Dušičky

30. 10. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

Zatímco nad Anglií zuřila bouře, u nás byl letošní 28. říjen prosluněný a teplý, jako (nezasloužený) dar ke státnímu svátku. Po vltavském nábřeží v Praze korzovaly rodiny s dětmi, kolem nich pobíhali psi, šťastní z toho, že mají smečku zas jednou pohromadě a tatínkové si to fotili. Na Žofíně čekala fronta mrňat na svezení v historickém vláčku a konduktér jim kleštičkami procvakával jízdenky, aby měly památku na pěkný den. Protáhle šikmé paprsky slunce téměř oslepovaly svou intenzitou, ale pár minut před pátou žhavý kotouč klesl za secesní domy na druhém břehu a nasvěcoval už jen vrcholky stromů a střechy. Lidé zůstali ve stínu a sahali po odložených bundách a svetrech. Před šestou padl soumrak a vtáhl nás zpátky do reality, k televizním obrazovkám a k depresi.

Ideová vyprahlost marasmu

30. 10. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Není divné, že napřed vznikají strany, a teprve potom se vágně kompilují nemastné a neslané programy?

Kdo se po roce 1989 domníval, že "naše" těžce zkoušená republika je z nejhoršího venku, ten se škaredě mýlil. Teprve po "slavném" Listopadu se akumulovaná, dušená a konzervovaná ubohost vylila z břehů jako odporný hnis z prasklého vředu. Skřeti zběsile tančí na mrtvole lidské důstojnosti.

Jidáš Hašek, beránek Sobotka a jiné pohádky

30. 10. 2013 / Michal Vimmer

čas čtení 3 minuty

Proč volby dopadly "zase špatně" a nemohly jinak dopadnout? Když si odmyslíme, že za všechno může Zeman, asi bude chyba v systému. Volebním systému.

Totiž jedině v tomto našem "ústavně zvyklém" volebním systému se ZASE muselo stát, že místo skutečných problémů státu řešíme, kdo je větší socan, kdo co koho zradil a kdo zůstal (komu / čemu) věrný - a zase budeme třeba 4 roky řešit, kde sehnat většinu, abychom se někam pohnuli.

Co s tím má společného Hašek nebo Sobotka?

Nejde o ČSSD

30. 10. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 7 minut

Pořádek je pro blbce. Inteligent zvládá i chaos.
Můj dlouholetý přítel

Volební výsledky vůbec nepomohly k řešení dlouholeté politické krize. Pouze ji transformovaly do chaosu. Aby toho nebylo málo, tak málo předpokládaný chaos je ještě zesílen zmatečným chováním reprezentace ČSSD. Jenomže v současné situaci nejde o ČSSD, přesněji jenom, či především o ni. Jde o mnohem víc. Jde o parlamentní republiku. Kdo to dosud nepochopil, toho je mi upřímně líto, i kdyby to byl kupříkladu nejrenomovanější politolog, nejrespektovanější politik, či příslušník jakékoliv elity moudrých, vlivných a v neposlední řadě mocných.

PŘEČETLI JSME:

Babiš se nemůže stát ministrem financí bez lustračního osvědčení

30. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Andrej Babiš sice v předvolební televizní debatě prohlásil, že by přijal post ministra financí, ale podle zákona by předtím musel předložit negativní lustrační osvědčení. Tedy doklad, že není evidován jako vědomý spolupracovník StB.

Na Slovensku však - jak známo - vede Andrej Babiš a jeho právníci soudní spor právě o tuto věc. Komunistická Státní bezpečnost o něm vedla svazek jako o spolupracovníkovi s krycím jménem Bureš. Babiš tvrdí, že s StB vědomě nespolupracoval, a je tudíž jako agent evidován neoprávněně.

Soud rozhodne nejdříve v lednu. Mimo jiné proto, že na říjnové líčení se Babiš ani jeho svědci nedostavili.

Zdroj ZDE

Je Zeman stratég?

30. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ač lze do určité míry chápat rozčarování členů obou frakcí ČSSD nad členy opačné frakce, vůbec nelze pochopit povolební Haškův pokus o eliminaci Bohuslava Sobotky z předsednického křesla ČSSD. Je absurdním pohrdáním voličů, že se ČSSD celostátně před volbami po mnoho týdnů prezentuje veřejnosti na billboardech prostřednictvím fotografie Bohuslava Sobotky s předvolebním heslem o pevné a stabilní vládě, a hned po volbách zorganizuje jedna frakce v ČSSD odstranění člověka, pro kterého voliči hlasovali. Hlavně je to však známkou nekompetence a absolutní neschopnosti strategicky uvažovat. Obrovskou nekompetencí bylo zároveň, že jeli představitelé haškovského křídla po volbách za Zemanem do Lán a nechali si tam doporučovat, proč má být Sobotka odstraněn. I toto Zemanovo doporučení se zdá být nekompetentní a nepřijatelný je jistě i jeho pokus ovlivňovat poměry v ČSSD, pokud k němu došlo.

Zdaleka nejhroznějším důkazem absolutní nekompetence haškovců je Haškovo zapírání, že ke schůzce se Zemanem nedošlo, a pak jeho veřejné potvrzení, že vlastně lhal. Rovná se v této chvíli úplné likvidaci důvěryhodnosti ČSSD i Miloše Zemana. Zeman bývá charakterizován jako obávaný stratég, to, co se však jak se zdá z jeho iniciativy v posledních dnech událo na české politické scéně spíš vypadá, jako když pejsek a kočička vařili dort. Je to skoro konečným důkazem (podezřívali jsme to už dlouho), že žádná sociální demokracie v ČR vlastně asi neexistuje.

Senát odmítl kroky, které by posílily jadernou bezpečnost

30. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva sdružení Calla a Jihočeské matky

Senátoři se dnes kriticky vyjádřili k návrhu Evropské komise novelizovat směrnici EURATOM o jaderné bezpečnosti, která by mohla výrazně posílit ochranu obyvatel Evropské unie před možnými následky jaderné havárie. Přidali se tak k Rusnokově vládě v demisi, která činí aktivní kroky pro zamítnutí tohoto návrhu. Hlavním důvodem odmítání ze strany českých politiků je strach z možnosti porovnávat úroveň jaderné bezpečnosti navzájem v rámci členských zemí EU. Především pak obava, že jaderná elektrárna Dukovany by v takovém srovnání propadla a její životnost by nemohla být prodloužena [1].

Zaměstnanci britských univerzit budou ve čtvrtek stávkovat za zvýšení platů

30. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tři odborové svazy, svaz vysokoškolských učitelů University and College Union, dále odbory neakademických zaměstnanců Unison a Unite zorganizovaly na čtvrtek 31. 10. svou první koordinovanou stávku protestující proti pouhému jednoprocentnímu zvýšení platů zaměstnanců britských univerzit. Odbory poukazují na to, že v reálných číslech došlo od roku 2008 k třináctiprocentnímu snížení platů zaměstnanců britských univerzit, zatímco si více než polovina rektorů britských univerzit platí osobní platy vyšší než 240 000 liber ročně (600 000 Kč měsíčně).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Příští volby může vyhrát strana, která ještě neexistuje

30. 10. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

V Britských listech Ilonou Švihlíkovou zmíněné zákulisní praktiky kolem sestavování volebních kandidátek patří k manýrám všech politických stran. V "zavedených" politických stranách si v návaznosti na ve funkcích odsloužené roky určití lidé činí nárok na to, aby byli na pokud možno volitelných místech.

PŘEČEETLI JSME:

Hekrdla: Co bránilo sociálním demokratům nehašteřit se a Zemana využít ve svůj prospěch?

30. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Hazardní krok haškovců (potažmo zemanovců) nejenže nebyl bleskem z čistého nebe fakticky již rozpolcené strany. Byl také vynucenou reakcí haškovců na zcela pochybenou reakci předsedy a vnitrostranického protihráče na výsledky voleb. Místo okamžité demise rozjel Sobotka řeči o vítězství a o stabilní vládě, která zajistí realizaci "co největší části" programu ČSSD. Ví dobře, že za dané konstelace - ve vládě s lidovci a s podporou babišovců - nelze zajistit sebemenší část programu sociální demokracie, kde se tu a tam liší od centristické břečky.

Ano, Zeman je v lecčem nelevicový, sebestředný, ničivý a mstivý kolos se strašlivou pamětí. Co ale bránilo sociálním demokratům svého bývalého spasitele, předsedu a premiéra přitáhnout a využít ve prospěch svůj, své politické moci i svých voličů? Šém tak mocného Golema zdarma odevzdat nepřátelům, je něco horšího než zrada: je to pitomost.

Zdroj: ZDE

Povolební sci-fi detektivka

30. 10. 2013 / Stanislav Vozka

čas čtení 4 minuty

Volební kampaň 2013 byla nudná. O to dramatičtější je povolební vývoj, za jehož scénář by se Hollywood nemusel stydět. Už před vyhlášením volebních výsledků jsem předvídal rozštěpení ČSSD (ZDE) pod vlivem Miloše Zemana. V žádném případě jsem ovšem nečekal, že se tak stane stylem reality show dva dny po volbách. Výbuch v ČSSD totiž podle racionální logiky postrádá smysl.

Víme dobře, že cílem stran po volbách není plnit vůli lidu, ba ani být kreativně přítomny při tvorbě nových zákonů. Jejich cílem je (o hnutích nemluvě) už po dvě desetiletí čtyřletá privatizace vládních funkcí. Ve sněmovně peníze nenajdeš, ty cinkají při rozdělování vládních zakázek. A při představě tučných vládních pašalíků se spory vždy schovaly pod pokličku, aby propukly znova až po složení ministerských přísah. Proč tedy teď ta sebevražda ČSSD v přímém přenosu, když do Strakovky je ještě daleko?

Přichází Úsvit české demokracie? ANO!

30. 10. 2013 / Josef Brož

čas čtení 7 minut

Česká politika prochází změnou, a to nikoliv kosmetickou. Dosvědčují to i poslední turbulence uvnitř ČSSD. To, co vypadalo zpočátku jenom jako pád jednoho nevěrného premiéra s tragickým jménem Nečas, se dnes jeví po volbách minulého víkendu, jako definitivní zánik jednoho typu české politiky.

Ne, ne všechno je nové. Ale poprvé od vzniku Občanského fóra v roce 1989, která drtivě zvítězilo na jaře roku 1990, se do Sněmovny dostávají dvě politická hnutí, a to rázně zvenčí, jejichž parametry zatím nikdo neodhadne.

Britské listy in Jihlava 5:

Člověk ryba

30. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 2 minuty

Tucked away in a morning screening alongside a full-length feature was Slovak director Jana Mináriková's twenty-three minute Člověk ryba (known in English as Homo Ciris). A work of docu-fiction, it looks at a man who has spent his life looking after tropical fish and his dreams of becoming one himself. The rationality is that the fish he cares for live lives free of stress and worry, the complete antithesis of today's world. The result of this is that he acts as much like a fish as possible, from cutting up his food to minute-size pieces, to going to the swimming pool and timing how long he can hold his breath underwater (up to an impressive fifteen minutes).

Britské listy v Jihlavě 5:

Člověk ryba

30. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 2 minuty

Schován v dopoledním promítání vedle jinde promítaného celovečerního filmu byl třiadvacetiminutový film slovenské režisérky Jany Minárikové Člověk ryba (v angličtině známý jako Homo Ciris). Tento fiktivně dokumentární film zkoumal život člověka, který strávil svůj život péčí o tropické ryby a sní o tom, že se také stane tropickou rybou. Racionálním zdůvodněním je, že ryby, o které se stará, žijí životem bez stresu a bez starostí, což je naprostým protějškem dnešního světa. Důsledkem je, že jedná co nejvíce jako ryba, krájí si potravu na nejmenší kusy, chodí plavat do bazénu a měří, jak dlouho vydrží držet dech pod hladinou (až po dobu pozoruhodných patnácti minut).

An English version of this article is in CLICK HERE

Sýrie: Mírové rozhovory budou opět odloženy

30. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Světové mocnosti zřejmě nedosáhnou svého cíle svolat v listopadu v Ženevě mírové rozhovory o Sýrii. Mezi Washingtonem a Moskvou vznikly podle západních představitelů vážné neshody ohledně zastoupení syrské opozice.

Hlavní oficiální politická organizace povstalců Syrská národní koalice nedokázala k rozhovorům zaujmout jasné stanovisko. Konference přitom měla nalézt politické řešení dvouapůlleté občanské války. Teď bude podle všeho o měsíc odložena.

Chceme mluvit do dějin

28. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

"Česká republika se ztrácí z politické a kulturní mapy světa. Jako první krok jejího návratu je třeba zakládat a podporovat česká studia na zahraničních univerzitách a vytvářet si tak v cizině strategické přátele." Prosíme, šiřte informace o nové facebookové stránce "Chceme mluvit do dějin".

Obecná situace v českých zemích je už od roku 1526 určována ze zahraničí. Česká republika přitom dnes nemá vůbec žádné nástroje ani strategii, jak zahraničněpolitickou situaci se spojenci ovlivňovat ve svůj prospěch. Nemá ani žádné zahraniční spojence, s nimiž by koordinovaně pracovala ku prospěchu svých zájmů. (Pojmem "zahraniční spojenec" není lezení Spojeným státům kamsi - ty se samozřejmě na Českou republiku naprosto vykašlou.)

Aféra s odposlechy může zablokovat euroamerická jednání o zóně volného obchodu

30. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Pro EU jsou špionážní aféra americké výzvědné služby NSA a obchod dvě různé věci. Pro Německo je jistě volný obchod důležitější než skandál, jak to v pondělí 28. října v Berlíně vyjádřil tiskový mluvčí kancléřky Merkelové. Vlastně jen zopakoval stanovisko Merkelové na summitu lídrů v Bruselu minulý týden. Tento přístup schválily šéfové států a vlád všech 28 členských zemí.

Jenže hněv v Německu je skutečný: Množí se výzvy ke zmrazení obchodních rozhovorů také v řadách vládních křesťanských demokratů a možného koaličního partnera, sociálních demokratů.

Zrušení ČSSD v Mohelnici je účelovým trestem za kritiku kandidátky a podporu předsedy Sobotky

30. 10. 2013

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva

Podle neoficiálních informací mělo na včerejším jednání 0kresního výkonného výboru ČSSD v Šumperku dojít ke zrušení místní organizace ČSSD v Mohelnici, která je dlouhodobě nejpočetnější buňkou v celém okrese Šumperk a jejíž členové patří mezi kritiky poměrů v krajské ČSSD v Olomouci a způsobu jednání okresního výboru strany v Šumperku.

ČSSD nevyhrává volby, protože neumí oslovit středové voliče

29. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Otevřený dopis

Vážení členové předsednictva ČSSD,

volil jsem ČSSD v roce 1998, kdy jsem věřil, že tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman podle svých předvolebních slibů zajistí spravedlivé vyšetřování zločinů privatizace. To se nestalo, neboť Miloš Zeman se spojil s iniciátorem a architektem privatizace Václavem Klausem. Volil jsem ČSSD v roce 2002, kdy se tato strana včela s Vladimírem Špidlou postavila proti Klausovi, vyhrála volby a vytvořila první vládu od listopadu 1989, která byla na Klausovi nezávislá. Tehdy jste Špidlu po zásluze odstranili a nahradili ho Grossem, který stlačil preference strany na 13%. Kdyby nebylo Paroubka, byla ba vaše strana zřejmě dávno mimo Sněmovnu.

Lze jednat o koalici bez předsedy ČSSD?

29. 10. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Z mého pohledu není pochyb o tom, že ČSSD potřebuje hlubokou vnitřní proměnu, rezignaci celého vedení strany, nový stranický sjezd (který ostatně nyní svolávají Sobotka i Hašek)... jinými slovy řečeno: rok až dva roky v opozici, v klidu na proměnu kvůli příštím volbám. Ukázalo se jasně, že pouhá výměna předsedy a čekání bez vnitřních radikálních řezů a reforem nemůže nemohou nic přinést (po minulých volbách rezignoval předseda Paroubek a to bylo vše, co se stalo, ČSSD se tvářila, jako by ostatní byli čistí jak lilie).

Britské listy in Jihlava 4:

Dobrý řidič Smetana

29. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty

The story of Olomouc bus driver Roman Smetana and his fondness of defacing political posters is not one that likely needs to be recapped in Britské listy, but it is worth writing a few words on the latest Klusák and Remunda film, Dobrý řidič Smetana, which has made its full-length debut in Jihlava this week. This is a reworking of the Česká televize documentary Svobodu pro Smetanu! broadcast earlier this year, with an extra twenty or so minutes added to it, and was one of the films talked up the most by film fans in the town --reflected by the large numbers of people waiting to get into the screening. It started to a standing-room only audience and, as expected, went down very well in the cinema.

Věděl Obama o odposlouchávání zahraničních politiků?

30. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

"Mám za to, že prezident Obama nevěděl, že od roku 2002 docházelo ke sběru komunikace kancléřky Merkelové", tvrdí předsedkyně zpravodajského výboru Senátu Dianne Feinsteinová. "To je velký problém." Avšak jiní představitelé prohlašují, že prezident o tom věděl, nebo to alespoň věděli zaměstnanci Bílého domu.

Otázka, zda prezident věděl nebo nevěděl, může mít závažné důsledky. Pokud byl Obama informován, může to znamenat, že lže americké veřejnosti. A pokud ne, může to znamenat, že nemá pod kontrolou zpravodajské služby.

"Neexistuje dobrá odpověď," říká republikánský stratég Kevin Madden. "Pokud to věděl, v zásadě jsme byli jinými lidmi v administrativě zaváděni. Pokud nevěděl, jde o ústup od těch nejzákladnějších povinností týkajících se řízení a velení nad velmi důležitými částmi jeho administrativy, a to znamená problém."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Emil Hruška dvakrát v edici Magnetka

29. 10. 2013 / Daniel Strož

čas čtení 4 minuty

Úvodem nutno předeslat, že ediční řada Magnetka, na jejímž vydávání se podílí nakladatelství Epocha společně s Pražskou vydavatelskou společností, navazuje od roku 2007 na někdejší, dnes již vpravdě legendární knižní edici Magnet, věnující se kdysi převážně popularizaci literatury faktu a novodobé historie. Doplňovat k tomu asi nemusím, že některé svazky bývaly tematicky poznamenány momentálním politickým vývojem. Prvním šéfredaktorem Magnetu hned po jeho vzniku v roce 1965 byl básník Jaromír Hořec, a to až do počátku let sedmdesátých, kdy se stal autorem samizdatu, posléze i různých exilových tiskovin a mj. začal též spolupracovat s mým vydavatelstvím Obrys / Kontur -- PmD v Mnichově. Ve vedení této více méně periodicky vycházející knižnice ho pak nuceně vystřídali Gustav Hajčík, Josef Gajda a postupně mnozí jiní, kteří přesto vesměs veleúspěšně pokračovali i v dalších desetiletích. Tenkrát skromná sešitová (odborněji vyjádřeno brožovaná) a číslovaná řada dosahovala totiž jednotlivými tituly nákladů až téměř dvou set tisíc výtisků. Ještě během roku 1989 ji prodávali po šesti až osmi korunách československých.

Ekvádor může zvážit Snowdenovu žádost o azyl

30. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Ekvádorský prezident Rafael Correa v úterý oznámil, že jeho země může stále zvážit žádost o politický azyl ze strany bývalého operativce americké zpravodajské služby NSA Edwarda Snowdena. "Pokud pan Snowden v nějakou chvíli skončí na území Ekvádoru, například pokud přijde na diplomatickou misi v nějaké zemi a požádá o azyl, přijmeme jeho žádost, prozkoumáme právní aspekty a rozhodneme," prohlásil ekvádorský lídr na tiskové konferenci v Moskvě po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Anketa Romano hangos:

Jak působí církve mezi Romy a pro Romy?

30. 10. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 14 minut

V Česku existuje kolem třiceti náboženských společností a přibližně dva miliony lidí se označují za věřící (z čehož milion připadá na Církev římskokatolickou). Při anketě jsme odhlédli od miniaturních, kuriózních a sektářských uskupení a zeptali se představitelů asi dvacítky větších, dlouhodoběji působících církví.

Britské listy v Jihlavě 3:

Dál nic

28. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty

Na první pohled jsou některé dokumentární filmy v letošní sekci Česká radost na jihlavském filmovém festivalu velmi silné. Promítání filmu Ivo Bystřičana Dál nic o kontroverzní dálnici D8 v severních Čechách (stojí za to si povšimnout slovní hříčky) ukazuje tvůrčí přístup k formě politických a aktivistických dokumentů. Šestnáctikilometrová část dálnice mezi Řehlovicemi a Lovosicemi se připravuje léta, neustále je zdržována odchylkami od schváleného plánu a nátlakem ekologické organizace Děti země, která podala množství soudních stížností. Náklady na dálnici rostou na úkor daňových poplatníků i místních obyvatel v regionu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Proč se nevyplatí zaměňovat antisemitismus s antisionismem

30. 10. 2013 / Petra Kováčiková

čas čtení 13 minut

Vezmu to trochu od konce. V poslední době se nám tu rozmohl takový nešvar. Říká se mu islamofobie či antiislamismus a spočívá v nekritickém odmítání náboženství islámu jako hlavního nositele násilí v moderním a civilizovaném světě.

O tom, do jaké míry tuto vášnivou nenávist podporují média a novodobý hon křesťanů (a nejen jich) na zahalené čarodějnice se pořádá jak mediálně, tak reálně i na nevinné civilisty, kteří mají s radikální odnoží islámu pramálo společného, to zde dnes nechci rozebírat. Chci nabídnout paralelu našeho vnímání jednoho náboženství s náboženstvím jiným a to s náboženstvím judaismu, které je ze skupiny tzv. náboženství jedné knihy nejstarší. Proč o tom chci psát: jako vždy panují ve většinové společnosti zažité mýty, které byly vybudovány z povrchní znalosti dané problematiky a zjednodušují tak terč nenávisti, který musí nahradit veřejného nepřítele. Někdy to bývá veřejný dluh, romská menšina, sociálně nepřizpůsobiví či právě muslimové.

Proč Hašek prohrává a proč je to pravičák

29. 10. 2013 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Michal Hašek, Zdeněk Škromach a další členové vedení ČSSD, kteří se pokusili zaříznout Bohuslava Sobotku, jsou "překvapeni" tsunami odporu, kterou jejich pokus vyvolal u členů a voličů strany. Ať už tu hru přes pískání v sále dohrají do konce nebo ne, hodně dlouho (nejspíš nikdy) se už nezbaví pověsti podrazáků. A to je v politice průšvih.

"Překvapení" Haška, Onderky, Škromacha a dalších je vysvětlitelné jen jedinou věcí: ti lidé už úplně zapomněli, za jakou stranu kopou. Studium technik boje o moc je zbavilo schopnosti uvědomit si, že hesla, která hlásají, opravdu něco znamenají.

ČSSD je strana postavená na solidaritě s neúspěšnými. Odstavit méně zdatného předsedu ODS je přirozená pravicová věc: neplníš, vypadni. Ale voliči a členové ČSSD nehodlají podporovat svět, ve kterém člověka při prvním náznaku neúspěchu vyrazí z práce.

Nechuť, kterou chování Haška a jeho rektalistů vyvolalo, není ani tolik podporou Bohuslavu Sobotkovi. Pramení z odporu, který levicový volič chová k pragmatikům, co na cestě k vlastnímu zisku použijí jakoukoliv kličku a odstřelí kohokoliv, kdo jim stojí v cestě. Michal Hašek ve chvíli krize neprojevil solidaritu, ukázal se jako pravičák. A protože to je v levicové straně a po tajném jednání s prezidentem, tak taky jako záludný manipulovatelný hlupák. A to se na levici - na rozdíl od neúspěchu - odpouští těžko.

Trojský kůň za branami blázince, aneb Dostihy tlustých chrtů

29. 10. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Astronomové hledají inteligentní život ve vesmíru, blázni na Zemi.
Jacob van Blom

Tak jsme se konečně dočkali těch vytoužených předčasných voleb, které blázni tolik milují, že ledva skončily, už volají po dalších. Nenasytové. A také dělají, co je v jejich silách, aby se jich domohli. Zvláště ti z pavilónů nalevo, řečení socialisté, se vyznačují překvapivou hyperaktivitou, která budí oprávněné obavy, že bez včasné aplikace sedativ bude mít fatální následky. Nejenom ve smyslu sebepoškození, ale pro celý blázinec, o němž se tak hezky pěje v dojemné písni Kde domov můj, při níž mnozí chovanci slzí, zatímco v ústavní zahradě teskně opadává listí.

Britské listy v Jihlavě 4:

Dobrý řidič Smetana

29. 10. 2013 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 5 minut

Napsal jsem zde na Britských listech, že úroveň politiky v České republice je obzvlášť nízká, v tom smyslu, že se vůbec nehovoří o politických programech ani o strategii, jen se šíří povrchní rétorika bez jakékoliv podstaty. Pokud se má Česká republika pozvednout jako demokracie, jaké jsou ty činy, na nichž by se měli občané podílet, aby dosáhli změny, kterou chtějí, a aby dokázali sdělovat jiným lidem své argumenty? Doufám, že tohle je debata, v níž budou reagovat čtenáři a přispěvatelé.

Příběh olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany, který rád kreslí na politické plakáty není v Britských listech zapotřebí rekapitulovat, ale stojí zato napsat pár slov o nejnovějším filmu Klusáka a Remundy Dobrý řidič Smetana, který měl tento týden v Jihlavě svou celovečerní premiéru. Jde o přepracování dokumentárního filmu České televize Svobodu pro Smetanu!, který se vysílal letos na jaře. K filmu jeho tvůrci přidali asi dvacet dalších minut. Byl to mezi filmovými fanoušky v Jihlavě nejdiskutovanější film. Odrazilo se to i na tom, že na promítání čekalo největší množství lidí. V sále při promítání mnoho lidí stálo a podle očekávání byl film přijat velmi pozitivně.

An English version of this article is in CLICK HERE

Přítel příteli vlkem

29. 10. 2013 / Miloslav Ransdorf

čas čtení 4 minuty

Sociální demokraté se oslovují příteli, protože slovo soudruh jim čpělo minulostí. V zahraničí jsou sice soudruzi, ale doma jsou přátelé. A tak přítel Hašek vyzval přítele Sobotku k rezignaci z postu po kterém přítel Hašek dlouho touží. Důvodem jsou volby, které předseda Sobotka zpackal, zatímco statutární místopředseda Hašek je čistý jako lilie.

Gajdůšková, Štěch, Vícha: Nemůžeme věřit, že by základní organizace ČSSD předem přijaly rozhodnutí o odvolání Bohuslava Sobotky

29. 10. 2013

čas čtení 5 minut

Alena Gajdůšková (za ČSSD v senátu):

Prohlášení předsedy klubu ČSSD, předsedy Senátu a 1.místopředsedkyně Senátu

28.10.2013

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, obracíme se na Vás v této velmi složité situaci pro Českou stranu sociálně demokratickou a její budoucnost.

Volby do Poslanecké sněmovny nedopadly podle našich představ, ale docílený výsledek nám přesto dává šanci na sestavení vlády a prosazení části našeho programu. Příčin, které k tomuto stavu přispěly, je zajisté více a určitě mezi nejsilnější patří to, že naše sociální demokracie poměrně dlouhodobě působí směrem k veřejnosti jako strana nejednotná a hašteřivá. Tento stav trvá již tři roky od brněnského sjezdu.

28573

Sobotka nemá koule. Prohrál volby a odhání skutečné levičáky

28. 10. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Sobotka nemá koule. Bohužel. Dvojvládí v sociální demokracii je nesmysl. Dělená odpovědnost také. Předseda chtěl být předsedou, stal se předsedou a určoval strategii. Výsledkem je utrpěné vítězství, které jen náhodou nebylo prohrou. Sobotkovy postoje formovaly sebevědomí "idealistické frakce" Jiřího Dienstbiera a "masarykovské frakce" Vladimíra Špidly. Tato "kavárenská" levice, nabalující na sebe některé novináře (Mitrofanov, Hekrdla), ideology (Patočka) a politology (Jelínek), posouvala více než dva roky ČSSD do mediální polohy "moderní" středové liberální strany, vhodné i pro koalici s Kalouskovou TOP 09. Volte Karla, nabádali sociální demokraty uhlazeně pražští frikulíni. Volit na levici knížete mělo být free, cool a in.

Češi od pádu komunismu vhodně využili svobody k vyvolávání vzájemné nenávisti

29. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Je naprosto ZBYTEČNÉ se takhle nenávistně hádat. Naopak by bylo potřeba se spojit nad řešením urgentních věcí. K čemu ta rozhádanost je? Vůbec nikdo neřeší žádné problémy, ale jen to, kdo koho nenávidí. K tomu používáme svobodu?

Je důležité se dát dohromady, přestat se hádat a prosazovat ješitně vlastní osobní prebendy, a řešit SPOLEČNĚ problémy, které se na nás nezadržitelně valí a my je ignorujeme. Jinak bude opravdu průšvih. Tohle krátkodobé okno svobody nebude trvat věčně, pokud ho nezajistíme.

Bude to strašná ostuda, až příští generace zase v područí nějakého režimu budou pomýšlet na to, co Češi dokázali s krátkým čtvrtstoletím svobody v letech 1989 - 2014.

Potíž je, že jak se zdá, zvolení politikové se svým mandátem v důsledku své omezenosti jinak než ke kupčení politického vlivu ku vlastnímu osobnímu prospěchu zacházet neumějí. Nemluvě o nutnosti vytvářet jakékoliv dlouhodobější politické strategie.

Trochu mě zamrazilo

29. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Čulík napsal:

"Bude to strašná ostuda, až příští generace zase v područí nějakého režimu budou pomýšlet na to, co Češi dokázali s krátkým čtvrtstoletím svobody v letech 1989 - 2014."

Trochu mě zamrazilo, píše Miroslav Tejkl.

Shodou okolností jsem totiž právě dočetl bohužel jen krátké dějiny samostatného židovsko-řeckého státu v Palestině po makabejském povstání, takže mám v paměti ještě jaksi usazeno, jak mizerně využili svou asi stoletou svobodu kdysi Židé - v tom krátkém období PO syrskořeckém diadochovi a PŘED nadvládou Říma ...

Hrozí nám osud ODS

29. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Stejně jako řada z vás jsem i já znechucen a konsternován tím, do jakého marasmu dokázalo naší stranu dovést současné vedení. To, co členové předsednictva předvádějí od prvního dne po skončení voleb, je až nepředstavitelné, píše čtenář Libor Malý.

Kde zůstala odpovědnost za sestavení vlády? Kde zůstaly předvolební proklamace "Sobotka for Premier"?

Jako trauma z války v Jugoslávii

29. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Mirna Šolić, profesorka českých studií na Glasgow University, toho času v Olomouci:

Koupili jsme si auto a rozhodli se odejet do Ostravy. Nikdy jsem tam nebyla a chtěla jsem se tam podívat. Bohužel se nám stalo, že jsme se tam octli během demonstrací mezi Romy a skinheady. Rozhodli jsme se hned odejet a na město jsme se vůbec nepodívali, protože jsem se bála, že někdo zase začne urážet mé dítě (a byl tam také manžel).

Já z toho incidentu ve čtvrtek mám tak traumatickou zkušenost a nemůžu se toho zbavit. Kdybych to měla s něčím porovnat, bylo by to trauma z války v Chorvatsku. Už jsem tolikrát byla v ČR, vyrostla jsem s českou kulturou, dokonce jsem věnovala kariéru české literatuře, ale teď cítím, že tady kvůli barvě svého syna a manžela už nikdy nebudu doma.

Jan Čulík:

Klidně ať se mezi sebou v ČSSD požerou

29. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Neplanu nenávisti k nikomu, jen bych chtěla podotknout k tomu, co se děje s ČSSD, že byste taky mohli dát průchod názorům bývalých voličů ČSSD a ne jejich voličům, kteří stále volí stejně tuto stranu, aniž by přemýšleli o tom, co tato strana pro ně vlastně dělá, nebo přímo členům této strany, která nám, jejím bývalým voličům právě předvedla, že jsme měli pravdu, když jsme se od ní odvrátili, píše Eliška Houšková.

Zmůžou něco rozumní lidé?

29. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

"Každej věří na svýho výbornýho Pánaboha, ale nevěří druhýmu člověku, že ten taky věří v něco dobrýho. Člověk si může myslet, že druhá víra je špatná víra, ale nemá si myslet, že ten, kdo ji má, je špatnej a sprostej a podvedenej chlap."

Karel Čapek, Továrna na Absolutno

V souladu s tím, co píše pan Oldřich Doležal, mám úplně stejný pocit: v ČR se vždycky pohybuju jen v prostředí rozumných, vzdělaných, schopných a chytrých lidí. Problém je, že se jejich vliv v médiích a ve veřejné správě neprojevuje.

Samozřejmě, že by bylo ideální, kdyby se našlo sto tisíc - nebo víc lidí, kteří by byli ochotni fungovat jako sjednocující, rozumný korektiv v krizí postižené české společnosti.

Cíl těchto lidí by však musel být integrující. Absolutně nemá smysl zakládat další obskurní společenské sdružení, jakých jsou na internetu desítky a nikdo po nich ani neštěkne.

Už nebudu volit ČSSD

29. 10. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážení představitelé sociální demokracie (atribut "Vážení" chápejte prosím primárně jako zdvořilostní obrat),

v nedávných volbách do Sněmovny jsem ČSSD volil. Učinil jsem tak po značném zdráhání, vyvolaném jednak jistým zklamáním z nedůrazného postoje ČSSD ve věci církevních restitucí, především ale obecnou obavou, založenou na dřívější zkušenosti, že vaše strana opět obětuje program a ideje za koryta, případně i jen za "lepší známku" v našich (naprosto nezávislých) mediích - farizejský postoj k útoku NATO na Jugoslávii jsem vám ještě nezapomněl, píše Radek Svítil.

Většina obyvatel České republiky nejsou voliči levice

29. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

Paní Švihlíková i pan Kotrba žijí v iluzi, že většina obyvatel s volebním právem jsou voliči levice, oné solidární a socialistické; nejsou, píše Petr Kadlec. Levici je ochotno volit cca. 1,7 mil. voličů, tj. 20% obyvatel s volebním právem, to se potvrdilo ve volbách v roce 2010 i 2013. Zbytek je nevoličů nebo voličů pravého středu a pravice. Paní Švihlíková nechápe, že největším nepřítelem ČSSD není pravice, ale KSČM. Likvidace nebo redukce volebního potenciálu KSČM pod 5% povede k posílení ČSSD. Tato strana by při každých dalších volbách spolehlivě atakovala 30% hranici a stala by se jednou z rozhodujících stran v ČR. A pokud chcete vědět proč drtivá většila lidí odmítá volit KSČM a levici obecně, stačí se podívat na film Tichá bolest.

Začátek konce ČSSD

29. 10. 2013

čas čtení < 1 minuta

ČSSD právě předvedla, jaká skutečně je -- boj o moc a koryta už den po volbách. Pro mě už ale přestala existovat v okamžiku, kdy se nepostavila jasně proti cizím základnám na našem území, píše Roman Vojtík.

Co by teď měl udělat Andrej Babiš ? Čekat až se ČSSD rozpadne ? Za týden, za měsíc... Pokud by to vzal do vlastních rukou, nebylo by se čemu divit.

ANO, KSČM, ÚSVIT, KDU-ČSL (47+33+14+14 = 108 poslanců).

Jistě najdou dost zásadních společných bodů, co je třeba řešit. A k přezkumu církevních restitucí by se KDU-ČSL měla postavit čelem.

Jaké vlastnosti oceňují Poláci u svých politiků?

29. 10. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Adam Michnik včera večer v Gazetě Wyborczej publikoval nekrolog prvního polského postkomunistického premiéra Tadeusze Mazowieckého. Nechci se teď zabývat tím, jaký Mazowiecki doopravdy byl nebo nebyl, jakkoliv to jistě není bez významu; zaměřím se výhradně na to, jak byl expremiér jednoznačně považovaný za osobu mimořádně ctihodnou ve veřejném prostoru prezentován.

Předně titulek: "Nemnoho politiků bylo tak brutálně a neuctivě atakovaných, jako on". Umíte si představit stejný titulek použitý v hypermaskulinistickém českém politickém diskursu, kde se to jen hemží poukazy na politikovy gonády - a neexistuje, aby byl někdy zobrazen jinak, než jako hyperaktivní iniciátor čehosi (čeho, to je ale nakonec vcelku jedno)?

Vytvořit sdružení rozumných lidí do budoucna?

29. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

velmi jasně a přesně jste vyjádřil podstatu skutečnosti a nebezpečí do budoucna, píše Oldřich Doležal.

Věřím, že v tomto národě je ještě i dnes dost čestných, vzdělaných a schopných lidí dokázat dobře vést ČR. Hlavní problém je v tom, že o sobě neví. Jsou roztroušeni po celé ČR (což je však do budoucna značná výhoda) a je potřeba, aby došlo k postupnému vzájemnému objevení.

Britské listy umějí velmi dobře informovat, spoluvytvářet objektivní názory na řešení problémů společnosti.

Myslím si, že by to chtělo vytvořit "Sdružení odpovědných přátel BL" na základě jasných nepřekročitelných pravidel ve vedené diskusi k řešení problémů společnosti, státu.

Je potřeba vytvořit jasně vymezený společný jmenovatel slušnosti a morálních zásad umožňujících budoucí trvalou prosperitu v prostoru českých zemí. A na základě tohoto jmenovatele sdružit odpovědné odborníky pro řízení obcí, měst a státu, EU.

Jsem přesvědčen, že je možno během roku sdružit sto tisíc odpovědných občanů, kterým není lhostejný osud českého státu, EU. A to je jediná síla, která dokáže nastolit skutečnou změnu, pevný demokratický systém.

S pozdravem

Ing. Oldřich Doležal

vodohospodářský odborník

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36062