PŘÍPAD SNOWDEN A ESTÉBÁCKÉ MANÝRY V BRITÁNII:

Partnera Glenna Greenwalda zadržovali na londýnském letišti devět hodin "podle zákona proti terorismu"

18. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Davida Mirandu, partnera novináře deníku Guardian Glenna Greenwalda, který publikoval řadu analýz o elektronickém špehování občanů americkými úřady, v neděli britské úřady zadržovaly na londýnském letišti Heathrow po dobu devíti hodin.

Miranda, který žije s Glennem Greenwaldem, se vracel přes Londýn z Berlína do Rio de Janeira, když ho britští policisté zatkli v Londýně v neděli v 8.30 ráno a informovali ho, že bude podroben výslechu podle sedmého ddílu Zákona proti terorismu z roku 2000. Tento kontroverzní zákon, který platí pouze na letištích, v přístavech a v pohraničních oblastech, dovoluje bezpečnostním orgánům zatýkat a vyslýchat osoby.

Glenn Greenwald: Británie zneužila svého zákona proti terorismu

18. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Toto je zjevně velmi vážná eskalace jejich útoků na shromažďování jnformací pro novinářské účely a na novinářskou práci. Už dost špatné je to, že stíhají a vězní zdroje. Je ještě horší věznit novináře, kteří informují o pravdě. Ale začínat zadržovat rodinné příslušníky či partnery novinářů to už je čistá despocie. Dokonce i mafie měla etická pravidla, že se nezaměřovala na členy rodiny lidí, jimiž se mafie cítila ohrožena. Ale britské loutky a jejich vlastníci v americkém národním bezpečnostním státě zjevně nemají ani takovéto minimální skrupule.

V komentáři k zatčení svého partnera v Londýně píše Glenn Greenwald v deníku Guardian mimo jiné toto:

Na smrti princezny Diany "se možná podílela zvláštní jednotka britské armády"

18. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Britská policie vyšetřuje tvrzení, že se možná na smrti princezny Diany podílely britské speciální vojenské jednotky SAS

Televizní zpravodajství Channel Four News má k dispozici dopis, který napsali r. 2011 tchán a tchyně nejmenovaného vojáka, "vojáka N", člena jednotky SAS. Dopis obsahuje tvrzení, že se speciální vojenská jednotka SAS možná podílela na smrti princezny Diany.

Channel Four News získal tento dopis v souvislosti se stíháním u vojenského soudu jiného vojáka SAS, seržanta Dannyho Nightingalea, který byl shledán vinným z toho, že protizákonně vlastnil revolver a munici.

Kdo sám sebe a svou rodinu zachovalým způsobem živiti neumí, nevěřte mu, že dovede radu dát, jak by se zlepšil stav celé země

18. 8. 2013 / Karel Havlíček Borovský

čas čtení 1 minuta

Při všech politických bouřkách a zmatcích vždy mnozí lidé nepoctiví jako hmyz se objevují a pro sebe něčeho přitom urvati se snaží. Ti pak zapletou všechno mnohem více a pokazí tolik, že to ani celý věk napraviti nedovede.

Jest ale prostředek proti takovým lidem.

O každém, který se vám v politických a veřejných záležitostech za rádce nabízí, hleďte se vždy strany jeho domácího a privátního života přesvědčiti, je-li zachovalý muž.

Kdo je ničema sám osobně a nedovedl si mezi těmi, kteří jeho domácí život z předešlých a nynějších let znají, ani jméno poctivého a řádného muže zachovati, ten také jistě se nemíchá do politiky z poctivých oumyslů, a musí mít nějaké tajné, ale jistě nečisté ohledy.

Také jest ještě jiná poznámka: Kdo sám sebe a svou rodinu zachovalým a řádným způsobem živiti neumí, nevěřte mu, že dovede radu dát, jak by se zlepšil stav celé země. A právě mnoho takových lidí se nejvíce roztahuje a potlouká ve veřejném životě jistě jenom ke zkáze země a národu.

Kdoví jaké nám nyní nastanou důležité doby: právě proto snad nebude toto ponaučení na škodu.

Neb čím důležitější věci se dějí, tím více může se v nich pokaziti.

Karel Havlíček Borovský, Národní noviny 31. března 1849

Kauza Rath IV: Vyvrcholení

18. 8. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 15 minut

Už třikrát jsem na stránkách Britských listů komentoval nejsledovanější kauzu posledního roku na začátku čtvrtého pokračování mohu konstatovat, že proces nijak zásadně neodbočuje z mých očekávání. Velkou radost z toho ale nemám. Nikdy jsem nehájil Davida Ratha jako politika, protože ten jako politik totálně selhal a choval se podobně jako Pavel Bém na podobném pašalíku v Praze. Tj., nechal kolem sebe řádit partu chamtivých chytráků, kteří důmyslně oškubávali firmy usilující o veřejné zakázky, a tvářil se, že nic nevidí, nic neslyší. Stačí, když veřejný sektor nepřijde zkrátka a to ostatní je vedlejší.

KRIZE NA BRITSKÝCH UNIVERZITÁCH:

40 procent kateder cizích jazyků a kultur čelí likvidaci

18. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Počet britských univerzit, nabízejících kurzy cizích jazyků a kultur, poklesne začátkem nového školního roku ze 105 v roce 2000 na 62

Více než 40 procent britský kateder, nabízejících kurzy cizích jazyků a kultur, bude do deseti let zlikvidováno, varuje bývalý vládní poradce, jehož úkolem bylo zvýšit na britských univerzitách počty studentů studujících jazyky. Bude to těžká rána britským diplomatickým a hospodářským nadějím.

V důsledku rostoucí krize při studiu cizích jazyků a kultur v Británii - která vyvolává znepokojení v nejvyšších vládních kruzích - už nyní poklesl počet jazykových kateder ze 105 v roce 2000 na 62 začátkem letošního akademického roku.

ODS opět odvádí pozornost prostřednictvím antikomunismu

18. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

PRAHA - Levicová vláda přepíše vývoj v Česku po pádu komunistické totality. To je rudý hadr, jímž chce ODS podle Miroslavy Němcové zmobilizovat své voliče, aby přišli k předčasným volbám, k nimž se schyluje. "Hned pro prezidentských volbách následoval rozvrat Ústavu pro studium totalitních režimů," řekla Němcová, místopředsedkyně ODS, v rozhovoru pro LN.

Zdroj: ZDE

Takže antikomunismus se stane znovu vlajkovou lodí ODS a poznání minulosti 20. stol. bude i nadále rukojmí pravicových politiků, kteří si z něj budou vykřesávat politický kapitál a tvářit se, že jen pravice zaručí ten jediný správný, pravdivý výklad dějin, zatímco levice chce jeho "dokumentaci" zastavit a výzkum potlačit. K tomu si doplní démona Zemana, ovládajícího údajně ČSSD a "nebezpečí" ústavní většiny levice (komunistické!). Jsem zvědavá jestli to znovu a zase zabere, a opravdu se nebudeme bavit o důsledcích vládnutí v l. 2006-2013 a o tom co s tím vlastně česká pravice chce dělat? Jakou nápravu má, jaké lidi má, jakou vizi má? Jakou odpovědnost vyvodila? ptá se Veronika Sušová-Salminen.

Jaká sorta lidí se dostává v ČR do rozhodujících pozic

18. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení < 1 minuta

Vkus pan Nečas opravdu nemá. O paní Nagyové ani nemluvím (osobně by mi to bylo opravdu trapné být v její situaci milenky "asistenkou"). Posouvají význam a obsah slova asistentka poslance opravdu do nové dimenze. Nutí to k zamyšlení, jaká sorta lidí se v ČR dostává do vysokých a odpovědných pozic. Jaké jsou hodnoty, které tací lidé vlastně ztělesňují? Velká část českých politiků má zřejmě pocit, že moc, privilegia, peníze vykoupí pohrdání, výsměch a deficit osobní integrity a cti, které přímo rámují jejich veřejné vystupování. Jak ale vlastně můžou takoví lidé (de facto slaboši) opravdu rozhodovat o osudu země a dalších lidí? Nechci to to ani domýšlet, píše Veronika Sušová-Salminen.

Násilí v Egyptě pokračuje

17. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

  • Mešitu Al Fateh na Ramsesově náměstí egyptské bezpečnostní jednotky vyprázdnily. Předtím se tam skrývali stoupenci Muslimského bratrstva, jimž bylo dovoleno odejít. Předtím kdosi střílel na bezpečnostní jednotky z minaretu.
  • Egyptské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že při pátečních násilnostech bylo usmrceno 173 osob, 95 z nich v Káhiře.
  • Egyptský premiér uvažuje o tom, že zakáže Muslimské bratrstvo, největší egyptskou politickou organizaci.
  • Amnesty International požaduje plné vyšetření násilí proti demonstrantům, k němuž došlo v pátek.
  • Egyptský Independent, server, který vydává vláda, oznámil, že prezidentský úřad uspořádá v 15 hodin tiskovou konferenci, "na níž vysvětlí situaci".
  • Nestabilita v Egyptě vedla k odložení obnoveného procesu s bývalým prezidentem Hosnim Mubarakem, který měl začít dnes.
  • Armáda uvedla, že zatkla více než 1000 příslušníků Muslimského bratrstva.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

Prohraje Merkelová volby kvůli americkému špehování?

16. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhořčení německých voličů nad americkým špehováním internetu, které odhalil Edward Snowden, hrozí nevypočitatelným způsobem ovlivnit výsledky zářijových všeobecných voleb v Německu

"Merkelová, přestaň nás špehovat!" křičel transparent nad hlučnou skupinou demonstrantů, což donutilo Angelu Merkelovou, aby při zahájení své předvolební kampaně zvýšila hlas. Zjevně iritována se snažila překřičet zvuk vuvuzel a skandování hesel "Pokrytec!" a "Lhářka!" Pro své třetí funkční období jako německá kancléřka slibovala totéž co dosud: zaměstnanost, stabilitu a silnější hospodářský růst.

Jakub Železný drží prapor veřejnoprávnosti!

16. 8. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

V souvislosti s poněkud uměle vyvolanou diskusí o údajné politické objednávce na odstranění "nebezpečné" moderátorky Daniely Drtinové z předního diskusního pořadu ČT mě rozesmála příhoda, kterou jsem zažil na vlakovém nádraží u pokladny. České dráhy totiž nelení a jaly se, po vzoru mnoha jiných, prohlubovat svou ztrátu vydáváním svého vlastního periodika, které má kromě budování dobrého jména vydavatele poskytnout také určitý obsah s "přidanou hodnotou". Obrázek si člověk může udělat v nezaktualizovaném archivu, kde je poměrně dobře vidět, k čemu má tento informační zdroj sloužit.

V Egyptě pokračuje násilí

16. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nejméně dalších 50 osob zemřelo v pátek v centru Káhiry. Stoupenci svrženého prezidenta Mursího se tam znovu střetli s bezpečnostními jednotkami. Mnoho lidí bylo vážně zraněno nedaleko Ramsesova náměstí ve středu města. Policie střílí na demonstranty kanistry se slzným plynem a střílí do davu ostrými náboji. Vládne naprostý chaos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Miloš Zeman provokativně dokázal, že mnozí v ČR na komunisty pohlížejí jako na občany druhého řádu

16. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Prezident Miloš Zeman oznámil exkluzivně listu Haló noviny, že pokud se parlament příští úterý rozpustí, vyhlási předčasné volby na pátek 25. a sobotu 26. října. Konaly by se tedy o prodlouženém víkendu, protože pondělí 28. října bude svátek. Podle serveru IDnes tuto informaci sdělil Zeman výlučně listu Haló noviny "za odměnu za rozumný postoj KSČM při hlasování o Rusnokově vládě".

Provokativně tím dokázal, že u mnoha lidí jsou dodnes v ČR - vedle Romů a Vietnamců - komunisté považováni za občany druhého řádu. Určitě to dokazuje alespoň tato diskuse na fóru IDnes. Přitom podle informací z Poslanecké sněmovny tam ve výborech všechny politické strany s KSČM už celou řadu let zcela běžně spolupracují při rozhodování: pravicové strany se pouze veřejně tetrálně vymezují proti KSČM, když mají pocit, že z toho mohou mít volební prospěch.

Zeman neohrozí českou demokracii, protože mu to nedovolí jeho zdravotní stav

16. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

I kdyby bylo pravda, že prezident Miloš Zeman usiluje o "znásilnění české demokracie", o "rozložení ČSSD", "je mstivý" (na všech těchto zlobných komentářích mě fascinuje, jak málo jsou založeny na faktech a jak silně na insinuacích a předpokladech - určitě budu Zemana kritizovat za případné pokusy zavést v ČR autoritářský systém, až k tomu budu mít věcné důkazy), mám zato, že se mu to nepodaří, protože pokud radikálně nezmění svou životosprávu, velmi rychle mu v další politické kariéře zabrání jeho zdravotní stav.

Uvědomil jsem si to nad šokujícím dokumentem skotské televize BBC "Scotland the Fat" (Tlusté Skotsko), v němž se ve čtvrtek večer řešilo, proč je po Spojených státech Skotsko druhou nejtlustší zemí na světě.

Pozvánka k pořadu Interview ČT24 - manipulace hodnocením

15. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

Zdroj: ČT 1     Datum vydání: 14. 8. 2013, 12:00     pořad:   Zprávy ve 12

redaktor: "Hostem Interview bude předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Jak rozpustit Poslaneckou sněmovnu, aby důležité zákony nespadly pod stůl ? A proč hájí postup prezidenta při jmenování vlády? Sledujte Interview ČT24 pět minut po půl sedmé."

Na čtyřech větách redaktora, ohlašujícího ve zpravodajství média veřejné služby diskuzní pořad, lze ukázat, jak sofistikovaně pracuje mediální manipulace.

POZVÁNKA:

Einat Amir: Woman Dancing

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

V neděli 18. srpna v 17:00 se v galerii Containall (Cihelná 4, Praha) koná vernisáž děl etablované izraelské video-umělkyně a performerky Einat Amir, jejíž díla byla vystavována v galeriích po celém světě (New York, Paříž, Moskva, Londýn, Miláno, Herzliya a jiné).

Dvě poznámky k výdělkům ve veřejném sektoru

Jak se v Právu sekli

16. 8. 2013 / Anna Machová

čas čtení 10 minut

Sekli se, a ještě to dali na titulní stránku! Už je to pravda tři týdny, přesně jde o zprávu z 22. července 2013. Palcový titulek -- "Nejhůře placení vysokoškoláci? Učitelé". Jak pan redaktor Jiří Vavroň přišel k tomuto závěru, bůh suď. Prý to vyplývá ze studie CERGE-EI z roku 2012 nazvané "Být či nebýt učitelem: platy českých učitelů pohledem nákladů ušlých příležitostí a širších souvislostí" (jde o studii z roku 2012, autory jsou Daniel Münich a Jan Straka).

Jak britská vláda brání slučování rodin

16. 8. 2013

čas čtení 2 minuty



Britská vláda nyní zakazuje britským občanům, kteří mají manžela či manželku ze zemí mimo Evropskou unii, aby se jejich partneři přistěhovali do Británie, pokud Brit v Británii nevydělává nejméně 18 600 liber ročně (47 000 Kč měsíčně). To je pro mnoho rodin nepřekonatelnou překážkou, protože po přistěhování se do Británie by normálně britský občan nové zaměstnání ve své rodné zemi teprve hledal.

Channel Four News sledovaly příběh Andyho Russella, učitele angličtiny v Číně, a otce dvou malých synů ve věku 4 a 6 let, jehož čínskou manželku britské vládní úřady celý rok nevpustily do Británie, dokud Andy Russell nezískal zaměstnání, v němž vydělává víc než oněch požadovaných 47 000 Kč měsíčně. Není třeba vysvětlovat, že pro oba malé chlapce byla roční izolace od matky katastrofou. "Ukradli naší rodině rok života," řekl otec.

Mladým britským dívkám se daří uniknout z vynucených manželství tím, že si do spodního prádla strčí lžíci

16. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Náctileté dívky, které se obávají, že je jejich rodiče unesou z Británie do zahraničí a donutí ke vdát se v Asii za manžela, kterého jim vybrali, začaly používat jednoduchý trik jak se osvobodit: ukryjí si lžíci nebo nůž nebo jakýkoliv kovový předmět do spodního prádla, takže na letišti před odletem do Británie to spustí detektor kovů. Tím se jim podaří upozornit letištní pracovníky na to, že jsou ze země unášeny, a vyhnout se na poslední chvíli letu. Vynucené manželské svazky jsou v Británii přirozeně trestným činem a britské soudnictví pravidelně odsuzuje do vězení rodiče, kteří se pokusu o vynucený sňatek dopouštějí.

Kdy se (ne)bije na poplach

15. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Zapíše se do našich dějin sobota 24. 8. černě?

Důvody k obavám zde jsou. Již nějakou dobu se šíří ve virtuálním internetovém a e-mailovém světě různé neověřené zprávy o tom, "kde zase brutálně útočili Romové". Kumulují se "zaručené zprávy" o jednostranných útocích, "které si přece nemůžeme nechat líbit." Zarážející je, že se nejedná o jednu dvě zprávy. Objevují se nové a nové emotivně laděné výzvy, které hrají na strunu naštvanosti -- s tím, že prst je jednoznačně namířen na určitou konkrétně definovanou skupinu lidí, která údajně "zneužívá sociální dávky", "žije bez práce na úkor těch, kteří dřou" (bezpochyby jako koně). Situace, kde se občané České republiky dělí na "my" a "oni" se vyostřuje.

Čas šamanů

15. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Obyvatelstvo je tradičně tak profízlované, že jeden udávaje druhého prostřednictvím třetího už udává sám sebe.

Egon Bondy, Šaman

Nedávný přímý přenos z jednání poslanecké sněmovny o důvěře Rusnokově vládě skončil (poté, co všichni tradičně udali všechny), jako každá správná telenovela, happyendem, který rozjařil televizemilovný lid. Jeden z posledních dílů parlamentních pohádkových příběhů by se mohl nazývat "Kapři se rozhodli vypustit si rybník". Většina z nich, pravda, v upřímné víře, že si záhy napustí nový, v němž se jim bude stejně dobře kalit voda, aby se v ní kapří duše nerušeně mohly vznášet, stoupajíce výš a výš od šerého dna. Prostě pohádka...

Několik videí o české historii, literatuře a ekonomice v angličtině

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta



< Jan Čulík v rozhovoru s Jamiem Smithem o české historii

Natočili jsme tato videa v roce 2010 pro britský projekt Humbox (Humanities Box), akademickou databázi vyučovacích materiálů o různých zemích Evropy. Světově je k dispozici základních informací o České republice v angličtině naprosté minimum, pokusili jsme se tuto situaci svou troškou změnit. Původně měl server YourTube časový limit na umisťování videí 10 minut, takže se tam tato naše videa nedala zveřejnit. V současnosti tomu už tak není, tak jsme je mohli nyní umístit na tomto serveru pro veřejnost.

  • A video interview with Martin Pilař, Ostrava University, on 19th century Czech literature HERE, also available for download from Humbox HERE
  • A video interview with Martin Myant on Czech economics since the fall of communism is HERE, also in HERE
  • A video interview with Jan Čulík on Czech history is HERE, also in Humbox HERE
  • A video interview with Jan Čulík on twentieth-century Czech literature is HERE, also in Humbox HERE

In all, there are more than forty different materials on Czech resources in Humbox, the British academic resource, see HERE

K TOMU: Three short videos about Slavonic Studies at Glasgow University. HERE HERE HERE

Kamera, režie, střih a produkce všech těchto videí Dominika Švecová, jíž za práci mnohokrát děkujeme. (JČ)

Zakázané vzdělávání s českými titulky

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Celosvětový projekt několka set producentů o vývoji a smyslu vzdělávání.

Dokumentární film "Zakázané vzdělávání" nás seznamuje krok za krokem se vznikem školského systému a jeho problémy v současném světě. Zároveň zkoumá alternativní přístupy a zviditelňuje ty zkušenosti, které se odvážily změnit strukturu vzdělávacího modelu tradiční školy.

Ve filmu je více než devadesát rozhovorů s učiteli, vědci, odborníky, spisovateli, matkami a otci. Je to cesta napříč osmi zeměmi Latinské Ameriky a čtyřiceti pěti nekonvenčními vzdělávacími zkušenostmi, kterou dosud vidělo nebo si stáhlo již více než deset miliónů lidí. Film byl společně financován více než sedmi sty koproducenty a nabídnut k volnému šíření do celého světa. Z filmu se ve španělsky mluvících zemích stal jedinečný fenomén, zcela nezávislý projekt nebývalého rozsahu, který odhaluje skrytou potřebu a volání po nových formách vzdělávání.

Webové stránky projektu: ZDE

Prezident Obama zrušil egyptsko-americké manévry, nikoliv však vojenské dotace Egyptu

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama reagoval na usmrcení více než 500 protivládních demonstrantů ze své rodinné dovolené v Martha's Vineyard. Odsoudil krveprolití, ale zdůraznil, že vývoj směrem k mírové demokracii je obtížný proces, který může trvat celá desetiletí.

"Uvědomujeme si složitost situace," řekl. "Uznáváme, že změny chtějí čas. Bude docházet k falešným začátkům a problematickým situacím. Víme, že vývoj k demokracii neprobíhá během měsíců nebo let, někdy to trvá celé generace."

SVĚTOVÉ MISTROVSTVÍ V ATLETICE:

Jelena Isinbajevová odsoudila Emmu Green Tregaro za podpůrné gesto vůči homosexuálům

15. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tvář moskevského světového mistrovství v atletice, Jelena Isinbajevová, odsoudila švédskou sportovkyni Emmu Green Tregaro za to, že si před soutěžením namalovala nehty na rukou v barvách duhy jako gesto na podporu ruské homosexuální komunity.

"Je to urážlivé vůči naší zemi, je to urážlivé vůči našim občanům protože my jsme Rusové," řekla lámanou angličtinou na tiskové konferenci Isinbajevová.

"Možná jsme jiní, než lidé v Evropě a lidé z jiných zemí. Máme naše zákony, které všichni musejí respektovat. Když jezdíme do jiných zemí, snažíme se dodržovat jejich předpisy. Nesnažíme se tam zavádět naše předpisy. Snažíme zachovávat respekt.

Považujeme se za normální, standardní lidi, my prostě žijeme kluci se ženami, holky s kluky... Je to důsledek historie."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kdy začnou Hospodářské noviny informovat o tom, jak Bakala "legálně tuneluje" své firmy?

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Zdeněk Bakala a jeho společníci si před primární veřejnou nabídkou akcií (IPO) OKD v roce 2008 vyplatili na dividendách 1,5 mld. eur a na IPO samotné vydělali dalších 1,2 mld. eur. Při současné ceně akcií má jejich zbývající podíl v NWR hodnotu pouhých 153 mil. eur. Vydělali si už tolik, že ať se s NWR v budoucnu stane cokoli, finančně se jich to v podstatě nedotkne, píše ve Fleet Sheet Erik Best a pokračuje: Bakala teď opakuje stejnou strategii "legálního tunelování" ve společnosti RPG byty, která vlastní 44 000 bytů vyvedených z OKD. V dubnu vydala RPG obligace za 400 mil. eur, které chce použít převážně na výplatu dividend v odhadované výši 330 mil. eur. Bez ohledu na to, co se stane s RPG byty, až NWR zkrachuje a tisíce lidí si už nebudou moct dovolit platit nájem, Bakalu a jeho společníky to nemusí z finančního hlediska nijak trápit, protože peníze už budou mít dávno v kapse.

Zdroj: ZDE

ODS stále podporuje skoro 8 procent obyvatelstva, TOP 09 13 procent

15. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Podle průzkumu organizace SANEP podporuje ODS stále 7,8 procent voličů, TOP 09 13,1 procent. ČSSD podporuje 27,9 procent, KSČM 16,7 procent, SPOZ 7,2 procent a KDU-ČSL 6,4 procent hlasů.

Nová seskupení ANO 2011 Andreje Babiše podporuje 2,6 procent voličů, Tomiu Okamuru s jeho Úsvitem přímé demokracie 2,7 procent voličů. Suverenitu Jany Bobošíkové podporuje 3,2 procent voličů.

Volební účast by byla v srpnových volbách pouhých 55, 2 procent.

Zdroj: ZDE

K diskusi o kroužkování

15. 8. 2013 / Michal Škop

čas čtení 2 minuty

Rád bych se zapojil do diskuse ohledně kroužkování. Bohužel dojem p. Tejkla, který obhajuje akci p. Janoucha ("kroužkujte odzadu"), je mylný. Data o výsledcích z volby.cz mluví jasně, píše Michal Škop.

Akce p. Janoucha sama o sobě nebyla úspěšná (i přes velkou podporu médií). Pokud se podíváme na výsledky voleb, tak maximálně 9 lidí se prokroužkovalo z posledních míst díky akci p. Janoucha (někde je to těžko odlišit, zda to bylo více díky té akci nebo více jinými vlivy, ale budiž).

Firma Ryanair vydala hysterické prohlášení k pondělnímu pořadu televize Channel Four

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

K pondělnímu investigativnímu pořadu televize Channel Four v sérii Dispatches vydala na svých stránkách firma Ryanair několik hysterických prohlášení, v němž všechna varovná zjištění televize Channel Four zpochybňuje. Ryanair se rozhodl vyhodit a žalovat jediného leteckého kapitána, který měl odvahu v televizním pořadu vystoupit otevřeně a pod vlastním jménem, a dožadoval se identifikace čtyř dalších pilotů, kteří ve filmu vystoupili anonymně. Ryanair tvrdí, že "zaujatý" pořad je spiknutím celé spiknutí nepřátelských živlů a konkurence, které chtějí už delší dobu ustavit v podniku Ryanair odbory. Zahájil stíháni za údajnou pomluvu proti televizi Channel Four, a britským deníkům Daily Mail a Daily Mirror.

Britské listy se budou v budoucnu letecké společnosti Ryanair vyhýbat z etických důvodů a doporučujeme to i čtenářům. Nemůžeme s dobrým svědomím používat služeb firmy, jejíž šéf jedná agresivně a hystericky směrem k zákazníkům i veřejnosti. Zákaz založení odborů je už sám o sobě do nebe volající, další šokující praxí je to, že piloti firmy Ryanair jsou placeni jen podle odlétaných hodin, nemají pevný plat, a palubní personál si musí sám hradit letecké uniformy a kvalifikační kursy, které ho pak opravňují v letadlech firmy pracovat.

Výstava k 45. výročí srpna 1968

16. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážené kolegyně, kolegové a milí přátelé,

zveme Vás na setkání do prostor, ve kterých připravila Jazzová sekce výstavu k 45. výročí srpna 1968. V jejím průběhu se uskuteční tisková konference občanských iniciativ a hnutí k chystanému shromáždění občanů na Staroměstském náměstí v Praze

Občané proti okupaci

Včera tanky, dneska banky

které se bude konat 21.8.2013 v 17,00 hodin s odkazem pro politiky, odmítáme všechny druhy reforem, kroků, které většině občanů již omezily kvalitu a radost ze života. Obava z budoucnosti, strach a existenční nejistoty jsou okupací myslí lidí.

Výstava fotografií o srpnu 1968

16. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Výstava fotografií Bohumila Dobrovolského 21.srpen 1968 má vernisáž dne 21.8. v 18:00 v Klubu Újezd v 18:00, adresa Újezd 18.

Zákon o registrovaném partnerství podpořila i pravice

16. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Rád bych uvedl na pravou míru nepřesný a na tomto základě pak politicky demagogický popis pana Cveka o tom, že pravice nás vede svým přístupem k homosexuálům na východ za Putinem a levice na liberální západ, píše Jan Bím. Zmíněný zákon "Návrh zákona o registrovaném partnerství" odhlasovaný na 51.schůzi poslanecké sněmovny z 16. prosince 2005 podpořilo kromě 45 poslanců ČSSD a 22 poslanců KSČM i 13 poslanců za ODS a 5 poslanců za US-DEU. Naopak všichni poslanci KDU---ČSL, kteří byli u vlády společně s ČSSD, byli proti.

DOKUMENT

Veřejná služba v podání Daniely Drtinové

15. 8. 2013

čas čtení 31 minut

Dle bodu 6.5 Kodexu České televize moderátoři diskusních pořadů České televize jsou povinni zachovávat nestrannost. Divák by neměl z jejich vystupování v pořadu poznat, jaký k diskutovanému problému nebo diskutujícím zaujímají postoj. Bod 6.1. Kodexu praví, že Česká televize dbá, aby hlavní názorové proudy sporu dostaly rovnoměrný prostor k vyjádření. Pokud to není možné zajistit, musí roli kvalifikovaného oponenta sehrát moderátor nebo jím pozvaný host, především uváděním protikladných v diskusi nezastoupených argumentů.

Daniele Drtinové svěřil ředitel redakce zpravodajství a publicistiky Zdeněk Šámal výlučnou roli, aby pořad Interview ČT24, vysílaný v podvečer, nesl od pondělí do čtvrtka její jméno. Snad jako vyznamenání za zásluhy, i když to tak Drtinová, ani její přátelé z redakce v minulých dnech, nevnímala. Laskavému a vzdělanému čtenáři Britských listů dáváme s dvoudenním zpožděním přepis diskuze nastupující žurnalistické hvězdy České televize beze slova komentáře. Může posoudit, do jaké míry Daniela Drtinová kladením otázek předsedovi Senátu naplnila Kodex ČT - etickou samoregulační normu, kterou novinářům veřejné služby nikdo nevnutil. Připomínáme pouze, že pořad se jmenuje Interview, čili Rozhovor, moderátorka není komentátorka, konstatování není otázka a otázka končí otazníkem. A že Kodex je platnou normou, veřejným příslibem kvality práce Dvořákovy televize veřejné služby. I od pondělí do čtvrtka. │ŠOK

Google: "Uživatelé Gmailu nemohou očekávat soukromí"

14. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Kritikové to nazvali "šokujícím přiznáním". Google to konstatoval u soudu ve snaze zabránit hromadné žalobě.

Uživatelé Gmailu nesmějí předpokládat, že jejich emaily jsou důvěrné, konstatovala firma Google v podání k soudu. Objevila to organizace Consumer Watchdog. Firma Google a jim podobné podniky jsou pod sílícím tlakem, aby vysvětlily svou účast na masovém špehování uživatelů internetu, které provádí americká National Security Agency.

"Google konečně přiznal, že nerespektuje soukromí," varoval John Simpson, ředitel projektu pro soukromí organizace Consumer Watchdog. "Lidé by je měli vzít za slovo: Pokud vám jde o to, aby vaše emaily byly soukromé, nepoužívejte Gmail."

Firma Google v tiskovém prohlášení potvrzuje, že " informace v Gmailu mohou být použity různými způsoby"

15. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

PR zpráva firmy Google

Dobrý den, vzhledem k šířícím se mylným informacím ohledně toho, že uživatelé Gmailu by neměli počítat se soukromím, vám posíláme naše jasné stanovisko. Žádáme vás o jeho zveřejnění, citovat můžete Martinu Ondrušovou, Communications & Corporate Affairs Sr. Associate.

Stanovisko společnosti Google:

Podle oficiálních údajů bylo ve středu v Egyptě usmrceno více než 500 osob

15. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Egypt oficiálně uvádí, že ve středu bylo usmrceno 525 osob, když bezpečnostní jednotky zaútočily na islamistické protestní tábory v Káhiře. Většina obětí zemřela v hlavním městě, ale docházelo k násilí po celé zemi.

Očekává se, že konečný počet mrtvých bude daleko vyšší, protože desítky mrtvol dosud nebyly registrovány.

Stoupenci svrženého prezidenta Mohammeda Mursího uvádějí, že bylo usmrceno více než 2000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V krvavém konfliktu v Egyptě figurují i české zbraně

15. 8. 2013

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva NESEHNUTÍ, 15. srpna 2013

Na včerejším armádním zásahu proti demonstrantům v Egyptě, při němž bylo zabito několik stovek lidí, se s velkou pravděpodobností podílely zbraně a munice z Česka. Podle statistik totiž Česká republika Egypt dlouhodobě vyzbrojuje a je jeho největším dodavatelem munice do ručních střelných zbraní. Upozornila na to organizace NESEHNUTÍ, jejíž zástupce se nyní nachází přímo v Káhiře.

Robert Fisk: Co znamená středeční masakr pro egyptskou demokracii?

15. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Masakr je tragickým bodem obratu. Egyptu bude trvat dlouhá léta, než se z něho vzpamatuje

Egyptská jednota, ono všeobjímající, vlastenecké pouto, které vázalo národ dohromady od svržení monarchie r. 1952 a od Násirovy vlády, se ve středu rozložila uprostřed zmasakrování Muslimského bratrstva, napsal v deníku Independent Robert Fisk. Pro miliony Egypťanů byla cesta k demokracii zlikvidována. Který muslim, který usiluje o stát, založený na jeho náboženství, bude kdy znovu důvěřovat demokratickým volbám?

Na Babišovy lepší časy

14. 8. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 8 minut

Když miliardář Andrej Babiš koupil vydavatelství MAFRA (vydavatel Mf DNES, Lidové noviny, lidovky.cz, iDNES aj.), svitla naděje, že produkty vydavatelství vybřednou z mainstreamové šedi tuzemských médií. Že snad Babiš nechce pokračovat v trendu klesajících nákladů i zisku, pravicových komentářů ohraných jak gramofon. Prvním varováním, že tomu tak býti nemusí, byla informace, že nový majitel kultivací svých médií pověřil novináře a spisovatele Karla Hvížďalu, který je jako doma všude, kde jeho vyčteninky z Der Spiegel ještě chtějí slyšet, např. v Rausově stanici Plus ve veřejnoprávním rozhlase či jako oblíbený host v ČT. Hvížďala patří k těm, kteří provozují kolovrátek dávno mrtvých idejí bez ohledu na realitu.

Izraelští studenti dostanou vládní stipendia, pokud budou na Twitteru a Facebooku šířit vládní izraelskou propagandu

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve snaze zlepšit svůj image v zahraničí plánuje izraelská vláda poskytnout stipendia stovkám izraelských studentů na svých sedmi univerzitách, pokud budou na Twitteru a na Facebooku zveřejňovat pochvalné výroky o politice izraelské vlády. Propaganda má být směrována do zahraničí. Studenti nezveřejní skutečnost, že je financuje izraelská vláda. Informaci přinesl izraelský deník Haaretz.

Jak nás česká pravice táhne na Východ

14. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

V Praze právě probíhají oslavy hrdosti gayů a leseb a transsexuálů na to, že jsou takoví, jací jsou, že jejich životy jsou plné a krásné a mohou ve svobodné společnosti vzkvétat. V Česku už platí registrované partnerství, které prosadily KSČM a ČSSD v roce 2006), přece ale vázneme za západem Evropy, kde se prosazuje naprostá rovnost manželství pro heterosexuály i homosexuály. Znamená to mimo jiné i to, že homosexuální manželé mohou adoptovat děti (takhle to je ve Španělsku, Francii, Anglii, Nizozemí, Belgii, Norsku, Švédsku -- v Německu na zrovnoprávnění registrovaného partnerství s manželstvím tlačí Ústavní soud).

Bradley Manning "lituje svých činů"

15. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Bradley Manning, americký voják, který byl odsouzen za prozrazení amerických diplomatických depeší serveru WikiLeaks, se vyjádřil, že nyní lituje svých činů a "je mu líto, že poškodily Spojené státy".

"Lituji nezamýšlených důsledků svých činů. Když jsem se to rozhodl udělat, domníval jsem se, že lidem tím pomáhám, nikoliv, že jim tím budu škodit," řekl Manning ve snaze svým projevem upřímné lítosti snížit svůj trest. Dodal, že jsou mu "následky jeho činů" nyní jasné v důsledku "sebereflexe", kterou prováděl během tří let svého věznění. Pokračoval: "Jak jsem si, proboha já, nejnižší analytik, mohl myslet, že dokážu změnit svět k lepšímu?"

"Chápu, že musím za svá rozhodnutí a za své činy zaplatit určitou cenu. Doufám, že mi dáte možnost, abych dokázal, nikoliv slovy, ale chováním, že jsem dobrý člověk."

Podrobnosti v angličtině ZDE

NATO zasadilo tvrdou ránu skotským nacionalistům

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Šéf Skotské nacionální strany Alex Salmond, která uspořádá příští rok v září referendum o nezávislosti Skotska, byl varován čelnými činiteli v NATO, že samostatné Skotsko se nebude moci stát členem NATO, pokud bude mít vojenské či územní spory s Anglií. Konkrétně jde o britskou základnu jaderných ponorek na skotské řece Clyde ve Faslane.

George Robertson, bývalý generální tajemník NATO a ministr obrany ve vládě Tonyho Blaira, poukázal na to, že Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko si také musejí vyřešit své územní spory ohledně Transylvánie a mostů přes Dunaj, než s nimi začne NATO vyjednávat o členství.

Našemu konání buď Boží požehnání

15. 8. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 4 minuty

Podle řady statistik se v českých zemích pohříchu vyskytuje málo praktikujících katolíků. A co horšího, mnozí občané jsou dokonce ateisty. Navíc jsme všichni lidé hříšní a s dodržováním Desatera si většina z nás hlavu příliš neláme. Tudíž je potřebné všechny takto zbloudilé ovečky postupně přivádět do lůna církve a na cestu pravou stále častěji a důmyslněji i prostřednictvím sdělovacích prostředků, neboť účel světí prostředky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

81304