Ukrajina: Hrozba občanské války roste, do konfliktu zasahují prokyjevští "vlastenci"

15. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Na jihovýchodě Ukrajiny začínají zasahovat nepravidelné jednotky prokyjevských "vlastenců". Jsou to dobrovolníci, kteří se vyzbrojili samostatně, případně dostali peníze od "vlasteneckých Ukrajinců". Jejich cílem je potlačit protikyjevské vzbouřence v této části Ukrajiny.

"Náš stát potřebuje obranu a my jsme se rozhodli, že když toho ukrajinská armáda není schopná, uděláme to sami," řekl u Mariupolu deníku Guardian čtyřicetiletý filmař Semjon Semenčenko z Donbasu. Jeho jednotka nabízí pomoc pravidelné ukrajinské armádě.

Obdobné nepravidelné jednotky vznikají po celé jihovýchodní Ukrajině, zatímco se Kyjev zoufale snaží znovu ovládnout doněcký a luhanský region. Dostávají určitou míru legitimity od kyjevské vlády, která je vděčná za jakoukoliv podporu.

Dobrovolníci se rekrutují ze západu Ukrajiny, ale tiše také ze samotného východu. Neformální doněcké noviny zveřejňují telefonní číslo, kam se "ukrajinští vlastenci" mohou hlásit, aby se staly členy dobrovolnických jednotek. Editor novin se skrývá, aby ho neunesli protikyjevští vzbouřenci. Dobrovolníci podstupují výcvik v sousedním dněpropetrovském regionu, avšak tento výcvik trvá často jen 50 hodin, než se dobrovolníci octnou v bojových situacích.

Vyzbrojovat muže v podstatě bez výcviku a posílat je do nesmírně citlivých situací, kde mohou být zastřeleni zbraněmi lidí v davech, které se většinou skládají z rozčílených, ale drtivou většinou neozbrojených civilistů, je zjevně receptem na katastrofu, varuje deník Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko: Saúdská Arábie s raketami, nebo přece jen Horní Volta s raketami?

15. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Ředitel Institutu strategické analýzy FBK Igor Nikolajev poblikoval v Gazetě mimořádně zajímavý text. Článek nazvaný Сила в обмен на деньги (Síla výměnou za peníze) mapuje proměny představ Rusů o tom, co musí jejich země splňovat, aby byla velmocí, za posledních dvanáct let. Ukazuje se, že Rusové postupně upouštějí od představy, že by velmoc měla obyvatelům zajistit vysokou životní úroveň, a klesá i počet těch, kdo kladou důraz na vyspělou kulturu. Zato stále více lidí považuje za nejdůležitější silnou armádu, která zajistí, aby bylo Rusko ve světě obávané.

Neodolatelná tenata úspěchu

15. 5. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Přetvářka na východě, útok na západě: O svých záměrech rozšiřuj scestné nebo nepravdivé informace. Protivník se pak soustředí na obranu jedné bitevní linie a ty můžeš zaútočit na tu, kterou nechal oslabenou.

Japonské umění války

Ke komu dnes promluvím? Chamtivá jsou srdce. Každý se sápe po majetku souseda. Mírnost je svržena a všude vládne násilí.

Anonym (2000 let př.n.l.)

Situace na Ukrajině je napjatá k prasknutí a atmosféra houstne. Čím více se země na prahu bankrotu přibližuje k občanské válce, tím zmatenější a neuvěřitelnější jsou informace zainteresovaných stran. "Nevyvratitelných" protichůdných pravd je tolik, že by se z nich dala postavit docela solidní babylonská věž lži.

Dokonce není ani tak úplně jisté, kdo všechno se téhle vabank partie reálně účastní a jaká jsou její pravidla. Není ostatně vyloučeno, že hra pravidla nemá. Někdo hraje šachy, někdo poker, někdo ruskou ruletu a někdo (abych neopomněl své pappenheimské) prostě jenom kibicuje. Jediné, co všechny spojuje, je ukrajinský Černý Petr, o nějž všichni hrají jako o život, ale ve skutečnosti ho nikdo nechce ani pustit, ani si ponechat.

"Na pronajmutí pana Teličky není nic špatného"

15. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Případ pana Teličky a jeho firmy, který shrnují Novinky.cz následujícími slovy, mi připomíná zajímavou logiku fungování současného kapitalismu:

"Smlouvy lídra eurokandidátky ANO Pavla Teličky s NWR miliardáře Zdeňka Bakaly, na které upozornilo středeční Právo a díky nimž Telička a jeho firma BXL Consulting získali skoro 60 miliónů, vzbudily podezření u poslanců napříč spektrem. Podle nich by měl Telička objasnit, za co peníze dostával."

Zdroj: ZDE

V tomtéž článku poslanec Komárek za hnutí ANO označuje pana Teličku za "profesionála":

"Potíže s tím, že Telička na NWR významně profitoval v době, kdy se vedl spor s nájemníky bytů OKD, nemají ani poslanci hnutí. "Pan Telička je profesionál. Vůbec mě nepřekvapuje, že protřelý člověk, jako je pan Bakala, si pana Teličku najal na čistě komerční bázi. Já na tom nevidím nic špatného," řekl Právu poslanec Martin Komárek."

Ta logika fungování tohoto typu kapitalismu spočívá v tomto principu: velké peníze si mezi sebou rozdělí "profesionálové", náklady na zabezpečení dělníků a široké veřejnosti po krachu "profesionály" obsluhovaných firem ponese stát. Šéf hnutí ANO, za které pan Telička kandiduje do evropského parlamentu, nedávno domluvil státní podporu pro Bakalovu firmu NWR, aby horníci nemuseli na dlažbu. Až NWR vedené a spravované různými mimořádně schopnými "profesionály" případně zkrachuje, ponese náklady opět stát. Co na tom, že horníci dělají za směšné peníze svou práci dobře. Oni přece nejsou "profesionálové" dnešního kapitalismu. Zdá se ovšem, že v Česku tihle "profesionálové" vsadili na to, že jim lid jejich "profesionalitu" uvěří a vyšle je do politiky hájit veřejný zájem, a zatím jim to vychází výtečně. Jiný příklad zcela "profesionálního" přístupu dnešních "profesionálů" může čtenář najít výborně rozkrytý ZDE

Důlní katastrofa v Turecku "je důsledkem mafiánského kapitalismu"

15. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Turecko se octlo uprostřed truchlení a zuřivého hněvu poté, co při výbuchu v dole na západě země zahynulo nejméně 245 osob a vládnou obavy, že obětí bude ještě daleko víc. Katastrofa v Somě v provincii Manisa na západě země je zřejmě největším moderním důlním neštěstím v Turecku. Země je notoricky známá špatnou bezpečností práce.

Premiér Recep Tayyip Erdoğan se vydal na scénu katastrofy, kde místní obyvatelé obklopili jeho automobil, kopali do něho, házeli na něho kamením a volali "Vrah!" a "Zloděj!"

Obamův mouřenín

15. 5. 2014 / Pavel Kopecký

čas čtení 2 minuty

Konflikt o Ukrajinu se stále prodlužuje a logicky se tak přenáší do dalších a dalších dimenzí. Když necháme na moment stranou samotnou Ukrajinskou republiku, lze s ironickým úsměvem uvést, že dobře patrné jsou jeho účinky v širokém regionu, ba co víc: pronikl až k nadoblačným výšinám, na palubu kosmické stanice.

Boko Haram a pokračující militarizace Afriky

15. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Spojené státy při pátrání po téměř 300 unesených školačkách na severu Nigérie islámskými militanty ze skupiny Boko Haram nasadily v Nigérii pátrací letouny s pilotními posádkami ZDE. Mezitím skupina Boko Haram zveřejnila novou videonahrávku ZDE, na níž její lídr Abubakar Shekau prohlásil, že unesené dívky propustí, pokud nigerijská vláda osvobodí všechny zadržované členy Boko Haram. Tuto nabídku nigerijská vláda obratem odmítla, nicméně podle posledních zpráv je s těmito militanty připravena vést dialog ZDE.

V eurozóně dál trvá hospodářská krize

15. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

V prvním čtvrtletí roku 2014 zaznamenala eurozóna hospodářský růst pouze o 0,2 procenta, stejně jako v posledním čtvrtletí r. 2013. Německá ekonomika vzrostla nejvíce, o 0,8 procent, španělská vzrostla o 0,4 procenta, avšak holandská se zmenšila o 1,4 procenta a portugalská o O,7 procenta. Francouzská ekonomika nevzrostla vůbec a italská se zmenšila o 0,1 procenta. Holandští statistikové uvádějí, že pokles holandské ekonomiky byl především důsledkem snížené spotřeby zemního plynu během zimních měsíců, protože byla velmi teplá zima. Roční inflace v eurozóně byla v dubnu 0,7 procent.

V Británii naopak poklesla nezaměstnanost na nejmenší míru za posledních pět let, totiž na 6,8 procent, tedy 2,2 miliony osob. Většinou jsou to však nízko placené zaměstnání, anebo lidé pracují na volné noze. Zdroj v angličtině ZDE ZDE

Bouře ve sklenici mediální vody

15. 5. 2014 / Kateřina Kalistová

čas čtení 3 minuty

Nějakých pár let je koníčkem některých šťouravých občanů, několika polovzdělaných novinářů, ušlechtilých pseudointelektuálů a dalších klenotů české mediální scény kritizovat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání za to, že provozovatelům vysílání tzv. vytýká používání nadávek a vulgarizmů v denním vysílacím čase. Ti, kteří tak rádi bijí na poplach, opět bijí. Pozor, blíží se cenzura! Kdo nám to chce moralizovat?! Dokonce lkají nad tím, že to postihuje i český dabing...

"Je šokující, že Britské listy publikují vedle sebe diametrálně odlišné názory!"

15. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

To je názor, který nám prezentoval jeden český čtenář. :) Ano, v českém prostředí to pro něho může být překvapivé, jestli nepoznal nic jiného, ale publikace diametrálně odlišných, dokonce opačných názorů na danou věc, je běžným pluralitním principem novinářské práce v demokracii. Je dost otřesné, že to musíme čtvrt století po pádu komunismu připomínat. (JČ)

Synové Velké medvědice

15. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

"Mýty jsou věci, co se nikdy nestaly a pořád jsou."
Sallustius

Jeden z posledních obhájců antického pohanství Sallustius už ve 4. století popsal dosti přesně povahu mýtu. Kdo věří, že princ Bajaja statečně bojoval s drakem, nestará se o to, kdy případně nějaký Bajaja žil a zda drak vůbec existoval. Mytologický příběh pro něj představuje pouze úložný prostor pro vlastní zkušenost, či spíše svého druhu Prokrustovo lože. Zkušenostní data jsou zajímavá pouze potud, pokud umožňují sebeaktualizaci věřícího opakovaným znovuprožíváním mýtické zkušenosti. Sám se chce subjektivně stát Bajajou, aspoň tak trochu. Ta data, která to neumožňují, jsou odvrhována.

Západ zapomněl umění dialogu a kompromisu

15. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Nedám si pokoj a něco minimalistického uvedu k článku "Synové Velké medvědice" od Karla Dolejšího, píše Ladislav Kuchař. Mám totiž pocit, že pan Dolejší jaksi vidí věci černobíle, což nemusí být pravda. Nesouhlas se "západní" angažovaností na Ukrajině a "obhajoba" ruských postojů neznamená lásku k Putinovi a ruskému snu znovuvytvoření minimálního modelu SSSR. Důvody mohou být následující:

Připojte se k pochodu na záchranu linky důvěry Senior telefon!

15. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

V sobotu 17. května vyrazí z centra Prahy ze sídla organizace Život 90 štafetový pochod seniorů a jejich přátel. Z komunitního centra pro seniory ponesou až na horu Říp telefonní sluchátko -- symbol telefonní linky Senior telefon, která ročně pomůže více než 12 tisícům seniorů v obtížné životní situaci. Kvůli zkráceným dotacím nezvládne Život 90 linku, která funguje od roku 1991, financovat déle než do října.

Jak je to s platností referenda?

15. 5. 2014 / Petr Kužvart

čas čtení 9 minut

Je to pro nestranného pozorovatele věru ukrutná sranda, sledovat chování aktérů ukrajinské truchlohry! Referendum na územích, jež by se ráda odtrhla od Ukrajiny, proběhla. Odpůrci tohoto kroku, tedy kyjevská vláda a Západ včetně našeho moudrého a všeznalého pana prezidenta hned vykřikují, že jde o neplatná referenda, že se příčí ukrajinskému právu, jsou v rozporu s mezinárodním právem a kdo ví co ještě. Schlafenberg dokonce doporučuje jejich výsledky prostě ignorovat. To Miloš Zeman alespoň realisticky dodává, že je lze chápat jako jistý průzkum mínění obyvatelstva.

Ještě k situaci na Ukrajině

15. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

< Na tlačítku je napsáno: "Zničit Rusko!"

Mimochodem, na internetu jsem našel krátký záznam průvodu proruských aktivistů, který jsem potkal toho dne na začátku všech událostí, píše Jan Hauer. Záznam je ZDE

Jan Hauer pokračuje:

Jinak, v Oděse, ale i přilehlých městech které znám, tj. Cherson, Nikolajev (o Kyjevu ani nemluvě) je v současné době už opravdu silně protiruská nálada (a nebyla, ...... ještě pár měsíců ani stopy). Výmluvně to dokumentují fotky, které je možno pořídit na toulkách městem, v taxíku, nebo třeba taky najít v novinové inzerci ......(nejsem si jistý zda už mezitím někdo to tlačítko nezmáčkl!? Místní obyvatele neuvěřitelně irituje, když po ulici jde skupina lidí (většinou penzijního věku) s ruskými vlajkami vykřikujících "Rusko, Rusko". Mají na to jednoduchou odpověď: "kufr, nádraží, Rusko".

Jinými slovy: "chceš do Ruska? Jdi tedy do Ruska, nás nech ale žít na pokoji".

Vznikají opravdu paradoxní situace, kdy minimálně polovina obyvatel Oděsy má nějaké příbuzné v Rusku, a ti jim neustále volají, že už je brzo ruská armáda přijde zachránit před banderovci a fašisty, kteří pobíhají po ulicích města. Říkají jim "Zombie", ......těm Rusům kteří mají takovouto představu -- většinou díky tzv. "Kiseljov TV", tedy TV Rusko 24.

Při mém odjezdu na letiště mi bratr majitelky bytu, kde jsem bydlel říká: " my už jsme se v rodině rozhádali prakticky se všemi příbuznými z Ruska. Volají mi, co se to u nás děje ve městě, ...tanky s fašisty už nám prý jezdí po ulici, brzo prý nás přijedou ochránit. Tak mu říkám, co mi to tvrdíš za hlouposti, já snad musím vědět co se tady děje, ....já tady stojím u okna vidím co vidím, tak mi neříkej nějaký nesmysly". A oni zase: " ne, my to všichni sledujeme v TV, to je ale hrůza, viď?".

A já zase: "nekoukejte na žádnou TV, sledujte Internet ... " " a tak pořád dokola, až jsme se prostě úplně přestali bavit.

VAZ 211011. Osm míst.Odvezu všechny, kdo si přejí žít v Ruské federaci. Bezplatně. >

Cui bono?

15. 5. 2014 / Jindřich Bešťák

čas čtení 2 minuty

Doslova hysterii na naší politické a mediální scéně rozpoutalo vyjádření ministra obrany Martina Stropnického ve věci přítomnosti vojsk NATO na našem území, píše Jindřich Bešťák.

Nejprve jsem v úterý krátce před polednem nahodile sledoval ČT 24 a s téměř nevěřícíma očima i ušima sledoval doslova "grilování" ministra obrany ze strany redaktora ČT 24. Verbální projev mladého redaktora s jeho častým skákáním ministrovi vlády do řeči, jeho celkově až zarputilý nonverbální projev, svědčily o velice emotivním, až skrytě agresivním, stylu vedení rozhovoru, kdy se snažil přimět M. Stropnického k jednoznačnému vyjádření o nutné přítomnosti vojsk NATO na našem území.

Že to je profesionálně nepřípustné, je nabíledni. Dokonce ani armádní generál Jiří Šedivý se hned následně nevyjádřil zcela jednoznačně a byl ve svém postoji též v tuto chvíli nutně zdrženlivý.

Nebezpečí pro českou zahraniční politiku vůči Číně

14. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přibližně před čtrnácti dny jsem na tomto místě varoval před neuváženou zahraniční politikou vůči Číně, v souvislosti s velmi povrchním rozhovorem Českého rozhlasu o české zahraniční politice vůči Číně s náměstkem ministra zahraničí Drulákem a Šimonem Pánkem z Člověka v tísni. Poukázal jsem v článku na to, že Čína začíná velmi ostře vystupovat proti korupci a v důsledku svého protizápadního postoje (Číňané jsou přesvědčeni, že je Západ vždycky jen vykořisťoval a zotročoval) se obětí korupčních opatření stanou především západní podnikatelé. Napsal jsem:

V celé povrchně kýčovité diskusi o Číně v ČRo chyběl naprosto nejzávažnější aspekt. Jak vím od kolegů z Glasgow University, kteří v Číně vyučují a tráví tam každoročně dlouhé měsíce, jedním z naprosto zásadních, aktuálních problémů dneška je hluboká nespokojenost čínských občanů s tvrdou korupcí v zemi. Občanská zuřivost nad korupcí dosahuje takové intenzity, že státní správa a čínští politikové jsou nuceni proti korupci něco začít dělat. Ale protože je Čína zemí silně xenofobní, je docela logické, že protikorupční tažení v Číně dnes směřuje především k cizincům. Náměstek Drulák uvedl v pořadu Českého rozhlasu, že Čína - konec konců obdobně jako Rusko - má tradiční dlouhodobý pocit, že byla vždy obětí Západu. Tento zažitý stereotyp se dá velmi lehce tamějšími úřady zneužít. Podle kolegů z Glasgow tvrdí nyní čínské úřady, že korupci do země zanesli západní cizinci - a rozjíždí se kampaň trestání západních cizinců za korupci. A to je velmi lehké, protože prý s čínskými institucemi a podniky nemůže žádný cizinec spolupracovat, pokud nedá úplatek. Takže cizinců, kteří v Číně dávají úplatky, nalézá čínská policie hodně. Slouží to pak k veřejné propagandistické kampani, "jak nás Západ zneužívá".

V nynější opožděné kampani českých politiků o byznys s Čínou se v tomto zjevně skrývá potenciálně velký problém. I čeští podnikatelé jsou zvyklí dávat úplatky. Vyhlídky na to, že čínská policie při tom přistihne, a že pak skončí na dlouhá léta v čínském vězení jako "příklad západní degenerace a zkorumpovanosti", nejsou příliš vábné. Jenže o tomto nebezpečí se v pořadu České rozhlasu nehovořilo.

Toto se nyni potvrzuje. Čínská policie právě obvinila britského ředitele farmaceutické firmy Marka Reillyho GlaxoSmithKline, že nařídil svým prodejcům, aby upláceli lékaře a zaměstnance čínských nemocnic, aby používali výrobky jejich firmy. Obvinění je zřejmě důvodné, protože v dubnu prozradil whistleblower Jarek Wisniewski televizi BBC, že zástupci firmy GlaxoSmithKline podpláceli polské lékaře, aby předepisovali její léky.

Vzhledem k tomu, že české prostředí je nesmírně korupční, není asi velmi dobrý nápad, aby se čeští podnikatelé snažili pronikat do Číny. Pokud tedy nechtějí na desítky let skončit v čínských věznicích.

John Pilger: "Na Ukrajině se nás USA snaží zatáhnout do války"

14. 5. 2014

čas čtení 6 minut

< Proruský aktivista s nábojnicí a americkým balíčkem jídla, které vypadly z ozbrojeného transportéru ukrajinské aramády při útoku na barikádu dne 3. května v Andrejevce na Ukrajině. Fotografie Getty Images.

Tak jako trosky Iráku a Afghánistánu, Ukrajina byla proměněna v tematický park CIA - který řídí osobně šéf CIA John Brennan v Kyjevě, s desítkami "zvláštních jednotek" z CIA a FBI, které vytvářejí "bezpečnostní strukturu", která dohlíží na divošské útoky na ty, kteří se postavili proti únorovému vládnímu puči.

Proč tolerujeme riziko další světové války naším jménem, ptá se slavný britský novinář John Pilger v deníku Guardian. Proč dovolujeme lži, které ospravedlňují toto riziko? Míra naší indoktrinace je brilantní, napsal dramatik Harold Pinter.

Každý rok vydává americký historik William Blum svou aktualizovanou verzi americké zahraniční politiky, z níž vyplývá, že od roku 1945 se Spojené státy pokusiyl svrhnout více než 50 vlád, mnoho z nichž bylo demokraticky zvoleno, tvrdě zasahovaly do voleb ve 30 zemích, bombardovaly civilní obyvatelstvo ve 30 zemích, použily chemické a biologické zbraně a pokoušely se zavraždit zahraniční politické představitele.

V mnoha případech na tom Británie spolupracovala. O způsobené míře lidského utrpení, a o spáchaných zločinech se na Západě málokdy hovoří. Že nejčastějšími obětmi terorismu - našeho terorismu - jsou muslimové, se nesmí veřejně říct.

Poznámka:

John Pilger se z vás hystericky snaží udělat pitomce

14. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Jestliže se někteří západní novináři snaží diabolizovat putinovské Rusko, stejně schematickou diabolizací USA, kterou předvedl John Pilger, tomu rozhodně čelit nelze. Otřesné je už to, když novinář nedokáže analyzovat a automaticky zaměňuje CIA za "USA".

Jaká fakta Pilger uvedl, aby dokázal svá přepjatá tvrzení ohledně Ukrajiny? Neuvedl žádná. Článek pouze doprovází fotografie, na níž je zachycena nábojnice, s největší pravděpodobností ráže 7,62 x 51 mm. Pro tento náboj je konstruována například ukrajinská odstřelovačská puška Z-008. A pokud jde o balíček s jídlem, mohl by Pilger vědět, že Američané v březnu poslali ukrajinské armádě 300 000 těchto konzerv. Fotografie tedy sama o sobě nedokazuje vůbec nic. "War Party" v USA je ve výrazné menšině a to co předvádí šéf CIA John Brennan není rozhodně pokus zatáhnout kohokoliv do "plnotučné" války na Ukrajině. Už proto, že by Spojené státy nepřetržitě válčící od roku 2001 a v daném geografickém prostoru čelící ohromným logistickým výzvám, zatímco Moskva by působila nedaleko zásobovacích základen, velmi pravděpodobně takovou válku prohrály.

Mistakes of foreign policy "idealism" and "realism":

Why Europeans cannot settle for a second-rate American ideology concerning Russia

14. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

American reflections concerning Russia, which have largely been imported to the Czech Republic by the "mainstream" on the one hand and by"alternative media" for the purpose of mass consumption on the other, largely belong to one of two extreme poles. Either they are an "idealistic" continuation of cold war politics to contain communism, or, conversely, a quasi-dissident "realistic" revisionism, which simply turns the cold war scheme upside down. But this shift within an equation, invalid from the beginning, is not exactly a reliable way to get to the truth. It is a general and in its origin fully derivative and dependent manner of always changing one's opinion and opposing oneself, the result of which, in the end, is the same fatal infatuation as the one you wanted to get rid of.

Nikdy se nikdo takový v českých dějinách nevyskytoval

14. 5. 2014 / Jan Lukavec

čas čtení 33 minut

"Zcela očividně se nikdy nikdo takový v českých dějinách nevyskytoval, ani se nikdy o někom takovém neučili ve škole". Tato slova pocházejí z částečně autobiografického románu Tomáše Zmeškala Životopis černobílého jehněte, ve kterém líčí vyrůstání dvojice černošských dětí, Lucie a Václava Čaislových v Čechách, přesněji řečeno dětí bílé matky a černého otce. Zmeškal mimo jiné popisuje, jak "čecho-africkým" dvojčatům učarovalo vlastenectví jejich pradědečka-Sokola, s čímž se ale špatně srovnávaly jejich tváře afrických rysů, jimž v české kulturní historii a tradici, jak si předkládala škola, k vlastnímu velkému zklamání nenacházeli žádnou obdobu.

Britští vědci bojují proti farmaceutické firmě Pfizer

14. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská, převážně konzervativní, vláda silně podporuje americkou firmu Pfizer, která se snaží převzít britský farmaceutický podnik Astra Zeneca. V Británii je to téma už celou řadu dní, Kritikové poukazují na to, že motivací Pfizeru je jen skutečnost, že převzetím britské firmy Astra Zeneca by v důsledku britských daňových úlev ušetřila podstatné částky na daních. V úterý vystoupil ředitel americké firmy Pfizer na slyšení v anglickém parlamentu a přiznal, že převzetí firmy Astra Zeneca by vedlo k propouštění britských vědců a k podstatnému snížení rozpočtu na výzkum.

Před nedávnem Pfizer převzal jednu švédskou farmaceutickou společnost a po převzetí ji zlikvidoval, proto není divu, že jsou britští vědci ostražití.

Ředitel britské firmy Astra Zeneca varoval, že agresivní škrty, plánované americkou firmou, povedou ke zbytečným úmrtím osob nemocných rakovinou. Generální ředitel firmy Astra Zeneca Pascal Soriot varoval britské poslance, že vývoj důležitých protirakovinových léků by mohl být vážně zdržen strategií škrtů firmy Pfizer.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Palestina -- 66 let od Nakby

Životní příběhy Palestinců žijících v České republice

14. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) a Palestinský klub v České republice si vás dovolují pozvat na tématický večer věnovaný vzpomínce na události v Palestině v roce 1948, který se koná ve čtvrtek 15. května od 18:00 v Brně v Café Paradigma (Marešova 8, Brno -- střed).

Klaus a Mečiar na Nobelovu cenu míru

14. 5. 2014 / Martin Kunštek

čas čtení 5 minut

Mírové rozdělení Československa byl v kontextu pozdějších krizí v Jugoslávii a dalších nemírových štěpení zemí v pravdě historický čin. Zvláště to vyniká, pokud se dnes díváme na pozvolný a čím dál tím dramatičtější a krvavější proces rozpadu Ukrajiny. Mohli jsme mít oběma představitelům vítězných politických stran v Česku a na Slovensku a pozdějším premiérům ČR a SR za zlé, že k rozdělení státu neuspořádali referendum. Ale způsob, jakým rozdělení federace úspěšně provedli a že se to odehrálo bez krveprolití, si myslím zaslouží ocenění.

"Není to debil, je to imbecil" aneb Zbytečný dabing z vůle RRTV

14. 5. 2014 / Josef Nožička

čas čtení 3 minuty

Patřím mezi milovníky kvalitního českého dabingu. Mezi filmy, které jsou takovým dabingem opatřeny, jsem až donedávna řadil i film Asterix a překvapení pro Caesara, jehož česká verze vznikla podle dialogů Jiřího Křižana a kterou natočilo v režii Marie Fronkové Filmové studio Barrandov Dabing. Film měl čs. premiéru v prosinci 1989, vyšel brzy na videokazetách, v nedávné době i na DVD. Po delší pauze jej vysílala i Česká televize, nejprve z původní distribuční kopie, posléze z restaurované kopie. Při těchto reprízách si navíc zaměstnanci ČT dali tu práci, že zachovali i závěrečné české titulky se jmény tvůrců tohoto mimořádně kvalitního dabingu a moc se jim tato citlivá úprava povedla.

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert byl odsouzen na šest let do vězení za korupci

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert (68) byl v úterý odsouzen na šest let do vězení za přijímání úplatků. Je to poprvé, co byl v Izraeli do vězení odsouzen bývalý čelný politik. Olmert byl shledán vinným, že když byl primátorem Jeruzaléma, přijal 500 000 šekelů (144 000 dolar) od investorů zamýšlejících vybudovat v Jeruzalémě jeden stavební komplex bytů a za to uvolnil předpisy omezující stavbu domů v Izraeli. Do vězení má nastoupit v září 2014.

Olmert byl centristický politik, který se zasloužil o pokusy o mír s Palestinci. V roce 2008 vedlo jiné obvinění z korupce k tomu, že musel rezignovat, ale v tom případě byl posléze shledán nevinným.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská špehovací agentura GCHQ je terčem žaloby

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Aktivisté hájící soukromí občanů argumentují, že britská špehovací agentura GCHQ porušila zákon tím, že vyvinula programy, které na dálku ovládají kamery a mikrofony v laptopech a mobilních telefonech soukromých uživatelů a použivají je ve prospěch špehovací agentury bez vědomí majitelů těchto laptopů a mobilů.

V úterý v Británii podala organizace Privacy International správní žalobu na GCHQ s žádostí, aby tyto hackerské techniky byly zakázány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Občan má právo být zapomenut:

Google musí na žádost občanů vymazat jejich data, rozhodl evropský soud

13. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropský soud podpořil občanovo "právo být zapomenut" a rozhodl, že firma Google musí vymazat "nedostatečná, irelevantní nebo zastaralá data" z vyhledaných výsledků, pokud o to občan požádá.

Tento přecedenční případ řešil Evropský soudní dvůr na základě žaloby Španěla Mario Costeji Gonzáleze proti firmě Google Španělsko, poté, co se mu nepodařilo Google přimět, aby vymazal oznámení z roku 1998 o dražbě jeho zkonfiskovaného příbytku, které vyšlo v Katalánsku na internetových stránkách jednoho tamějšího silně čteného deníku.

González argumentoval, že záležitost, kvůli níž byl prodán jeho dům na úhradu jeho dluhů sociálnímu zabezpečení, byla vyřešena a neměla by se na Googlu objevit pokaždé, když se zadá jeho jméno.

Evropský soud rozhodl, že podle existujících zákonů na ochranu dat občanů v EU musí Google vymazat odkazy na dvě stránky deníku La Vanguardia, které se objevují po zadání jeho jméno do vyhledávače.

Evropští soudci zdůraznili, že podle jejich názoru směrnice EU o ochraně osobních dat už zahrnuje občanovo právo "být zapomenut".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ještě k svědectví očitého českého svědka masakru v Oděse z pátku 2.5.

13. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Druhým zatím nejčtenějším letošním článkem Britských listů se stalo svědectví očitého svědka pana Hauera, který byl v pátek dne 2.5. v Oděse svědkem událostí, které vedly k usmrcení více než třiceti osob v hořící budově odborů. Ozvalo se několik čtenářů, kteří zpochybňovali autenticitu tohoto svědectví a jeden čtenář, Daniel Sterzik, se přímo na pana Hauera obrátil s několika otázkami. Pan Hauer nyní reagoval vysvětlením okolností i informacemi o důkazech, že v Oděse v inkriminovanou dobu skutečně byl. Poslal také obrovské množství fotografií, které na místě pořídil, s komentářem k jednotlivým z nich. K vybraným snímkům se vrátíme, dnes ale ještě ne, protože 2 gigabyty materiálu z Úschovny se dosud nestáhly. Pan Hauer ke svému původnímu článku dodává:

Tání ledovcové pokrývky v západní Antarktidě už začalo

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dvě samostatné studie, jedna z NASA a druhá z University ve Washingtonu, potvrdily, že je už nevyhnutelné, že roztaje ledovcová pokrývka v západní Antarktidě a povede k zvýšení moří o 4 metry, což ohrozí četné nížiny a četná pobřeží po celém světě. Vědci však uvedli, že i když tání této ledové přikrývky nelze zastavit ani drastickým snížením emisí skleníkových plynů, bude to trvat několik stovek let a potenciálně možná až tisíc let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Žižekovo barbarství s lidskou tváří

13. 5. 2014 / Bruno Solařík

čas čtení 10 minut

V nejnovějším textu Slavoje Žižeka Barbarství s lidskou tváří je velmi cenné jeho vystižení faktu, že islámští fundamentalisté i jejich zrovna tak fundamentalističtí evropští odpůrci jedno jsou. Osa Bin Ládin -- Breivik, dalo by se říct. Pozoruhodné je i jeho zjištění, že liberalismus se s fundamentalismem točí v bludném kruhu, protože každá další liberalizace plodí další posílení fundamentalismu.

29190

Štěpán Kotrba: Veřejnoprávní multiplex Českého rozhlasu by mohl obsahovat i audiostopu ČT 24

13. 5. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 30 minut

rozhovor pro Digizone. Ptal se Jan Potůček

"Čas běží. A technologický vývoj ve světě a v Evropě, který dorazí do Česka co nevidět, se neohlíží na to, jestli dnes generálního ředitele Českého rozhlasu Duhana bolí zuby nebo ne", říká někdejší člen Rady Českého rozhlasu. V rozhovoru s Janem Potůčkem nastiňuje plány s rozhlasovou digitalizací, do nichž se současnému vedení rozhlasu příliš nechce. "Realizovat je nemusí nutně tento ředitel," říká.

O mýtu silného politika

13. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Nikdo nikdy nezvítězil ve volbách tím, že by sliboval, že bude slabý a nerozhodný politik. Ale jsou síla a neotřesitelné přesvědčení vždycky dobrou vlastností politika? Archie Brown, emeritní profesor politologie z Oxfordské univerzity, si to nemyslí a argumentuje v tomto smyslu ve své nové knize, The Myth of the Strong Leader, Mýtus silného politika. Diskutovalo se o tom včera dopoledne v pořadu Start the Week rozhlasové stanice BBC Radio Four. Překládáme několik prvních minut z pětačtyřicetiminutové diskuse:

Očité svědectví z Ukrajiny

13. 5. 2014 / Pavel Kalenda

čas čtení 7 minut

Rád bych Vám podal nejnovější informace přímo z Krymu, ale ty mám nyní jenom zprostředkované od svých přátel, protože dále než do Džankoje jsem se na Krymu nedostal a byl jsem deportován do Melitopolu na Ukrajině. Nyní jsem v Kyjevě na konferenci. O tom budu psát níže, píše Pavel Kalenda.

Jak se v ČR za nezájmu občanů omezuje demokracie

12. 5. 2014 / Václav Novotný

čas čtení 1 minuta

Opakovaně řešíme zásahy zejména Městské policie do shromažďovacího i petičního práva, upozorňuje Václav Novotný z iniciativy Ne základnám. V krátké době po sobě se stalo, že státní policie kryla agresivní a protizákonné jednání soukromého subjektu - ochranky. Obdobná situace u amerického velvyslanectví. Zákaz nejen vstupu s výzvou inciativy k událostem na Ukrajině do velvyslanectví, ale i fotografování objektu.

U České televize, stejný incident, odejděte, jste na soukromé půdě.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37639