Pochybné potěšení

28. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Dnes jsem měl to pochybné potěšení si přečíst nejnovější článek Daniela Veselého "Západ nemá morální právo vojensky intervenovat v Sýrii". V něm se objevují dvě nepravdivá tvrzení, o jejichž zavádějící povaze jsem měl možnost ho informovat. Moje námitky evidentně nezohlednil, píše Michal Marinčák, student na Západočeské univerzitě v Plzni.

"Prezident Asad by byl skutečně šílený, kdyby za předpokladu, že má podle zveřejněných údajů NATO podporu 70% dotázaných Syřanů" píše se v jeho článku, v němž se odvolává na tuto zprávu.

Zpráva má místo autora uvedeno: "Special to WorldTribune.com", tedy jde o exkluzivní informace pro WorldTribune.com, máme-li této informaci věřit. Jenže dále je napsáno: "Middle East Newsline reported", tedy najednou by mělo jít o zprávu převzatou. Na stránkách Middle East Newsline se ale tato zpráva už nevyskytuje. Všechny další zdroje jsou nejmenované!

Jinde Veselý píše: "Došlo -- pravděpodobně v souvislosti s rostoucími zvěrstvy rebelů k neopomenutelnému zvýšení podpory syrské vlády, a to z 55%". Jako zdroj své informace, uvádí tuto zprávu.

Opomíjí, že zdrojem tohoto čísla je internetový průzkum 98 Syřanů, který byl široce citován světovými médii jako reprezentativní vzorek, ačkoliv ničím takovým není, jak zjistila BBC ZDE.

Daniel Veselý k tomu poznamenává: Obě zmíněné informace jsem opatřil konkrétními zdroji, navíc uvedené informace nepředkládám jako daný fakt a nárokuji si právo na mýlku, když píši: "Jestliže tato data odpovídají skutečnosti, došlo -- pravděpodobně v souvislosti s rostoucími zvěrstvy rebelů - k neopomenutelnému zvýšení podpory syrské vlády, a to z 55% na začátku minulého roku podle katarského zdroje." Je tedy na čtenáři, jak z uvedenými údaji naloží. Nemyslím, že jde o manipulaci s fakty. Škoda, že pan Marinčák nevěnuje stejné úsilí například při posuzování věrohodnosti tvrzení, že USA se chystají jít do války na základě odposlechů izraelské tajné služby, která tvrdí, že za chemickým útokem stojí Asadova vláda.

0
Vytisknout
8110

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2013