Kerry lhal:

Není pravda, že syrské úřady zdržovaly práci inspektorů OSN

28. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tiskový mluvčí OSN Farhan Haq na včerejší tiskové konferenci fakticky odmítl tvrzení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, že syrská vláda bránila inspektorům OSN ve vyšetřování na místě útoku z 21. srpna - což Kerry prezentuje jako jeden z údajných důkazů, že se Syřané snažili "zahladit stopy" po vlastním chemickém útoku. Haq vysvětlil, že žádost generálního tajemníka OSN o umožnění inspekcí ve čtvrti Gúta dorazila do Damašku oficiálně v sobotu 24. srpna.

Syrské úřady vydaly souhlas s inspekcemi do 24 hodin po obdržení žádosti.

USA a Británie pod tlakem, aby odložily vojenský zásah proti Sýrii

28. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Británie a Spojené státy jsou pod tlakem, aby odložily vojenský zásah proti Sýrii poté, co Ban Ki-moon, generální tajemník OSN, zdůraznil, že by inspektorům v Damašku mělo být umožněno více času k práci. Na tiskové konferenci v Haagu uvedl Ban Ki-moon, že inspektoři potřebují k ukončení své práce v Damašku čtyři dny. Teď jsou tam druhý den.

Brzeziński: Syrská strategie je "přísně střeženým tajemstvím"

28. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Bývalý americký poradce pro národní bezpečnost Zbigniew Brzeziński v rozhovoru pro Deutsche Welle odsuzuje to, co vypadá jako rychle se blížící ozbrojená akce proti Sýrii, a říká, že administrativa USA postrádá strategii pro blízkovýchodní region.

Po údajném rozsáhlém útoku chemickými zbraněmi proti civilistům se zdá nějaký druh vojenské akce proti Asadovi režimu nevyhnutelným. Podporujete vojenskou akci, nebo co si o ní myslíte?
Z mého pohledu taková akce, pokud k ní má dojít, musí být součástí nějaké širší strategie. Jinak to může být přiměřený trest, ale vyřeší to problém? Existuje strategie pro vyřešení problému? A kdo je součástí této strategie a kdo není? To jsou otázky, které myslím lidé měli vážně promyslet předtím, než se vrhnou do vojenské akce, jež - i když snad je morálně ospravedlněná z hlediska zločinů, jichž se týká, zejména zločinů proti lidskosti - stále může mít důsledky, které nebudou tak docela žádoucí.

Rakousko odmítlo poskytnout letadlům NATO povolení k přeletu

28. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rakousko odmítlo poskytnout letadlům NATO, které mají zaútočit na Sýrii, povolení k přeletu přes rakouské území. Podle údajů rakouského ministerstva zahraničí se Rakousko nebude podílet na jednání o povolení těchto přeletů přes území Rakouska. Rakouské politické strany se jednohlasně vyslovily proti vojenskému úderu proti Sýrii bez mandátu OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Milana Uhdeho přivinutí se ke lži aneb vyživování rusofobie

28. 8. 2013 / Miroslav Polreich

čas čtení 13 minut

Lidové noviny přinesly v rubrice Horizont k výročí invaze 21.8. 2013 dosti zásadní a obsáhlý článek spisovatele, básníka, dramatika, scénáristy a také společenského aktivisty Milana Uhdeho pod titulem "21. srpen aneb Přivinutí k dubisku". Téma vzal zeširoka s historickým pozadím, národním zabarvením, slovanstvím a hlavně varovně připomíná co s námi bude, když USA z Evropy odcházejí, "NATO ztrácí na účinnosti" a "imperiální koncept ruské politiky se ukazuje jako stále živý". Takže lide český opět jsi v situaci neřešitelného strachu a to nejenom pod heslem antikomunismu (což se nechá v nynějším předvolebním období opět očekávat), ale přímo hrozby z Ruska "Jednadvacátý srpen mi to každoročně varovně připomíná", říká Uhde. Prostě lekce z rusofobie jako vyšitá. Podívejme se na ni blíže.

Údajný důkaz o tom, že chemický útok v Gútě spáchala syrská armáda, tvoří izraelské odposlechy

28. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Údajný neotřesitelný důkaz o tom, že chemický útok na damašském předměstí Gúta spáchaly Asadovy jednotky, tvoří izraelské odposlechy komunikace syrské armády, konkrétně materiály z dílny Jednotky 8200 Direktorátu vojenského zpravodajství (Amam).

Potíž je ovšem v tom, že šéf libanonského telekomunikačního úřadu Imád Hoballáh už v roce 2010 na konferenci Mezinárodní telekomunikační unie v Mexico City v rámci oficiální stížnosti obvinil Izrael, že prostřednictvím důkladné penetrace libanonských komunikačních sítí dokáže například i fabrikovat komunikaci, k níž ve skutečnosti nikdy nedošlo.

Připravují už devátou intervenci

28. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Útok na Sýrii, který nyní plánují Spojené státy a jejich spojenci, bude za posledních 15 let už devátou přímou vojenskou intervencí v nějaké arabské nebo muslimské zemi. Předcházely západní útoky na Súdán, Afghánistán, Irák, Libyi a Mali, stejně jako řada vražedných útoků bezpilotními letadly v Jemenu, v Somálsku a v Pákistánu, píše v deníku Guardian Seumas Milne.

Dvě bývalé koloniální mocnosti, které si mezi sebou Blízký východ rozdělily, Británie a Francie, nechtějí zůstat při nynějším válečném dobrodružství pozadu za USA. A podobně jako v Iráku a v Súdánu (kde prezident Clinton nařídil útok na farmaceutickou továrnu jako odplatu na bombový atentát od al Kajdy), jako důvod pro vojenský zásah se znovu uvádějí výzvědné informace o zbraních hromadného ničení.

Miloš Zeman je proti vojenskému zásahu v Sýrii

28. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Je podle Vašeho názoru čas zasáhnout do situace v Sýrii?

Miloš Zeman: Ne, ptáte se na můj názor, já nejsem Barack Obama, ale já se pokusím ten svůj negativní názor velmi stručně zdůvodnit. V Sýrii neprobíhá boj mezi dobrem a zlem, v Sýrii probíhá boj mezi sekulárním diktátorem a fundamentalistickými náboženskými skupinami, v čele s Al-Kajdou, podle mého názoru je nejrozumnější strategií nepřidat se na stranu nikoho z nich.

Zdroj: ZDE

Západ nemá morální právo vojensky intervenovat v Sýrii

28. 8. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Konflikt v Sýrii, který se z nenásilných protivládních protestů proměnil na krvavou občanskou válku, již dávno překročil své hranice. V Sýrii mají své zájmy klíčoví mezinárodní hráči: Rusko, Čína a Írán na straně syrské vlády, Katar, Saúdská Arábie, Turecko, USA, Velká Británie a Francie na straně "rebelů". Poté, co syrská vláda v uplynulých měsících nad rebely vítězila a nedávno údajně použila plyn proti vlastnímu obyvatelstvu, byla slovy prezidenta Obamy překročena "červená linie" a západní země začaly mobilizovat proti Damašku Západ udeří možná už tento čtvrtek.

Pochybné potěšení

28. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Dnes jsem měl to pochybné potěšení si přečíst nejnovější článek Daniela Veselého "Západ nemá morální právo vojensky intervenovat v Sýrii". V něm se objevují dvě nepravdivá tvrzení, o jejichž zavádějící povaze jsem měl možnost ho informovat. Moje námitky evidentně nezohlednil, píše Michal Marinčák, student na Západočeské univerzitě v Plzni.

"Prezident Asad by byl skutečně šílený, kdyby za předpokladu, že má podle zveřejněných údajů NATO podporu 70% dotázaných Syřanů" píše se v jeho článku, v němž se odvolává na tuto zprávu.

Intervence v Sýrii? V čím zájmu a s jakým výsledkem?

28. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Jakkoliv je mezinárodní jeviště značně zamlženo, vzhledem k rétorice západních politiků a úsudkům bezpečnostních analytiků se jeví jako nepochybné, že během několika málo dnů, dost možná již koncem týdne, západní ozbrojené síly podniknou ozbrojenou akci proti syrskému režimu - na základě důkazy nepodloženého obvinění, že to byl právě on, kdo 21. srpna použil na damašském předměstí Gúta chemické zbraně proti civilistům. Nebude se čekat na podrobné výsledky šetření inspektorů OSN v Gútě. Včera skončila v Jordánsku rozsáhlá mezinárodní konference nejvyšších vojenských představitelů "přátel Sýrie" a čeká se jen na finální politické rozhodnutí. Případná akce proběhne dobře známou formou "koalice ochotných" mimo institucionální rámec OSN a přísně vzato bude tedy opět porušením mezinárodního práva.

Jak by taková akce proti Sýrii vypadala a čeho může vlastně docílit?

Na západním pracovišti klid a stát vybírá peníze od lidí, aby je přerozdělil oligarchům

28. 8. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 3 minuty

Z otázky pana Borise Cveka, zda chtějí politici jednat ve veřejném zájmu, je zřejmé, že autor by si rád uchoval zbytky laskavého nazírání na politické špičky ve vedení země. To je však těžké, neboť politikové, kteří dbají na dobro voličů, patří stále více do utopie, než do moderního státu 21. století.

Současná funkce (nejenom) našeho státu je tato: Zajistit výběr daní od obyvatel, získané prostředky rozdělit mezi národní i nadnárodní oligarchy či firmy a celý proces legalizovat.

Pro oligarchy je jednodušší a levnější vysávat státní účty, kde jsou peníze pohromadě, než ždímat po troškách jednotlivé domácnosti.

Obavy z války v Sýrii poslaly západní akcie ke dnu

28. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Obavy z eskalace konfliktu v Sýrii v úterý vedly k pádu amerických a evropských akcií, zatímco cena ropy se ocitla na dvouletém maximu. Den po projevu amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, podle nějž existuje "nepopiratelný" důkaz o rozsáhlém chemickém útoku v Sýrii provedeném režimem Bašára Asada, vzrostlo napětí mezi USA a Sýrií, která obvinění rozhodně popírá. Ministr obrany Chuck Hagel v úterý prohlásil, že americké ozbrojené síly jsou připraveny udeřit, pokud prezident Barack Obama vydá rozkaz. Syrský ministr zahraničí reagoval prohlášením, že se jeho země bude bránit.

Hrozba útoku vyvolala na Wall Street obavy, že stále narůstá pravděpodobnost amerického útoku proti Sýrii. To může narušit obchod s energetickými surovinami v regionu a tím poškodit další trhy a ekonomiku jako celek.

Ruská policie zkonfiskovala Putina v ženském spodním prádle

28. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruská policie zkonfliskovala z "Galerie moci" v Petrohradě, umístěné ve dvou pokojích v jednom bytě, obraz Vladimíra Putina a Dmitrije Medvěděva v ženském spodním prádle. Uvedla, že satirický obraz porušuje blíže nespecifikované zákony. Policie také odstranila obraz hlavy ruské ortodoxní církve, jehož horní část těla byla pokrytá tetováním a dva další obrazy zesměšňující poslance, kteří podpořili zákony zakazující tzv. "homosexuální propagandu".

Kulturou Příbramska: fenomén Vladimír Stibor

28. 8. 2013 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 11 minut

"Až se ožením se slovy, / budu mít s nimi mnoho dcer ..." (Ranní květ)

Knihkupec. Řidič tramvaje. Řidič auta nákladního, také sanitky, záchranky. Sociální pracovník. Externí redaktor, editor, básník, spisovatel, publicista letos čtyřiapadesátiletý. Vladimír Stibor.

29086

Muž a žena z Jihlavy ukázali svého syna

28. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Kdokoli měl v pondělí odpoledne poprvé možnost spatřit dítě. Muž Petr a žena Eva vyšli po čtvrté hodině odpoledne před budovu Ústavu pro péči o matku a dítě, kde se jim před téměř třemi a půl měsíci narodil syn.

POZVÁNKA:

Vernisáž Co po mě chceš, pravdu či lež?

28. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Srdečně Vás zveme na vernisáž romské umělkyně Věry Duždové. Akce proběhne ve středu 28. 8. od 18:00 v galerii Containall (Cihelná 4, Praha).

Kurátorkou výstavy je Tamara Moyzes.

Lež jako ornament

27. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Lži se za příznivých okolností stávají legendami.

Stanislaw Jerzy Lec

Stalo se, čeho se všichni obávali. V Sýrii došlo k hromadnému použití chemických zbraní. Mrtví nevinní civilisté se počítají na stovky. Bizarní na celé věci je, že zemřeli krátce poté, co do země dorazili inspektoři, kteří měli takovouto hrozbu prošetřit.

Neumím si představit, že by nějaká vláda byla tak neuvěřitelně pitomá, aby poté, co pozve inspekci, předvedla takový masakr. Zvláště když ví, že by tím spustila lavinu, které by nebyla schopna čelit. Kde je pravda...- a kdo ji dohledá. Kdo ji chce dohledat... Koho zajímá, proč ti lidé museli tak hnusně zemřít. Rubikon byl překročen a vše nasvědčuje tomu, že vojenskou intervenci už nikdo nezastaví.

Mýtus konkurenceschopnosti

27. 8. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Málokteré slovo slouží v posledních zhruba dvaceti letech jako takové univerzální zaklínadlo jako je "konkurenceschopnost". Konkurenceschopné mají být podniky, státy, i občané, sestavují se žebříčky, indikátory a soupisy kritérií, jak být tím nejkonkurenceschopnějším na celém světě.

Konkurenceschopnost byl původně pojem vyhrazený firmám. Teprve od 90. let minulého století se rozšiřuje i na státy. Povšimněme si, že se tímto "hodnotí" stát a že tento jev se objevuje právě v 90. letech, tedy v období, kdy je jasné, jak ekonomická suverenita státu upadá a kdy se naopak bezprecedentně zvyšuje moc jiných aktérů -- nadnárodních firem, finančních institucí a také organizací typu OECD či MMF.

Nejsou daně jako daně

27. 8. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Některé informace obsažené v článku o vysokých daních uveřejněném v BL, ZDE jsou zavádějící.

Dávat horní daňovou hranici do vztahu k nezaměstnanosti je urážkou zdravého rozumu. Jde o podobný nesmysl, jako třeba tvrdit, že se četnost rakovinných onemocnění zvyšuje, protože se prodlužuje úhlopříčka televizorů, snižuje se průměrná spotřeba automobilů a nebo víc běhá pro zdraví.

Syrský ministr zahraničí odmítl americké obvinění, že syrská vláda použila chemických zbraní

27. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

  • Walid Muallem, syrský ministr zahraničních věcí, odmítl "naprosto a kompletně" tvrzení, že syrská vláda použila chemických zbraní. Vyzval Američany, aby zveřejnili důkazy, ospravedlňující jejich tvrzení, že byla za útok chemickými zbraněmi odpovědná syrská vláda. Odmítl tvrzení, že syrská vláda blokovala práci zbrojních inspektorů OSN. Obvinil Američany z porušování mezinárodního práva. Tvrdil, že americký útok na Sýrii bude ku prospěchu Izraele a Fronty al-Nusra, džihádské opoziční organizace. Uvedl, že se Sýrie bude "všemi prostředky" hájit proti americkému útoku.
  • Spojené státy získaly od Arabské ligy souhlas s útokem na Sýrii. Tato dvaadvacetičlenná organizace vydala v Káhiře prohlášení, podle něhož "syrská vláda spáchala útok chemickými zbraněmi a Arabská liga pužaduje, aby všichni pachatelé tohoto odporného zločinu byli vydáni k mezinárodnímu soudu."
  • Americký ministr obrany Chuck Hagel se vyjádřil, že Spojené státy jsou zcela připraveny na Sýrii zaútočit, ale že konečně rozhodnutí nebylo přijato. Spojené státy chtějí jednat "v souladu s mezinárodním společenstvím" a "v rámci mezinárodního práva". Dodal, že většina zemí na světě souhlasí, že útok chemickými zbraněmi spáchala syrská vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jiný svět je možný

O platbách za zdravotní péči v Británii

27. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K článku Jiřího Jírovce o zdravotní péči v Kanadě bych chtěl dodat pár stručných informací o tom, jak je to v Británii.

V Británii se neplatí naprosto nic za návštěvu u lékaře ani za pobyt v nemocnici.

V Anglii (na rozdíl od Skotska) se platí relativně horentní částka 7,95 liber za každou položku na receptu, avšak 95 procent uživatelů léků je od plateb osvobozeno. Kategorie lidí, kteří za recepty v Anglii neplatí, jsou uvedeny níže. Kromě toho, lidé, kteří potřebují více než 20 receptů ročně, si mohou předplatit jednorázovou roční částkou předpisový průkaz, který jim dává slevu.

Ve Skotsku vláda skotských nacionalistů poplatky za recepty zcela zrušila s poukazem na to, že vybírání poplatků za recepty bylo nákladnější, než když se poplatky zcela zruší.

V Anglii jsou od platby za recepty osvobozeny:

  • osoby, které dosáhly věku 60 let
  • osoby mladší 16 let
  • osoby ve věku 16-18 let, pokud jsou tu studenti
  • těhotné ženy, ženy do jednoho roku po porodu, ženy s certifikátem osvobozujícím je od placení poplatku
  • osoby s určitým chronickým onemocněním, jimž byl vydán certifikát osvobozující je od placení poplatku
  • osoby v nemocniční péči
  • osoby, které dostávají nějaký druh sociální nebo důchodové podpory a jejich partneři

IQ test -- druhý pokus

26. 8. 2013 / Dominik Forman

čas čtení 11 minut

Zhruba po třech letech vládnutí bez nadsázky nejhorší vlády v historii ČR se podařilo její neoliberální běsnění ukončit. Ne však odporem zdola, který byl po dobu vládnutí pravicové koalice mimořádně výrazný, ale bulvární avantýrou s korupčním přesahem, tedy stupiditou, za kterou si může bývalý předseda vlády Nečas sám.

Sýrie: Na pravdě o chemickém útoku přestalo záležet. Jde už jen o záminku k intervenci

26. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V dubnu letošního roku došlo nedaleko syrského Aleppa a Idlíbu k údajným chemickým útokům. Fotografie na místě pořízené ovšem vyvolávají značné pochybnosti jak o tom, zda šlo o skutečný chemický útok, tak o tom, zda se ho dopustily síly loajální k prezidentu Asadovi. Vyšetřovatelka OSN Carla del Ponteová na základě šetření mezi syrskými uprchlíky v zahraničí dospěla k závěru, že útok zřejmě spáchali povstalci, nikoliv syrská vláda. Aby mohlo být s konečnou platností určeno, o jaký útok šlo a kdo ho provedl, bylo však třeba, aby proběhlo šetření přímo na místě. Vyslání inspekční mise OSN po dlouhé měsíce obstrukcemi blokovaly Británie a Francie, které spolu s Katarem, Saúdskou Arábií a Tureckem patří k nejradikálnějším příznivcům syrské opozice a otevřené západní intervence v Sýrii. Inspektoři OSN nakonec v závěru srpna dorazili do Damašku. Jen několik hodin na to byl na předměstí ovládaném povstalci hlášen další rozsáhlý útok chemickými zbraněmi.

Moc se tříští. Co to znamená pro demokracii?

26. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Země jsou nyní vydírány frakcemi s partikulárními zájmy, jako je Tea Party v USA nebo UKIP v Británii

Politická centra ztrácejí svou moc. Složitost vnitrostátních i mezinárodních problémů sílí. Je to charakteristickým rysem naší doby. Politkové, šéfové nadnárodních firem i generálové stále více přicházejí o moc, píše v týdeníku Observer známý ekonom a novinář Will Hutton.

26014

Volte vlastní peněženkou. Nevolte politiky bez minulosti.

26. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

ptal se Jaroslav Polanský

Analytik a komentátor Štěpán Kotrba v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz označil právě rozpuštěnou sněmovnu za tu nejhorší, kterou zažil. Voličům poradil, aby tentokrát volili "svou vlastní peněženkou" a měli se na pozoru: nadcházející volební kampaň může přinést řadu dosud nevídaných špinavostí. "Budou se organizovat diskreditační pasti, ne nepodobné té, do které spadl Rath," odhaduje Kotrba.

Pražští "jakobýni"

26. 8. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 1 minuta

Do rozhlasových a televizních debat proniklo nové plevelné slovo "jako by". Po eventuálně, respektive, víceméně a prostém pauzírovacím mručení, je to jedno z nejnesmyslnějších slov, která debatující mohou používat.

Rozhodování mezi špatnými alternativami v případě Sýrie je stále složitější

26. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Západ se musí zabývat konkrétními detaily, nikoliv vyvolávat rétorické kampaně

Jední zásadním definujícím rysem západní zahraniční politiky za posledních pětadvacet let je otázka, kdy a za jakých okolností a jak by mělo mezinárodní společenství zasáhnout proti porušování lidských práv v obrovském měřítku. Tato doktrína odpovědnosti lidi chránit byla vyvolána hlavně krveproléváním, které následovalo po rozkladu Jugoslávie, kdy, stejně jako dnes, svět nebyl schopen realizovat ucelenou reakci.

Proč se v ČR tolik odvádí na zdravotní a sociální systém

26. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

V závěrečné poznámce k článku o dani z příjmu v různých evropských zemích je závěr o "hrubé neefektivitě českého sociálního systému‟ poněkud přehnaný, unáhlený a poplatný neoliberální ideologii. Vycházíme-li ze statistik OECD, je vhodné podívat se na přehled sociálních výdajů také na data o výdajích na zdravotnictví, píše Jan Macháček..

Pokud se USA rozhodnou vojensky zasáhnout v Sýrii, udělají to bez mandátu OSN

26. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama zřejmě nebude mít problém vytvořit koalici v NATO pro vojenský zásah v Sýrii, pokud se tam Wasghinton rozhodne vojensky zasáhnout, píše v deníku Guardian Ian Traynor. OSN však neposkytne pro mezinárodní vojenskou akci v Sýrii mandát OSN, vzhledem k tomu, že Kreml zuří nad tím, co považuje za zneužití mandátu OSN v Libyi ke svržení Muammara Kaddáfího. Proto bude jakoukoliv rezoluci o mandátu pro vojenskou akci v Sýrii Rusko vetovat.

Končící Sněmovna v číslech - Docházka, aktivita, úspěšnost zákonů a další ukazatele

26. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva sdružení KohoVolit.eu

Praha, 26. 8. 2013 -- Sdružení KohoVolit.eu dnes poskytlo médiím k dispozici podrobný přehled činnosti končící Sněmovny. Čtenáři se tak dozví nejen, jak aktivní byli jednotliví poslanci, ale i jaký byl osud návrhů zákonů a dalších sněmovních tisků.

Kamil Gregor, datový analytik KohoVolit.eu, říká: "Pokud jde o naše tradiční téma docházky do Sněmovny, byli na tom v uplynulém funkčním období zdaleka nejhůře sociálně demokratičtí poslanci Michal Hašek a David Rath. Ten chyběl velmi často i před zatčením. Naopak vzornou docházku jsme zaznamenali u spíše méně známých poslanců, například Luďka Jeništy (TOP 09), Jiřího Petrů (ČSSD) nebo u Jiřího Šulce (ODS)."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2013

9. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41105