Úspěšné ekonomiky musejí být otevřené a inkluzivní. Musejí stimulovat tvůrčí energii obyvatelstva

29. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

Ekonom Will Hutton v týdeníku Observer odmítá předpověď konzervativního Centra pro ekonomický a podnikatelský výzkum (CEBR), které, jak se dalo předpokládat, předpovídá, že prý britská ekonomika v nadcházejících 15 letech posílí a Evropská unie oslabí. Podle Huttona je tento výzkum založený na zdiskreditovaných ekonomických teoriích.

Ano a většinový systém

29. 12. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Už někdy v roce 2004 jsem napsal do Respektu názorový článek o tom, že by naší zemi velmi prospělo střídání se u moci dvou velkých stran, a tedy většinový volební systém. Od té doby jsem stále přesvědčen, že nám škodí slabé vlády, nejasná vládní odpovědnost uvnitř koaličních vlád a vůbec nečitelnost politiky. Ta je způsobena v poslední době zejména nástupem stran bez široké členské základny a tradiční ideové orientace, jako byly Věci veřejné nebo jako je ANO. Proto mne děsí, když ANO mluví o zavedení většinového volebního systému. Cituji paní Jourovou:

Cigarety vám poškozují mozek a u kuřáků je dvojnásobné riziko úmrtí na mrtvici

29. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

V Británii se od zítřka bude vysílat v televizi reklama, která zviditelní "toxický cyklus špinavé krve", která vzniká vdechováním cigaretového kouře. Kromě známých zdravotních rizik, které kouření způsobuje srdci a plícím, poukazují zdravotníci nyní i na to, že chemikálie jako arsén a kyanid, které se vyskytují v cigaretovém kouři, poškozují mozek, vyvolávají riziko mrtvice a urychlují kognitivní úpadek mozku a příchod demence.

Výzkum, zveřejněný v časopise New England Journal of Medicine, který prováděli vědci z American Cancer Society a Harvard School of Medicine, zkoumal padesát let vývoje úmrtnosti v USA a nalezl podstatné zvýšení úmrtnosti v důsledku kouření u mužů i žen. Padesát procent kuřáků umírá předčasně v důsledku chorob, způsobených kouřením. Studie, kterou provedli vědci na University College London, dokazuje, že úpadek kognitivních schopností je u trvalých kuřáků až o 38 procent rychlejší než u nekuřáků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

VÁNOČNÍ ČTENÍ:

Vánoční zamyšlení

29. 12. 2013 / Jan Werich

čas čtení 3 minuty

Přesto, že žijeme ve světě, ve kterém měníme hodnoty slov i činů tak, aby jak slova, tak činy vyhovovaly, zapadaly do mozaiky našich programů --- tj. přesněji našich těch kterých ideologií, těch kterých hospodářských situací, plánů, výhledů, záměrů, prostě kdy říkáme a tiskneme všechno, jen jak se nám to hodí --- zbyla tu jedna instituce v civilizovaném světě, jedno údobíčko, kdy se nám v mysli vynoří pojem "lidi dobré vůle".

Nádraží ve Volgogradu se stalo terčem atentátu

29. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Patnáct osob bylo zřejmě usmrceno a dalších 50 zraněno při pravděpodobném sebevražedném atentátu v městě Volgograd v jižním Rusku. Dokazuje to zranitelnost tohoto regionu pouhých šest neděl před zimními Olympijskými hrami v Soči. Podle úřadů útok pravděpodobně spáchala žena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bilance roku 2013: Česká republika v zajetí minulosti

27. 12. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Pokusím se o krátkou bilanci roku 2013 z hlediska politicky významných událostí. Můžeme se sebevíce dívat do budoucnosti, očekávat nové, ale staré nás stále znovu dohání. Dvě nejdůležitější události začátku roku byly zcela jednoznačně dány setrvačností minulých událostí: Klausova amnestie-abolice jako další tah ve hře "transformace" této společnosti do mafiánského kapitalismu, který je vyjmutý z rovnosti před zákonem, a zvolení Miloše Zemana do funkce prezidenta republiky jako pokračování vleklého sporu uvnitř české levice. Oba procesy budou zcela jistě pokračovat.

IDnes opět vede nesmyslnou kampaň proti Zemanovi. Na základě nesmyslných "informací". Proč?

28. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

IDnes cituje absurdní "průzkum" údajných názorů na Zemanův vánoční projev od jakési obskurní firmy. Ta zjistila, že prý většina výroků k Zemanovu vánočnímu projevu na "sociálních sítích" či "zpravodajských webech" byla "kritická". Překvapení: nejvíce prý "diskutérům" vadilo to, co veřejnosti vnucovaly právě sdělovací prostředky - prý "sebestřednost".

Britský konzervativní výzkumný tým varuje Davida Camerona před šířením xenofobní hysterie

28. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron "ustupuje předsudkům, nejistotě a hněvu" tím, že tak reaguje na volební hrozbu, kterou pro britské konzervativce zosobňuje extremistická ultrapravicová a xenofobní strana UKIP. Ze strachu před UKIP šíří Cameron "negativní a neinspirující" formu politiky. Konstatoval to Ryan Shorthouse, šéf čelného výzkumného týmu Konzervativní strany Bright Blue Thinktank. Shorthouse varoval vedení britských konzervativců, že nad UKIPem nemohou zvítězit přebíráním jeho politiky.

Američtí operátoři bezpilotních letadel trpí posttraumatickou stresovou poruchou

28. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Medea Benjamin vydala bestseller Drone Warfare: Killing by Remote Control (Válčení bezpilotními letadly - zabíjení na dálku), kde drastickým způsobem analyzuje realitu za tzv. cíleným zabíjením automaty na obloze. Knihu recenzovali na serveru Pakistan Today.

Mimo jiné autorka konstatuje, že mnoho amerických vojáků, kteří na dálku mnoha tisíc kilometrů řídí tyto zabíjecí stroje, trpí posttraumatickou stresovou poruchou, když se doví, že omylem upálili za živa civilisty včetně mnoha žen a dětí.

Sociální cítění není charita

28. 12. 2013 / Marek Adam

čas čtení 4 minuty

O Vánocích býváme svědky podléhání různým druhům sentimentu. Pramení to z lidské přirozenosti, koloritu ročního období a je to tak vlastně v pořádku. Jenže by nás i tyto pocity měly vést k hlubšímu zamyšlení nad věcmi obecně lidskými.

Papež František varuje před jistou "sentimentalizací" Vánoc. Děláme si z Vánoc opravdu jen pohádku? Utíkáme do Vánoc jako do pomyslného úkrytu před reálným okolním světem? Nevykupujeme si náhodou o Vánocích své špatné svědomí primitivními způsoby naší pseudonápravy?

Je zbrojení Ruska nebezpečím pro Evropu?

28. 12. 2013

čas čtení 6 minut

Má se Evropa obávat ruského masivního zbrojení? Rusko plánuje do roku 2020 utratit za nákup zbraní a vojenské techniky více jak 19 bilionů rublů (cca 11,5 bilionů korun). Cílem této investice do obrany je, aby ruské ozbrojené síly mohly adekvátně reagovat na hrozby a výzvy lokálního i regionálního charakteru, kterým v budoucnu může Ruská federace čelit, píše Jiří Just.

Co další rok (ne)objevíme?

27. 12. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Zatímco novináři, politologové a politici vedou debaty o tom, nakolik bylo vánoční poselství prezidenta republiky, Miloše Zemana, (ne)objevné a (ne)politické, uniká nám poměrně podstatná věc. Kdo z našich politiků na vánoční svátky s něčím objevným vystoupil? Kdo z nich nás někam hodnotově nasměroval? Kdo z nich se zamyslil nad stavem společnosti, nad možnostmi stávajícího systému, nad vývojem v Evropě i mimo ni, nad rostoucími fašistickými tendencemi v zemích, jež nejsou od naší republiky nikterak daleko?

Vánoční rozhovor s Antonínem Liehmem:

Češi by se neměli brát tak vážně

26. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík: Pane Liehme, co je důležité?

A.J. Liehm: Jo, v mém věku, milej zlatej, důležité je, jak dlouho to ještě bude trvat.

Jan Čulík: Myslíte si, že nemá v životě smysl dělat nic, z úhlu pohledu devadesátníka?

A.J. Liehm: No, to je velká otázka. Dělat nic asi nejde. Člověk vždycky něco dělá. Otázka je, jestli to k něčemu je. A čím člověk víc stárne, tím člověk víc ví, že je velká otázka, jestli to vůbec bylo k něčemu.

Jan Čulík: Takže si myslíte, že lidský život nemá asi žádný smysl a nemá smysl se o cokoliv snažit.

A.J. Liehm: To jsem neřekl. Já jsem řekl, jestli to bylo k něčemu.

A.J. Liehm: Co byla šedesátá léta? Šedesátá léta byl pokus otevřít okna, vyrazit dveře a roztáhnout se nějakým způsobem do světa.

Jan Čulík: A neměli by dneska Češi otevírat okna, vyrazit dveře a roztáhnout se nějak do světa?

A.J. Liehm: Ukažte mi ty Čechy, kteří se o to snaží.

Jan Čulík: A proč myslíte, že se o to dnes nesnaží?

A.J. Liehm: No to mi řekněte vy. To já nevím. Já tady nebydlím, nebo prakticky bydlím pár měsíců z donucení. Takže prostě to nevím.

Jan Čulík: Takže jste se vrátil do země, které nerozumíte.

A.J. Liehm: No, to říkala už moje babička. Já jsem to stokrát napsal, že člověk se rodí do světa, kterému vůbec nerozumí, a odchází ze světa, kterému už vůbec nerozumí. To je samozřejmě pravda.

Jan Čulík: Máme-li se vrátit k těm šedesátým létům, co myslíte, jaké je jejich poslání? Čím by tedy někdy, možná, jestli se Češi probudí, mohla promluvit k této zemi?

A.J. Liehm: No, mohla by promluvit hlavně tím, že neberou sama sebe vážně. To je strašně důležité.

S devadesátiletým Antonínem Liehmem po jeho konečném návratu do Prahy z Paříže hovořil v Café Chef v Ondříčkově ulici na Vinohradech Jan Čulík. Povšimněte si možná docela obdobných témat, jimiž se zabývá Milan Kundera ve své nové knize Festa dell'insignificanza.

Rozhovor Jana Čulíka s A.J. Liehmem ZDE (audio)

Zemřelá společnost

27. 12. 2013 / Michal Z. Čenko

čas čtení 4 minuty

Letos o Vánocích jsem viděl Princeznu se zlatou hvězdou na čele 3x, Pyšnou princeznu 2x, Oříšky pro Popelku 6x (3x na německých TV kanálech), Císařova pekaře 4x, Byl jednou jeden král 2x a ostatní staré komunistické filmové pohádky si přesně nepamatuji, neboť jsem u televize pospával. K tomu jsem viděl kopici starých kapitalistických filmů s Oldřichem Novým, které jsem přestal počítat. Vlastu Buriána si šetří na Silvestra.

VÁNOČNÍ ČTENÍ:

Hemžení na vánočních ulicích

28. 12. 2013 / Karel Čapek

čas čtení 1 minuta

Hemžení na vánočních ulicích se dá popisovat různým způsobem, například jako větší nebo menší národohospodářský obrat v kupování a prodávání; ale přitom by nám ušel jeden velmi nápadný vánoční fakt: že nikdy nepotkáte na ulicích tolik hezkých děvčat jako v předvánoční době.

Kde se vzaly tu se vzaly, na každém druhém kroku konstatujete nějaký takový případ. Jako by se smluvily, že se budou obzvláště hemžit v těch několika předvánočních dnech. Je to úkaz až dosud odborně nevysvětlený. Snad jeho příčina je v tom, že druhé pohlaví přišlo na to, že mu vánoce (a případně nějaký ten malý balíček) zvlášť sluší. Nebo si vzaly do hlavy, že musí být co nejpěknější, aby si tím vydělaly hojnější a větší nadílku. Možná že se jen tak tváří, jako by byly hezčí než jindy; snad po vánocích odloží tu pěknou masku, a ulice zase dostanou ten šedivý a trochu podivný ráz, na který jsme si musili zvyknout.

Fejeton, původně otištěný 24. 12. 1931 v deníku Lidové noviny, vybral z autorových fejetonů Tomáš Koloc.

Dlouhodobá recese Západu jako nový normál?

27. 12. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 5 minut

Téma dlouhodobé stagnace se vynořilo hlubin několikaletých "křehkých oživení" a začíná dominovat ekonomické debatě na Západ od nás. O tom, jestli ekonomiky Západu jsou nebo nejsou a proč jsou v dlouhodobé stagnaci, se teď mezi sebou přou Summers, Krugman, Wolf a Skidelsky. Ti, kteří dobře znají Marxe, případně ještě umějí aplikovat Kondratěvovy vlny, ničím překvapeni nejsou, ale je skutečně potřeba vnímat tento zásadní posun v mainstreamové debatě.

29167

Reklama v losangeleském metru

27. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

  • Jsou vaše odpočinkové pauzy či oběd přerušovány vaší prací či vaším zaměstnavatelem?
  • Požaduje se od vás, když ukončíte denní práci, abyste čekali před odchodem ze zaměstnání na osobní prohlídku či na zpracování vašeho odchodu z práce?
  • Odmítají vám platit přesčasy, když pracujete více než 8 hodin denně?
  • Odmítají vám platit přesčasy, když pracujete více než 40 hodin týdně?
  • Neposkytují vám po každých 4 hodinách desetiminutovou přestávku?

Pokud se vám děje něco z výše uvedeného, kontaktujte prosíme naši právní kancelář.

PŘEČETLI JSME:

Martin Hekrdla: Zemanovo zrcadlo

27. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jedna zásadní věc zůstala bez povšimnutí: svatoštěpánský "novoroční" projev prezidenta republiky byl skoro o ničem hlavně proto, že Miloš Zeman se zcela jistě chtěl vyhnout ostrým sporům a polemikám.

Každému jinému na Hradě by to prošlo. Miloši Zemanovi neprojde nic. I kdyby zvolal pouze "Karlův most!".

Z poněkud přikrášleného výčtu poněkud sporných slibů prvního přímo zvoleného prezidenta jsem vyčetl hlavně výzvu, aby ti, kdož budou doopravdy vládnout, na své vlastní sliby nezapomněli.

Na svatého Štěpána se nepředvedl jen Miloš Zeman. Předvedli se také ti, kteří se zlobí na zrcadlo. Pro vlastní křivou hubu.

Zdroj: ZDE

VÁNOČNÍ ČTENÍ:

Žebráci

27. 12. 2013 / Jiří Wolker

čas čtení 1 minuta

Pán Bůh jedenkrát přišel ke mně
jak žebrák s mošnou a holí:
Spal asi na seně,
vonělo z něho jak z červnových polí,
na prahu stanul a prosil.

Tenkrát měl jsem
mnoho zlých věcí, které dech úží
černé šaty, límec, knihy vázané v kůži,
a že jsem byl syt,
tak vážně jsem přemýšlel,
zda lépe je zemřít či žít.

Vánoční projev Miloše Zemana byl víceméně normální

26. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Dalším pozoruhodným sociologickým rysem dnešní potrhlé české společnosti je hodnocení Zemanova vánočního projevu jako "narcistního" od mediálního "odborníka" Daniela Köppla, kterého citují Novinky.cz, i od četných pražských novinářů. Je to jen dalším důkazem, jak "odborníci" a frekventanti pražských kaváren nejsou schopni nestranné a férové analýzy.

Po Klausových novoročních projevech (též ZDE ZDE) bych řekl, že Zemanův letošní vánoční projev byl spíš úlevou. Hlavně byl, na rozdíl od Klausových projevů, neideologický. Zdá se, že Miloši Zemanovi poradili, aby svůj projev koncipoval po svých četných mediálních faux pas co nejméně konfliktně. V české společnosti mu to ale nepomůže, protože ať řekne cokoliv, lidé, kteří ho iracionálně nenávidí, ho za to odsoudí stejně.

Zeman neprojevil sebekritičnost

26. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

V bilancování bych očekával i nějaké zmínky o tom, co se třeba nepovedlo. Zeman ale vystoupil jako superman: všechno splnil, všechno dokázal, žádný problém. Jako pozitivum Rusnokovy vlády zmínil, že její ministří "rozuměli" svým rezortům - to se mi zdá málo na posouzení, zda opravdu dobře vládli. Nejvíce na mne zapůsobily Zemanovy dýchací potíže, skoro jsem se sám dusil, poznamenal na Facebooku Boris Cvek.

29168

Reklama v příměstském vlaku do Los Angeles

27. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Senzační daňová úleva!

Využijte výhod daňové úlevy pro dojíždění do práce veřejným Metrolinkem! S naším programem karet pro dojíždějící zaměstnance ušetříte až 245 dolarů měsíčně!

Jezděte do práce s použitím programu karet pro dojíždějící zaměstnance od Metrolinku. Ušetříte tak benzín, vyhnete se zácpám a o víkendu můžete jezdit zadarmo. Posaďte se, uvolněte se, pusťte si do sluchátek hudbu a využijte i podstatných daňových úlev. Až 2940 dolarů ročně. Budete-li vy a vaši zaměstnanci jezdit do práce Metrolinkem, dojíždění bude pro vás naprosto senzační.

Ženy, muži, psi, kočky a děti

27. 12. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 4 minuty

Do naší sociálně-psychologické poradny chodí ženy i muži s různými problémy. Asi 90 % z nich, možná i více, se týká mezilidských vztahů, tj. vztahů mezi muži a ženami. Naši specialisté však tyto problémy neřeší pomocí terapie chemické, skupinové či jiné, ale naléváním čistého vína. Vycházejí z faktu, že nemocný člověk, který důkladně nezná svoji nemoc (vinu), není schopen se nijak léčit sám.

Obama se přihlásil k papeži Františkovi

27. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Když letos v prosinci připravoval autor Obamových projevů pro prezidenta významnou řeč k hospodářské politice, Obama návrh projevu autorovi vrátil s neobvyklou poznámkou: "Citujte v tom projevu papeže." Konečná verze Obamova projevu přímo citovala z nedávné epištoly papeže Františka věřícím: "Jak je možné, že to není zpráva, když starý bezdomovec zemře na podchlazení, ale je to zpráva, když burza poklesne o dva body?"

Británie "do roku 2030 předstihne ekonomicky Německo"

26. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

V důsledku rostoucího počtu obyvatel, nízkých daní a izolovanosti od hlavních problémů eurozóny prý do roku 2030 Británie ekonomicky předstihne Německo tvrdí ovšem britská studie Centre for Economic and Business Research. I když silný hospodářský růst zemí, jako je Indie, Brazílie a Rusko bude znamenat, že hospodářský význam Británie globálně poklesne, bude to prý druhá nejvýznamnější západní ekonomika po USA. Čína hospodářsky předstihne USA r. 2028. Indie předstihne Japonsko jako třetí nejvýznamnější světová ekonomika do patnácti let, Brazílie bude pátou nejsilnější světovou ekonomikou a Německo bude r. 2028 jen těsně před Británií. Francie, která je nyní pátá největší ekonomika, prý poklesne do roku 2028 na 13. místě a Itálie, která je nyní osm, poklesne za patnáct let na 15. místo. Británie, v současnosti šestá největší ekonomika, r, 2018 předstihne Francii, avšak do roku 2028 poklesne na sedmé místo, protože ji předstihne Indie a Brazílie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak správně přestat myslet, aneb Logo na mozku

27. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Zdena je úplně nemožná. Zdena v zimě nosí kabát. Já tedy nikdy nebudu nosit kabát, jedině kožich, nechci být jako ona... Véna je pitomec. Véna pořád mluví o fotbale. Já tedy nikdy nebudu mluvit o fotbale, jedině o hokeji, nechci být jako on", i s takovou logikou se můžeme setkat. Stav světa je naprosto vedlejší, hlavně si na cestě ke korytu udržeti identitu. A pokud vlastně žádnou nemáte, náhražku získáte nejsnadněji tím, že se pořád dokola proti někomu vymezujete, na koho jste si jednou provždy promítli všechno, čeho se chcete zbavit. Nic přece není přednějšího, než se odlišit a identifikovat vždy s "pravým" opakem toho, od čeho se obsesivně odlišujete. To je ten správný a jedině přípustný způsob, jak přestat myslet.

V nedávné syrské krizi prosazovaly USA pod vlivem saúdské a izraelské lobby a pod vlivem vlastních ideologicky zaslepených neowilsoniánů katastrofální politiku podpory náboženských extrémistů proti relativně lepšímu sekulárnímu režimu schopnému alespoň základní náboženské tolerance a ochrany menšin. Když jsem tehdy hájil mnohem méně šílený postoj Ruské federace, lidé nekriticky věřící v americkou zahraniční politiku mě obviňovali z proruské zaslepenosti.

Má se Rusko vzdát?

27. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Já samozřejmě nevím, zda Rusko někoho napadne nebo nenapadne, ale zatím vím určitě, že USA a NATO napadají a napadaly cizí země pod rozličnými záminkami a pohádkovými výklady o boji dobra se zlem, shodou okolností se ten boj odehrával vždy poblíž nerostných zdrojů, někde tam, kde by bylo tak záhodno umísti jejich posádku - a vyšlo to, zatím, píše Olga Lepková v reakci na články Karla Dolejšího varujícího před tím, co autor vidí jako rostoucí ruskou vojenskou agresivitu.

Jinde, třeba v subsaharské Africe, kde dochází a docházelo z mimořádným zločinům zejména v občanských válkách, nebyl patrně boj dobra se zlem tak vyhrocený, aby si zasloužil zásah nás, posuzovatelů vhodnosti toho kterého režimu, nás. úžasné západní civilizace.

Kruh kolem Ruska, jeho nerostného bohatství a jeho lidského bohatství, se stahuje. Jak by měla vypadat ruská vojenská cvičení? jaké cíle by si měla klást? Měli by cvičit ústup na předem vybrané pozice? Vzdávání se? Odevzdávání území jiným? Copak asi tak procvičují armády NATO či USA? Ty naše? Ty správné? Ruské území, ruské reálie ve cvičení role nehrají?

Pokud se Gruzie týká, pak roli Ruska a Gruzie v tom konfliktu tak, jak si vysvětluje autor (Rusko agresor, Gruzie oběť) asi není tak jednoznačně obecně posuzována, jak autor předkládá.

Věříte v Putina, nebo v americkou výjimečnost?

27. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Počátkem listopadu ruské bombardéry nacvičovaly nálety na neutrální Švédsko, ale také na Pobaltí a Polsko. Není to ovšem nic nového: K podobným událostem dochází v poslední době dosti často, v médiích se objevily např. případy z března, dubna a června týkající se porušení vzdušného prostoru neutrálního Švédska a Finska. To Evropana těžko může nechat podobně chladným, jako když se totéž přihodí v daleké Kolumbii. Ani takové agresivní kroky ovšem nemohou zabránit osobám obojího pohlaví zamilovaným do Vladimira Putina, aby zasílaly emaily plné vyznání náboženské víry, podle níž je pouze a jedině dnešní Rusko zárukou světového míru, zatímco já mu prý nasazuji psí hlavu. Inu nenasazuji: Jsem vskutku rád a oceňuji, že při posledních manévrech Zapad v Rusku a Bělorusku byl tentokrát vynechán simulovaný jaderný úder na Varšavu. A také mě těší, že - aspoň pokud je mi známo - už několik let nebyla provedena simulace zničení všech velkých sídel v ČR jadernými střelami.

Poslední Kunderův žert

25. 12. 2013 / Josef Brož

čas čtení 7 minut

Každému jeho Kunderu! Nová kniha Milana Kundery Oslava bezvýznamnosti, vydaná na podzim v Itálii jako Festa dell'insignificanza, ale přeložená z francouzštiny Massimem Rizzantem, se prezentuje na italských pultech jako "prima edizione mondiale" (první světové vydání). Vychází, tak jako všechna vydání Kunderových knih v Itálii, v nakladatelství Adelphi Edizioni.

Autor, respektive nakladatelství, se tím opět dostává do kontextu, jemuž Kundera říká: Weltliteratur. Je to asi správné, ale trochu namyšlené. Jako vždy, ostatně...

Porozumět Kunderovi

25. 12. 2013 / Pavel Barák

čas čtení 3 minuty

Na okraj Brožovy recenze italského překladu nové knihy Milana Kundery Oslava bezvýznamnosti v Britských listech 25.12.2013

Tvrdím: Nelze porozumět Milanu Kunderovi, aniž byste četli Karla Kosíka.

Důvody jsou nejen generační - Milan Kundera (*1929) i Karel Kosík (1926-2003) byli současníky, literárně i společensky aktivními v pražských kulturních kruzích od poloviny let padesátých do poloviny sedmdesátých let (Kundera) i poté, pochopitelně sdíleli podobnou zkušenost a podobná témata.

Jak trávím letošní Vánoce

27. 12. 2013 / Wenzel Lischka

čas čtení 7 minut

Na letošní Vánoce jsem se řádně připravil. Dřepím doma, pěkně v bezpečí a teple paneláku. Nic jsem neponechal náhodě. Dělostřeleckou přípravu jsem zahájil již v září masivními nákupy žrádla. Od začátku prosince se jenom válím doma u bedny, žeru, otálím, močím a kálím. Tři průmyslové velkokapacitní ledničky mám narvané k prasknutí, a navíc si nechávám nenápadně dovážet čerstvé potraviny a jídlo až domů.

Mnichov? Dostal nás na mapu světa

27. 12. 2013 / Jan Mrskoš

čas čtení 4 minuty

Já vím, na té mapě jsme byli pak pěkně okrojeni. Ale najednou svět věděl, kde je Czechoslovakia. A věděli to i tam, kde mají někdy s mapou dost potíže (říkáte Yugoslavia?) Kromě politických komentářů a debat na nejvyšších místech jak se k tomu postavit, se ta změna na mapě dotýkala širokých vrstev obyvatelstva nejen v Evropě. A těch se dotýkala trochu jinak než těch hlavních aktérů, kteří byli na sebe tolik pyšni, jak to s Hitlerem pěkně sfoukli a že teď bude od něj klid.

Protestující na Ukrajině požadují rezignaci ministra vnitra

27. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Po zmlácení investigativní novinářky Taťány Čornovilové požadují ukrajinští demonstranti rezignaci ministra vnitra. Čtyřiatřicetiletá Čornovilová informovala o korupci mezi politickou elitou, načež ve středu došlo k jejímu napadení a zmlácení.

Kritička prezidenta Janukovyče a předních představitelů politické elity jela vozem, když se jí do cesty postavilo vozidlo kategorie SUV. Z něj vystoupili neidentifikovaní muži, kteří rozbili zadní okno auta a začali novinářku bít. Zůstala ležet v příkopě a musela být lékařsky ošetřena. Má zlomený nos, zhmožděniny a podlitiny a nachází se na jednotce intenzivní péče.

Mladí Britové nechodí k volbám, protože jsou naštvaní na politickou třídu

27. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Společnost ICM Research před Vánoci provedla rozhovory s 2023 Brity staršími osmnácti let. Snažila se zjistit, proč jich tolik nechodí k volbám. Oproti běžné představě, že nevoliče politika "nebaví", se ukázalo, že hlavním důvodem neúčasti u voleb je hněv na celou politickou třídu.

Volební účast klesá zejména mezi lidmi pod třicet. Tito lidé nevolí především proto, že jsou na celou politickou třídu naštvaní a zklamaní neplněním slibů předními politickými představiteli.

Žádost podaná formou otevřeného dopisu Prezidentovi republiky:

Nejmenujte Ing. Jiřího Rusnoka členem Rady ČNB!

27. 12. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

Vážený pane prezidente!

Sdělovacími prostředky proběhla zpráva, že chcete jmenovat Ing. Jiřího Rusnoka od března členem Rady ČNB. Dovoluji si Vás požádat, abyste to nedělal. Bylo by to velké zklamání pro ty občany, kteří obhajují stanovisko, že Ústavu ČR neporušujete, ale používáte tak, jak byla svými autory míněna, totiž tak, aby chránila zájmy všech občanů.

Výjimečná a užitečná kniha

23. 12. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Petr Uhl, Dělal jsem co jsem považoval za správné. Rozhovor se Zdenko Pavelkou. Torst, Praha, 2013, 600 stran

Antikomunismus všech podob považuju za největší pohromu či nemoc dnešní české společnosti. Hned vzápětí nastupují další choroby a nebezpečí - národovectví (nacionalismus) spojené s xenofobií, s antigermánstvím a protievropanstvím, dále rasistické předsudky a postoje, nejvíce anticiganistického typu, a v neposlední řadě i stále přetrvávající autoritářství a paternalistický antifeminismus. A následuje konzumenství a technokratické vidění světa.

Toto je ve zkratce závěrečné shrnutí, v němž Petr Uhl ve svém bilancujícím rozhovoru o svém životě přesvědčivě shrnuje základní problémy české společnosti. Jeho rozhovor, zejména v jeho druhé části, která pojednává o době postkomunismu, je nesmírně důležitý: poskytuje totiž přesvědčivou analýzu a často i možná řešení, která by česká společnost měla přijmout, má-li se dostat ze své nezáviděníhodné situace.

Proč zrovna dopad Uhlovy knihy je ohromující? Nikdy dosud nebyly jeho názory předloženy české veřejnosti takto synteticky. Až v této knížce jejich nositel vysvětlil, co si myslí a proč a na základě jaké zkušenosti a motivace.

Ukázky z knihy Petra Uhla:

Petr Uhl: Jsem proti institutu prezidenta

Petr Uhl: Češi pořád proti něčemu bojují

Petr Uhl: O zločinech a chybách minulosti se v ČR musí tradičně mlčet

Petr Uhl: O "českých tradicích" v české vládě a o xenofobii úředníků

Firma McDonald's ruší stránku varující před rychlým občerstvením

27. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Po sérii příspěvků, které se vedení společnosti nelíbily, firma McDonald's oznámila, že ruší stránku vedenou nezávislými experty zaměřenou na pomoc jejím zaměstnancům.

V poslední sporné kauze tento týden byli zaměstnanci webem McResource varováni před zdravotními riziky konzumace produktů rychlého občerstvení.

Dabing jako české specifikum?

27. 12. 2013 / Daniel Strož

čas čtení 6 minut

Dlouho mě už nic nerozpálilo tak, jako článek Tomáše Vohryzky v Lidových novinách (viz "Dabing, velmi české specifikum" z 19. prosince 2013; původně vyšlo v Britských listech v říjnu 2013 ZDE, pozn. red.).Autor se v něm dotýká poslední dobou v médiích hojně propírané problematiky převádění zahraničních filmových produkcí do českého jazyka. Přitom hned v začátku svému čtenáři dává energicky najevo, že nespatřuje "žádný rozumný důvod pro to, aby se naprostá většina filmů vysílaných v televizích dabovala do naší mateřštiny". A tomu, kdo by snad o jeho mínění zapochyboval, třeba prý proto, že mnozí starší lidé potom nestačí pochytit příliš malé či málo zřetelné titulky, vzkazuje rovnou bez otálení, že něco takového může být argumentem jedině "kulturního analfabeta".

VÁNOČNÍ ČTENÍ

Když bolševici zrušili Vánoce

26. 12. 2013 / Jaroslav Hašek

čas čtení 7 minut

Bolševická vláda národních komisařů v Petrohradě zrušila vánoční svátky. Naštěstí se to Ukrajiny netýká, a tak může vyjít vánoční feuilleton. Napsat jej v Petrohradě, strávil bych jistě vánoční svátky v Petropavlovské pevnosti.

Ukrajina zachránila nám tedy Vánoce na své vlastní republikánské půdě, ba páni Ukrajinci jdou tak daleko ve své lásce k Vánocům, že ztrojnásobili na vánoční svátky dávku cukru, takže každý si bude moci koupit, bude-li mít totiž na to peníze, šest funtů cukru, a kromě toho ještě bude si každý občan moci koupit jeden a čtvrt funtu krupičkové mouky. K čemu tu krupičku, nevím, ale když si to všichni kupují, koupil jsem si to také.

Vánoční a novoroční vydání Britských listů

24. 12. 2013

čas čtení 4 minuty

Vánoce roku 2000 byly zcela pohlceny rebelií v České televizi.

Vánoce, svátky míru a konzumerismu TÉMA BL

Několik "zajímavých" faktů o ruské obranné a bezpečnostní politice

26. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Rusko letos utratí 15,7% veškerých státních výdajů na zbrojení. V roce 2016 to ale bude už 22%. Z tohoto důvodu mj. vezme peníze ze speciálního fondu určeného původně na starobní důchody. Nesouhlas s obrovským navyšováním výdajů na zbrojení byl jedním z důvodů odstoupení dlouholetého a respektovaného ministra financí Alexeje Kudrina. Veřejnost zpracovaná propagandou však zbrojení v zásadě podporuje.

Konečně bez obav splachujeme

26. 12. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pane Dolejší, přeji( byť je to trochu klišé) pěkné prožití Vánoc, píše Pavel Rampír. Jednou mám dojem, nezlobte se, že je ve Vás zastydlý zastánce starých časů, a jednou se nestačím divit, jaký máte přehled a schopnost zhodnotit, co se kolem děje (váš poslední článek na BL).

Málo již BL navštěvuji, neb mám pocit že mě nijak neobohatí.

Bydlím na malé vesnici a někdy mám pocit že žiji v jiné zemi než jak je zobrazována na BL. Je u nás nová kanalizace (konečně bez obav splachujeme :-)) krásně spravená škola a nové hřiště jak z "Emerického filmu "...

Normálně tady žijeme a náš starosta se stará a nekrade, štípeme dřevo a v hospodě je vždy živo.

Zamlčuje KSČM zločiny komunismu?

27. 12. 2013 / Josef Babor

čas čtení 3 minuty

V prvním odstavci svého článku o zločinech komunismu tvrdí Karel Dolejší, že věrchuška KSČ si v padesátých letech odmítala připustit, že Československo se může stát bojištěm III. světové války a v reakci na to jedním z nutných strategických zbrojních výrobců. To je naprostý nesmysl, neboť právě touto možností budoucího vývoje vedoucí představitelé strany zdůvodňovali nutnost stupňovat intenzitu zbrojní výroby, ale především míru represí nejen proti vnitřnímu nepříteli. Každé veřejné vystoupení bylo vedeno pod tlakem strachu z dalšího otevřeného konfliktu se Západem.

Arogance moci! A co paměť, pane Nečasi, ta už neslouží?

27. 12. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 10 minut

V souvislosti se zveřejněním videozáznamu ze zatýkání Jany Nagyové, později Nečasové v ČT v rámci Otázek Václava Moravce, které připravil ÚOOZ jako důkazný materiál proti různým nepravdivým nařčením, je tento dokument doprovázen také velmi tvrdou kritikou expremiéra Petra Nečase který, ač nebyl přítomen, zatýkání Jany Nagyové komentuje více než irelevantně. Odvolává se přitom na sdělení samotné Nagyové její psycholožce která, ač rovněž nezúčastněná aktu zatýkání J. Nagyové, se k tomu vyjádřila slovy, že "To jsou metody StB a gestapa, jakkoliv bez použití násilí." Hlavní kritiku si však ponechal expremiér Nečas až na závěr, když až dojemně prohlásil:

Šňupání na Bibli a televize jako Zlaté tele

26. 12. 2013 / Jakub Horák

čas čtení 6 minut

"trocha vzruchu v pozdním nočním vysílání nemůže v dlouhodobém měřítku ničemu uškodit"...
producentka pořadu Tečka páteční noci Kamila Zlatušková ZDE

Rada pro televizní vysílání bude posuzovat páteční Tečku a doporučí ČT, co dělat s lidmi, kteří do vysílání pozvali Vanessu. Video Vanessy v Tečce je nejsledovanějším online videem ČT po finále Stardance. Samir Hauser tím tak nezadržitelně vstupuje do historie moderní české hudby. Ivan Martin Jirous se kdysi svlékal, až Samir umře, v nekrologu bude uvedeno, že šňupal v televizi na Bibli.

Vracím se tedy k tomu tedy i já.

Vanessa v ČT Art aneb šňupání kokainu v televizi YOUTUBE

Ruská obdoba EU:

Putin: Postsovětská unie od roku 2015

25. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že nová postsovětská unie s Běloruskem a Kazachstánem je připravena k 1. lednu 2015 a doufá také v připojení Ukrajiny k tomuto projektu, s nímž spojil své třetí funkční období.

Připravenost uvést v platnost projekt Eurasijské ekonomické unie oznámil Putin včera po moskevské schůzce s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem a běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Petr Uhl: Češi pořád proti něčemu bojují

23. 12. 2013

čas čtení 7 minut

Ukázka z knihy Petra Uhla, Dělal jsem, co jsem považoval za správné. Torst, Praha, 2013.

  • Proč se podle vás po roce 1989 underground pořád ještě deklaruje pravicově?

    V současné době se už s tímto okruhem moc nestýkám, takže to můžu jen odhadovat. Asi je to způsobené jistou setrvačností: současná politická levice pro ně představuje pořád ten establishment, proti kterému se před listopadem 1989 tak ostře vymezovali. Dovedu si představit, že tu je silný antikomunismus a v jeho pojetí je všechno proti levici, a oni tedy taky.

  • Petr Uhl: O zločinech a chybách minulosti se v ČR musí tradičně mlčet

    23. 12. 2013

    čas čtení 16 minut

    Ukázka z knihy Petra Uhla Dělal jsem, co jsem považoval za správné. Torst, Praha, 2013

  • Už jste o své práci zmocněnce řekl, že se to nedalo vydržet a že jste využil první možnosti a funkce se vzdal. Proč?

    Nešlo jen o to, že se lišil můj pohled na lidská práva od pohledů členů vlády v čele s Milošem Zemanem, ale hlavně o to, že se jejich představy hodně lišily od zásad, které přinesla Listina práv a svobod.

  • Jak se to projevovalo?

    Ve vládě nebyla po celé čtyři roky jediná žena, bujel tam misogynní sexismus. Vláda byla sborem starších pánů. Už v roce 1999 mě Zeman požádal, abych s ním šel na setkání k Mezinárodnímu dni žen, to jsem mu pochválil, ale on se tam postavil a začal vyprávět košilaté vtipy. Strašně jsem se tenkrát za něj styděl.

  • Petr Uhl: O "českých tradicích" v české vládě a o xenofobii úředníků

    23. 12. 2013

    čas čtení 19 minut

    Ukázka z knihy Petra Uhla, Dělal jsem, co jsem považoval za správné. Torst, Praha, 2013

  • S čím jste jako zmocněnec nepochodil, co se vám nepovedlo?

    Nepovedl se mi zákon o národních menšinách. Nejdřív mi nepovolili slovo "národní" a muselo tam být "národnostní", ale celkový výsledek byl úplnou minimalizací, a to i za cenu nedostatečného naplnění Rámcové úmluvy o ochraně práv národních menšin. Ta byla jako ratifikovaná Českou republikou pro ni závazná.

    Předložení národněmenšinového zákona neuložila ale vláda mně, nýbrž už začátkem září 1998, týden před mým jmenováním, místopředsedovi vlády Pavlu Rychetskému. Někdy v roce 2000 jsem Rychetskému sdělil, že práce na zákonu už nejsem schopen kvůli xenofobii státních úředníků koordinovat a že ze své funkce odejdu, bude-li si to přát.

  • Petr Uhl: Jsem proti institutu prezidenta

    23. 12. 2013

    čas čtení 44 minut

    Ukázka z knihy Petra Uhla, Dělal jsem, co jsem považoval za správné. Torst, Praha, 2013.

  • Nové poměry pro vás začaly úplně jinak než pro ostatní občany tehdejšího Československa. Devatenáctého listopadu 1989 vás sebrali a první týden jste trávil v Litoměřicích ve vazbě. Když vás pustili, ocitl jste se uprostřed horečného dění. Co vám procházelo hlavou? Měl jste jasno, co chcete dělat?

    Byl jsem tři dny a pár hodin v Ruzyni, pak další tři dny a kousek noci v Litoměřicích. V prvních dnech po návratu z vazby jsem si mapoval situaci ve snaze porovnat ji s těmi ideály a představami, které jsem přijal už v šedesátých letech. Jinými slovy: zda to, co tady teď je, je antibyrokratická revoluce, která má odstranit diktaturu a státně-stranickou byrokracii a nastolit jiné, řekněme socialistické poměry, jež by nakonec vedly společnost, a to nejen československou, ale i evropskou a světovou, ke komunismu.

  • BRITÁNIE:

    Edward Snowden varoval ve vánočním projevu na Channel Four před likvidací soukromí

    25. 12. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Britská terestrická kulturní komerční televizní stanice Channel Four odvysílala 25. prosince odpoledne vánoční projev amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, který v Rusku natočila pro Channel Four filmařka Laura Poitras, která se Snowdenem těsně spolupracovala na vydávání informací získaných z dokumentů americké NSA. Videozáznam dvouminutového Snowdenova vánočního projevu, odvysílaného na Channel Four, je ZDE

    Channel Four už dvacet let o Vánocích vysílá vánoční projev důležitých mezinárodních osobností jako alternativu k tradičnímu vánočnímu televiznímu projevu anglické královny.

    VÁNOČNÍ ČTENÍ:

    Ukolébavka vánoční

    25. 12. 2013 / Jan Neruda

    čas čtení < 1 minuta

    Spi, Jezulátko, spi!
    Zas chudých lidí chudé dítě
    jen do jesliček uloží Tě ---
    ach, kolikrát už lidstvu dáno
    a Jidáši vždy zaprodáno,
    spi, Jezulátko, spi!

    VÁNOČNÍ ČTENÍ:

    Zimní odpoledne

    25. 12. 2013 / Jakub Deml

    čas čtení < 1 minuta


    Širokým zvukem plechu
    v oblacích
    pluh smutku na mne převrací
    svých těla vln
    bezvládná
    útlá
    bledá.

    Špendlíkové hlavičky mlhy
    dotýkají se pleti mé
    němě a tak,
    jako by o mé ruce a líce
    narážela tělesa světa opuštěného Bohem,
    laskavá, teskná, bezradná.

    Chápajíc bezmeznost tohoto opuštění,
    tulí se jíní k velkým hrudám,
    aby se u nich zahřálo.

    DEBATNÍ KLUB:

    Pavel Letko / Tomáš Krystlík: Mnichovská dohoda

    25. 12. 2013

    čas čtení 1 minuta



    Bezpečnostní expert Provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Logar v Afghánistánu a člen komise pro přípravu Bílé knihy o obraně, Libor Stejskal, napsal esej pro Deník Referendum s názvem "Mnichovské trauma", kde v úvodní větě píše: Mnichovské dilema 1938 bude traumatizovat, dokud ho budeme vytrhávat z dějinného a civilizačního kontextu, stavět se do role oběti a vinu svalovat na jiné a dále se zamýšlí nad aspekty Mnichovské dohody, která má letos 75. výročí. Tento text a s ním související následná polemika se staly důvodem organizace tohoto Debatního klubu.

    Hosty Debatního klubu jsou Pavel Letko, křesťanský pacifista, zakladatel internetových stránek pacifismus.cz a redaktor internetového deníku e-republika a Tomáš Krystlík, česko-německý spisovatel a žurnalista, autor množství článků a esejí zaměřených na otázky československých dějin, česko-německých vztahů a vysídlení německého obyvatelstva ze Sudet po druhé světové válce.

    Britská energetická firma UK Power Networks hradí zákazníkům bez proudu sváteční vánoční oběd

    25. 12. 2013

    čas čtení 1 minuta

    V důsledku rekordně špatného počasí utrpěl především jih Británie záplavami a výpadky elektrického proudu. Jihoanglická firma UK Power Networks, která zajišťuje dodávku elektrické energie v postižených jihoanglických hrabstvích, se usilovně snaží ji obnovit. Zároveň však nabídla stovkám postižených rodin bez proudu, že jim uhradí náklady svátečního oběda v restauraci na Boží hod vánoční, a to částkou až 40 liber (přibližně 1300 Kč) na jednoho zákazníka.

    Sváteční oběd dne 25. prosince je pro Brity vyvrcholením Vánoc.

    Nabídla by česká firma ČEZ, že uhradí zákazníkům náklady štědrovečerní večeře, kdyby bývalo došlo 24. prosince v důsledku nepříznivého počasí v České republice k výraznějšímu výpadku elektrické energie? ptá se Jan Čulík a dodává: Mluvčí ČEZu nám v nedávné diskusi o tom, že v Británii energetické společnosti nevypínají elektřinu chudým, nemocným a starým lidem, odpověděl, že na rozdíl od energetických firem v Británii český ČEZ nezohledňuje sociální otázky, že je to úkol pro české legislativce.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Požár a prosba o pomoc

    24. 12. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Posíláme vám všem přání k vánocům a jedním dechem prosbu o pomoc, Ivana Eliášová a Michal Martoch.

    Z 22.12. na 23.12 v noci vyhořel dům naší nejlepší kamarádky Radky Nepustilové a její rodiny. Ona, její muž i jejich děti jsou v pořádku, ale nyní zcela bez prostředků.

    Stavba dálnice na Islandu odložena kvůli ochraně elfů

    24. 12. 2013

    čas čtení 2 minuty

    Aktivisté na ochranu elfů se na Islandu spojili s ekology a požadují, aby islandská vládní Komise pro silniční dopravu a pobřežní záležitosti zrušila plány na stavbu dálnice, protože by zlikvidovala oblast, kde žijí elfové.

    Aktivistům především vadí, že by byl ohrožen kostel, zasvěcený elfům, který stojí v cestě dálnice.

    Edward Snowden: "Už jsem zvítězil"

    24. 12. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Sedm měsíců poté, co jeho odhalení byla poprvé zveřejněna v západním tisku, se nyní vyjádřil whistleblower Edward Snowden, že poslání, které si předsevzal, "bylo splněno". Ve čtrnáctihodinovém rozhovoru s novinářem Bartonem Gellmanem z listu Washington Post Snowden uvedl:

    O výročí Rychlých šípů a cosi o Foglarovi k tomu

    24. 12. 2013 / Daniel Strož

    čas čtení 6 minut

    Předpokládám, že jen málokterá média u nás přehlédnou patnácté výročí úmrtí spisovatele Jaroslava Foglara (zemřel 23. 1. 1999), ale nebýt ojedinělého článku Petra Nečady v Magazínu Mf Dnes (12. 12. 2013), ani bychom si snad nevzpomněli, že už je tomu rovných tři čtvrtě století, co světlo světa spatřily Rychlé šípy. Tento Foglarem vymyšlený nejpopulárnější český obrázkový seriál, postupně realizovaný dvěma kreslíři, Janem Fischerem a Marko Čermákem, začal totiž vycházet 17. prosince 1938 v tehdejším časopisu pro mládež, Mladém hlasateli.

    BRITÁNIE:

    Supermarket Marks and Spencers se omluvil, že muslimská prodavačka odmítla prodat láhev alkoholu

    24. 12. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Britský supermarket Marks and Spencers se omluvil poté, co jedna jeho muslimská prodavačka zdvořile odmítla zákaznici prodat alkohol. Vedení supermarketu konstatovalo, že pokud jejich zaměstnanci zastávají nějakou náboženskou víru, která jim brání v prodeji určitých potravin či nápojů, podnik se snaží je zaměstnat "ve vhodných rolích". Firma se omluvila, že v tomto případě nezvládla logistiku a věc vyšla najevo.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za listopad 2013

    11. 12. 2013

    čas čtení 2 minuty

    V listopadu 2013 přispělo finančně na Britské listy 207 osob bankovním příkazem celkovou částkou 43 699,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2013 částkou 33643,34 Kč.

    Zůstatek byl koncem listopadu 2013 409 013,38 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    77328