Rozhovor Britských listů 15:

Jak poznat, že média lžou

24. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jak nám pomůže, abychom poznali, zda tvrzení, zveřejňovaná na internetu i jinde, jsou spolehlivá:

- Vyhýbat se tomu, co je anonymní, co vám tvrdí, že je jediné, že má tyto informace

- Vyhýbat se zdrojům, které spojují spoustu různých informací a dávají vám k nim výklad, aniž by vás nechaly přemýšlet, co ty jednotlivé informace samotné znamenají

- Pozor na emocionalitu






Rozhovor Jana Čulíka s analytikem České televize Milanem Krumlem o tom, podle čeho se dá poznat, že "informace", která nacházíme na internetu nebo jinde, jsou nepravdivé. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. července 2015.

Americký evangelikalismus a náboženství v praxi

26. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V Česku si mnoho lidí plete náboženství, založená na posvátných knihách, jako je Bible nebo Korán, s nějakým doslovným dodržováním nějakého ideologického manuálu. Je tam napsáno to a to a ti lidi to musejí dělat, pokud chtějí být skutečnými věřícími. Dějiny náboženství ale ukazují opak: věřící čtou posvátné knihy podle toho, v jaké historické situaci žijí.

Díky tomu existuje i v jednom čase mnoho odlišných čtení v různých zemích, daných tradicí té které společnosti. Některé protestantské církve dnes např. oddávají homosexuály v kostele, zatímco jiné považují homosexualitu za léčitelnou nemoc a ještě jiné za strašný hřích. Někdy ale dochází i v rámci jedné tradice k velikým změnám v poměrně krátké době. Příkladem může být vývoj evangelikálního křesťanství v USA. Velmi hezké pojednání o tomto příběhu podává Theo Hobson v recenzi knih American Apocalypse Matthewa A. Suttona a Republican Theology Benjamina T. Lynerda v The Times Literary Supplement z 3. července.

Otazníky liberála nad smlouvou TTIP

25. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Připravovaná smlouva mezi USA a EU o volném obchodu (TTIP) by mne jako přesvědčeného liberála měla spíše těšit, kdyby to ovšem v dnešní deregulované době měli liberálové tak snadné. Často se stává, že naplnění ideových požadavků v reálném životě podkopává samotné původní ideje. Mezi deregulací a svobodou není automatické rovnítko.

Barack Obama v Keni požadoval, aby africké státy přestaly diskriminovat homosexuály

25. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Americký prezident Barack Obama zahájil během své návštěvy Keni bezprecedentní obranu práv homosexuálů v Africe. Řekl keňskému prezidentu, že stát nemá právo lidi trestat jen za to, "koho milují".

Obama během návštěvy rodné země svého otce poprvé ve funkci amerického prezidenta konfrontoval keňského prezidenta Uhuru Kenyattu a miliony Keňanů v televizi svými "jasnými" názory. V Keni je homosexualita protizákonná a 90 procent obyvatelstva ji považuje za nepřijatelnou.

PŘEČETLI JSME:

Za tragédii ve Studénce může i stát

25. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Za tragédii ve Studénce může i stát, říká dopravní expert

Přejezd ve Studénce patří k nejnebezpečnějším v zemi, při nedávné modernizaci koridorových železničních tratí měl být podle proděkana dopravní fakulty Petra Moose odstraněn.

Zdroj: ZDE

Virální "videobomba" dvou kouzelníků při reportáži Sky News byla falešná

24. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta



Více než 800 000 diváků zhlédlo klip reportéra Sky News Ashishe Joshiho, který hovoří v popředí záběru před londýnským parlamentem o reformě zdravotnictví, kterou navrhuje britská vláda, zatímco v pozadí záběru dva kouzelníci provádějí trik s mizejícím mužem.

Několik mezinárodních médií včetně Huffington Post považovalo tento klip za reálný, ale v pátek vydala Sky News zprávu, že se klip na její stanici nikdy nevysílal. Natočil ho reportér Ashish Joshi samostatně jako PR akci pro dva kouzelníky, aby jim pomohl získat televizní kontrakt. Grafika, kterou normálně používá Sky News, byla do klipu přidána později.

Kouzelníci byli úspěchem klipu doslova šokováni. "Mysleli jsme, že to na webu zhlédne tak 400 lidí..." konstatovali překvapeně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Žádný Perry Mason, aneb Proroctví z hlubin ještěřího mozku

Proč nelze "konec kapitalismu" doložit ekonomickou statistikou z USA?

26. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Klasická kritika ideologie v pojetí, které v českých zemích pěstoval snad jen Záviš Kalandra, se věnovala reflexi zájmů a přání formujících perspektivu pozorovatele - a často způsobujících, že dotyčný některé věci vůbec nedokáže nebo dokonce ani nechce vidět. Sociologie vědění k tomu přidala četné podrobné studie nebo Mannheimovo rozlišení mezi totálním a partikulárním pojetím ideologie (ideologií danou sociální pozicí nebo způsobenou individuálními faktory). A ekonomický nobelista Daniel Kahneman, k jehož studii "Thinking, Fast and Slow" napsal Michal Kašpárek výbornou recenzi ještě před českým vydáním ZDE posunul reflexi příčin nepřesnosti lidského uvažování o další stupínek výše, když rozlišil mezi dvěma systémy vyhodnocování informací: "Systém 1" je založený na rychlém, rutinním, emocím a předsudkům konvenujícím zařazení nové věci do příslušné škatulky, jež provádí s minimálním úsilím archaický "ještěří mozek", zatímco "Systém 2" je založen na pomalé, pečlivé a náročné analýze "sine ira et studio". První systém se věnuje pouhé heuristice, zatímco plnohodnotné poznání pochází teprve ze druhého. Lidé mají pochopitelnou tendenci šetřit čas a prostředky a obejít se pouze s heuristikou.

Britští euroskeptici včetně premiéra odmítli výzvu Baracka Obamy, aby Británie neopouštěla EU

24. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Úřad britského premiéra v Downing Street bagatelizoval výroky amerického prezidenta Baracka Obamy, apelujícího na Británii, aby neodcházela z Evropské unie, pokud nechce přijít o svůj vliv ve světě, a konstatoval, že "o tom rozhodne britský lid".

Americký prezident Barack Obama zdůraznil v rozhovoru pro BBC, že Washington má daleko větší zájem o vztahy s Británií, pokud je ta země součástí Evropské unie.

K "teorii" naprostého rozhňácání

25. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Představa a naprosté libovolnosti toho, jak si sociálně konstruujeme realitu, má své zřetelné meze. Ovšem čím virtuálněji nebo v čím omezenější sociální bublině žijete, tím menší šance, že si meze libovůle v poklesle postmoderní cochcárně vůbec kdy uvědomíte.

Voda v hrnci za normálního atmosférického tlaku vaří zhruba při 100 stupních Celsia. Pokud už vaříte v hrnci, je v důsledku skutečně jedno, jak proces nazýváte, základní parametry jsou totiž za takových okolností neměnné. A je dokonce vedlejší, jestli ve vodě v hrnci vaříte hovězí místo včerejších brambor a pociťujete nutkavou potřebu jen proto začít proces nazývat nějak jinak, třeba "napařování". Fyzika kašle na nezávazné plácání, třebaže se mu říká "diskurs".

A je dokonce jedno také to, pokud nekorektně argumentujete a tvrdíte, že kdo upozorňuje na neměnnost základního parametru vaření hlásá prý dosažení tepelné smrti vesmíru.

Indický premiér pochválil projev opozičního poslance, požadující od Británie reparace

24. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Narendra Modi, indický premiér, pochválil opozičního poslance Shashiho Tharoora ze středolevicové Kongresové strany, který při vystoupení na Oxfordské univerzitě vášnivě argumentoval, aby Británie poskytla Indii odškodné za staletí ekonomického ničení a odvážení přírodních zdrojů. Mimo jiné Tharoor upozornil, že za druhé světové války způsobil v Indii Winston Churchil hladomor, v při němž zahynulo několik milionů lidí. Indický premiér uvedl:

"Tharoorův projev odráží pocity vlasteneckých Indů v této otázce a dokazuje, jak velký dopad může člověk mít, když v pravou chvíli na správném místě přednese přesvědčivé argumenty," řekl Modi na akci v parlamentě v Novém Dilí ve čtvrtek.

Patnáctiminutové video Tharoorova projevu zhlédlo více než 1,5 milionu lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Před soudem stanul africký „Pinochet“

24. 7. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nestává se příliš často, aby se před soudem objevili takzvaní „naši bastardi“, jinými slovy diktátoři, které v minulosti a v současnosti podporuje Západ (zejména Bílý dům) jen, aby popřel své nahlas proklamované hodnoty ohledně lidských práv. V těchto dnech stanul před soudem v Senegalu bývalý čadský diktátor Hissène Habré (a zároveň další z řady „gentlemanů“, které podporoval americký prezident Ronald Reagan), jemuž se také přezdívá africký „Pinochet“.

Rozhovor Britských listů 14:

Jak Karlovy Vary otevírají Česku okno do světa

17. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Filmový festival v Karlových Varech je pro Česko důležitou příležitostí ke styku s mezinárodní debatou o aktuálních problémech. Mejdany, celebrity a soutěže jsou tam však podružné"



Rozhovor Bohumila Kartouse s Janem Čulíkem o tom, proč je mezinárodní filmový festival v Karlových Varech pro Česko důležitý a že to vůbec není pro to, o čem referují z festivalu česká média. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. července 2015.

Studie oxfordské university:

Komputerizací "je ohroženo 45 procent nynějších pracovních příležitostí v USA"

24. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Carl Benedikt Frey a Michael A. Osborne zkoumali ve své studii, do jaké míry jsou pracovní příležitosti ohroženy komputerizací. Použili nové metodologie, jejímž prostřednictvím podrobně zkoumali pravděpodobnost komputerizace u 702 nejrůznějších zaměstnání. Dospěli k závěru, že je v USA ohroženo 45 procent pracovních míst. Jejich studie poskytuje další důkazy, že "mzdy a úroveň vzdělání mají silně negativní vztah k pravděpodobnosti komputerizace určitého zaměstnání".

Roboti už jdou, aneb Pokrok jenž končí nezastavíš, čili Ani tato budoucnost není, co bývala

24. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Jedním z úhelných kamenů víry v technologický pokrok, která také v západních společnostech postupně vytlačila a nahradila víru 19. století v pokrok sociální - jev, jenž bylo možno zřetelně zaznamenat v posledních stádiích existence "reálného socialismu" - je Moorův zákon. Ten původně v roce 1965 tvrdil, že počet tranzistorů v integrovaných obvodech se pravidelně zdvojnásobí zhruba za dva roky. Již v roce 1975 ale spoluzakladatel Intelu Gordon Moore musel své tvrzení přeformulovat, protože bylo zjevné, že žádný takovýto "železný" zákon neplatí. Nyní věci zašly mnohem dále: Základní elektronické součástky přestaly zlevňovat, což bylo dalším nezbytným předpokladem vize "velké elektronické revoluce" živené ideology Silicon Valley ZDE.

Poslední chvíle před kolapsem západní civilizace

24. 7. 2015 / František Františák

čas čtení 3 minuty

Naše podnebí se mění. To je zdokumentováno většinou vědců aktivně zkoumajících všechny aspekty životního prostředí. Zprávy vydávané Mezivládním panelem pro změny klimatu pravidelně s rostoucí přesností dospívají k závěru, že lidstvo je zodpovědné za zrychlující se klimatické změny vyvolané emisemi skleníkových plynů do atmosféry.

Malá poznámka k Řecku a teorii (i)racionálního aktéra

24. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

V teorii her, v níž vyniká řecký exministr financí Janis Varufakis, platí předpoklad racionálního aktéra, který se snaží maximalizovat svůj zisk, přičemž předpokládá, že protistrana činí totéž. Jenže pokud by reálný aktér skutečně jednal 100 % racionálně, ocitl by se za určitých okolností ve značné nevýhodě proti tomu, kdo tak nepostupuje. Proč? Jednoduše proto, že nemůže dostatečně přesvědčivě hrozit kroky, kterými by poškodil své zájmy. Stal se snadno průhledným a předvídatelným. V určitých situacích je mnohem výhodnější jednat z pozice toho, kdo dává najevo ochotu svůj zájem poškodit, tedy je (z hlediska výchozích předpokladů) "iracionální". Taková strana totiž může nakonec získat značné koncese, mnohem větší než ta, jež vyjednává "rozumným způsobem". Ovšem také více riskuje a může úplně prohrát. Ukázkou zmíněné vyjednávací strategie, velmi úspěšně realizované, byl třeba postoj KLDR k jadernému programu. Původně získala masivní pomoc výměnou za to, že se programu zřekne; později program obnovila a stejně vyrobila jaderné zbraně.

Další ukázkou je aktuální postup Ruska, které se samo "protisankcemi" poškozuje více, než kolik škod mu způsobují západní sankce - a zdá se, že až do konce funkčního období Baracka Obamy ze své výhrůžné "iracionality" může vytěžit řadu strategických výhod.

Jednání o řeckém dluhu nejsou tedy zpětně jen podnětem k zamyšlení, zda vůbec lze definovat racionálního aktéra bez stejně "racionálního" čtení situace sdíleného všemi hráči. Kromě toho je také namístě se ptát, nakolik se vůbec hodí standardně pracovat s teoretickou abstrakcí racionálního aktéra...

Medvědí služba poslance Štětiny

24. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Europoslanec Jaromír Štětina se během návštěvy Ukrajiny setkal s bojovníky dobrovolnických praporů Azov, Donbas a Pravý sektor ZDE. Učinil tak v okamžiku, kdy se zejména Pravý sektor po přestřelce v Mukačevu stále více angažuje v protivládních aktivitách a otevřeně napadá legitimitu demokraticky zvolených představitelů ukrajinského státu.

Obama Guantánamo pravděpodobně nezavře

23. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco si Barack Obama užívá politických vítězství, když se jeho vyjednavačům podařilo dosáhnout dohody s Iránem a kdy Nejvyšší soud USA potvrdil platnost jeho zdravotní reformy, jeden z hlavních předvolebních cílů jeho administrativy - zavřít věznici na Guantánamu - se zdá být opět méně reálný. Minister obrany Ashton B. Carter, na jehož schválení čekají další plánované transfery zadržovaných z Guantánama, otálí podobně jako jeho předchůdce Chuck Hagel, kterého vloni nahradil. Píší o tom NY Times.

Popularita Vladimíra Putina dosáhla v Rusku rekordních výšek

23. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Téměř devadesát procent Rusů schvaluje jednání svého prezidenta. Silně také podporují strategii Ruska vůči Ukrajině

V červenci dosáhla popularita Vladimíra Putina 87 procent, letos v červnu 89 procent, podle průzkumů organizace Levada Centre.

Zatímco v letech 2012 a 2013 byla Putinova popularita "jen" kolem 60 procent, výrazně se zvýšila loni po událostech na Ukrajině.

Čínská bublina jako lekce, nebo záměr?

23. 7. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 8 minut

Řecké drama poněkud zastínilo jak summit BRICS a Šanghajské organizace spolupráce, ale také vývoj v Číně. Některé komentáře se omezily na konstatování o prasknutí čínské bubliny. Protože je Čína jak vedoucím elementem ve skupině BRICS, tak i významným aktérem celé globální ekonomiky, zaslouží si podívat se na problém tzv. bubliny trochu podrobněji.

Logicky: Vysokorychlostní vlaky nelze provozovat na tratích s přejezdy

22. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

U Studénky se srazilo pendolino s nákladním automobilem. Až 25 osob bylo zraněno, někteří z nich vážně. Na místě zůstali dva mrtví. Vlak dokázal zastavit až dva kilometry po srážce. Motor auta byl nalezen až 200 metrů od nehody. Na místo nehody přijíždějí ministři, informují Novinky.

K tomu poznámku: Je zjevné a logické, že vlaky, které jezdí rychlostí 140-160 km/h nemohou prostě jezdit na tratích, na nichž zůstávají předpotopní přejezdy se závorami. Pak nutně dochází k takovýmto nehodám. U vysokorychlostních tratí je možné mít pouze mimoúrovňové přejezdy, přes mosty či podjezdy. Je s podivem, že si to nikdo při modernizaci trati Praha-Ostrava neuvědomil. Teď se politikové diví, že je na místě 25 zraněných.

Srážka Pendolina a kamionu u Studénky

Nehoda upozorňuje na to, že se kamiony vyhýbají dálnici

23. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Než začnete psát o nadjezdech na silnicích přes vysokorychlostní trať, měli byste se podívat na mapu, píše čtenář Johan Vávra. Ta silnice nemá ani číslo. Takže otázka není o zajištění přejezdu, ale o tom co tam ten cizí kamion dělal. Když se podívám, kam vede, logicky mi z toho vyjde, že ten kamion se vyhýbal dálnici po silnici 647 a zkracoval si cestu touto místní komunikací. Kdyby jel do Bílovce a tam odbočil na silnici 464, přejel by trať po nadjezdu. Tato nehoda by neměla upozornit na zajištění přejezdů, ale na to, že těžké kamiony jezdí po silnicích, na kterých nemají co dělat a navíc se na těch silnicích chovají tak, jako by to byla dálnice.

Ohnivá koule ve Studénce, vinu nese stát a vedení kraje

23. 7. 2015 / Radek Mokrý

čas čtení 2 minuty

Pendolino narazilo do kamiónu na přejezdu plnou rychlostí, v blízké stanici totiž nezastavuje. Nádrž náklaďáku se roztrhla, její obsah se proměnil v oblak snadno vznětlivých kapek a výsledkem byla ohnivá koule tlačená vlakem 500 metrů. Scénu jak z amerického katastrofického filmu si naplno vychutnali i lidé čekající na místní spoje, protože souprava s ohnivou ozdobou prosvištěla zdejším nádražím mezi nástupišti. Nejzajímavější na tragické události je, že kritický železniční přejezd tam už dávno neměl být.

Srážka Pendolina a kamionu u Studénky

Jak by měly vypadat železnice

23. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Před lety jsem jezdil v Německu z Frankfurtu nad Mohanem podél letiště na Kolín nad Rýnem a dále do Düsseldorfu, píše překladatel Britských listů Milan Lelek. Tam se tehdy mezi Frankfurtem a Kolínem stavěla nová železniční trať. Snesla by srovnání, jakoby se mezi Prahou a Brnem postavila rychlodráha. Jen násypy, mosty a tunely. A vedle dálnice z Frankfurtu do Kolína. Tak by mělo vypadat řešení železnice, ne jako u nás, kde se pouze kopíruje terén a jede se kdejaké město.

Pravděpodobnost vzniku nového společenského systému hraničí s jistotou: on už tu je, jen ho neumíme pojmenovat

Kapitalismus už skončil

23. 7. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Někteří lidé, jako ekonom Paul Mason, předpovídají konec kapitalismu pod tlakem společenských a technologických změn. Někteří lidé, jako třeba Karel Dolejší, se domnívají, že podobné předpovědi jsou v podstatě periodicky se opakujícími projevy nekritického optimismu těch, kdo si přejí spravedlivější společenský řád. Obojí lze považovat za chybu v úsudku, i když ta Masonova je poněkud méně zkratkovitá: kapitalismus už totiž skončil, společenské vědy ale ještě nebyly schopny dost dobře popsat změny, které se udály, a vytvořit nový pojem. Říkejme mu pracovně postkapitalismus.

Bodláky Václava Duška

Kterak zelenodějové čeští vpravo zbloudili...

23. 7. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Před lety, v dobách divočiny a vzniku partají, podle starého scénáře: rozmělni politickou bramboračku, přidej zelený hrášek, petrželku, bazalku, šnytlík – vař donekonečna, táhni suppe v mírném varu, aby zůstala silnou. Proč suppe a ne polívka - proto, že významný zelený politik se u sousedů jmenoval Joschka Fischer. Pamatujete?

Ze svobodného internetu se stal nástroj řízení

Facebook je mrtvý

23. 7. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 6 minut

Facebook vloni prozradil, že provedl experiment – snad experiment štěstí, kdy části testovaných osob pouštěl na Facebookovou zeď jen špatné zprávy a druhé části jen dobré. Sledoval pak reakce testovaných. To vše, samozřejmě, bez vědomí obětí. Obejděme pochybný výsledek experimentu a koukněme se na důsledky, které jsou o mnoho hrozivější, než samotný experiment. Facebook je řízen.

Muži, ozvěte se!

23. 7. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

Včera jsem si sedl do vlaku příměstské dopravy. Jmenuje se to City Elefant. Jezdí parádně potichu, nedrncá a má klimatizaci. Prý běží naplno, říkala paní průvodčí. Pobíhala po vlaku jako čamrda v sukni. Pak se šla ochladit do vedlejšího vagonu. Tam je prý zase chladno. Třebaže bylo teprve deset hodin, bylo u nás k padnutí.

George Monbiot: Ohrožují nás daleko závažnější hrozby než islamistický extremismus

22. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Z globálního průzkumu, zveřejněného minulý týden organizací Pew Research Centre, vyplývá, že zatímco lidé v Severní Americe, v Británii, v Austrálii, Japonsku, Francii a Německu vidí Isis jako největší hrozbu, jíž čelí, občané většiny zemí v chudších částech světa - v Africe, v Latinské Americe a v Asii - vidí jako nejzávažnější hrozbu globální oteplování.

Winston Churchill měl pravdu, když řekl, v červnu 1940: "Na této bitvě závisí, zda přežije náš způsob života." Ti, kteří ho dnes napodobují, pravdu ve většině případů nemají. Taliban, Al Kajda, Saddám Husajn, Isis, islamistický extremismus - nic z toho nebylo a není existenciální hrozbou životu naší země. Ale všechny tyto "hrozby" jsou přeháněny, aby vypadaly hrozivě. Jsou záměrně nadány téměř nadpřirozenou silou, aby z toho politici mohli v budoucnu vytěžit pro sebe bronzovou sochu. Toto přehánění, jak jsme se poučili na případě Iráku, má své důsledky.

Kapitalismus nevyprodukoval vlastní hrobaře, jen konkurenční kapitalistické mocnosti

22. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když neprozřetelně zalistujete levicovými publikacemi z přelomu 19. a 20. století, mimoděk se po vyslovení slova "pokrok" začnete popadat za břicho. Vždyť víc jak před sto lety byli dělníci výborně organizováni, v tradici osvícenské filosofie ambiciózně vzděláváni, jejich internacionalismus byl nefalšovaný a nacionalismus pracující třídy slabým a nevýrazným jevem. Srovnejte si to s dneškem - a zkuste chvíli fantazírovat, že co se přes obrovské úsilí nepovedlo elitním dělnickým pradědům s obrovskými aspiracemi, toho dosáhnou změkčilí zhýralí pravnuci. Protože asi tak po tisící osmisté sedmdesáté šesté opět kdosi předpovídá naprostý a definitivní konec kapitalismu. Tentokrát již doopravdy. S jistotou desetinásobku.

Německá diplomacie bez diplomatů

22. 7. 2015

čas čtení 5 minut

Německá diplomacie urgentně potřebuje vyvodit správnou lekci z katastrofy ve sféře veřejné diplomacie, kterou vyvolala politika vůči Řecku, napsal Thorsten Benner.

Údajně nedobytná pevnost se stala terčem výsadku z pevniny, se kterým nepočítala

Singapur: Námořní pevnost dobytá ze souše

22. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

Singapur na počátku 2. světové války byl mimo jiné ukázkou střetu politické a vojenské reality soudobé Británie. Šlo o vzdálenou předsunutou pozici v regionu, který měl pro slábnoucí impérium sice klíčový význam, ale nikdy nedošlo k vyčlenění patřičných sil pro její obranu. Na druhé straně bylo politicky nemyslitelné na obranu rezignovat. I kdyby takové rozhodnutí přijala britská veřejnost, spojenci v regionu by se s ním nikdy nesmířili. Klíčový význam pevnosti Singapur - relativně nevelké pozice - pro celý britský spojenecký systém v Jihovýchodní Asii se ukázal po jejím pádu. Ze strany Japonců šlo doslova o mistrovský kousek. Britské aliance budované dekády jedinou ranou přestaly existovat.

Současná situace v Evropě nabízí přinejmenším jednu výraznou paralelu s varovnou historií snadné kořisti, jíž agresor u vědomí zničujících důsledků pro napadeného nedokázal odolat - stále zcela nedostatečně řešenou obranu Pobaltí.

"Netanyahu rozradostněn nabídkou raket z USA": Jak satirický časopis The Onion předstihl Haaretz

22. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Vtip satirického serveru The Onion, že Spojené státy nabídnou izraelskému premiéru rakety, aby ho uklidnily ohledně dohody s Íránem, se ukázal být pravdou

"Spojené státy uklidňují rozzuřeného Netanyahua dodávkou balistických střel" - to zní jako titulek ze satirického časopisu The Onion. A taky to je - až na to, že tentokrát je to pravda. Mezinárodní média se opakovaně nechala napálit serverem The Onion, opravdu věřila, že Kim Jong-un vyhrál hlasování o sexuálně nejatraktivnějšího muže na světě, nebo že Američané by dali přednost sednout si u piva s Mahmudem Ahmadinedžádem spíše než s Barackem Obamou.

Nepřátelé demokracie a svobody

22. 7. 2015 / Tomáš Hunčovský

čas čtení 8 minut

Pojmy demokracie a svoboda se v současnosti zaštiťuje prakticky každý, kdo chce dodat svému komentáři patřičnou míru váhy. Nezáleží na tom, zda dotyčný demokraticky smýšlí či hájí-li princip svobody, důležité je, že tato slova použije. Dochází zde k závažné proměně, během níž se tyto pojmy vyprazdňují, přičemž důraz začíná být kladen pouze na samotné slovo, nikoli obsah, který v sobě nese. Zanedlouho tak můžeme být svědky situace, kdy ve jménu demokracie a svobody uslyšíme hlásat názory, které však budou ve svém jádru podstatám demokracie a svobody naprosto odporovat.

Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov je souzen v Rusku za "terorismus"

22. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Mezinárodními cenami oceněný ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov, který loni kritizoval anexi Krymu Ruskem, byl navzdory mezinárodním protestům postaven před soud.

Agenti FSB zatkli Olega Sencova, 39, v Simferopolu na Krymu v květnu 2014 poté, co se účastnil protestu proti anexi ukrajinského poloostrova Ruskem. Sencov byl členem prokyjevské organizace AutoMajdan a přivezl potraviny ukrajinským vojákům, kteří se zabarikádovali na svých základnách poté, co ruské jednotky v únoru 2014 Krym okupovaly.

Politická krize přivedla Burundi na práh ekonomické katastrofy

22. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Od chvíle kdy prezident Nkurunziza 25. dubna oznámil záměr usilovat o třetí funkční období - což podle kritiků odporuje ústavě i Arušské dohodě o míru a usmíření - dochází v hlavním městě Bujumbuře prakticky každý den k násilným protestům. Ekonomické aktivity jsou paralyzovány jak v hlavním městě, tak v dalších částech země.

Mírový proces s Kurdy se rozkládá

26. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Křehký mírový proces mezi tureckou vládou a zakázanou Kurdskou dělnickou stranou (PKK) byl v neděli na hranici kolapsu poté, co byli usmrceni dva turečtí vojáci a čtyři další zraněni při atentátu na automobil, z něhož Ankara obviňuje kurdské vzbouřence.

K atentátu došlo poté, co Turecko zahájilo letecké údery proti postavením PKK v severním Iráku stejně jako proti Islámskému státu v Sýrii, jako odplatu za celou řadu násilných útoků, k nimž došlo minulý týden a z nichž Turecko obviňuje jak PKK, tak Islámský stát. Ti jsou však navzájem úhlavními nepřáteli.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2015

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V čeervnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 150 564,80 Kč. Příjem z reklamy byl 13 996 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2015 209 875,59 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
57345