Raději disciplinovaně než svobodně

24. 6. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Když člověk sleduje mediální reakce na zatýkání vrcholných politiků a úředníků, nelze si nevšimnout povahy mediálně-politického diskurzu, který následně velmi významně ovlivňuje veřejné mínění. Je z něj patrný, minimálně z jisté jeho části, pozoruhodně tolerantní přístup ke zneužívání politické moci i ke korupci.

Zneužívání vojenské rozvědky k léčbě hormonálních problémů v rodině premiéra (vždyť to je jen problém jedné žárlivé ženské.) se nicméně většinou nesetkalo s pochopením. Veřejné mínění, v čele s většinou opinion makerů, se vesměs usneslo na tom, že dělat ze špionáže soukromý servis tak úplně neodpovídá ani těm nejmlhavějším představám o demokracii.

Uplácení poslanců horentně odměňovanými posty ve správních radách ovšem zaznamenává daleko vstřícnější reakce. Významná část mainstreamových komentátorů a politologů se shodla na tom, že je tak nějak normální, pokud se v politickém prostoru účelově korumpuje dostupnými prostředky, protože to dělá politiku politikou.

Snowden nenastoupil do letadla na Kubu

24. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

  • V současnosti není známo, kde se nachází americký whistleblower Edward Snowden, poté, co nenastoupil do letadla společnosti Aeroflot z Moskvy do Havany, v němž měl rezervováno místo. Předpokládalo se, že z Kuby chce dál cestovat do Ekvádoru. Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiño v neděli uvedl, že jeho země od Snowdena dostala žádost o azyl. Avšak komicky celá řada novinářů a zřejmě i zástupců různých vlád odletěla na Kubu letadlem Aeroflotu bez Snowdena.
  • Patino uvedl, že Snowden přicestoval do Ruska a že ekvádorská vláda v současnosti rozhoduje o jeho žádosti o azyl. Avšak dodal, že Ekvádor neví, kde se Snowden v současnosti nachází ani kam hodlá dál cestovat. Patino naznačil, že pokud Ekvádor Snowdena přijme, bude to na základě principů soukromí, svobody projevu a lidských práv. Ekvádor už poskytuje na svém velvyslanectví v Londýně útočiště zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangemu. WikiLeaks v pondělí hájily spornou situaci ohledně lidských práv v Ekvádoru.
  • Patino přečetl Snowdenovu žádost o azyl, v níž se Snowden přirovnal k Bradleymu Manningovi, který je v Americe v současnosti souzen za "napomáhání nepříteli". Snowden se vyjádřil, že by v Americe neměl šanci na spravedlivý soud.
  • Americký ministr zahraničí John Kerry konstatoval, že by bylo "vysoce znepokojující", jestliže Čína a Rusko měly předem informace o tom, kam Snowden hodlá cestovat, a umožnily mu to.
  • Podrobnosti v angličtině ZDE

Americký whistleblower Edward Snowden požádal o azyl v Ekvádoru

24. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

Vyvolalo to diplomatickou bouři

Americký whistleblower Edward Snowden se v pondělí pokusí dokončit svůj odvážný útěk do relativního bezpečí Jižní Ameriky poté, co jeho odlet z Hongkongu zhoršil už tak problematické diplomatické vztahy mezi USA a Čínou.

Snowdenovi povolil Hongkong odletět v neděli ráno do Moskvy komerčním letem, navzdory oficiální žádosti Spojených států, aby byl zatčen a vydán do Ameriky, kde byl Snowden obžalován ze špionáže.

Snowden po příletu do Moskvy zase zmizel. Odešel z letadla, aniž by si ho kdokoliv všiml, avšak vyhledal ho pak ekvádorský velvyslanec Patricio Chávez, uprostřed spekulací, že Snowden v pondělí odletí do Quita, pravděpodobně přes Kubu.

Snowden požádal o politický azyl v Ekvádoru, v zemi, která také poskytla útočiště zakladateli WikiLeaks Julianu Assangemu, který se skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

Prezidentská kancelář odmítla převzít petici

24. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Byl jsem účastníkem "výletu" do Lán dne 23.6.2013 pořádaném několika občanskými iniciativami, jehož průběh popisuje ve svém článku Marek Řezanka, píše Jiří Šlouf.

Vše probíhalo přesně tak, jak Marek Řezanka ve svém článku popisuje. Chtělo by se téměř říci "počasí přálo, nálada byla výborná", tuto idylu mírně kazila pouze snaha o dehonestaci akce nechvalně známým "pražským taxikářem " Zdeňkem Ponertem ( známý z hlavně z demonstrací na Václavském náměstí).

Poněkud jinak vyzněl závěr akce. Poté, co účastníci prošli Lány od místa odpočinku bývalého prezidenta k sídlu současného prezidenta s úmyslem předat petici a podpisové archy do rukou pracovníků prezidentské kanceláře, hradní stráž jak převzetí petice tak přivolání osoby kompetentní k jejímu převzetí odmítla se zdůvodněním, že obojí přesahuje její kompetence.

Po zdlouhavém vyjednávání a několika telefonických hovorech mezi strážným a jeho velitelem bylo zástupcům iniciativ doporučeno přejít od hlavní brány k bráně číslo 2 vzdálené cca 250 m. Zde se celá scéna opakovala pouze s tím rozdílem, že strážný byl zřejmě již předem informován a jeho odmítnutí převzetí petice působilo striktněji.

Petice nebyla tedy vůbec předána vůbec, a to i přesto, že s úmyslem předat ji Hrad seznámen písemně jíž několik dní předem.

To, že prezident byl zaneprázdněn jednáním a nemohl se zástupcům iniciativ věnovat je zcela logické. To, že nikdo z pracovníků kanceláře prezidenta republiky neměl ani několik vteřin volného času materiály převzít jíž tak logicky nezní.

Odpovědnost za politickou korupci

24. 6. 2013

čas čtení 8 minut

V rámci debaty o obvinění exposlanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra z přijetí úplatku se často objevují dva argumenty, které mají snížit závažnost politického uplácení. Podle prvního je toto jednání běžné, neboť téměř všichni korumpují a jsou korumpování, podle druhého pak korupce dokonce patří k samotnému základu politiky, a není ji možné vymýtit. Oba tyto argumenty nejsou udržitelné a neoprávněně zastírají osobní odpovědnosti politiků za korupční jednání i za celkový korupční charakter české politiky, píše Ondřej Krása.

28910

OBRAZY Z RUS:

Krajina jak z Tarkovského

24. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Vyfotografováno v jižní Karélii, asi 150 km severně od Petrohradu, v noci ze soboty na neděli kolem 1 hodiny ráno.

Exorcismus aneb Vymítání

24. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Dávejte si pozor na falešné proroky, kteří k vám přicházejí v ovčím rouše, ale uvnitř jsou to draví vlci.

Poznáte je po jejich ovoci. Sklízejí se snad hrozny z trní a fíky z bodláčí?

Matouš 7, 15-2

Vymítání je prastarý obřad, s kořeny prorůstajícími civilizačními vrstvami hluboko do minulosti, jehož cílem je vyhánění zlých sil z posedlých. Křesťanská tradice nám zanechala celou přehršli takových případů, jaký třeba zmiňuje evangelista Marek v příběhu o setkání Ježíše s posedlým na cestě gearskou krajinou. Nebožák přebýval v hrobech, chodil nahý a nikdo si s ním nevěděl rady, neboť ho ovládali démoni. Když se jich Mesiáš zeptal, co jsou zač, odpověděli, že si říkají Legie, protože jich je mnoho. Nakonec byli vyhnáni ze svého přechodného příbytku v těle jurodivce do stáda vepřů, které se poté vrhlo ze srázu do moře. I dnes se můžeme setkat s posedlými. Vyhlížejí však zcela jinak.

Co nejvíc chybí

24. 6. 2013 / Jan Mertl

čas čtení 5 minut

Současný vývoj v ČR je prazvláštní ukázkou snižování úrovně prakticky ve všech oblastech života. Orientace v příčinách je obtížná, zvláště pokud je hledáme na úrovni jednotlivých transakcí nebo dílčích rozhodnutí. Tak se k řešení prakticky nikdy nedobereme, protože se podobáme veverce, která běhá v kolečku a neví, že její snaha je nekonečná a neproduktivní. Zkusme shrnout v bodech, kde bychom měli hledat řešení.

Vzkaz dvěma prezidentům aneb Hurá nazdar výletu

24. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Dne 23. 6. 2013 se v Lánech sešli zástupci několika iniciativ a hnutí, kteří chtěli jednak upozornit na současný stav politické scény a společnosti a jednak přednést svůj postoj adresovaný hned dvěma prezidentům (fotogalerie z akce: ZDE).

Jeden T. G. Masarykovi, čtený nad jeho hrobem, další potom Miloši Zemanovi, který již několik dní vede čilá jednání se zástupci parlamentních stran, aby v úterý sdělil, jaké řešení stávající krize považuje za daných podmínek za nejlepší.

Nad Masarykovým hrobem zazněly celkem tři příspěvky. Jako první vystoupila Lenka Procházková, která akcentovala skutečnost, že od roku 1989 došlo jednak k rozpadu Československa a jednak ke schválení tzv. církevních restitucí, které svou formulací zpochybňují Benešovy dekrety, a u nichž je podezření, že prošly výhradně díky korupčnímu postupu, který je spouštěčem nynější politické krize.

Projev Lenky Procházkové si můžete přečíst zde:

Zeman má čtyři kandidáty na premiéra, preferuje "vládu odborníků" bez politického mandátu

23. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

V obnoveném pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán (Miloš Zeman) řekl, že by politickou situaci nejraději řešil jmenováním "vlády odborníků".

"V zásadě mám jasno a moje rozhodnutí bude takové, které nezklame moje voliče v prezidentských volbách," řekl Zeman.

Během předvolební kampaně měl mimo jiné billboardy s nápisem "Stop Nečasově vládě". Předvolební slib podle Zemana přitom ještě není úplně naplněn. "Nečasova vláda, byť je v demisi, je stále ještě vládou," řekl prezident.

V hledáčku má prý čtyři osobnosti, které by mohly převzít premiérskou funkci, a budoucí předseda vlády by podle Zemana nutně nemusel mít politický mandát.

Podrobnosti: ZDE

Pohádka o předčasných volbách

23. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Byl jsem upozorněn ještě na jeden velmi prozaický, ale dost možná rozhodující důvod, proč lze sotva realisticky očekávat, že by se teď prezident podílel na vyvolání předčasných voleb. Preference Zemanovy strany SPOZ, kvůli vymahačské firmě expředsedy Mynáře lidově přezdívané Strana přátel organizovaného zločinu, se aktuálně pohybují pod hranicí volitelnosti. Efekt prezidentské kampaně se již vyčerpal a strana na nějakou novou kampaň nemá peníze. Doslova před několika dny, dávno po zákonné lhůtě (konec března), bylo uzavřeno účetnictví za prezidentskou kampaň v přibližné ceně 37,2 milionu korun (nejvyšší náklady ze všech kandidátů) a zaplaceny všechny dluhy. Strana SPOZ teď nemá prakticky ani korunu.

Každý máme svojí odpovědnost k časům budoucím

24. 6. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 1 minuta

Kdy se autor článků hodnotící jednání aktivistů překlopil do pozice, že ví co chtějí a proč to dělají? Zní věta o jakési lidové delegaci v Lánech posměšně, nebo ne? ptá se Václav Novotný z Ne základnám.

I bez existujícího prohlášení o dolních 10 milionech se řada iniciativ a Hnutí za přímou demokracii dohodla, že připomenou názor nemalého počtu občanů, voličů. *Tato vláda musí zmizet, chceme předčasné volby.* Nejedná se o žádnou radu. Je to legitimní požadavek a překrucování tohoto požadavku do posměšné polohy není na místě.

Připomíná mi to mlčení reportéra ČT pana Rožánka. Před Poslanneckou sněmovnou na adresu aktivistů dožadující se rozpuštění sněmovny pohrdavě prohodil ,,je vás tady desítka stejných obličejů". Byl dotázán, bude dobře, když tu nebude nikdo?

Aktivisté musí vážit každou větu, pokud chtějí existovat. Mohou také svého aktivismu zanechat a to okamžitě. Žádné uznání ani trafiky za to nedostávají.

Tragikomické bude u pisatelů článků provolávání, občané jsou lhostejní, nikde žádný aktivista. Ostatně, na lhostejnost, pasivitu občanů, voličů, byla napsána nejedna věta.

28909

OBRAZY Z RUS:

Sen noci svatojánské

22. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Kouzelná svatojánská noc z 21. na 22. června v Priozerské oblasti v Rusku, asi 150 km severně od Petrohradu, nedaleko finských hranic. Vyfotografováno ve 02.19 ráno.

(Mimochodem, někteří čtenáři namítají, že název "Obrazy z Rus" nezní příliš česky. Dovolil jsem si intertextuální odkaz na Karla Havlíčka... :) JČ)

"Podnikání" uvnitř katolické církve

Duchovním správcem zloděj v kostele

21. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Není nic zvláštního na tom, když se podnikání nedaří a podnikatel skončí v dluzích. Ani důkladná příprava a znalosti nejsou automaticky zárukou podnikatelského úspěchu. Dost lidí, kteří to nikdy nezkusili, alespoň podvědomě ví, oč jde a co všechno to obnáší, když si někdo na svůj chléb vydělává jako osoba samostatně výdělečné činná. Je to něco jiného než každý měsíc dostávat svůj stabilní příjem. Vysmívat se někomu, kdo v podnikání neuspěl, je hloupé. Nejlépe se v Česku daří "podnikání" těm, kteří mají ty správné kontakty a známosti a umí inkasovat peníze z veřejných zdrojů, což představy o podnikání a podnikatelích u většiny české veřejnosti negativně ovlivnilo.

Británie a USA realizují plán na globální kontrolu internetu

22. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Z nejnovějšího dramatického odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena vyplývá, že výzvědné úřady GCHQ v Británii a NSA v Americe realizují plán nazvaný MTI - Mastering the Internet. Jeho cílem je shromažďovat podstatné množství světových komunikací prostřednictvím internetu. Špehování internetu má být totální, píše v deníku Guardian Henry Porter.

Británie a Spojené státy byly po dlouhé generace hrdy na své demokratické hodnoty. Také jsou to země, které vytvořily pro svět internet - Američané vytvořili tu síť, Britové původně vymysleli tu myšlenku. Nyní ale obě země rychle vytvářejí systém, který jim umožní shromažďovat a analyzovat obrovské množství mezinárodně kolujících digitálních dat, včetně emailů, esemesek, telefonních rozhovorů, historie vyhledávání na internetu, materiálu z chatovacích serverů, z blogů a z mnoha funkcí systému Google.

V současnosti systém "luxuje" signály z 200 optických kabelů na fyzických bodech vstupu těchto kabelů do Británie a má umožnit i zvládnutí očekávaného obrovského provozu internetu, který má vzniknou v Asii. Systém Mastering the Internet zachází s pohrdáním s právy miliard vlastníků zahraničních internetových serverů, ohrožuje soukromí britských i amerických občanů a se stejným pohrdáním zachází i s právy poslanců. Po válce v Iráku a po krachu bank jsou britsko-americké snahy špehovat CELÝ internet dalším důkazem arogantní kriminality dvou nejstarších světových demokracií.

Ivana Řápková: Potrefené husy začínají kejhat

22. 6. 2013

čas čtení 5 minut

Před několika dny jsem spolu s některými kolegy podala návrh novely zákona o odpadech, který by umožnil obcím, aby prostřednictvím obecně závazných vyhlášek mohly rozhodovat, zda na jejich území bude existovat výkupna sběrných surovin a pokud ano, jakou bude mít provozní dobu. Smysl novely je jasný -- obce, které patří k nejvíce postiženým v souvislosti s kriminalitou založenou na výkupu kovů, mají mít právo se samy rozhodnout, kolik výkupen na jejich území chtějí mít a umožnit jim tak lepší a účinnější kontrolu dodržování zákonů v oblasti sběru a výkupu surovin. Až dosud o žádostech na zřízení výkupen rozhodovaly pouze krajské úřady a obce do tohoto procesu nemohly účinně zasahovat, píše poslankyně Ivana Řápková v reakci na článek Petra Millera.

Pro volby v září bude ústavní většina poslanců

22. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení < 1 minuta

Volby v září někteří chtějí a další dostanou pokyn pro ně hlasovat. Možná ani nebude potřeba někoho kupovat. Předseda TOP 09 v pátek 21.6.2013 v Událostech potvrdil scénář naznačený v tomto článku, když řekl, že kdyby Němcová neprošla, nemělo by cenu čekat a udělaly by se předčasné volby. Zapomněl jen dodat, že toto neprojití se dá zařídit, a že se TOP 09 docela hodí a že spolu s hlasy TOP 09 se dá dohromady potřebných 120 poslanců, Sněmovna se rozpustí a pokračovat se bude podle zákona, bez ohledu na vůli prezidenta.

Výsledek Nagygate: TOP 09 se stává hegemonem na pravici, slabá vláda nahrává faktické změně ústavního systému

22. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Kalouskova TOP 09 získá výměnou za podporu kandidatury Miroslavy Němcové na premiérku dosavadní post této političky, tedy předsedu poslanecké sněmovny. V příštích volbách, ať už budou kdykoliv (ale pro Kalouska je samozřejmě nejvýhodnější, aby byly co nejdříve, než Nečasova aféra utichne), se TOP 09 stane nejsilnější pravicovou stranou. A pokud by se Zemanovi nepodařilo ani na dvakrát jmenovat premiéra, který získá důvěru, bude to osoba v čele sněmovny, tedy opět TOP 09, kdo rozhodne o dalším a posledním kandidátovi.

Zájmem prezidenta Miloše Zemana je jako vždy rozšiřovat vlastní moc a získávat pro sebe další vládní pravomoci, tak aby posouval ústavní systém směrem k (polo)prezidentskému. To se mu nejlépe podaří, bude-li vládnout úřednická vláda s mandátem přímo od něj, tj. od něj odvozená a na něm plně závislá. Druhá nejlepší varianta pro něj je slabá vláda v čele s premiérem z ODS. Předčasné volby a z nich vzešlá vláda se silným mandátem je až ta poslední možnost, kterou zvolí.

Takové jsou, v kostce, reálné dopady aféry Nagygate na českou politiku.

Americký list International Herald Tribune publikoval karikaturu, na níž brazilská prezidentka sleduje milionové protesty v ulicích a starostlivě je komentuje: "Vypadáme kvůli tomu jako země Třetího světa". "Hůř: Jako Evropa," dodává lakonicky opodál stojící spolupracovník.

Česká banánová republika ovšem nevypadá ani jako Evropa. Špatně zorganizovaných protivládních protestů se zde naposledy před sněmovnou zúčastnilo asi padesát osob. Všichni ostatní pasivně přihlížejí mocenské hře, na kterou nemají žádný vliv a v níž na jejich zájmy nikdo z hráčů nebere ohled. Přesto právě na tyto hráče slepě spoléhají a projektují na ně své absurdní představy kompenzující vlastní bezmoc.

Až se to zase hezky v kuloárech zobchoduje, půjde se s Kalouskem na pivo.

Spojené státy obžalovaly whistleblowera Edwarda Snowdena

22. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Americké ministerstvo spravedlnosti obžalovalo whistleblowera Edwarda Snowdena ze špionáže a úřady požádaly Hongkong, aby byl vydán do USA. Poslanci v Hongkongu požádali, aby o záležitosti rozhodl Peking. Devětadvacetiletý Snowden je obžalován z krádeže vládního majetku, nepovoleného zveřejnění informací týkající se obrany státu a ze zlovolného rozšíření tajných výzvědných informací neschválené osobě.

Snowden se skrývá v Hongkongu. Podle listu Washington Post požádaly Spojené státy Hongkong, aby Snowdena prozatímně zatkl a z jiných zpráv vyplývá, že se Spojené státy připravují požádat Hongkong o Snowdenovo vydání.

Jeden hongkongský poslanec, Leung Kwok-hung, uvedl, že Peking by měl nařídit Hongkongu, aby ochránil Snowdena před vydáním, než jeho případ přijde k soudu. Leung také naléhal, aby občané Hongkongu "vyšli do ulic na Snowdenovu obranu". Jiný poslanec, Cyd Ho, náměstek předsedy prodemokratické Strany práce, požadoval, aby Čína "dala svůj postoj ohledně Snowdena jasně najevo".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Snowden: Británie si kopíruje mezinárodní digitální provoz probíhající světovými optickými kabely

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Z nejnovějších dokumentů, které prozradil americký whistleblower Edward Snowden, vyplývá, že britské výzvědné monitorovací středisko GSHQ je trvale nabouráno do světových optických kabelů a kopíruje z nich a ukládá obrovské množství globálního emailového provozu, informace zveřejněné na Facebooku, historii internetového vyhledávání uživatelů a telefonních rozhovorů a tyto informace poskytuje i americkému výzvědnému úřadu NSA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

TOP 09 nominuje do čela sněmovny Langšádlovou

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Poté, co ODS nominovala na premiérku Miroslavu Němcovou a nabídla TOP 09 místo v čele sněmovny, navrhne zřejmě druhá největší koaliční strana na post předsedkyně dolní komory parlamentu (místopředsedkyni a poslankyni za Středočeský kraj) Helenu Langšádlovou.

Podrobnosti ZDE

Policie s použitím síly vyklidila sídlo ruského hnutí Za lidská práva

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na policejní brutalitu si stěžují aktivisté ruského nevládního hnutí Za lidská práva, jehož kancelář v centru Moskvy obsadila během noci na dnešek pohotovostní jednotka.

Organizace patří k hlavním kritikům současného režimu v Rusku.

Uvolnění sídla hnutí požadovala moskevská radnice, podle níž dohoda o pronájmu vypršela již v únoru. Hnutí naopak podle BBC tvrdí, že pronájem zaplatilo až do konce června.

"Násilím nás vyhnali," řekla agentuře Interfax koordinátorka hnutí Alexandra Bukvarevová. Policisté při zásahu prý poškodili kancelářskou techniku a také - podle předáka dalšího nevládního hnutí Alexandra Čerkasova - používali "nepřiměřenou sílu".

Šéf hnutí Za lidská práva Ilja Ponomarjov (72) byl prý shozen ze schodiště a předák opoziční strany Jabloko Sergej Mitrochin utrpěl zranění nohy, další aktivisté byli podle stanice Echo Moskvy "tvrdě zbiti" a policisté je prý "doslova vyházeli na asfalt".

Podrobnosti: ZDE

Brazílie: Prezidentka oznámila reformy financování veřejného sektoru

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová oznámila sérii reforem, které by měly zastavit celonárodní protesty. V televizním a rozhlasovém projevu prohlásila, že připraví nový plán financování veřejné dopravy a veškeré výnosy z ropného průmyslu budou investovány do školství. V zahraničí budou najaty tisíce lékařů, aby byla zlepšena zdravotní péče.

Otevřený dopis prezidentu republiky Miloši Zemanovi

Předčasné volby jsou jediná reálná možnost jak změnit chování politiků

22. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Vážený pane prezidente,

obracíme se na Vás jako na prezidenta dolních 10 milionů občanů, abychom Vás podpořili v klíčové situaci po přijetí demise předsedy vlády Petra Nečase a faktickém pádu jeho vlády.

Tuto vládu nesestavoval vítěz voleb z roku 2010 a po většinu svého období stála na vratké podpoře poslanců zvolených za Věci veřejné, které se změnily, ať už z hlediska obsahu, tak formální struktury. Moc jsme od této vlády neočekávali, ale překvapilo nás, jak rychle a jak dalece přestala být "vládou rozpočtové odpovědnosti" a vládou "nepřipouštějící korupci ve společnosti a ve vlastních řadách". Korupční skandály dosáhly nebývalého rozsahu, protože za ně považujeme i církevní restituce a tzv. církevní smlouvy, které byly ve vládě projednány a schváleny ze dne na den v rozporu s jednacím řádem vlády.

Drtivá většina občanů a voličů si nepřeje pokračování vlády složené ze současných vládních představitelů. Všichni odmítáme jakékoliv politické "dealy", které jsou založeny na korupci politiků a politických stran. Považujeme za nutné zastavit vyprazdňování parlamentní, zastupitelské demokracie. Chceme Vás touto cestou podpořit, abyste se pokusil omezit do nebe volající "jánabráchismus" a rozetnout nedůstojný systém "škatulata, škatulata, hejbejte se".

Obracíme se na Vás s výzvou, abyste udělal maximum pro vybřednutí České republiky z politického bahna a vrátil tím občanům naději v obnovení důvěry k parlamentnímu systému, k demokracii s reálnou možností ovlivňovat politický život.

Česká média vytrvale formují, místo aby informovala. I to je důvod, proč si dnes nejsme jisti, zda je reálné dosáhnout co nejdříve předčasných parlamentních voleb, které považujeme za jedinou možnost, jak přerozdáním karet pozměnit chování politiků.

28900

OBRAZY Z RUS:

Kolik si vydělá v Petrohradě prodavačka

21. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Napadlo mě, uprostřed vší té opulence a obsesivního konzumerismu v dnešním Rusku, kolik tak vydělává prodavačka v supermarketu. A dostalo se mi odpovědi v hypermarketu OKay, kde jsem vyfotografoval tento náborový plakát.

Pokladní podle tohoto plakátu vydělá 13 500 - 15 660 Kč měsíčně, prodavačka 13 920 - 16 740 Kč měsíčně, kuchařka 14 520 - 17 340 Kč a "prodavačka - konzultantka" 12 120 - 14 930 Kč.

O železné kleci systémové korupce

21. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Na počátku vzniku nějakého relativně nového společenského systému stojí vždy individuální jednání. Německý sociolog Max Weber v klasické práci Protestantská etika a duch kapitalismu poukázal na to, že vznik kapitalistické mentality byl původně spojen se zcela individuální náboženskou motivací jednat racionálně, efektivně a hospodařit šetrně, jak to vyžadovaly některé protestantské sekty. Suma takto soustavně jednajících jednotlivců však postupně vytvořila systém, který už je na takové motivaci dále nezávislý a jednotlivcům prostě vnucuje jisté chování, protože v jeho rámci nemají na výběr. Tak vzniklo to, čemu Weber říká "železná klec" (stahlhartes Gehäuse) sociální racionalizace. V jistém okamžiku přestane být vysoce individuálně motivovaných racionálních asketů třeba, stanou se anachronismem. Nejsou už pilíři systému, ten stojí na jiné půdě.

Se systémem institucionalizované korupce a klientelismu to není jiné. A tak jako v případě kapitalistické racionalizace, i zde v jistém okamžiku přestává mít smysl zabývání se jednotlivci a tvrzení, že "oni za to můžou".

Praktiky politického systému v ČR a ústavnost

21. 6. 2013 / Jaroslav Kuba

čas čtení 15 minut

Způsob uspořádání vztahů ve společnosti a úpravy života jejích členů, či-li obecně vzato „režim“, byl u nás na přelomu 1989-1990 předhozen napospas změnám. Díky  dohodě Bush – Gorbačov na Maltě, uzavřené o nás a bez nás, spojencem končícím, spojencem nastávajícím.

Byli jsme však na změny připraveni?

Korupce -- a její bahno -- je zneužití postavení k osobnímu prospěchu

21. 6. 2013 / Vladimír Rott

čas čtení 10 minut

Korupce je zneužití postavení k osobnímu prospěchu.
klasická definice, prezentovaná (mj. i) na prvním semináři o korupci v ČR v 90. letech

(pozn.: V následující diskusi pak "upřesněno", rozvedeno (a zde, pro čtenáře BL, zase zkráceno) na: "Korupce je (jakékoliv) zneužití postavení (funkce apod.) k (jakémukoliv) osobnímu prospěchu."  Další z dobrých a zajímavých diskusí proběhla na jednom ze setkání lidí v 90. letech v našich zemích živě diskutujících o problémech, které po rozpadu SSSR (mj. i) u nás najednou vypluly na povrch -- aby "se", jak se ukázalo, vesele začaly rozvíjet a množit -- a o tom jak na ně, co s nimi. Zájem o věc vedl i ke konferenci, workshopu "Corruption -- how, and why, to avoid it" pořádanému v listopadu 1998 v Praze s lidmi z a kolem transparency.cz, zejména s Marií Bohatou (dokumentace workshopu ZDE).

Korupce, a její bahno, je také jedním z našich zásadních problémů

Potěšitelný pokrok je v tom, že se o korupci během posledních pár let docela dost i u nás začalo diskutovat. Jak se přitom ukázalo je podstatným problémem to, že -- přesto že definice korupce je tak krátká a jasná -- stále ještě "tak nějak" "nevíme" co korupce je. Tedy ještě neumíme "vidět", rozpoznat a pak i vědět. Jistě, v jedné z kultur, společností, které po staletí znají a, stále ještě, akceptují privilegia -- jakákoliv, byť třeba i sebemenší -- jako neoddělitelnou součást (politické) moci -- či jakéhokoliv, byť třeba sebemenšího "postavení" (funkce) -- taková "neznalost" ani tak neudivuje.

Kalouskova hra s ODS, aneb Naprosto slušňácká poprava

21. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Všichni se shodují, že najít pro vládu nového premiéra/premiérky dostatečnou většinu ve Sněmovně nebude snadné. Vzhledem k tomu, že hlasování o důvěře nebude tajné, bude možné však přeci jen spoléhat na stranickou disciplínu poslanců, kteří ještě zůstali v klubech vládních stran. Lze je sečíst a potom k tomu "sehnat", zřejmě nějakými protislužbami, potřebný počet poslanců, kteří různě přeběhli či vystoupili či "rebelovali". Včera v Událostech komentářích však Miroslav Kalousek v reakci na kandidaturu Miroslavy Němcové na post nové premiérky, jak ji ze svého středu vybrala a podpořila ODS, přišel s tím, že nejprve bude zapotřebí v tajné volbě, jak je volen předseda/předsedkyně Sněmovny, sehnat většinu 101 poslanců a obsadit předsednické místo ve Sněmovně po Miroslavě Němcové. Podle Kalouska se tak zároveň otestuje a v případě úspěšné volby i vytvoří skutečná poslanecká většina pro budoucí vládu.

Poslanci s.r.o. aneb Politika bez hodnot a politici s cenou

20. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

Nechci čtenáře Britských listů zahlcovat svými názory a jsem si vědomá toho, že se v jistých momentech moje poslední články poněkud opakují. Opakují se především v jednom leitmotivu, kterým je pro někoho možná naivní akcent na to, že by poslanci, naši zástupci (a politici obecně), měli svůj mandát vykonávat v souladu s Ústavou České republiky. V posledních dnech se totiž ukazuje, že ač máme formálně demokracii, nemáme demokraty a máme i vrcholné politiky, kteří tomu pojmu zásadně nerozumí. K tomu by se nemělo mlčet.

Britský expert na korupci: Funkce pro exposlance jsou nemorální

20. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Z právního hlediska je rozdávání lukrativních postů bývalým poslancům sporné, z pohledu etiky nepřípustné. Záleží na tom, jak chápete politiku. V Británii by to ale neprošlo, říká profesor Daniel Hough, vedoucí Centra pro výzkum korupce na britské University of Sussex.

Může být nabídka pracovní pozice pro nepohodlného poslance úplatkem?
Neznám všechny detaily tohoto případu, ale vím, že velmi podobný se stal v Novém Jižním Walesu v Austrálii na začátku 90. let. Tamější premiér měl velmi těsnou většinu v parlamentu a přiměl jednoho poslance k rezignaci, když mu nabídl dobrou práci ve veřejné sféře. A všechny tyto diskuse se tam tehdy odehrály. Špatnou zprávou je, že lidé se neshodli na žádném konsenzu. Pro některé je to jednoznačně způsob, jakým se dělá politika. Podle jiných je politika o morálce a etice, o tom, udělat správnou věc. Ti říkají, že z morálního hlediska toto jednání neobstojí a je korupcí.

Podrobnosti: ZDE

Spanilá jízda. Politický styl Nečasovy vlády a jeho důsledky

19. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 12 minut

"Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní." (Ústava ČR, čl. 2, par. 1.)

"Slib poslance a senátora zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."" (Ústava ČR, čl. 23, par. 3)

Odstupujícímu premiérovi Nečasovi zlomil vaz skandál spojený se zneužitím vojenské tajné služby pro soukromé účely jeho nejbližší spolupracovnice a milenky Jany Nagyové. ODS se teď zřejmě pokusí o kosmetické změny ve vládě, která by ve staronovém složení měla pokračovat dále. Je samozřejmě otázka k jakému řešení se přikloní prezident Miloš Zeman, který má nyní rozhodující slovo v celé věci. O dalším vývoji je nyní zbytečné spekulovat, ale myslím si, že je už dnes dobré se zaměřit na první kolo katarze spojené s činností odcházející vlády Petra Nečase.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

42369