Uprchlická krize roste, ale Rakousko plánuje uzavřít hranice

6. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Rakousko v neděli varovalo, že plánuje znovu uzavřít svou hranici uprchlíkům, zatímco tisíce lidí dál cestovaly do Německa a v Evropské unii trval rozkol ohledně toho, co si počít s uprchlickou krizí.

Papež František požadoval ve svém nedělním kázání, aby všechny náboženské komunity v Evropě poskytly útočiště jedné uprchlické rodině. To bylo v ostrém kontrastu s rétorikou maďarského premiéra Orbána, který tvrdil, že většinově muslimští uprchlíci ohrožují evropské křesťanství.

Proč přicházejí uprchlíci do Evropy?

O drastické situaci v Libanonu

6. 9. 2015

čas čtení 15 minut



Syrský uprchlický tábor v Jordánsku

"Zažádali jsme o Kanadu. Odmítli nás. Když jsme byli v Damašku, zažádali jsme o Británii. Odmítli nás. Zažádali jsme už z Libanonu pětkrát o Rakousko, máme přátele v Rakousku, ti naším jménem pro nás tam zažádali pětkrát, byli také odmítnuti. Prostřednictvím jiného přítele jsme zažádali o Francii, a po čekání asi 45 dnů nás také odmítli. Oba z nás nesouhlasíme s cestou do Evropy pomocí pašeráků. Je to pro nás naprosto nepřijatelné. I kdybychom neměli děti. Neobviňuju lidi z toho, co dělají. Ale já sama to nedokážu."

JČ: Čtenáři často poukazují na to, že v ČR nikdo neví, proč uprchlíci přicházejí a co je k tomu vede. V neděli v poledne vysílal rozhlas BBC svou hlavní zpravodajskou relaci přímo z Libanonu, z Bejrútu, kde jeho reportér Mark Mardell hovořil s celou řadou syrských uprchlíků a místních vládních činitelů. Odhalil tím naprosto otřesnou situaci. No, posuďte sami:

Reportér Mark Mardell: Lidé chtějí odsud odejít, život je tu stále těžší. Potravinová pomoc se neustále snižuje. Hranice jsou uzavřeny. Táborům je odmítáno povolení se rozšiřovat. Pracovní povolení se neudělují. Byl jsem v údolí Bekka a nejprve jsem tam hovořil s lidmi v Isad Adris:

EU: Pět kroků jak vyřešit uprchlickou krizi

6. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Zásadní tiskové prohlášení organizace Human Rights Watch

Evropská unie a jejích 28 členských zemí by měly okamžitě jednat a řešit lidskoprávní krizi, která vznikla z mnoha let špatné správy přistěhovalectví a azylového systému. Na řeckých ostrovech zuří humanitární krize, Maďarsko má zcela nefunkční azylový systém, tisíce nových příchozích potřebují ochranu a mnoho lidí u hranic Evropské unie umírá. Proto je zapotřebí, aby vrcholná schůzka EU dne 14. září učinila rozhodné kroky.

Proč nepřinášejí české televize osobní příběhy uprchlíků?

6. 9. 2015

čas čtení 15 minut

JČ: Hodně se píše v západních sdělovacích prostředcích v těchto dnech o šokujícím zjištění, že velké části obyvatelstva bývalých postkomunistických zemí chybí milosrdenství a empatie s uprchlíky, kteří se snaží dostat do Evropy. Lidé ve světě s překvapením zjišťují, že kultura postkomunistických zemí je značně jiná než kultura jinde ve světě.

Sám nedokážu pochopit z čeho pramení u velké části obyvatelstva České republiky jejich nenávist a strach. Do určité míry za to jistě mohou sdělovací prostředky, především televize, které prostě nepřinášejí informace o osobních příbězích uprchlíků. Mezi Čechy kolují nesmyslné mýty o tom, že uprchlíci jsou nevzdělaní, že jsou to převážně mladí muži, že jsou to "teroristé". Je to jako byste za druhé světové války obviňovalI židy prchající před nacisty ze zakládání koncentračních táborů a provozování plynových komor.

Proč nevysílají české televize osobní příběhy uprchlíků? Proč neslyšíme v českých médiích jejich hlas?

Níže publikujeme osm příběhů uprchlíků z budapešťského nádraží Keleti.

Skotská ministerská předsedkyně ubytuje uprchlíka ve své rezidenci

6. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová a Yvette Cooperová, kandidátka na šéfku Labouristické strany, oznámily, že ubytují syrské uprchlíky ve svých rezidencích.

Sturgeonová, šéfka Skotské nacionalistické strany, řekla v neděli v televizi Sky News, že "s velkou radostí" ubytuje uprchlíka ze Sýrie. Znamená to, že bude ubytován v edinburském Bute House z 18. století, oficiální rezidenci skotských ministerských předsedů.

Papež František vyzval katolické farnosti, aby poskytly útočiště uprchlíkům

6. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Papež Frantíišek požádal věřící po celé Evropě, aby poskytli útočiště uprchlíkům prchajícím před válkou a hladem. Uvedl, že dvě farnosti ve Vatikánu přijímají dvě uprchlické rodiny. Dodal, že "nestačí říkat staatisícům uprchlíků, kteří jdou směrem k "životní naději" "mějte odvahu, vydržte". Papež apeloval na všechny katolické farnosti, kláštery a útočiště v Evropě, aby přijaly uprchlickou rodinu a požádal biskupy po celé Evropě, aby učinili totéž.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kvůli uprchlické krizi hrozí rozkol v Evropské unii

6. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Rozklad Evropy tváří v tváří její největší imigrační krizi od roku 1945 vyvolal největší rozkol mezi Východem a Západem od irácké války, kdy Evropu Donald Rumsfeld rozdělil na "novou Evropu a starou Evropu" - své stoupence a své odpůrce.

Ve čtvrtek nařídily Německo a Francie Evropské komisi, aby vypracovala nový "trvalý" a závazný režim pro rozdělení břemena uprchlíků do všech 28 zemí Evropské unie. David Cameron a ministryně vnitra Theresa May nechtějí s tím režimem mít nic společného a na vytváření této strategie se nepodílejí, poštěkávají z ústraní.

V pátek oznámili premiéři Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky Paříži a Berlínu, ať s tím návrhem jdou kamsi. Argumentovali, že západoevropský multikulturalismus jen způsobuje problémy a oni nemají vůbec v úmyslu opakovat tytéž chyby.

Czech Communist Euro MP Kateřina Konečná: "Merkel must realise she is not an absolute ruler of Europe"

6. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"None of the large EU nations has any instruments which could force the Czech Republic to accept refugee quotas. The threats that they will stop EU subsidies for the Czech Republic are just verbal intimidation. The quota system will not work because if people do not want to be in a particular country, you cannot keep them in it. The West must support President Assad to help him stabilise Syria. The EU should have blocked the immigration wave at its borders long ago. Why does the EU not criticise Turkey for allowing immigrants to leave for Europe? There is no reason why the Czech Republic should bear responsibility for something it has not caused. Let the responsibility be born by the countries which have created chaos in the Middle East. The Czechs must have strong politicians able to stand up to Merkel and Hollande. Merkel must realise she is not an absolute ruler of Europe," said Czech communist Euro MP Kateřina Konečná to the controversial, highly popular Czech website Parlamentní listy.

Source in Czech HERE

Maďarská televize "dostala instrukce, aby nevysílala záběry uprchlických dětí"

6. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Zaměstnanci maďarské státní televize dostali příkaz, aby nevysílaly ve svých reportážích o uprchlících záběry uprchlických dětí. Vyplývá to z prozrazeného screenshotu editoriálních příkazů novinářům pracujícím v televizi M1.

Maďarská Rada pro televizní vysílání, MTVA, popřela, že státní média dostala příkaz omezovat veřejné sympatie vůči uprchlíkům. Argumentovala, že účelem memoranda bylo chránit děti, zatímco provládní novinář, který si přeje zůstat anonymní, uvedl, že toto byla jen jednorázová instrukce.

"Ukazují občas děti: počet dětí registrovaných v Maďarsku je letos docela nízký, takže v opozičních médiích jsou ukazovány poněkud přehnaně," řekl.

Jsem ráda, že žiju ve městě, kde uprchlíci jsou vítáni a ne zavíráni za ostnatý drát

6. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Byla jsem se přihlásit jako pomocník na Západním nádraží ve Vídni, kam dojíždějí vlaky z Maďarska a z rakouských hranic, píše na Facebooku Zuzana Brejchová. Všude dobrá nálada, klid, hloučky Syřanů, na kterých je vidět absolutní vyčerpání. A spousty Rakušanů, kteří nosí oblékání, vodu, jídlo, a dávají peníze na jízdenky do Německa. Město Vídeň se postaralo, aby dnes v noci - přijel vlak o kterém se až teprve od hranic vědělo - a nikdo nemusel spát na zemí bez přístřeší. Šéf Rakouských drah řekl, že teď se prostě nedá pracovat podle nějakých předpisů a zaměstnanci drah mají pochopení.

Jsem ráda, že žiju ve městě, kde uprchlíci jsou vítáni a ne zavírání za ostnatý drát. Nikdo jim nebere mobily, lidé jim kupují karty. Ovšem pohled do těch strhaných tváří syrských uprchlíků nikdy nezapomenu. A pak ty děti, které k sobě tisknou nové plyšáčky...

Dvojí tvář Maďarska: bití uprchlíků i nezištná pomoc

6. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Je to příběh dvojího Maďarska. Oficiální maďarská média zakázala záběry uprchlických žen a dětí v televizi, aby to nevyvolávalo mezi obyvatelstvem soucit a aby se udržovala představa, že jde o invazi mužské cizácké armády. Mladý syrský architekt mi řekl dnes na budapešťském nádraží Keleti, že v internačním táboře Roecske nedaleko Szegedu, kde ho drželi tři dny, maďarští zřízenci bili mnoho uprchlíků a dávali jim k jídlu vepřové. Ukázal mi na svém telefonu fotografie tábora - jeden velký a špinavý stan, který poskytoval jen základní střechu nad hlavou, píše z Budapešti Paddington Tucker.

Zeman chce do škol vrátit Partyzánský samopal, Klaus si buduje soukromou armádu. Cílek redefinoval termín černá zvěř: prase a imigrant

Vlast volá: Buď připraven!

6. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Strašná vlna imigrace, která zasáhla ČR, prověřila akceschopnost českého národa více než dobře. A můžeme být na sebe hrdí! Dvě stovky imigrantů, které hrozily vážně destabilizovat český stát, vyvolaly reakci na všech úrovních společnosti. Jako blaničtí rytíři vyrazily zdánlivě zapomenuté, spící hodnoty na zteč, aby ochránily naši milovanou vlast, naši jedinečnou kulturu a naši civilizaci, ve jménu svobody a lidských práv. Jedinečná atmosféra, připomínající jiná období heroického vzedmutí národního ducha v našich dějinách, nenechala spát ani politiky. Napříč politickým spektrem byly okamžitě započaty nutné kroky na ochranu naší současnosti i budoucnosti. Novodobí Husové konečně povstali.

74 per cent Czechs want the re-introduction of border controls within the Schengen area

6. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

74 per cent Czechs want the re-introduction of border controls within the Schengen area, even it this limits their own travel. 51 per cent Czechs think that European countries should share the refugees amongst themselves. 45 per cent Czechs think that the proposal of the Czech government that the Czech Republic should accept 1500 refugees within the next two years, is too excessive and the number of refugees is too large.

The opinion poll was carried out by the STEM/MARK polling agency on 3rd and 4th September 2015. A representative sample of 808 respondents was questioned.

Source in Czech HERE

Má někdo odpověď?

6. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Já teď nechci bejt ani vtipnej, ani zlej. A Bůh i Mark Zuckerberg vědí, že se k uprchlíkům nevyjadřuju, protože by mi z toho muselo jebnout, píše Miloš Čermák na Facebooku.

Jsem hodnej kluk a nikoho zbytečně neprovokuju ... vy kundy xenofobní ... (mohu-li žádat, poslední tři slova si škrtněte, děkuji).

Ale prosím vás pěkně, co má člověk dělat, když zjistí, že nechce žít s třema čtvrtinama svejch spoluobčanů v jedný zemi?¨

A nepište mi "vykuř si" nebo "zabij se, debile", mě by opravdu zajímala nějaká smysluplná odpověď.

Více než polovina Čechů chce obnovení hraničních kontrol kvůli uprchlíkům ZDE

Stařecký patos a sentimentální vlastenectví

6. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Následuje stařecký patos a sentimentální vlastenectví, píše na Facebooku Barbora Atomová:

Když celej den přebíráte hromady oblečení, bot, hraček, spacáků, dek a jídla, můžete nad tím přemýšlet až do zblbnutí.

Posledních pár dní ukázalo, že jsme jako národ (ať už to znamená cokoli) naprosto v cajku. Ty kopy hnoje na netu jsou jen optický klam. Ve skutečnosti se lidi můžou přetrhnout, aby pomohli lidem, kteří jsou v evidentním průseru - stejně jako kdysi u povodní se normální člověk neptá, proč si lidi staví baráky v záplavovém území, ale pošle jim holínky, dezinfekci a prachy. (Poprvé jsem takovou plíživou samozřejmost zažila v listopadu 89, kdy na fildu lidi z ničeho nic začali nosit hromady buchet a kotle guláše.)

BBC: Uprchlíci přijíždějí do Mnichova

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

#MigrantCrisis

"Welcome to Germany" - People applaud and greet migrants with gifts as they arrive in Munich#DesperateJourneysLive updates: http://bbc.in/1LQprLQ

Posted by BBC News on Saturday, September 5, 2015

BBC: Hlasovali by Češi pro Hitlera?

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

V sobotu se v rozhlase BBC ve slavném pořadu From Our Own Correspondent vysílal hned na začátku příspěvek Roba Camerona z Prahy o nynější české xenofobii.

Moderátorka: Česká republika, podobně jako Velká Británie, odmítá přijmout závazné uprchlické kvóty. A jak zjistil v Praze Rob Cameron, rétorika je stále nepřátelštější.

Rob Cameron: Kdyby vstal Hitler z mrtvých a přislíbil, že vás zbaví imigrantů, hlasovali byste pro něho? Je to podivná otázka pro zemi, která zažila šest let brutálního utrpení za nacistické okupace, avšak někdo v populárním českém týdeníku Týden zjevně usoudil, že stojí za to ji položit. O 48 hodin pozdějí týden svou internetovou anketu ze svých stránek stáhl. Šéfredaktor týdeníku se hluboce omluvil za to, o čem přiznal, že to byla politováníhodná chyba v úsudku.

Město Vídeň uprchlíkům: U nás jste v bezpečí

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta


Vítáme vás

Připravili jsme se na vaši podporu během vašeho pobytu a během pokračování vaší cesty.

Pracovníci Rakouských federálních železnic (OeBB), Cartas, vídeňských paramediků a policisté jsou zde na nádraží, aby vás přivítali.

Všechny členy pomocného týmu poznáte podle jejich speciálního oděvu. Pokud máte nějaké dotazy, prosíme, neváhejte se zeptat.

Při tom, jak vám rozdáváme potraviny a vodu, nás podporuje mnoho Vídeňanů. K dispozici jsou také překladatelé a tlumočníci. Pokud potřebujete zdravotní pomoc, je tu k dispozici.

Snažíme se vám zorganizovat pomoc ze všech našich sil.

Jste v bezpečí

Město Vídeň

Střelec a mrtvý muž

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Obrázký uprchlických dětí, které nakreslily u budapešťského nádraží Keleti, jsou ve Wall Street Journal ZDE

Syn syrských přistěhovalců nám dal iPhone

5. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropští xenofobové by si své postoje měli rozmyslet. Maďarsko, jemuž vládne pravicový premiér Viktor Orbán, si nezaslouží nový iPhone.

Tento populistický politik plive zlovolně xenofobní a antimuslimskou rétoriku, zatímco se hromadí uprchlíci, mnozí z nichž prchají před násilím v Sýrii, v Maďarsku, cestou do Německa. A to v okamžiku, kdy se svět ještě nevzpamatoval ze smrti syrského batolete Aylana Kurdiho.

Orbán ovšem není sám. V Řecku útočí maskovaní ozbrojenci na čluny uprchlíků a snaží se jim zabránit, aby přistáli na břehu Evropské unie. I v Německu, kde vláda přijímá rekordní počet 800 000 uprchlíků, otřásly zemí útoky neonacistů na imigranty.

Není petice jako petice

6. 9. 2015 / Tomáš Fiala

čas čtení < 1 minuta

V médiích se dnes objevila zpráva, že Václav Klaus inicioval petici Proti imigraci. Tato petice

www.protiimigraci.cz

je zřejmě mimo jiné zamýšlena jako „protiváha“ petice Výzva vědců proti strachu a lhostejnosti, www.vyzvavedcu.cz

která se vymezuje proti rozdmýchávání a tolerování etnické a náboženské nenávisti v ČR v souvislosti s uprchlickou krizí.

Mezi oběma peticemi je však především jeden velmi PODSTATNÝ rozdíl. Zatímco při podpisu Výzvy vědců je vyžadována e-mailová adresa signatáře, na kterou je zaslán OVĚŘOVACÍ e-mail, a teprve po jeho potvrzení je podpis akceptován, v petici Proti imigraci je e-mailová adresa nepovinná a žádné ověřování se tedy NEPROVÁDÍ.

Takže by ji teoreticky mohli podepsat nejen lidé živí, ale i mrtví, osoby skutečné i fiktivní. Informace o počtu signatářů výzvy Proti imigraci je proto třeba brát s ohledem na tuto skutečnost.

Euforie: uprchlíci jsou přijímáni v Rakousku a v Německu s otevřenou náručí

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Po dlouhém pochodu, nejistotě a pronikavém dešti se unavení uprchlíci osvobodili od noční můry v Maďarsku a pohlížejí do budoucnosti

Rakousko a Německo v sobotu otevřely své hranice tisícům vyčerpaných uprchlíků, které odvezla k maďarské hranici pravicová vláda, která se je pokoušela zastavit, ale byla převálcována obrovským počtem lidí, kteří dosáhli hranic Evropy.

Uprchlíci, mnoho z nichž prchá z občanské války v Sýrii, museli projít pěšky poslední metry cesty do Rakouska, odkud je rakouské úřady rychle dopravily vlakem a kyvadlovou autobusovou dopravou do Vídně, kde bezodkladně zařídily převoz tisíců z nich rovnou do Německa.

PŘÍJEZD UPRCHLÍKŮ DO VÍDNĚ:

V Rakousku je zase cítit a možné prožívat lidství...

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Uprchlíci jsou vítáni potleskem, lidé mají v očích slzy dojetí, státním organizacim pomáhají stovky dobrovolníků ze všech vrstev obyvatelstva.

Těžko tu atmosféru popsat, je pravdivá a spontánní.

Většina uprchlíků jsou rodiny s malými dětmi.

Všeobecný postoj státních drah a ostatních dopravních podniků: "Teď není čas na službu podle předpisů".

Po mnoha letech je v Rakousku zase cítit a možné prožívat lidství...

Kdybych si byl býval kdysi od dávného přítele Jiřího Gruši, jak on chtěl, nechal vrátit občanství té Blijanie tam, nejpozději nyní by nastal okamžik za protestu je vrátit, ne: hodit zpět, píše z Vídně Jaroslav Vávra.

Fotografie rakouského tisku o příjezdu uprchlíků na Westbahnhof ZDE ZDE ZDE ZDE

Německo se připravuje přijmout 10 000 uprchlíků

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty


- 6500 uprchlíků se už dostalo do Rakouska
- Itálie znovu požaduje potřebu jednotných azylových předpisů
- Maďarsko opakovaně odmítalo nabídky pomoci od UNHCR pro uprchlíky u budapešťského nádraží Keleti
- Maďarsko už další autobusy pro přepravu uprchlíků poskytovat nebude
- Na nádraží Keleti nastupují stovky lidí do vlaku, o němž doufají, že pojede k rakouské hranici.
- Maďarsko zavedlo zákon, který trestá pokus o vstup na jeho území vězeňským trestem
- Fotbalový klub Real Madrid věnuje milion euro pro uprchlíky, kteří přicházejí do Španělska. Obdobné nabídky udělaly kluby Bayern Munchen a Celtic.
- Brit Tom Radcliffe, který založil crowdfundingovou sbírku pro uprchlíky v Calais a doufal, že vybere 1000 liber, dostal od občanů celkem 47 000 liber
- Worldwide Tribe, skupina přátel z města Tunbridge Wells v Kentu vybrala pro uprchlíky prostřednictvím Facebooku 124 000 liber. Ustavila se nyní jako nevládní organizace na pomoc uprchlíkům
- Konvoj 20 britských vozidel veze dnes z Británie hmotnou pomoc uprchlíkům v Calais v hodnotě 6000 liber
- 11 procent britských občanů je ochotno ubytovat uprchlíky ve svém domě či bytě, zjistil průzkum veřejného mínění organizace YouGov
- Druhý uprchlický pochod vyšel z Budapešti
- Britský parlament bude o krizi debatovat ve středu
- Britské komunální úřady požádaly o mimořádné fondy pro uprchlíky
- Finský premiér nabídl uprchlíkům svůj dům

- Německá policie provedla domovní prohlídku v domě šestadvacetiletého Berlíňana, který údajně na Facebooku oslavoval, že se v Turecku utopil tříletý Aylan Kurdi. Muž je vyšetřován za "difamaci památky mrtvého a za vyvolávání nenávisti". Německé úřady tvrdě zasahují proti ultrapravicovým extremistům na sociálních sítích, kteří vyvolávají nenávist vůči uprchlíkům. Berlíňan čelí tříletému trestu vězení.

Další pěší pochod se vydal z Budapešti do Rakouska:

New York Times:

Zacházení s imigranty připomíná temnou minulost Evropy

5. 9. 2015

čas čtení 7 minut

V Budapešti se staly stovky imigrantů obklopených ozbrojenými policisty obětí triku. Nastoupili na vlak, který sliboval příslib svobody, ale ten je odvezl do "přijímacího" střediska. V České republice policie donutila více než 200 imigrantů opustit vlak a napsala na jejich paže identifikační čísla nesmytelným fixem. Přestala to dělat teprve, když někdo poukázal na to že se to hodně podobá tetování, jímž nacisté identifikovali vězně v koncentračních táborech.

Ploty z žiletkového drátu stoupají podél státních hranic v Řecku, v Bulharsku, v Maďarsku a ve Francii. Mnoho politických představitelů přikládá do kotle pod rostoucí nacionalismus líčením imigrantů jako nebezpečných cizinců, jejichž cizácká kultura a muslimské náboženství by mohly převálcovat milované tradiční způsoby života.

Uprchlická krize odhalila hluboké a zásadní rozdíly mezi Východem a Západem

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

V této uprchlické krizi dochází zcela jasně k naprosto rozdílnému užívání a interpretaci minulosti na Západě a na bývalém Východě, píše k dnešnímu článku v New York Times historička Muriel Blaive. Zatímco lidé na Západě jsou zděšeni, zdá se, že lidé z bývalého Východu si opravdu nejsou vědomi (a je jim to naprosto jedno), jak strašlivě vypadají. Kdo by si býval pomyslel, že tak obrovské kulturní rozdíly se vyjeví tak dlouho po roce 1989. Fascinující...

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O odvaze zoufalých aneb Kde jste Vy, kteří jste uprchli před rudou diktaturou?

5. 9. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Jen stěží se najdou lidi, kteří riskují život tim, že se dají na útěk z domoviny. Takoví lidé jsou většinou do cizích zemí vyháněni strachem z krutosti a ze smrti. Kdo by ale neznal mnoho těch, kteří zavírají nebo zavírali oči, když oni sami nebo jejich sousedé byli terorizováni nějakou mocí a dali přednost vnitřní emigraci a nikoliv té, která by je přivedla do jiné země a mezi lidí hovořící jiným jazykem. K útěku žene lidi zoufalství. Potřebují k němu opravdu velkou odvahu.

PŘEČETLI JSME:

Rasismus tehdy jako dnes

5. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Po krvavém protižidovském pogromu, který se odehrál 4. července 1946 v polském městě Kielce a vyžádal si 42 obětí, se většina polských židů rozhodla odejít ze země. Počátkem jejich cesty za nadějí nového života byla československá hranice. Předsudky českých úředníků a jejich argumentace v roce 1946 se mnohdy nelišily od někdejších tezí byrokratů rakousko-uherské monarchie, reagujících na příchod židovských uprchlíků z frontových oblastí první světové války. Židé byli opět považováni za šiřitele nemocí a problematické živly. Návrh na zřízení tranzitního tábora pro prchající polské židy v příhraniční oblasti u Ostravy byl odmítán s tím, že „provádění dvouletého plánu vyžaduje, aby na Ostravsku byl klid, aby dělnictvo nebylo zneklidňováno možností rozšíření nemocí“.

A young Somali has escaped from a Czech youth detention centre

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A young Somali, one of the four young refugees which were recently arrested in the Czech Republic and placed in the secure Institute for Social Welfare in Stod, has managed to escape. The other three detained children, from Afghanistan, continue to be held in Stod. The children were members of a group of 48 refugees who were arrested by Czech police near the Western city of Pilsen on 21st August.

The four children were placed in the Social Welfare Institute in Stod on the basis of a court decision. Kateřina Rendlová, a Czech police spokesperson, said that the detained refugees lie to the police about how old they are. "They usually say they are younger than they really are and that they are travelling on their own. They think that if they say this, we will not detain them and they will be able to continue on their journey to Germany," said the spokesperson.

Source in Czech HERE

Tuto krizi Evropa nezvládne - její instituce jsou rozbité

4. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Centrální předpovědí OECD je, že má-li se Evropa vyhnout stagnaci, bude do roku 2060 muset prostřednictvím migrace přijmout 50 milionů nových lidí (obdobný počet lidí je zapotřebí v USA). OECD varuje, že jestliže se to nestane, hrozí vážný pokles hospodářského růstu. Znamená to: nemá-li dojít k hospodářské stagnaci, Evropa potřebuje imigranty.

Pokud to Evropská unie není schopna udělat, její jednotlivé stagnující členské státy půjdou svou vlastní cestou. A tak během letošního léta se proměňuje uprchlická krize v krizi Evropské unie. Chronickým problémem je selhání státnickosti, předvídavosti a vize pro budoucnost.

Když odsuneme stranou všechnu tu hrůzu a všechno pokrytectví, exodus přes Balkán není jen uprchlickou krizí. Je to první masový transregionální útěk lidí v moderní éře, píše Paul Mason.

Blízký východ explodoval na našich televizních obrazovkách po dlouhá desetiletí, ale teď máme náhle pocit, že je ta válečná zóna hned vedle nás. Výsledná krize je možná pro Evropu příliš veliká na to, aby ji zvládla. Ano, antirasisté byli povzbuzeni, když tisíce německých fotbalových fanoušků zvedlo transparenty vítající uprchlíky. A rozhodnutí Angely Merkelové přijmout Syřany odstranilo veškerou samolibost. Jenže ve svých dalších etapách tato krize vážně zatíží instituce Evropské unie a i pojmy týkající se migrace.

Aylan Kurdi: Smrt malého chlapečka nám ukázala, jak řešit tuto uprchlickou krizi

5. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

To, co jsme se o sobě tento týden dověděli, bylo něco, co jsme už o sobě věděli, píše Jonathan Freedland. Objevili jsme prostou lidskou slabost: Že nedokážeme pochopit abstraktní problém, nebo i konkrétní problém, pokud jde o obrovské počty lidí. Dokážeme to pochopit pouze skrze jednotlivý osud. Znovu se tím dokázalo staré Stalinovo rčení, že smrt milionů lidí je statistika, jediná smrt je tragédie.

Poučení jsme dostali od tichého batolete, vyplaveného na pobřeží, obličejem k zemi. Aylan Kurdi nám neodhalil žádnou novou hrůzu. Lidé, kteří zoufale usilují o získání útočiště v Evropě, přicházejí o život utopením v moři už dlouhé měsíce. Civilisté v Sýřii, včetně dětí, umírají po statisících už déle než čtyři roky. Takže nemůžeme předstírat, že to nevíme. Ale, zdá se, jaksi jsme potřebovali vidět ty botičky a nožičky, abychom to celé pochopili, aby se nám to dostalo do hlavy a do srdce..

Vydá se střední Evropa cestou Západu, anebo Běloruska?

5. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Pozor na fašismus, šířící se ve střední Evropě v důsledku iracionálního strachu

Chci upozornit na velmi znepokojující směr, jímž se vydává střední Evropa, píše na Facebooku Paddington Tucker. Přiznám se, že jsem reagoval emocionálně, když jsem se dověděl, že slovenský ministr vnitra přijme jen křesťanské a ateistické uprchlíky a žádné muslimy. Jsem si vědom, že drtivá většina Slováků (i Čechů) s ním souhlasí, a nijak tyto lidi neodsuzuji - je přirozené bát se neznámého. Ale když něco takového řekne vysoký státní představitel, jen to povzbuzuje už existující nevědomost a předsudečnost vůči islámu.

Dává to oficiálně zelenou rasismu.

Vyloučit určitou skupinu lidí ze země připomíná třicátá a čtyřicátá léta dvacátého století, kdy byla židovská komunita nejprve vyloučena z mainstreamové společnosti a pak byla vyhlazena.

Potřebuje Česká republika lovce lidí?

5. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

"Právě v tom byl mistrovský tah Nadlesního; odměřoval děs v malých dávkách, jež pozvolna zvyšoval a jejichž cílem bylo ochromení odporu. Ve zmatcích, které důmyslně spřádal ve svých lesích, hrál roli moci, chránící řád, neboť zatímco jeho nižší agenti, kteří působili v družinách pastýřů, rozdmýchávali anarchii, pronikali zasvěcení do úřadů a do magistrátů, dokonce i do klášterů, kde se na ně všude dívali jako na silné duchy, kteří jsou s to zkrotit lůzu. Nadlesní jednal jako zlý lékař, který nejdříve podporuje bolest, aby pak mohl vést řez, který měl v úmyslu vykonat."
Ernst Jünger: Na mramorových útesech

Občané států celého světa přenášejí svou primární loajalitu ze státu na jiné věci: Na kmeny, etnické skupiny, náboženství, gangy, ideologie a tak dále. Mnoho lidí, kteří by už nebojovali za svůj stát, bude bojovat za svou novou primární loajalitu. - Taktika lehké pěchoty je především taktikou lovu a sledování. Musí výrazně spoléhat na nenápadnost, neviditelnost a klam. Pro skutečnou lehkou pěchotu je léčka věcí mentality, ne pouhé techniky.
William S. Lind: Flotilní manuál námořní pěchoty č. 1. Válka čtvrté generace

Ano správně, do Tsava přišel ďábel. Podívejte se na mě! Já jsem ten ďábel.
Lovci lvů

Profesor Václav Cílek již před nějakou dobou zcela vážně navrhl zapojit do obrany státu myslivce ZDE. Nyní cituje časopis Nový prostor Cílkovo vyjádření, že myslivců je více než příslušníků bezpečnostních složek, umějí zacházet se zbraní a žijí i mimo velká populační centra, takže se mohou stát základem "decentralizované civilní obrany" české společnosti před uprchlíky.

Jinak řečeno, myslivci mají podle Cílka "pro nás" lovit lidi.

Rozhovor Britských listů 21:

USA v České republice, aneb vlajka Konfederace v chatařské kolonii

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta




Proč nepřijímají Češi při svém obdivu k USA příslovečný protivládní kritický postoj amerických občanů? Bohumil Kartous hovoří Kryštofem Kozákem, vedoucím Katedry amerických studií Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Karlovy univerzity v tomto Rozhovoru Britských listů. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. září 2015.

Maďarsko pošle uprchlíkům autobusy

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Maďarsko rozhodlo, že pošle uprchlíkům, kteří se vydali pěšky na rakouskou hranici, autobusy, které je tam dopraví. Odvezou také ty, kteří čekají u budapešťského nádraží Keleti. Překvapivě to oznámil šéf štábu vlády premiéra Viktora Orbána na tiskové konferenci pozdě v pátek večer. János Lázár uvedl, že Maďarsko dosud neobdrželo reakci od rakouské vlády na tento svůj plán. Dodal, že proto "to automaticky neznamená, že budou uprchlíci moci opustit Maďarsko".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Former Czech President Václav Klaus launches an anti-refugee petition

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

On Saturday, former Czech President Václav Klaus launched an anti-refugee petition. The petition demands that the Czech government should secure internal safety and the integrity of Czech borders by all available means, including the army and the police. Klaus also rejects refugee quotas. He has characterised them as a "joke". Klaus demands strict adherence to existing asylum agreements and warns against any possible changes within them which would allow further immigration. The purpose of his petition is to counterbalance a recent petition, signed by several thousand Czech academics who called on the Czech public to give up the anti-refugee hate speech. Klaus also expressed displeasure that EU politicians have criticised Hungary for "adhering to EU rules".

"We reject the ongoing manipulation of the public opinion by creating a false feeling of solidarity with the immigrants," said Klaus.

Source in Czech HERE

The four East Central European countries again emphatically reject refugee quotas

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

During their meeting on Friday in Prague, the politicians from the four "Visegrad" countries, i.e. Czech Republic, Slovakia, Hungary and Poland, again emphatically rejected compulsory refugee quotas. They demand that the frontiers of the Schengen area are guarded more efficiently by security forces to prevent refugees from entering and that resolute action is taken against people smugglers. They also want to "work towards the solution of the refugee crisis in the conflict areas".

This is a common position of the four countries which has been prepared for EU-wide negotiations which will take place on 14th September.

A source in Czech HERE

Visegradská skupina znovu odmítla uprchlické kvóty

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Čtyři státy visegrádské skupiny - Česká republika, Polsko, Maďarsko a Slovensko - v pátek znovu zdůraznily svou opozici proti uprchlickým kvótám v EU. Po jednání v Praze podtrhly, že "zavedení povinných a trvalých kvót v rámci solidarity by bylo nepřijatelné." Zároveň chtějí visegrádské země "posílit ochranu hranic schengenského prostoru" proti uprchlíkům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Philosopher" Václav Cílek: Czech gamekeepers should defend the country from refugees

5. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Czech gamekeepers should become the fundament of the new paramilitary force defending the country from the refugees," says the well-known Czech populariser of science Václav Cílek. He points out the fact that there are more game-keepers in the Czech Republic than there are members of the security forces. Game-keepers know how to use guns and live outside the big cities, so they can form the basic structure of a new "decentralised civil defence force" directed against the refugees in the Czech Republic. They are ideally placed to hunt them.

Source in Czech ZDE

Bob Geldof u sebe ubytuje čtyři uprchlické rodiny

4. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"Pohlížím na to, co se děje, s hlubokou hanbou a pocitem monstrózní zrady toho, kým jsme a kým si přejeme být. Žijeme teď v okamžiku, o němž se bude hovořit a který bude mít dopad ještě za tři sta let."

Britské celebrity, spisovatelé a fotbalisté vyjádřili sympatie a nabídli pomoc uprchlíkům, hledajícím útočiště v Evropě

Světově známý hudebník Bob Geldof, jehož globální charitativní koncert Live Aid v osmdesátých letech získal peníze na pomoc lidem trpícím hladomorem v Etiopii, řekl ve vysoce emocionálním rozhovoru v irském rozhlase, že okamžitě v ubytuje ve svých příbytcích v Kentu a v Londýně čtyři uprchlické rodiny. Geldof zdůraznil: "Pokud existuje nová ekonomika, musí být i nová politika, a je to selháním té nové politiky, která vedla k této hanbě, k této naprosto odporné hanbě. Já jsem připraven. Já mám štěstí. Já mám dům v Kentu a byt v Londýně a s partnerkou Jeanne jsme ochotni okamžitě přijmout tři uprchlické rodiny do domu v Kentu a jednu do našeho bytu v Londýně a ubytovávat je tak dlouho, než se tu uchytí a zařídí si tu budoucnost."

Geldof řekl v rozhlase RTÉ, že fotografie tříletého syrského chlapečka Aylana Kurdiho, vyplaveného na turecké pláži a další děsivé zprávy z hranic a měst po Evropě jsou zdrojem hanby.

"Pohlížím na to s hlubokou hanbou a pocitem monstrózní zrady toho, kým jsme a kým si přejeme být. Žijeme teď v okamžiku, o němž se bude hovořit a který bude mít dopad ještě za tři sta let."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stovky uprchlíků zahájily dlouhý pochod z Budapešti

4. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Maďarské úřady zrušily vlaky a autobusy a Syřané a další uprchlíci vzali věci do vlastních rukou. Vydali se na 170 kilometrovou cestu pěšky

Žádné z projíždějících vozidel nenabídlo uprchlíkům, že je sveze. "Jenom kilometr, prosím," žádala Amal, učitelka z Damašku od maďarské manželské dvojice, která za kolonou pomalu jela s malým náklaďákem. Její šestiletý syn Sohaib a osmiletá dcera Bisan nedokázaly jít dost rychle a Amal se obávala, že ztratí ochranu skupiny, anebo se úplně ztratí. "My jsme taky lidi," prosila Amal, ale řidič odmítl, že by ho maďarská policie zatkla.





Až tisíc lidí, mladých a starých, někteří v kolečkových křeslech nebo s berlemi, jiní bosí, někteří s malými dětmi v kočárku, jiní s batolaty na ramenou, se vydali od hlavního nádraží v Budapešti na cestu dlouho 170 kilometrů do Rakouska. Nejhorší evropská uprchlická krize od druhé světové války se zhoršila.

Jejich průvod, procházející Budapeští, byl téměř tři čtvrtě kilometru dlouhý. Kolona byla jednou z nejméně tří skupin zoufalých, především syrských uprchlíků, jimž maďarské úřady zabránily cestovat vlakem do Rakouska a Německa. V pátek vzali věci do vlastních rukou a rozhodli se tam dojít pěšky.

"Na nádraží byl jeden záchod pro tisíc lidí," řekl Moaz, cukrář ze Sýrie, který cestoval ze sedmi členy své rodiny. "Na nádraží byla tak strašná situace, že bych raději skončil v lese." Reen, mladá maminka, se prostě zeptala: "Co jiného můžeme dělat?"

Lord Ashdown: Toto je pouze přípravou na rozsáhlé stěhování národů v důsledku globálního oteplování. Evropa musí jednat společně.

4. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

"K otázce uprchlíků: Je dobře, že britský premiér Cameron byl donucen změnit svůj postoj, toto jsou, upřímně řečeno, pro něho opravdu ostudné dny. Je to opravdu neuvěřitelné, když Británii musí dávat poučení v oblasti státnictví a lidskosti v těchto dnech Německo. Obávám se, že máme premiéra, který napodobuje jiné tam, kde by měl vést. A často poslouchá nesprávné hlasy. Jsme ovšem vděční, že se rozhodl udělat aspoň toto něco málo. Je to teď trochu jiný přístup. Musíme si ale uvědomit, že rozhodnutím přijmout lidi z uprchlických táborů, Cameron chce pomáhat lidem, kteří už jsou v bezpečí. Jeho plán nepomůže jediné osobě, která nyní prchá z bojišť v Sýrii, ani jediné osobě, která riskuje život snahou dostat se do Evropy, se nedostane úlevy od jejího zoufalství. Jistě mi prominete, když řeknu něco, co není moc velkomyslné, protože musíme být vděčni, že se Cameron rozhodl udělat aspoň to něco málo. Ale ono mi to připadá daleko méně jako plán pomoci uprchlíkům, a daleko více jako strategie na odpoutání pozornosti. Abychom si přestali všímat toho, co se děje.

Maďarsko: Stovky uprchlíků se vydávají na pěší pochod do Německa

4. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Uprchlíci, které maďarské úřady odvezly z Budapešti do města Bicske ve snaze uzavřít je v tamějším přeplněném uprchlickém táboře, uvedli, že se připojí k pěšímu pochodu do Vídně, který vyšel z Budapešti, pokud je Maďaři budou dále v městě Bicske zadržovat. Mnozí uprchlíci ve vlaku na nádraží v Bicske drží protestní hladovku. 64 uprchlíků uniklo z uprchlického tábora u města Bicske. Asi 300 uprchlíků uniklo v pátek také z maďarského uprchlického tábora nedaleko srbských hranic.

Několik stovek uprchlíků se v pátek dopoledne vydalo z Budapešti pěšky do Rakouska poté, co jim maďarské úřady zabránily v použití vlaků.



Maďarsko si svým idiotsky nelidským přístupem k uprchlíkům vytvořilo globálně obrovskou zápornou publicitu

4. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Bude Česko následovat?

Drastické scény před hlavním nádražím Keleti v Budapešti, kde po řadu dní ve vedru a bez pomoci přespávají rodiny uprchlíků s malými dětmi se staly hlavním tématem všech globálních sdělovacích prostředků. Hlavní britské televizní zpravodajské stanice BBC a Channel Four News vysílají od čtvrtka své zpravodajské relace přímo z plácku před budapešťským hlavním nádražím, kde stojí známé britské celebrity - televizní moderátoři. Srdceryvné scény před budapešťským nádražím se dostaly na titulní stránky světových deníků. Pro Orbána je to PR katastrofa:

Jak napsal James Mates z britské komerční televize ITV: Pokud Orbán zamýšlel vyrobit mediální cirkus, triumfálně se mu to podařilo:

Posluchači domácího britského rozhlasu BBC například včera v hlavních večerních zprávách nevěřícně poslouchali řev a pláč žen a dětí, které se maďarská policie snažila odstraňovat z vlaku v městě Bicske. Světová média široce citují Orbána, který včera v Bruselu tvrdil, že uprchlický problém není problém Evropy, ale je to problém Německa, a dnes se v budapešťském parlamentě vyjádřil, že do Evropy se stěhují "desetimiliony" lidí a evropská civilizace je "ohrožena".

Že hrozí velké nebezpečí, že se ČR octne podobně jako Maďarsko v důsledku své neohrabaného, nelidského a přebyrokratizovaného postoje vůči uprchlíkům v obdobné situaci, je vidět z toho, jak se rychle stalo globálním tématem upozornění Britských listů v angličtině, že v Břeclavi policie značkuje uprchlíky čísly na paži.

J. K. Rowlingová, autorka Harryho Pottera, vyjádřila sympatie vůči uprchlíkům

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Pokud si nedokážete představit sama sebe, jak sedíte v jednom z těch člunů, něco vám chybí. Oni umírají za život, který by stál za to žít," píše na Twitteru autorka knih o Harry Potterovi J.K. Rowlingová:

Former Czech President Václav Klaus: "The immigration crisis was created by the US and by Western Europe. Europe is committing suicide"

4. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"The United States and some West European countries have created military conflicts in Iraq, Syria, Libya and Afghanistan. Without these wars, this huge migration wave would not have arisen. The European countries should have refused entry to any refugees whatsoever. Migration is not a natural human right. Believing that it is is a fatal error and if Europe continues to hold this belief, it will commit suicide. As you can see on television, these people are not impoverished unfortunates from conflict zones but young men in fancy clothing with mobile phones and IPads," said the Czech president Václav Klaus in Ostrava, Czech Republic, today, during the launch of a book by writer Václav Junek devoted to his genius.

Czech Civic Democratic Party: We want to build detention zones for refugees outside the EU territory

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"We want to introduce much stricter punishment for people smuggling, to create detention zones for refugees outside the EU territory and to start an information campaign against illegal migration," said Petr Fiala, the Chair of the Czech Civic Democratic Party (ODS) at news conference on Friday. These and other measures will deter the inhabitants of unstable regions from trying to reach the European Union. Jan Zahradní, an MP for ODS, has argued in a newspaper article that multiculturalism has failed and has called for the rejection of all economic migrants.

The Civic Democratic Party was a member of the ruling coalition in the Czech Republic until 2013. It curreently holds 16 seats in the Czech parliament.

Jak si poradit s rozkolem mezi východem a západem EU ohledně uprchlické krize

4. 9. 2015

čas čtení 7 minut

Je nesmírně důležité, že jde také především o informace. To, co se lidem říká, a jak jsou události komunikovány, určuje to, co vnímají, a často i politickou strategii vlád. Mediální scéna ve středovýchodní Evropě se vyvinula velmi znepokojujícím způsobem. Mnoho vážných, demokraticky orientovaných médií předstihly často obskurní populistické nebo eurofobní servery.

Proč jsou středo a východoevropské země tak neochotny přijmout férový podíl uprchlíků? Člověk by si myslel, že v důsledku své historie budou sympatizovat s těmi, kdo prchají před válkou, pronásledováním a diktaturou. Začátkem léta jsem byla v Bratislavě, kdy se tam vydalo do ulic demonstrovat několik tisíc lidí proti uprchlickým kvótám a přistěhovalectví obecně. Na některých transparentech byly nápisy "Proti islamizaci Evropy", "Tohle je náš domov" a "Slovensko není Afrika", píše Natalie Nougayrède.

Britové se rozhodli začít ve velkém pomáhat lidem prchajícím před válkou a terorem na Blízkém východě

4. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Charitativní organizace a místní skupiny zaznamenaly vlnu občanského zájmu a podpory. Mnoho lidí vyjadřuje rozhořčení, že britská vláda nepomáhá

Zatímco politikové debatují o tom, zda by měla Británie přijmout nějaké uprchlíky ze Sýrie, britská veřejnost se rozhodla, že se už s pomocí nedá dál čekat.

Den poté, co byly zveřejněny šokující fotografie Aylana Kurdiho, tříletého syrského chlapečka, jehož mrtvé tělo vyplavilo moře na turecké pláži, desetitisíce Britů po celé zemi začaly podepisovat petice, poskytovat finanční dary nevládním organizacím, připravovat kamiony se zásobami, které dovážejí do uprchlického tábora v Calais, a nabízet, že ubytují uprchlíky ve svých domovech.

Obrat o 180 stupňů:

Británie nyní "přijme tisíce syrských uprchlíků", avšak ne ty, co už jsou v Evropě!

4. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Konzervativní britská vláda Davida Camerona projevuje zvláštní formu zlovolnosti, připomínající východoevropský komunistický režim, když pod tlakem veřejnosti nyní učinila v otázce uprchlíků obrat o 180 stupňů. Cameron, který rezolutně odmítal přijímat jakékoliv uprchlíky s tím, že prý "Británie už dělá pro postižené země dost", nyní pod tlakem veřejnosti obrátil a tvrdí, že Británie přijme "tisíce" syrských uprchlíků přímo z táborů na Blízkém východě, ovšem nikoliv lidi, kteří jsou už v Evropě. Někdo by se Camerona měl zeptat, co si jako ti nešťastníci mají počít... To je jako Cameron trestá za to, že se dostali do Evropy? Odmítá ty nejpodnikavější z nich...

Czech film director celebrity Jiří Adamec: "Most immigrants arrive much better dressed than Czechs. They are a security problem"

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"I agree with the Czech President Miloš Zeman who warns against muslim immigrants," said the Czech film director Jiří Adamec in an interview for a highly controversial, highly popular Czech website Parlamentní listy. "The people who are trying to get here from Africa are not just despairing refugees. They are usually much better dressed than most Czechs are. The Czech Republic has failed to deal with the integration of its Roma community into society and it is clear that the immigration wave, now rolling into Europe, will not stop. The moment 'people over there' learn that Europe will take them, they will sell their meagre property and will set out for the promised lands. If you see this as a problem, this surely does not mean that you are a xenophobe. It is clear to everyone that it is a major security problem."

Source in Czech HERE

EU by měla vrátit Nobelovu cenu míru

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nevím, kde a jak se tito šílenci najednou vzali, píše čtenář Kamil Schwarz na adresu českých xenofobů. Rozhodně je zajímavé, jak tito lidé (?), kteří se v naprosté většině nikdy v otázce veřejného blaha neangažovali, najednou velmi aktivně dopouštějí téhož, co Islámský stát uvedl v praxi, byť zatím jen slovně. (...) Některá média, mnozí politici a především lid obecný na různých fórech vyzývají k vraždění. Myslím, že se dopouštějí velmi závažných zločinů. A ticho po pěšině. Nikde žádné žaloby, žádné protesty, tiskne se to dále.

Evropská unie je, nemýlím-li se nositelkou Nebelovy ceny míru. Nebylo by nějak symbolicky možné ji vyzvat, aby cenu vrátila? Nezaslouží si ji, míní Kamil Schwarz.

Ruská intervence v Sýrii: Proč?

4. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

O probíhající ruské intervenci v Sýrii už nezávisle na sobě informovaly turecké, izraelské a povstalecké zdroje, kromě toho se jí však také pochlubila syrská média. Nehledě na to, že Kreml akci zatím popírá, můžete mít tedy za jisté, že vojenská akce Kremlu v Sýrii opravdu začala.

Až třetina uprchlíků byla v domovských zemích mučena

4. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

10 - 30 % uprchlíků, kteří cestují do Evropy, bylo v domovských zemích vystaveno mučení. Všichni čelí riziku traumatu v důsledku cesty pouští, přes chaotickou Libyi anebo přepravy přes Středozemní moře. Řada se jich topila, trpí dočasnými výpadky paměti, nespavostí a sebevražednými sklony. Možná se dostali v pořádku do Itálie, ale teď trpí traumatickými syndromy a potřebují psychologickou pomoc, které se nedostává.

Chtěl bych nabídnout uprchlíkům azyl. S kým se mám spojit?

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přemýšlím, jak nabídnout azyl uprchlíkům a nevím, na koho se obrátit. Nedávno jsme četl váš článek a mám podobné nutkání jako pisatel článku. Jako nefacebookový typ jsem se rozhodl obrátit pro radu k vám. Když budete vědět a najdete chvilku, budu rád za tip na organizaci nebo člověka, se kterými bych se o tom mohl pobavit píše LiborSustr@seznam.cz.

Dobrý web se seznamem možností a kontaktů jak pomoci uprchlíkům je: http://www.pomocuprchlikum.cz/, upozorňuje Michal Škop.

Vina Evropské unie

3. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Jak se dostala mrtvola tříletého chlapce na pláž v Turecku, ptal se ve čtvrtek v podvečer rozhlas BBC. Máme pro vás další otázku, pokračoval moderátor. Jak by se vám líbilo bydlet v městě Kobani na severu Sýrie? Kobani trpělo víc než většina měst v syrské občanské válce. Před rokem město Kobani obklíčili extremisté z Islámského státu. IS je organizace, která běžně usekává hlavy svým oponentům a z věžáků shazuje lidi, s nimiž nesouhlasí.

Uzavřete hranice. Nepouštějte Čechy do Evropy

4. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Většina spoluobčanů si přeje uzavřít hranice a podstatná část z nich by uprchlíkům bez ohledu na jejich situaci vůbec nepomáhala, ukázal průzkum agentury Focus ZDE.

To zní jasně. Namísto relativně malé částky vynakládané na monitoring cestování žadatelů o azyl přes české území je třeba vydat miliardy na hraniční kontroly, celnice, ostrahu zelené hranice. Zavřít hranici a zamezit volnému pohybu zboží a osob přes ni.

Channel Four News:

Drásající obrazy mrtvých uprchlíků a neuvěřitelná vstřícnost v Německu

3. 9. 2015

čas čtení 12 minut

Matt Frei: Stále přicházejí a stále umírají ve snaze se sem dostat. Staří a tak mladí. A Německo zdůrazňuje, že Británie bude muset udělat víc

CHANNEL FOUR NEWS - titulky

Matt Frei z Berlína: Dobrý večer od Braniborské brány v Berlíně. Ta fotografie je zdrcující. Tělíčko chlapečka, s nímž si jemně pohrávají vlny na pláži v Turecku, které pak z pláže odnese policista. Je to další symbol, který zesiluje tlak na Evropu, aby udělala víc. Německo je připraveno ubytovat jedno procento celého svého veškerého obyvatelstva, asi 800 000 lidí. Možná další miliony se z oblouku konfliktu, táhnoucího se od Libye až po Sýrii, vydají na cestu. Angela Merkelová se vyjádřila, že je to největší úkol Evropy od pádu Berlínské zdi. K němuž došlo v tomto městě více než před čtvrt stoletím. Avšak vysoký činitel její strany také ostře kritizoval Británii, že nedělá, co je její povinností. David Cameron odpověděl drsně: Udělali jsme pro syrské uprchlíky už dost.

Cameron: Nejdůležitější je přinést mír a stabilitu do té části světa. Nemyslím si, že je řešením přijímat další a další uprchlíky.

Matt Frei: Vysíláme dnes večer živě z Berlína a z Maďarska, kde tisícům uprchlíků a migrantůl bylo zabráněno nastoupit do vlaků do severní Evropy.

(...)



Matt Frei: Válka slov v Evropě ohledně tisíců lidí, kteří cestují přes hranice kontinentu, se každým dnem zhoršuje, zatímco záběry lidí jsou stále více otřesné.

Rozhovor Britských listů 20:

Chceme z dětí čtenáře, ale protivíme jim jazyk

28. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti začátku nového školního roku hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s reformátorem českého školství Ondřejem Hausenblasem o problematické praxi českých škol. Při příležitosti začátku školního roku se tento rozhovor vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, která je k dispozici na kabelu a na internetu, od pátku 28. srpna 2015.

Lord Mayor of Břeclav, South Moravia:

Czech police X rays refugee children to ascertain their age

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"I praise citizens for reporting refugees to the police," said Pavel Dominik, the Lord Mayor of the town of the border town of Břeclav, South Moravia in the Czech Republic, Břeclav is situated on the border with Austria and is a major international railway junction and a stop for trains from Hungary and Slovakia. On Monday night, Czech police removed some 200 refugees from trains from Budapest, marked them with numbers on their forearms with felt tips and placed them in detention.

"It is important for me that refugees do not wander around Břeclav," said Pavel Dominik. "Since, however, our citizens are vigilant and report all refugees to the police, they cannot move freely about here because they are immediately arrested. After they have been detained, the police interrogates them and takes their fingerprints. Children are transported to Brno hospitals where their bones are X rayed to ascertain their age."

Source in Czech: ZDE

Viditelně mrtvé dítě

3. 9. 2015 / Jan Kršňák

čas čtení 12 minut

Je to kluk. Má červené tričko, modré kalhoty a malé botky. Neměří ještě ani metr. Víc už nevyroste, protože je mrtvý. To se pozná i z fotky, protože leží na pláži s hlavičkou zabořenou do písku tak, jak to jen mrtví dokáží. Vyplavilo ho moře. Odliv ještě není tak velký, aby ho přestaly omývat vlny. Možná se ho moře snaží očistit. Umýt mu vlásky. Opláchnout mu písek z obličeje. Možná se mu snaží stáhnout tričko až ke kalhotám, aby mu nenastydly ledviny. Aby se nenachladil. Možná si moře myslelo, že se o něj dokáže postarat, když vypadl ze člunu do jeho vln. A možná se domnívá, že se o něj stále ještě stará. Přestože už je dávno mrtvý. Anebo si moře možná myslí, že jej dokáže zase vzkřísit. Ale my víme, že nedokáže, protože jsme chytřejší než moře.

Celá tahle krize je v jedné věci dobrá, obnažuje charaktery

Mrtvých dětí je tolik, tak o co jde...

3. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

"Tisíce jiných dětí zabily americké a západoevropské zbraně dodávané islamistům Spojenými státy. Tak o co jde, citoví vyděrači? Jo, v Sýrii je válka...". Komentář z Facebooku k fotografii utopeného malého dítěte, jehož tělo vyplavilo moře u tureckých břehů. Jako kdyby fakt, že jinde a jinak umírají jiné děti, byl ospravedlněním otřesné lidské otupělosti, s jakou se mnoho lidí v této společnosti staví k těm, kteří nutně potřebují pomoc a kvůli tomu riskují život. "Tak o co jde" je jedinečná fenomenologická zkratka odkazující ke společnosti, jejíž morálka si přiznává veškerá selhání, jimiž trpí, a hrdě je přitom nese na štítu.

Dodávky zbraní z ČR do blízkovýchodních konfliktů z ní dělají spoluviníka

Jak se ČR aktivně podílí na podpoře uprchlické krize

3. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Válečná řež v Jemenu tuto zemi cupuje na kousky a na obzoru se rýsuje další katastrofa nedozírných rozměrů. Hlavní „zásluhu“ na tomto stavu má koalice vedená Saúdskou Arábií, již vojensky podporuje Obamův kabinet. Nepřímý díl viny na tom, že jsou milióny obyčejných Jemenců lapeny v katastrofálních a nehumánních podmínkách, nese i Česká republika, neboť loni vyvezla do Saúdské Arábie (a dalších tuze represivních režimů, jako je příkladně Egypt) rekordní množství zbraní ZDE, a ta je hlavním strůjcem válečného neštěstí právě v Jemenu.

Viktor Orbán: Evropa se stala obětí šílenství

3. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Maďarský nacionalistický premiér Viktor Orbán tvrdil, že Evropa se stala obětí šílenství ohledně imigrace a uprchlíků. Argumentoval, že brání evropské křesťanství před invazí muslimů.

Orbán učinil své štvavé výroky po příjezdu do Bruselu ke konfrontaci s politiky EU ohledně své agresivní politiky vůči největší evropské uprchlické krizi od druhé světové války, píše Ian Traynor v deníku Guardian.

"Všechno, co se nyní děje před našima očima, hrozí výbušnými důsledky pro celou Evropu," napsal Orbán v listě Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Reakce Evropy je šílenství. Musíme přiznat, že pošetilá imigrační politika EU nese za tuto situaci odpovědnost."

Rada Evropy varuje

Státy mají právní a morální povinnost nabídnout uprchlíkům ochranu

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér Cameron pod mezinárodním i domácím tlakem mění svůj postoj vůči uprchlíkům

Ve čtvrtečním rozhovoru britský premiér Cameron sice nezmínil žádná konkrétnější politická opatření, ale jeho vystoupení se od středy, kdy byl proti přijímání uprchlíků v Británii, radikálně změnilo. Řekl, že Británie nyní přijme tisíce uprchlíků. "Až přijdou, budou řádně přivítáni a budeme se o ně starat. Přesně to uděláme."

Co to v praxi znamená, není jasné. Cameron dodal, že ho "hluboce dojaly" fotografie utopeného kurdského chlapce:

"Jako každý, kdo viděl ty fotografie přes noc, jsem si nemohl pomoci a byl jsem dojat, a jako otec se cítím hluboce dojatý pohleem na toho chlapečka na té pláži v Turecku. Británie je morální národ a my splníme své morální povinnosti."

Předtím Cameronův postoj k uprchlické krizi ostře kritizovala Rada Evropy. To je orgán, jehož členy je 47 států a dohlíží na plnění Evropské konvence o lidských právech. Nils Muinieks, komisař Rady Evropy pro lidská práva, řekl: "Jsem vážně znepokojen postojen britské vlády, že Británie neposkytuje pomoc více uprchlíkům z Blízkého východu. Británie má právní a morální povinnost nabídnout útočiště těm, kdo prchají před válkou a pronásledováním."

Labouristická poslankyně Diane Abbott také zdůraznila, že Británie zřejmě porušuje své právní závazky v této věci

Podrobnosti v angličtině ZDE

Berte Merkelovou vážně: Jestliže Evropa uprchlíkům nepomůže, občanská práva na tomto kontinentě skončí

3. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Málokdy slyšíme od proevropanů dnes státnický jazyk. Odvážného postoje, který zaujala Angela Merkelová, žena, které není lehké se posmívat, ohledně uprchlické krize, stojí za to si proto povšimnout. Německá kancléřka zaujala aktivní postoj v otázce, která dlouho neprodukovala nic jiného než hašteření mezi členskými státy EU a motivaci pro populisty, kteří by chtěli odříznout svou zemi od vnějšího světa.

Mrtvá rodina s dětmi, vyplavená na turecké pláži, se zoufale snažila dostat do Kanady, kanadské úřady ji odmítly přijmout

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Dva chlapečci, jejichž mrtvoly vyplavilo moře na pláži v Turecku ve středu, byli kurdští uprchlíci z Kobane v Sýrii, jejichž rodina se zoufale snažila emigrovat do Kanady, píše deník The Ottawa Citizen.

Galip Kurdi (5) a jeho tříletý bratr Aylan zemřeli spolu s jejich matkou Rehan a osmi dalšími uprchlíky, když se převrátil jejich člun v zoufalém úsilí dostat se z Turecka na řecký ostrov Kos.

Evropská uprchlická krize se zhoršuje. Zde je jak to napravit

3. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Minulý týden překročilo 20 000 lidí - většinou uprchlíci ze Sýrie - Egejské moře do zadluženého Řecka, do země, která nemá skoro vůbec žádnou možnost je přijmout anebo zpracovat jejich žádosti o azyl. Dosud přistálo u řeckých břehů téměř 200 000 lidí, dalších 110 000 přicestovalo přes moře do Itálie a dalších více než 120 000 osob se dostalo po zemi do Maďarska. Německo právě oznámilo, že v roce 2015 očekává, že přijme 800 000 žádostí o azyl.

OSN: Exodus ze Sýrie je "nepřekvapivý"

4. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Panel OSN pro lidská práva v Sýrii požaduje, aby vnější mocnosti přestaly do regionu posílat zbraně a vytvořily více "legálních kanálů" pro uprchlíky. Válka trvající čtyři a půl roku si již vyžádala 250 000 životů.

Evropa vloni přijala uprchlíky v rozsahu 0,03 % celkové populace

4. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Třebaže Německo v absolutních číslech v přijímání uprchlíků jasně vede, v poměru k počtu obyvatel je teprve na desáté pozici. Letos přijme necelou polovinu z očekávaných 800 000 žadatelů, dlouhodobě kladně vyřizuje 50,2 žádostí na 100 000 obyvatel. Osmkrát menší Švédsko přijímá 317,8 na 100 000 obyvatel. Nicméně i tak počet přijatých žadatelů o azyl vloni dosáhl jen 0,03 % celkové evropské populace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Maďarská policie zabránila vlaku s uprchlíky odjet do Rakouska

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Maďarská policie zastavila první vlak směřující po několika dnech do Rakouska a vyvolala obavy, že někteří uprchlíci ve vlaku jsou deportováni do uprchlického tábora hodinu cesty od Budapešti.

Ve čtvrtek ráno bylo v Budapešti uprostřed chaotických scén otevřeno nádraží Keleti. Stovky lidí nastoupily do vlaku, čekajícího u nástupiště navzdory varování staničním rozhlasem, že vlak nikam nepojede.

Vlak nakonec odjel v 11 hodin středoevropského času, avšak byl zastaven v městě Bicske, kde má maďarsko středisko pro uprchlíky, a uprchlíci byli donuceni z vlaku vystoupit.

Britský premiér Cameron je pod sílícím tlakem přijmout uprchlíky

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

David Cameron čelí sílícímu tlaku, aby Británie přijala více uprchlíků z válkou zničeného Blízkého východu. Vyvíjí na něj tlak Peter Sutherland, mimořádný zástupce OSN pro mezinárodní migraci, a bývalá předsedkyně britské Konzervativní strany Sayeeda Warsi a celá řada konzervativních poslanců naléhají na Camerona, aby přijal uprchlíky.

Peter Sutherland poukázal na to, že zatímco některé země "nesou masivní břemeno uprchlíků", Británie patří k těm zemím, které by měly udělat víc.

Warsiová zdůraznila, že Británie se musí chovat humánně a přijmout další uprchlíky. Měla by se především zaměřit na pomoc pro děti bez rodičů a na oběti sexuálního násilí.

Pro přijímání uprchlíků se vyslovila na Twitteru řada britských konzervativních poslanců. Camerona kritizovali i poslanci jiných politických stran. Do středy poledne podepsalo 130 000 Britů petici pro britský parlament, požadující, aby Británie začala přijímat větší množství uprchlíků a zvýšila pomoc a podporu pro ně." O petici, která má více než 100 000 podpisů, se musí debatovat v parlamentě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mohou za to česká média

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Česká média neinformují veřejnost, co se skutečně děje. Srovnejte dnešní titulní stránky novin v ČR a v Británii:

Účet za pobyt v lágru: 7 700 korun

Uprchlíci nemají v Česku ochranu, ani žádná práva

3. 9. 2015 / Josef Brož

čas čtení 7 minut

Záběry prvních dvou stovek uprchlíků v Česku otřásla představou, že se nás toto téma, jež hýbe Evropou, vůbec netýká. Je to test nejen profesionality, ale i test obecně zažitých stereotypů - včetně zkušeností s tímto tématem. Příjezd 214 uprchlíků vyvolal emoce, ale i zvýšenou nervozitu policejních složek. Je nakonec úplně jedno, odkud přijíždějí... Z těch několika záběrů, které jsou k dispozici, je zřejmé (kromě toho, že jim jsou zapisována čísla na ruku i to), že jim policie obvykle tyká. Patrně si příliš nerozumějí. Chybí tlumočníci, chybí právní ochrana, ačkoliv se Česká republika zavázala k dodržování mnoha mezinárodních smluv lidských právech. Jedna věc je dodržování práva na papíře, jiná je praxe, jež bohužel připomíná praktiky policejního státu.

Co je dnes v České republice vlastně důležité

3. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To, že se v Česku ve velkém rozkrádají veřejné peníze a že se konečně blíží chvíle, kdy budou muset kraje, obce i stát zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc Kč, což je mocný nástroj právě proti rozkrádání veřejných peněz, to by mělo být téma číslo jedna pro Českou republiku.

Nebude se tu lépe žít, dokud tu nebude transparentní zacházení s veřejnými penězi, tedy dokud veřejné peníze slouží z velké části zlodějům a mafiím a nikoli veřejnosti. Na to by měla média trvale upírat svou pozornost, na to by se měli soustředit občané a zejména ti, kdo se pokládají za vlastence. Vlast nevzkvétá, a to nikoli kvůli uprchlíkům, ale kvůli tomu, jak se ve vlasti zachází s veřejnými penězi.

"Nic jim nevysvětlujte, jsou to úplný debilové"

Ostentativně pohrdáme těmi, jichž bychom si měli vážit

3. 9. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Hledat motivaci u lidí s vyššími příjmy je jednoduché. Jsou to právě vyšší příjmy a jistá prestiž vlastního postavení, co jim dává chuť pokračovat. Takový člověk něco znamená, a proto nepotřebuje zvyšovat motivaci umělými zásahy do pracovní morálky. Na takových lidech většinou neleží základní fungování systému. To visí na rukou lidí, kteří musí hledat motivaci jinde než ve vysokých příjmech a úctě k jejich činnosti. Pojďme ji hledat s nimi.

Informace o tom, jak policie v Břeclavi nacisticky napsala uprchlíkům čísla na paže, obletěla svět

5. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"Posílám odkaz na zprávu přejatou z britského tisku o českém číslování uprchlíků v Břeclavi, která se objevila na zpravodajském serveru agentury Nová Čína. Ne příliš často se ČR objevuje v čínských zprávách...," píše Lukáš Zádrapa. ZDE

"Rád bych Vám poděkoval za to, že se v posledních dnech na Britských listech píše i anglicky. Tím pádem si toho, co se v Česku zrovna děje, snad všimnou i lidi v zahraničí. Nejenže si moje švédská manželka teď může sama přečíst to, co jsem jí doposud o rostoucím fašismu v mé rodné zemi musel překládat, zatímco na mě nevěřícně zírala," píše Josef Berger. "Článek z Britských listů o skandálním číslování uprchlíků cituje i švédský deník Dagens Nyheter ZDE, a to už je co říct, protože Švédi se o Českou republiku (tedy kromě exportovaného piva) normálně vůbec nezajímají."

Anglická informace z Britských listů se objevila také ve španělském deníku El Mundo ZDE.

Zprávu citovala i italská tisková kancelář ANSA a židé v Itálii jsou jí pobouřeni ZDE. Původně zprávu i s citací z Twitteru s odkazem na článek Britských listů přinesl deník Independent ZDE a pak i společnost BBC ZDE.

K tématu, globálně nastolenému Britskými listy, publikoval dva články také americký deník New York Times ZDE ZDE, české shrnutí toho posledního ZDE

More racist anti-refugee rants from the Czech Republic

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Martin Konvička, Chair of the Antiislamic Bloc, has lodged a criminal complaint against Czech Home Secretary Milan Chovanec. He accuses him of wanting to "spread contagious diseases in the Czech Republic by negligence". In the complaint, Konvička argues that the Home Secretary Chovanec exposes Czech citizens to the danger of contagious diseases by allowing refugees to enter the territory of the Czech Republic.

Source in Czech HERE

Jiří Vítek, the Chair of the Czech "Patriot" Party has accused the world media of "shameless manipulation" by publishing the pictures of three-year old Aylan Kurdi, who drowned in the sea when trying to reach Greece from Turkey. In Vítek's view, it is impermissible to use such pictures in order to further "ones own particular aims" and "to influence public opinion". In Vítek's view, EU politicians and incompetent "perverse demagogues and devious social engineers with a feeling of moral superiority and false mesianism". The only solution of the current crisis would be if they repented and supported the Syrian regime of President Assad and if they eradicated radical islam.

The US president Obama and the French president Sarkozy are "bastards", who have "competed with each other about who will do more harm. Now they are trying to force us, using the picture of the dead boy, to accept their own guilt". But the NGOs are "worst of all", says Vitek, because "they are not at all interested in immigrants, but in grants". NGOs are mere parasites." "Stop blackmailing us," says Vítek in his rant.

Statements and actions like these continue to legitimise intolerance, hysteria and racism in the Czech Republic

Source in Czech HERE

Czech sociologist Petr Hampl:

We have the right to deal with the refugees as with aggressors

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Traitors of the Czech nation are helping refugees to exterminate Czechs the way the whites have exterminated Red Indians," said Czech sociologist Petr Hampl in an interview with the controversial and highly popular Czech website Parlamentní listy.

"Refugees insolently break Czech law, behave to the Czechs as though they were their servants, threaten Czechs and instead of being grateful for food and accommodation, they organize mutinies. This is why the Czechs have the right to deal with them as with aggressors. But Czech citizens should not physically attack the refugees, because multiculturalists would use these attacks for introducing a totalitarian regime."

Source in Czech ZDE

Czech Prime Minister: Detaining refugees is in line with Czech law

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

When detaining refugees, Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka said that his country acts strictly in line with international covenants and Czech law. "The law of the Czech Republic says that it is not possible to enter the territory of the Czech Republic illegally and without a valid passport. If this happens, the police will detain the foreigner and in accordance with the law will begin the process of indentifying the illegal persons." Source in Czech ZDE

We do not cook for immigrants, says the owner of a pizzeria in the Czech Republic

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A pizzeria in the town of Hrušovany, Southern Moravia, in the Czech Republic, published a notice on its Facebook profile saying "We do not cook for immigrants in our restaurant". The owner of the restaurant Tomáš Ševčík said, "We cook for foreigners, legal immigrants and for Czechs. I do not like the invasion of illegal immigrants who demand absolutely everything."

He further complained that his Facebook notice has produced about 200 hundred negative reactions. "99 per cent of these people are foreigners. It is quite sad that we Czechs cannot even express a view when we are against something."

Source in Czech ZDE

PŘEČETLI JSME:

Židé v Itálii jsou pobouřeni značkováním paží uprchlíků v Břeclavi

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Záležitost vzbudila kritiku a pohoršení italských židů. Šéf jejich svazu Renzo Gattegna ve středu postup české policie odsoudil.

"Je to velmi závažná věc. Desítky uprchlíků byly označeny doslova jako dobytek jdoucí na porážku. Nevyhnutelně to tak připomíná nejtemnější období soudobých dějin," upozornil Gattegna.

V průběhu úterka česká policie podle italské agentury ANSA „násilně” přinutila syrské uprchlíky, aby vystoupili z vlaků jedoucích do Německa, a dávala jim čísla „na předloktí”.

Zdroj: ZDE

Czech EuroMP Petr Mach: "Angela Merkel is driving Germany to a social catastrophe. She is preparing new fascism"

3. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The current migration crisis is a sign of the disintegration of the European Union, said Petr Mach, a Euro MP and the chair of the right wing "Free Citizens" party in an interview with the controversial Czech website Parlamentní listy.. In his view, the German chancellor Angela Merkel is driving Germany to a social catastrophe. "She is preparing new fascism."

Mach warned that very soon, the EU will split between its Western and Eastern part because Germany will push for refugee quotas and common norms for accepting applicants for asylum and the Central and East European countries will reject this. Mach strongly condemned what he called "blackmail" by the Austrian Home Secretary Mikl-Leitner who said that those EU countries that do not want to accept refugees should have their EU subsidies slashed. Such a move would be an infringement of the existing EU rules. After all, the Czech Republic does not need to be an EU member, said Mach.

"There is a large difference between the thinking of countries such as Germany or France, and the Eastern EU countries. The German and French politicians and apparently also a considerable part of their public think that it is correct for us to accept compulsory refugee quotas and their asylum procedures. I think it is a scandal that Germany and France think this, but evidently we will have to take on board that they think differently and we will not find agreement with them. But we most not relent and we must have a government which will never accept their demands," said Petr Mach.

A source in Czech ZDE

O liberalismu, demokracii a fašismu

3. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rád bych čtenáře Britských listů upozornil na vynikající interview s historikem Rogerem Griffinem, který se dlouhodobě zabývá fašismem.  Jeho slova jsou nejen poučná, nýbrž také velmi aktuální. Tento pořad by si zasloužil, aby ho vidělo 10 milionů lidí, nikoliv pouze 10 tisíc, píše čtenář Tomáš Hunčovský. Rozhovor přinesla Česká televize.

Bodláky Václava Duška

Stáří lehce neklidné

3. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Bůh nemohl nakrmit všechny, proto vymyslel babičky. Vzkaz umístěn ve tvaru srdce, vyroben k zavěšení na viditelném místě v kuchyni. Nic nového pod sluncem, časem prověřeno, matka uživí deset dětí, ratolesti matičku ne; kdo ještě nebyl v Ratibořicích, má nejvyšší čas. Babiček nám ubývá, moudrých vyložený nedostatek - dnešní babka veze kočárek, pokuřuje, sluchátka na uších, muzika jí ve tváři vykouzlí úsměv blba ukovaného v rozkoši.

Rozhovor Britských listů s ministrem průmyslu a obchodu

Jan Mládek (ČSSD): Česká ekonomika roste, ale stát vybírá na daních stále méně peněz

3. 9. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 12 minut

Mělo by Řecko odejít z eurozóny? A měla by do ní Česká republika naopak vstupovat? Měly by se dále prolamovat těžební limity? A nebude zákon o elektronické evidenci tržeb jen komplikovat život poctivým živnostníkům? Nejen na tyto otázky odpověděl pro čtenáře Britských listů ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

The Czech Republic charges refugees for detaining them

2. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

The reason which Czech police gives for removing refugees from international trains crossing the Czech Republic is that the refugees "do not have permission to enter the country". According to the "Dublin Rule", their application for asylum must be dealt with by the first-entry EU country, which is usually Hungary.

Therefore, the refugees are placed in detention. These are secure institutions where the refugees are held for 6 weeks and they must pay for their detention. They pay 250 Czech crowns per day plus an administration fee of 1000 Czech crowns.

After the 6 weeks' detention, the refugees are therefore forced to pay the Czech state 11 500 Czech crowns, which is 425 euros per person.

Mezinárodní novináře zaujalo, že Policie ČR jako nacisti píše uprchlíkům na ruku registrační číslo fixem

2. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Tento necitlivý dehumanizační krok připomínající praxi nacistických koncentračních táborů vyvolal u mezinárodních novinářů ve středu ráno docela velkou odezvu. Zpráva v angličtině, kterou jsme o tom vydali, byla přeposlána Twitterem během dneška zatím 2000krát. Uživatelé Twitteru v tomto případě nejsou řadoví občané, ale nejvýznačnější mezinárodní novináři po celém světě. Zprávy v angličtině o ČR nyní zveřejňujeme na twitterové síti, kde jsou registrovány tisíce novinářů z celého světa.

Je samozřejmě pravda, že obrazy, fotografie, mající vazbu k archetypálním evropským hrůzám, mají na lidi daleko větší dopad než tištěné slovo. Důvod, proč drtivá část německé veřejnosti uprchlíky vstřícně podporuje je, že byli šokováni fotografiemi uprchlíků, jdoucích pěšky po železničních tratích. Je to pro Němce archetypální obraz hrůzy, který je hluboce zakořeněn v jejich vědomí z období druhé světové války.

Informaci Britských listů převzal například britský deník Independent, který uvádí odkaz na náš článek ZDE. Deník Independent je pak zpětně citován v IDnes ZDE. Nakonec se rozhoupala i BBC, kde požádali jako obvykle pracovníka ČRo Roba Camerona, aby něco sepsal. Je to ZDE

Deport all refugees, demand 94 per cent Czechs, and close the borders

2. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

An overwhelming majority of Czech citizens demands that Czech borders should be closed to prevent refugees from entering Czech territory. According to an opinion poll, conducted by the Focus agency, 78 per cent respondents demand that the guarding of Czech borders should be re-introduced, even if this means limiting the free movement of European citizens. 87 per cent of respondents have said that the refugee crisis is a large problem for the Czech Republic. 94 per cent Czech respondents are convinced that the European union should be deporting all refugees. 44 per cent of Czech are of the opinion that the Czech state should not be helping the refugees at all, whether they are Christian or muslim. The Focus opinion poll agency has interviewed 1000 respondents.

Source in Czech ZDE

Czech President Miloš Zeman:

"It is nonsensical to label people who are afraid of refugees as racist or fascist"

2. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

On the eve of his journey to China where, along with Vladimir Putin, Czech President Miloš Zeman will participate in the Chinese commemorations of the 70th anniversary of the end of World War Two in the Pacific region, gave an interview to the controversial Czech website Parlamentní listy. In it, he defends the majority of the Czech public who do not want to accept any refugees.

"Parlamentní listy: Some media publish ugly accusations that those who do not want to help refugees are racist and the Czech nation is racist and Czech society is becoming fascist. These journalists say that when we become refugees one day, no one will help us. What do you say to that?

President Miloš Zeman: In the first place, I do not see why people would need to run away from our democratic Czech Republic. In the second place, I have already answered this question of yours at my recent news conference: I said that labelling everyone who is afraid of the wave of refugees as racist, xenophobe or even fascist is totally nonsensical."

A source in Czech HERE

Czech social democratic politician calls for a "revision" of the international convention on refugees

2. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A new tent detention centre is being built for refugees in the prison in the South Moravian town of Břeclav-Poštorná, said the regional governor of South Moravia Michal Hašek (Czech Social Democratic Party) on Czech TV, adding that the detained refugees will be under constant police supervision. Hašek complained that Italy and Greece "do not detain and register refugees and that the Czech Republic must be doing their work for them". When it was pointed out to him by the interviewer that according to the international convention on refugees, Czech Republic is dutibound to accept refugees, Hašek said that the convention was promulgated at a time when "no one expected that millions of people would pick up sticks and move to Europe". He added that such international covenants "were never designed for so many refugees" and that they should be revised in the light of the current situation.

A source in Czech HERE

Uprchlická krize: Pokus o jednotnou evropskou reakci se rozkládá uprostřed hašteření o kvótách

2. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Členské země EU se začínají navzájem obviňovat. Hrozí vážný konflikt mezi východní a západní Evropou

Roztříštěné pokusy Evropy vyrovnat se s její nejhorší imigrační krizí se začínají rozkládat. Vzniká tvrdé hašteření mezi vládami jednotlivých zemí a rýsuje se vážný konflikt mezi východní a západní Evropou.

Berlín je chválen za vysoce morální postoj a za to, že otevřel bezpodmínečně dveře syrským uprchlíkům, avšak Rakousko a Maďarsko ho v úterý obvinilo, že vyvolal chaos na jejich nádražích a na silnicích, protože se tisíce lidí snaží dostat do Německa.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
61210