Rusko vyšle humanitární konvoj na Ukrajinu navzdory varováním

11. 8. 2014

čas čtení 6 minut

Kreml uvádí, že pomocná karavana bude vyslána pod vlajkou Červeného kříže a se souhlasem kyjevské vlády

Rusko vyšle humanitární konvoj na Ukrajinu ve spolupráci s Červeným křížem, oznámil Kreml. Západní politikové předtím varovali Vladimíra Putina, aby se nepokusil použít humanitární misi jako záminku pro vojenskou intervenci v konfliktu na východní Ukrajině. Avšak Putinův mluvčí Dmitrij Peskov zdůraznil, že v konvoji nebudou žádné ozbrojené osoby ani vojáci.

Několik poznámek k vojenské situaci na Ukrajině

11. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Někteří čtenáři píší, že prý jim chybí zprávy o vojenské situaci na Ukrajině. Moje zkušenost je ovšem spíše opačná. Texty, které popisují situaci, místo aby opakovaly černobílou propagandu preferované válčící-neválčící strany, vyvolávají zpravidla nesouhlasné reakce.

Islámský stát se nyní skrývá ve městech

11. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Americké letecké údery v Iráku mohou být kontraproduktivní, protože extremisté z Islámského státu se přesunuli směrem k městu Kirkuk a zakopávají se v městských oblastech, kde bude obtížnější na ně zaútočit. Americké angažmá může také sloužit jako výzva pro zbožné muslimy, aby se přidali k Islámskému státu v boji proti americkému imperialismu. "Za každou kapku krve prolitou Iráčany prolijí Američané řeku krve," napsal jeden stoupenec Islámského státu na Twitteru.
  • USA zkoumají možnosti jak evakuovat ty Iráčany, kteří jsou stále ještě v obklíčení na horském pohoří v severním Iráku.
  • Kurdská regionální vláda požaduje více zbraní i další letecké údery proti Islámskému státu. Kurdské jednotky nepotřebují západní pěchotu.
  • Tři dny amerických leteckých úderů pomohly kurdským jednotkám převzít určité území od Islámského státu.
  • Nejméně 40 000 lidí obklíčených džihádisty na hoře v severním Iráku za posledních 24 hodin uniklo za pomoci kurdských vzbouřenců, kteří přišli ze Sýrie, aby jim pomohli.
  • Extremisté z Islámského státu usmrtili během své ofenzívy na severu nejméně 500 Jazidiů, sdělil irácký ministr pro lidská práva. Tvrdil, že také prý některé ženy a děti pohřbili zaživa. Dodal, že asi 300 žen bylo uneseno jako otroci.
  • Islámský stát vydal nové propagandistické video, v němž tvrdí, že v Iráku vítězí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Některým Jazídům se podařilo uprchnout, desetitisíce zůstávají v katastrofální situaci

11. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Nejméně polovina ze 40 000 lidí, obklíčených džihádisty na vrcholku hory v severním Iráku odtamtud za posledních 24 hodin uprchla za pomoci kurdských vzbouřenců, kteří přišli ze Sýrie je zachránit.

Uprchlíci, členové sekty Jazidi, se uchýlili zpět do iráckého Kurdistánu po nebezpečné cestě kolem extremistů z Islámského státu, kteří je hrozili usmrtit a kteří je předtím obklíičili na hoře Sinjar.

Krize v Iráku: Je to o ropě

11. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Barack Obama se vyjádřil, píše v deníku Independent Robert Fisk, že "tento problém (tj. Iráku) nebude trvat pouhé týdny, bude to trvat určitý čas". Jak dlouho, ptá se Fisk. Rok, nebo déle? Po válce v Perském zálivu r. 1991 - za posledních pětatřicet let už se tu odehrály tři takové konflikty a čtvrtý se připravuje - Američané a Britové si vynutili nad jižním Irákem a Kurdistánem bezletovou zónu. A bombardovali vojenské "hrozby", které objevili v Saddámově Iráku, po dobu dalších dvanácti let.

Obamova pomoc z nebe

11. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Obdobně jako Roberta Fiska mě zaráží skutečnost, že Obamova vláda nejenže nečinně přihlížela vraždě téměř dvou tisíc Palestinců, ale svou efektivní podporou izraelské válečné mašinerie na ní nese přímou spoluvinu, zatímco bombami osvobozuje 40 000 nešťastníků z tenat žízně a postupujících džihádistů z Islámského státu (IS) a ohrožený americký personál. To samozřejmě není jen tak.

Snad veškeré západní "humanitární intervence" byly ospravedlňovány vyšším morálním principem, přičemž šlo přirozeně o ohrožené zájmy západních států, třeba jako v případě Libye před třemi roky.

Památník Rudé armády na Schwarzenbergově ...

11. 8. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s cynickou a scestnou diskusí navazující na smrt českých profesionálních vojáků v Afghánistánu mi utkvěl zajímavý zážitek z víkendové návštěvy Vídně. Do té doby jsem nevěděl, že na Schwarzenberském náměstí stojí památník připomínající hrdinství 17 tisíc vojáků Rudé armády, kteří padli v roce 1945 během bitvy o Vídeň. Památník, postavený v roce 1945, je udržovaný (na náklady Vídně) a svou impozantností v podstatě nemá v centru Vídně konkurenci.

Shodou historických okolností je umístěn na náměstí nesoucím jméno aristokratického rodu Schwarzenbergů. Kulturní paradox, schizma produkující historickou zmatenost veřejného mínění, který sem tam oživí nějaký přihlouplý český politik (či umělec), jenž se rozhodne "hrdinně" zlikvidovat podobnou památku s odkazem na zcela odlišné historické souvislosti, dojemným způsobem dále rozvíjí difamační a neuvěřitelně blbý článek v Blesku o tom, že "Vídeň patří Schwarzenbergovi".

Fakt, že vedle nepoměrně menší jezdecké sochy předka Karla Schwarzenberga Karla Filipa, vévodí náměstí památník Rudé armády, zcela zamlčuje...

O památníku: ZDE

Kdo je hrdinou?

11. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

V románové kronice Bergersdorf popisuje spisovatelka Herma Kennel scénu, v níž se dostaví místní vedoucí (Ortsleiter) NSDAP, aby oznámil rodině rolníka "hrdinskou smrt" jejich syna, který padl "za Vůdce a vlast" kdesi na počátku polského tažení v září 1939. Matka po zprávě propukne v pláč, pak se podívá do "svatého koutku" sednice, sejme obrázek Vůdce, který visel mezi svatými, praští s ním o zem a ve vzteku po něm dupe, křičíc:

"Der ist schuld, der ist schuld..." Ten za to může!

Jednou jsem hledal text písně Amazing Grace, a našel mezi jinými tuto verzi.

Takové myšlenky a paralely mne napadají, když čtu články jako tento. Žádný oficiální smutek a pomníky nenahradí matkám a otcům jejich děti. Možná by bylo užitečné, kdyby ti, kteří je do války vyslali, museli, tak jako ortslajtr v Bergersdorfu, předstoupit před matku s oznámením o "hrdinské smrti" za Vůdce, za vlast, za demokracii. Možná by si pak více rozmýšleli, kam a zda vůbec vojska své země pošlou. Žoldáky, nežoldáky...

Většina pohřbených na vojenských hřbitovech i pohřešovaných jsou vojáci, kteří do války museli. Neměli na vybranou. Odmítnutí znamenalo vězení nebo smrt před popravčí četou. Odmítnutí z přesvědčení nebo odporu proti režimu zasluhuje úctu větší, než poslušnost, vedoucí k "hrdinské" smrti.

Kdyby všichni chlapi světa..?

https://www.youtube.com/watch?v=RsjiSfAmEeo

Nové důkazy, jak Západ lákal Ukrajinu do své sféry vlivu

11. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Západ démonizuje prezidenta Putina, avšak tuto krizi vyvolalo neodpovědně provokativní rozhodnutí přijmout Ukrajinu do EU.

Jak zvláštní je číst dnes všechny ty články o tom, jak v létě 1914 Evropa náměsíčně vklopýtala do války a o tom, že se toto šílenství nesmí znovu opakovat, v kontextu z nezkreslenějším aktuálním tématem roku 2014 - sílící krizí mezi Ruskem a Západem ohledně Ukrajiny, jak sledujeme vývoj v této velmi ošklivé občanské válce a s 20 000 ruskými vojáky, hromadícími se na hranici, píše v konzervativním deníku Daily Telegraph Christopher Booker.

Izraelští vojáci stíháni za "přátelské styky s menšinami" (=Araby)

10. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Izraelští vojáci jsou nyní běžně vyšetřováni kvůli podezření, že se "přátelí s menšinami", tj. Araby, i když žádný takový trestný čin neexistuje, píše deník Haaretz. Minulý měsíc byla zatčena izraelská vojákyně, podezřívaná, že užívala a prodávala zakázaná narkotika. Při výslechu uvedla, je má přátelské styky s jedním Beduínem, civilistou, který prodává drogy.

Policejní zpráva, kterou získal deník Haaretz, uvádí, že vojákyně byla obžalována z těchto trestných činů: prodej, uživání a vlastnictví nebezpečných narkotik, přátelských styků s menšinami a narušení vojenské disciplíny. Trestný čin "přátelení se s menšinami" však v Izraeli neexistuje. Její obhájce poukázal na to, že příslušný Beduín je izraelský občan, takže vojákyně nemůže být obžalována ze styků s představitelem cizí mocnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Petra Kvitová za mě nehraje

11. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Rád bych se vrátil ke kauze Petry Kvitové, píše Petr Novák.

Po delší době, kdy vše utichlo a možná je ta správná doba konečně bez emocí popřemýšlet. Pan Poslanec Huml si dovolil mnoho. Dovolil si mnoho.

Upozornit na něco, co je problémem i v Německu, kde spousta sportovců a jejich rodinných příslušníků měla opletačky s finančním úřadem a nakonec i se soudy.

Ne, nemyslím si, že pan poslanec Huml záviděl Petře Kvitové, jak hned vykřikovali její zastánci.

Volba

5. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ve Skotsku nyní začíná naplno kampaň k celostátnímu referendu, která má rozhodnout o samostatnosti země. Zde je třicetivteřinový animovaný film o tom, co si k danému tématu myslí skotská tvůrkyně kreslených filmů Lesley Keen:

Choosing from Total Immersion on Vimeo.

Další filmy Lesley Keenové ZDE

Izrael a Hamas se dohodly na dalším třídenním příměří

10. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nové příměří má začít o půlnoci a obyvatelé Gazy ho vítají, avšak experti se obávají dlouhé války s občasnými příměřími

Nové příměří je už osmý pokus ukončit válku v Gaze a odborníci se obávají, že příměří nevydrží. Třídenní klid zbraní by měl umožnit rozhovory o trvalejší dohodě.

Izraelští činitelé uvedli, že pocestují do Káhiry, pokud příměří vydrží. Jeden z vyjednavačů z organizace Hamas uvedl, že vyjednávání znovu začne v pondělí v 10 hodin. "Egyptští prostředníci nás informovali, že Izrael bude tento proces brát vážně," řekl.

Hamas odmítal od pátku prodloužit příměří, protože prý Izrael odmítal reagovat na požadavky Hamasu. Od pátku odpaloval znovu rakety do Izraele. Dva Izraelci byli zraněni. Od ukončení minulého příměří bylo izraelskými leteckými údery usmrceno v Gaze nejméně dalších 15 Palestinců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přelet nad kukaččím hnízdem

10. 8. 2014 / Martin Hekrdla

čas čtení 2 minuty

Právě jsem se dozvěděl, že v Deníku Referendum vyloučili z diskusí pod články Josefa Hellera za - předpokládám - "nedodržování pravidel diskuse". Jeden z největších znalců marxismu u nás a teoretik společenské samosprávy tam totiž postupně - zcela konkrétně a podloženými argumenty - odhalil nejrůznější liberálně levicové tlachání jako plytký odvar vládnoucí ideologie, napsal Martin Hekrdla na Facebooku a Britským listům dal svolení to zveřejnit:

Ukrajina: humanitární situace na východě se zhoršuje

10. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže 1 No 140/2014

Ženeva/Kyjev/Moskva (ICRC) -- Ozbrojené srážky v Doněcku a Lugansku přinutily tisíce rodin opustit své domovy. Udává se, že stovky tisíc lidí tak nyní přebývá jak na Ukrajině, tak v Rusku. Životní podmínky ostatního obyvatelstva se také velmi zhoršily. Mezinárodní výbor Červeného kříže stupňuje své aktivity ve prospěch populace zasažené zhoršenými humanitárními i bezpečnostními podmínkami.

"Naší prioritou je pomoci utečencům i místnímu obyvatelstvu Donbasu a poskytovat zdravotnické služby zraněným ve všech oblastech", říká Michel Masson, vedoucí operací MVČK na Ukrajině. "Současná situace vyžaduje větší úsilí pomáhat civilnímu obyvatelstvu a my v Mariopolu a Starobilsku rozmisťujeme další týmy."

V Teheránu se zřítilo letadlo v důsledku západních sankcí

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Letadlo společnost Sepahan Air, které letělo do Tabasu v severovýchodním Íránu se zřítilo krátce po startu z teheránského Mehrabadského letiště v obytné čtvrti Teheránu. Zahynulo všech 48 cestujících a členů posádky, mezi nimi dvě nemluvňata a dvě děti mladší 12 let.

Důvodem havárie byl výpadek motoru letadla. Íránská letecká doprava trpí častými leteckými haváriemi v důsledku západních sankcí. Íránské letecké společnosti si totiž nesmějí kupovat nová letadla. Stará letadla jsou udržována v provozu prostřednictvím součástek dovezených na černém trhu, přemontovaných z jiných letadel anebo vyrobených v samotném Íránu.

Sbírka britských charitativních organizací na podporu Gazy vynesla za méně než 24 hodin 153 milionů Kč

9. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Za dobu kratší než 24 hodin darovali britští občané sbírce na podporu Gazy, kterou v pátek večer vyhlásila skupina britských charitativních organizací Disasters Emergency Committee a kterou ve videoklipu inzeroval herec Martin Freeman, celkem 4,5 milionu liber, tedy 153 milionů Kč. Úřad britského premiéra zároveň oznámil, že do Gazy posílá tým lékařských expertů britského státního zdravotnictví.

V Londýně se v sobotu odpoledne konala velká demonstrace požadující ukončení vojenských akcí izraelské armády v Gaze. Podle policejních odhadů se jí účastnilo asi 20 000 lidí. Demonstrace začala na Oxford Circus, prošla kolem amerického velvyslanectví na Grosvenor Square a skončila v Hyde Parku. Tam promluvili poslanci Diane Abbott a George Galloway. V čele demonstrace nesli aktivisté transparent s nápisem "Osvoboďte Palestinu" a další transparenty a skandovaná hesla požadovala ukončení izraelské blokády Gazy a zákaz vývozu britských zbraní do Izraele. Sir John Stanley, šéf parlamentního výboru Dolní sněmovny pro vývoz zbraní, požádal písemně britského ministra zahraničí, aby výbor informoval o vývozu britských zbraní do Izraele, které mohly být použity v Gaze. Labouristická strana požaduje suspendování vývozu zbraní do Izraele a stínový labouristický ministr zahraničí Douglas Alexander žádá o zveřejnění výsledků vládního zkoumání existujících vývozních licencí pro vývoz zbraní do Izraele.

Demonstrace se konaly také v Paříži a v britských městech Manchesteru, Edinburku a Dublinu. Velká demonstrace, jíž se účastnilo 50 000 lidí, se konala v Kapském městě v Jihoafrické republice. Demonstranti požadovali mír v Gaze a apelovali na jihoafrického prezidenta Jacoba Zumu, aby zastavil zbrojní dodávky do Izraele.

Konzervativní britská baronka Lady Warsi, která na protest proti postoji britské vlády vůči Gaze rezignovala na vysokou funkci na ministerstvu zahraničí, uvedla v rozhlase BBC, že britská vláda neusiluje o to pohnat obě strany konfliktu rovnou měrou k odpovědnosti. Opakovala svůj požadavek, aby Británie okamžitě zastavila dodávky zbraní Izraeli.

Palestinští mrtví

1922 osob bylo usmrceno, z nich bylo nejméně 1407 civilistů

448 dětí

235 žen

Izraelští mrtví

64 vojáků

3 civilisté

Zdroj: BBC

Francouzští poslanci připravují zákon, který má donutit supermarkety dávat neprodané potraviny charitativním organizacím

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Mnoho supermarketů ve Francii už poskytuje neprodané potraviny, které se však ještě dají konzumovat, charitativním organizacím, avšak nyní 63 francouzských poslanců ze všech politických stran připravilo návrh zákona, který chce tuto praxi uzákonit jako povinnost.

Připravili návrh zákona, který učinní povinným pro všechny supermarkety o rozloze minimálních 1000 čtverečních metrů "dávat neprodané, ale stále ještě konzumovatelné potraviny nejméně jedné charitativní organizaci".

Belgie se stala první evropskou zemí, která takovýto zákon zavedla letos v květnu.

Západní vědci zuří, že byli pod falešnou záminkou vylákáni pracovat do České republiky

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský týdeník věnovaný problematice vysokých škol Times Higher Education informuje o tom, že osmnáct západních akademických výzkumníků, kteří byli vylákáni pracovat do České republiky, zuří, protože přestože už byli vybráni a chystali se zaujmout pracovní pozice v České republice, ve dvanácté hodině byl projekt zrušen "pro nedostatek financí" po příchodu nové vlády k moci.

Stane se nejnovější Obamova bombardovací kampaň vítaným odváděním pozornosti od zabíjení v Gaze?

9. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Obama nebombardoval krvavý chalífát Abu Bakr al-Baghdadiho, když masakroval většinové šiitské muslimy v Iráku. Nyní se ale rozhodl zachránit křesťanské uprchlíky - a Jazidie - "protože hrozí potenciální genocida". Díky Bohu, že ti uprchlíci nejsou Palestinci, píše Robert Fisk v deníku Independent.

Toto pokrytectví je ohromující, nejen proto, že se americký prezident stále ještě bojí - aby neurazil Turecko - použít slovo "genocida" v souvislosti s tureckou genocidou půl druhého milionu arménských křesťanů, k níž došlo v roce 1915, což bylo masové vraždění v tak obrovském měřítku, o nějž se dosud ani Abu Bakrovi zločinci nepokusili. Musíme počkat ještě rok, než uvidíme, jak se Obama vykroutí ze stoletého výročí připomínání tohoto muslimského masakru křesťanů.

Jak to, že se stejně rychle jako nyní v Iráku nezasáhlo proti vraždění v Gaze?

9. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Diskusní pořad britského rozhlasu Any Answers byl v sobotu odpoledne plný vášnivých posluchačských reakcí týkající se nynější situace v Iráku i v Gaze. Příklad:

Tito potlačoval svářející se frakce Srbů a Chorvatů déle než čtyřicet let. Měli jsme Saddáma Husajna, který dělal totéž s různými svářejícími se frakcemi v Iráku. A Západ si uštědřil vlastní ránu. Zase jednou se do toho neohrabaně začal plést, bez jakékoliv odchozí strategie, jak už říkali předchozí telefonující posluchači. Ale já se už tři týdny dívám v 18 hodin na televizní zpravodajství a vidím to strašlivé masakrování malých dětí v Gaze. Stovky dětí zabitých. A přesto, jako zázrakem do čtyřiadvaceti hodin dokáže Obama a Bílý dům poskytnout humanitární pomoc lidem, kteří uprchli v Iráku na horu. Já to samozřejmě podporuju. Nechci, aby byly zabíjeny děti. Avšak to pokrytectví! Robert Fisk dnes píše v Independentu, že zjevně jsme schopni udělat toto humanitární gesto, pomoci lidem na té hoře, kteří si zaslouží, aby byli zachráněni. Byli jsme svědky masakrování v Gaze, já nechci zabývat tím, kdo je a není v tom konfliktu v právu, to by potřebovalo celý samostatný pořad, ale je to strašné, že by člověk plakal, ty děti, ty scény v těch nemocnicích, které vidíme už tři týdny, a pak najednou, okamžitě, se na to úplně vykašleme a jdeme do nového dobrodružství, do Iráku! Tolikrát jsme si v Iráku už spálili prsty! Totéž v Agfhánistánu! Přišli jsme o mladé muže! Byl jsem na demonstracích v roce 2003 proti válce v Iráku, věděli jsme, co se stane. Spousta lidí viděla, co se stane. A teď ty děti. My taky v Merseyside (u Liverpoolu) máme teď projekt, že bychom sem chtěli vzít děti z Gazy, které přišly o rodiče. A mnoho mainstreamových médií tohle ignoruje.

Když vidíme, jak děti leží v troskách, když vidíme děti v obklíčení na vrcholku hory, nerozlišujeme mezi nimi. V obou případech jsou to lidi, kteří potřebují pomoc. Co se týče těchto válčících frakcí na Blízkém východě, my jsme je pustili z láhve.

Zdroj v angličtině (audio) BBC od minuty 16.07

Zahraniční novináři: Hamas naši práci v Gaze nijak neomezoval, vůbec jej nebylo vidět

9. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

"Netanjahu by si býval přál, aby mezinárodní novináři šířili propagandu izraelské armády a vlády. Přitom mezinárodní novináři v Gaze se nestavěli ani na jednu, ani na druhou stranu konfliktu. Informovali o tom, co se děje, z čistě humanitárního, nepolitického hlediska," řekl jeden západní novinář.

Izraelský premiér Binjamin Netanjahu vyjádřil na tiskové konferenci frustraci, že mezinárodní novináři v Gaze nepřinesli žádné záběry ani reportáže o tom, jak organizace Hamas odpaluje rakety, nebo jak "používá děti jako lidské štíty". Vyjádřil naději, že nyní, když odešli z Gazy, budou prý západní novináři "schopni psát bez cenzury Hamasu".

Izrael: Přece jenom náznak nacismu?

9. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

I když v Britských listech neustále pečlivě zdůrazňujeme, že za vraždění v Gaze nenese odpovědnost izraelské obyvatelstvo, nýbrž izraelská vláda a armáda, a že naše kritika tohoto vraždění není založená etnicky, avšak její motivací je normální slušnost a lidskost, přesto se musím přiznat, že při sledování pátečních Channel Four News se mi nad scénami z Izraele udělalo přece jen tak trochu špatně. V níže uvedené reportáži Iniga Gilmora z Jeruzaléma, který se zabývá pronásledováním a šikanou izraelských kritiků vojenských akcí izraelské armády v Gaze, a upozorňuje na pronásledování komentátora deníku Haaretz Gideona Leviho, který nemůže vyjít na ulici bez ochranky, je najdete v samotném závěru, někde kolem minuty 7.20.

Vidíte tam záběry, jak na izraelských plážích se izraelští občané relaxovaně a volně koupou v moři, zatímco pár kilometrů od nich jsou jejich armádou zabíjeny malé děti. Musím říci, že mi to připomněl román Ferdinanda Peroutky Oblak a valčík, o životě v nacistických koncentračních táborech. Jak známo, Němci jsou nesmírně civilizovaný a pořádkumilovný národ. Peroutkův román (Peroutka sám byl vězněn v nacistickém koncentráku) píše o hrůzách, zabíjení a hladovění v táboře, a o úplně odlišné situaci pár stovek metrů za táborovým plotem, kde se středostavovští Němci u vzorně pěstěných trávníků bavili během nedělního odpoledne - v kavárně v parku s rodinami popíjeli kávu a orchestr na pódiu jim k tomu vyhrával zábavné melodie. Jako by utrpení lidí v koncentráku vedle nich neexistovalo. Tak mi to tak trochu připomněly záběry radostně koupajících se Izraelců. Vinu neseme i my, co neuděláme proti zvůli a násilí nic.

Vojenské úspěchy Islámského státu jsou důsledkem bezvládí, nikoliv náboženské zuřivosti

9. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Podle Tobyho Dodge, odborníka na Irák v britském Mezinárodním institutu strategických studií, není důvodem pro fenomenální úspěch ISIS středověké náboženské nadšení, ale středověká absence státní moci. Státní struktury Iráku i Sýrie se v podstatě úplně rozložily. Důsledkem je mocenské vakuum typické pro Evropu před sedmi nebo osmi stoletími - a ISIS ho využívá s krutou disciplínou oněch dávných baronských válečných magnátů, kteří se tak proměnili v evropská knížata a krále.

"Islámský stát jsou džihádisté s tituly MBA," upozorňuje Dodge a hovoří o hnutí tak moderním, že má i své vlastní obchody se suvenýry. Poukazuje na kombinaci zuřivé náboženské ideologie, finanční bystrosti a velkých taktických schopností. "Chovají se darwinisticky," dodává Dodge, ale upozorňuje, že klíčová v úspěchu tohoto hnutí není středověká náboženská nenávist, ale rozklad státní moci.

Hamas podporuje především izraelská vláda

9. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Likvidace projektu dvou států, palestinského a izraelského, a potlačování nenásilných protestů Izraelem přesvědčily Palestince, že Izrael rozumí jedině násilným akcím.

Lidé v Gaze získají určité zmírnění blokády - jako po ukončení poslední války v Gaze - protože Hamas začal do Izraele odpalovat rakety.

Hamas má velkou podporu mezi izraelským obyvatelstvem. Mnoho Židů svými slovy a činy posiluje organizaci, která utlačuje Palestince a snaží se zabíjet Izraelce. Tito lidé působí na nejvyšší úrovni v izraelské vládě a v americkém židovském establishmentu. Jsou to předáci izraelských a amerických Židů, kteří přesvědčili Palestince, že nenásilná argumentace a vzájemné uznání svých etnik a kultur jsou k ničemu. Tito lidé podporují moc Hamasu, která není založená na raketách a tunelech. Moc Hamasu je založená na přesvědčení Palestinců, že Izrael rozumí jedině síle, píše v deníku Haaretz Peter Beinart. |

TOTO VYSÍLÁ TELEVIZE BBC. PROČ NE ČT?

"Dr. Watson", partner Sherlocka Holmese, apeluje na veřejnost, aby finančně pomohla nešťastným lidem, postiženým izraelským bombardováním v Gaze

9. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Toto je finanční apel, který v důsledku šokující situace v Gaze, způsobené tam izraelským bombardováním, vysílá v hlavním vysílacím čase okruh televize BBC 1. Proč ne Česká televize?

Ve video klipu apeluje slavný britský herec Martin Freeman, představitel Dr. Watsona v nedávném seriálu BBC o Sherlocku Holmesovi a mimo jiné též představitel hlavní postavy v novém americkém seriálu Fargo, na veřejnost, aby přispěla na pomoc nešťastných lidí v Gaze, které izraelské bombardování připravilo o příbytky, o pitnou vodu i o existenci:

Jak je to vlastně s právem Izraele a další informace

8. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nedávno na BL vyšel článek, který sumarizoval 11 mýtů o Gaze, Hamásu a válečných zločinech ZDE. Rád bych zhodnotil současnou situaci v "poli" a výše uvedený text doplnil o další celkem zjevné poznatky.

"Periodická jatka" izraelské armády proti izolovaným obyvatelům pásma Gazy trvající jeden měsíc Noam Chomsky označil za "strašná, sadistická, krutá a vražedná" ZDE.

Manuál ČSSD, jak se znemožnit rychle a snadno

8. 8. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Je s podivem, s jakou pečlivostí a neomylností se umí ČSSD znemožnit vždy v pravý čas před volbami. Není to tak dávno, kdy mohla mít před předčasnými parlamentními volbami všechny trumfy v rukou. Místo toho, aby se zaměřila na svůj sociální program, na kritiku toho, co předchozí vláda vyhrotila a rozložila, ČSSD vytáhla na obranu demokracie -- a jak jinak než s Kalouskem po boku.

ČSSD s TOP 09 a ODS proti odborům a protikorupčním organizacím

8. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Před sněmovními volbami a i nějakou dobu po nich se mi zdálo, že nejhorší zločin člena ČSSD, jaký může být, je to, když učiní nějakou dohodu s TOP09, zejména s Miroslavem Kalouskem. Zdálo se, že nejblíže k tomuto "zločinu" by mohl mít Jiří Dienstbier na základě nějaké "pravdoláskařské platformy". Já osobně jsem středový volič, který je náchylný k politickým kompromisům, nezdá se mi však, že by kompromis ve věci zákona o státní službě, věci tak zásadní pro veřejný zájem, měl být dělán zrovna s exponenty minulé vládní koalice a zrovna proti vůli protikorupčních organizací a odborů. Už ten vládní zákon je špatný (níže cituji výmluvnou ukázku z rozhovoru Martina Veselovského se zástupkyní Rekonstrukce státu).

Obchodní války nejsou legrace

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Mnoho lidí považuje odvetné sankce Ruska proti Západu za vtip, ale obchodní války jsou nebezpečné, míní Natalia Antonova v deníku Guardian. Důsledky se budou pociťovat široko daleko.

Chci varovat před škodolibostí, píše autorka. Zaprvé, západní politikové podceňují Vladimíra Putina už od prvního dne ukrajinské krize. Putinova strategie, že si chce udržet vliv Ruska na Ukrajině, nemluvě o jeho drtivé podpoře, kterou má v Rusku, nezmizí přes noc.

Zvěrstva páchaná v Jižním Súdánu jsou válečnými zločiny, varuje lidskoprávní organizace

8. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Obě strany v osm měsíců trvající občanské válce v Jižním Súdánu páchají "neuvěřitelné krutosti", které se rovnají válečným zločinům a potenciálně také zločinům proti lidskosti, varuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Ve zprávě o zvěrstvech, k nimž dochází v Jižním Súdánu od prosince loňského roku, kdy prezident Salva Kiir obvinil svého viceprezidenta Rieka Machara z přípravy puče, zaznamenává Human Rights Watch skupinová znásilnění žen, etnicky motivované vraždění civilistů a hromadné ničení a plenění civilního majetku.

Antisemitismus v Evropě je "nejhorší od dob nacismu"

8. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Podle střechové organizace Crif sdružující francouzské židovské spolky došlo během jednoho červencového týdne k osmi útokům na synagogy. Jedna z nich na pařížském předměstí Sarcelles se stala terčem útoku Molotovovými koktejly ze strany čtyřsethlavého davu.

Edward Snowden dostal svolení zůstat v Rusku další tři roky

7. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Právník pro amerického whistleblowera Edwarda Snowdena Anatolij Kučerena sdělil tisku, že Snowden, bývalý zaměstnanec americké National Security Agency, který zveřejnil dokumentaci o rozsáhlém americkém špehování internetu a telefonních komunikací, dostal svolení zůstat v Rusku další tři roky. Zároveň mu bylo povoleno cestovat do zahraničí pokaždé na dobu až tří měsíců. Původní azyl, který Snowden v Rusku obdržel, vypršel 1. srpna 2014.

Snowden však neobdržel v Rusku politický azyl, což by znamenalo, že by dostal trvalé povolení k pobytu. Kučerena však uvedl, že za tři roky má Snowden možnost znovu zažádat o prodloužení pobytu o tři roky a po pěti letech pobytu v Rusku by měl právo získat ruské občanství.

Hra s ohněm

6. 8. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 13 minut

Co se to děje se systémem mezinárodních vztahů? Narůstá počet zhroucených států, rozrůstající se pás od Severní Afriky po Afghánistán. Mezinárodní právo je v troskách. Objevují se noví aktéři, přičemž se i "tradiční" chovají neobvykle, porušují dlouhodobě zažité vzorce spojenců a nepřátel. Instituce postavené na multilaterálním přístupu se ukazují být v krizových situacích jen málo funkčními, což se netýká zdaleka jen OSN, ale i např. WTO. Roste počet konfliktů, v nichž umírají civilisté. Zaznamenáváme vzestup sociálního napětí a nepokojů. Tomu odpovídá posilování popularity politických stran a hnutí s fašizoidními prvky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
37579