem rád, že se téma exekucí v ČR po delší době opět objevilo na Britských listech. Kvituji, že toto téma bylo zcela správně označeno jako nejvážnější v ČR vůbec. Cynicky doufám, že po novém roce, kdy začne platit novela (sněmovní tisk 537) a začnou být postihovány také manželé/manželky "dlužníků", nabude toto ještě větší vážnosti, píše David Michal.

O systémových problémech exekucí se ví již minimálně od roku 2002, postiženy byli již doslova milióny lidí. Z exekutorů se mezitím stali miliardáři významně ovlivňující dění v ČR.

Ne nemůžu říct že by tisk mlčel, ani poslanci a senátoři (někteří) nemlčí, ani lidé nemlčí. O tomto obrovském zlu se zde mluví již přes deset let, ale stále pokračuje. Proč to já nevím, nejsem vzdělaný člověk, nebudu se tedy pouštět do žádných rozborů.

Ale poprosím další co toto čtou. Moc Vás prosím neustávejte v popisování zla, analyzujte jej, hledejte řešení, nenechte to opět vyčpět, nenechte to opět přebít jinými tématy.

Jako obyčejný člověk Vám slibuji, že když budu na poli budu s láskou okopávat brambory abyste měli jídlo, u pokladny Vám s úsměvem posloužím, u linky budu trpělivě stát a vyrábět, za volantem Vás bezpečně odvezu, ale sakra dělejte už něco a vraťte mi pocit, že jsem také člověkem.

Než něco podepíšete, poraďte se!

16. 11. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Pana Janduse je mi sice líto, nejsem si však jist tím, zda si za svou situaci nemůže do značné míry sám.

Jak píše, problém vznikl z toho důvodu, že si nevyzvedával korespondenci na místě trvalého bydliště, jímž je v jeho případě obecní úřad.

Je nutno si však uvědomit, že vytvoření takového bydliště je v podstatě jen virtuální akt, údaje o trvalém bydlišti jsou totiž potřebné třeba ke zřízení volebního práva nebo k vydání osobních dokladů. Je ve vlastním zájmu každého občana, aby si zajistil doručování písemností, například zřízením doručovací adresy, p. o. boxu, datové schránky nebo vyzvedáváním zásilek na poště.

To pan Jandus zjevně neudělal, asi ho to nenapadlo.

Pomůže někdo přesnějšími čísly?

16. 11. 2012 / Jan Keller

čas čtení 3 minuty

V rozhovoru, který sloužil jako ukázka z nedávno publikované knihy, jsem mimo jiné upozorňoval na to, že peníze, o které se zadlužují domácnosti, firmy, regiony a celé státy, ze světa pochopitelně nemizí. Soustřeďují se na jiných kontech, o kterých média nepíší a o nichž veřejnost prakticky nic neví. Varoval jsem, že to je jeden ze způsobů, jak obyčejnou nerovnost nenápadně proměnit v naprostou nesouměřitelnost. Vyslovil jsem názor, že demokracie je slučitelná s nerovností (za podmínky, že nepřesáhne určitou míru), je však naprosto neslučitelná s nesouměřitelností.

Souhlasím: Ani ve Švýcarsku vás nevydírají

16. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Pane Čulíku,

plně souhlasím s tím, co jste napsal, píše Jan Foniok. Švýcarsko: Nejen mezi podnikateli, ale i běžně při dodávání zboží a služeb spotřebitelům obchodníci často nevyžadují platbu předem. Objednané zboží dovezou, později poštou přijde účet (faktura) se splatností obvykle 30 dní. Stejnětak jsem nikdy nezažil, že by někdo chtěl předem zaplatit předplatné novin či časopisu: opět faktura se splatností 30 dní. Několikrát se mi stalo, že jsem účet někam založil a zapomněl zaplatit. Uplynulo oněch 30 dní a ještě asi další dva týdny a poštou přišla připomínka, že jsem nezaplatil účet. Přesně jako Vaše kamarádka jsem zaplatil původní částku a záležitost byla vyřešena. Jediný, kdo mi účtoval 10 Fr. penále, byla banka za zapomenutý účet za kreditní kartu.

Odejde Peaková se svými zoufalci skutečně z vlády?

16. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Straně LIDEM, která je ve Sněmovně i vládě, aniž by ji někdo volil, se zřejmě konečně podaří zbavit ministra dopravy Dobeše. Formálně to je "jejich" ministr, ale kdyby tomu tak vskutku bylo, Dobeš by byl už dávno odvolán.

Spíše se zdá, že Dobeš byl ministr, který šel na ruku Nečase a ODS. Předsedkyně směšné kvazistrany LIDEM si nyní stěžuje, že Nečas nebere tuto partičku vážně a odmítá jejího kandidáta na uvolněnou pozici ministra dopravy.

Proč EU České republice nezakáže zločinecké vydírání občanů exekutory?

16. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Dobrý den pane Čulíku,

předem mého dopisu vám chci moc poděkovat za vydávání BL, staly se pro mě nenahraditelným zdrojem informací, píše Jan Voňka.

Rád bych vyjádřil svůj názor na téma exekuce. Vnímám rozmáhající se exekuce jako nehoráznou šikanu. Copak už nemáme jedny z nejvyšších cen jídla, benzínu, energií, spotř. zboží, nájmů a služeb v Evropě? O kvalitě zmíněného raději pomlčím. A vláda spolu s bankami a korporacemi vymýšlí stále další a další metody jak z nás vysávat peníze.

Čína kritizovala evropskou politiku škrtů

16. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Vysoký činitel čínského investičního fondu v hodnotě 300 miliard liber v pátek varoval, že v důsledku škrtů dosáhl hněv evropské veřejnosti "hranice snesitelnosti", když aktivisté demonstrovali proti zasedání Mezinárodního měnového fondu v Manile.

Jin Liqun, předseda inspekční rady Čínské investiční korporace varoval, že příliš ostré vládní škrty v Evropě vyvolají vzbouření od obyvatelstva, v jehož důsledku nedojde k potřebným reformám. Jin opakoval, že evropské vlády v minulosti příliš utrácely a musejí se chovat odpovědněji, ale dodal, že intenzita lidového hněvu může znamenat, že Evropa bude nucena "úplně zrušit" programy šetření a škrtů.

Izrael opět zabíjí diplomatické řešení konfliktu

16. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Křehké příměří mezi Izraelem a Hamasem zprostředkované Egyptem hned následující den Izrael porušil masivním vojenským útokem s použitím amerických stíhaček F-16 a bitevních helikoptér Apache. Izraelské letecké síly během náletů usmrtily "umírněného" vojenského velitele Hamasu Ahmeda Jabariho. Ten se podílel na zprostředkování výměny palestinských vězňů za zajatého izraelského vojáka Šalita a podle palestinského mírového aktivisty byl usmrcen navzdory právě probíhajícím debatám o dlouhodobém příměří mezi Izraelem a Hamasem. Mezitím je Pásmo ostřelováno i z moře válečnými loděmi a Izrael hrozí, že provede pozemní invazi. Vyhrocení konfliktu předchází žádosti palestinských předáků o přiznání pozorovatelského statusu v OSN, o němž se má rozhodnout na konci listopadu.

Ach, to české buranství...

16. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Kolikrát už z české kotliny zazněla překotná a hloupá reakce na signály z Bruselu, aniž by o nich někdo trochu přemýšlel, či si je aspoň pořádně přečetl. Kolik bouřlivých debat se třeba nedávno vedlo nad zákazem používání názvu "pomazánkové máslo" než se ukázalo, že o vznik celého sporu se přičinili Slováci, a snad už všem došlo, že urputně bránit "klamavý" název se jaksi nehodí. Přesto výjimečně zuřivý ryk z naší "prý demokratické" země zaznívá málem unisono právě nyní nad směrnicí o 40 procentním zastoupení žen ve vedení velkých firem. A opět na sebe prozrazujeme, jak daleko je v českých zemích od slov ke skutkům, čili že se nám i v tomto ohledu většinou jen "od huby práší", píše Karel Polanský.

Jsou ženy méněcenné?

16. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dovolte mi malý komentář ke konsensu států Evropské unie na tom, aby existovaly pevně dané kvóty pro poměr počtu žen vůči počtu mužů ve vedení firem. Ano, na první pohled je to absurdní, protože proč vlastně rozhodovat o vhodnosti kandidáta na danou pozici s ohledem na jeho pohlaví. Nicméně pokud ženy nejsou méně inteligentní a schopné než muži (a podle mých zkušeností si většina Čechů i Češek myslí, že jsou méně inteligentní a schopné, a toto přesvědčení je dědictví minulosti), pak jediný důvod, proč je jich chronicky méně ve vedoucích funkcích ve společnosti, je diskriminace.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39918